| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kajmak

czwartek, 25 maja 2017

Ciasto z kremem, które przypadnie do gustu wielbicielom kawy i kajmaku. Smak zaostrza ajerkoniak i likier kawowy, a bezy w środku słodkiej masy, to świetny chrupiący element ciasta.

kostka alpejska_ciasto z kremem_ciasto z masą kajmakową_ciasto przekładane_ciasto kawowe

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie drobny trzcinowy)
  • 2/3 szklanki mąki tortowej (szklanka 250 ml)
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli

Nasączenie:

  • 125 ml likieru kawowego

Krem:

  • 300 g masła
  • 530 g kajmaku (puszka)
  • 2 łyżki mocnego espresso
  • 5 łyżek ajerkoniaku
  • 300 g małych bez

Śmietana:

  • 1 l śmietany 36 % (zimna, min. 2 godziny w lodówce)
  • 5 łyżek ajerkoniaku
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatki:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g gorzkiej czekolady lub 2 łyżki kakao (do oprószenia ciasta)

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno i dłuższe boki foremki o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę i kakao przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę wymieszaną z kakao, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem, wyjąć i zdjąć papier.

Krem. Masło utrzeć na puch. Dodać, nie przerywając ucierania, kajmak (łyżka po łyżce). Dalej ajerkoniak i kawę. Wyłączyć mikser. Połamane bezy wrzucić do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.

Śmietana. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody lub wrzątku, wymieszać i zostawić do przestudzenia (najlepiej postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ubić śmietanę. W połowie ubijania dodać cukier puder. Do żelatyny dodać stopniowo ajerkoniak, wymieszać. Dodać do śmietany.

Składanie. Biszkopt nasączyć likierem kawowym. Położyć dżem, dalej krem kajmakowy, śmietanę. Wygładzić powierzchnię. Wierzch oprószyć kakao lub startą czekoladą. Całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis na podstawie przepisów z: "Moich wypieków", "Gdy w brzuchu burczy", "Kwestii smaku".

kostka alpejska_ciasto z kremem_ciasto z masą kajmakową_ciasto przekładane_ciasto kawowe

Inne ciasta z kremem:

tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem

niedziela, 02 kwietnia 2017

Tradycyjny mazurek wielkanocny w nowym wydaniu. Jak zwykle niezwykle kruchy i słodki. A nowość? Jest z mąki jaglanej, bez glutenu, czyli da się tradycyjnie i zgodnie z dietą :).

mazurek śliwka w czekoladzie na spodzie owsianym_mazurek bakaliowy_mazurek wielkanocny_mazurek bezglutenowy

Mazurek kajmakowy na spodzie jaglanym w tle mazurka śliwka w czekoladzie na spodzie owsiany.

Ciasto:

  • 35 dag mąki jaglanej
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta proszku (u mnie bezglutenowy)
  • szczypta soli

Mąkę połączyć z pudrem i posiekać z masłem na proszek. Dodać jajko i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. 

Masa kajmakowa:

  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • 2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • ozdoby (czekolada mleczna, migdały, skórka pomarańczowa, zajączki, baranki, jajeczka czekoladowe, inne)

Mleko zagotować z cukrem i gotować na maleńkim ogniu tak długo, aż kropla wylana na zimny talerzyk nie będzie rozlewać się (długgggooo). Po lekkim przestudzeniu dodać masło. Ciepły kłaść na wystudzony spód mazurkowy, rozsmarować dużym nożem moczonym w wodzie. Ozdobić np. zrobić napisy i wzory z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, bazie z migdałów i czekolady, postawić figurki czekoladowe (masa nie może być twarda, bo ozdoby będą "biegały", ale nie może też być ciepła, ozdoby rozpuszczą się).

UWAGA! - masę trzeba ciągle mieszać, inaczej przypali się. Najlepiej gotować ją w dużym płaskim rondlu (skrócimy czas gotowania). Kajmak zrobiony z mleka skondensowanego, to jednak nie to samo!

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

czwartek, 23 marca 2017

Mazurek dla dorosłych, z dużą porcją rumu. Niesamowicie bogaty, bo i śliwki, i kajmak, i czekolada.

Mazurek jest bezglutenowy.

mazurek śliwka w czekoladzie na spodzie owsianym_mazurek bakaliowy_mazurek wielkanocny_mazurek bezglutenowy

Owsiany spód:

  • 20 dag płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masa
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego

Płatki zrumienić na patelni. Trzeba uważać, by nie przypalić płatków, najlepiej mieszać od czasu do czasu. Ostudzić, połowę zmielić. Całość wymieszać z mlekiem i sodą.

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Połączyć z płatkami i ekstraktem migdałowym.

Ubić pianę ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w 190 °C (do zrumienienia).

Wierzch:

  • 2 garście śliwek suszonych
  • słoik powideł
  • 1 puszka kajmaku (u mnie Gostyń)
  • 2 czekolady (u mnie mleczne z dodatkiem gorzkiej)
  • rum do namoczenia śliwek
  • 4-6 łyżek kremówki do rozpuszczenia czekolady
  • dowolne ozdoby (u mnie biała czekolada, jajka czekoladowe, pistacje i zajączek wielkanocny)

Śliwki umyć, osuszyć  i namoczyć w rumie (najlepiej 12 godzin lub dłużej). Pokroić w paski, wymieszać z powidłami i rumem pozostałym z moczenia śliwek (ilość rumu do smaku). Na wystudzony spód położyć powidła ze śliwkami, na to kajmak, dalej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Gdy czekolada zastygnie, ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mazurek śliwka w czekoladzie na spodzie owsianym_mazurek bakaliowy_mazurek wielkanocny_mazurek bezglutenowy

W tle mazurek kajmakowy na spodzie jaglanym. 

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

czwartek, 27 października 2016

Tort na wyjątkowe okazje - urodziny, imieniny, rocznicę ślubu, spotkanie rodzinne. Niezwykle delikatny biszkopt, przełożony masą kajmakową z mascarpone i gruszkami, nasączony amarettto. Wierzch to masa śmietankowa i pieczone gruszki. Delikatna, harmonijna całość, no i te gruszki...

tort kajmakowy z gruszakmi_tort kremowy_tort amaretto_tort na specjalne okazje

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem kajmakowy z gruszkami:

  • 500 g mascarpone
  • 400 g masy kajmakowej (u mnie Gostyń)
  • 200 ml kremówki
  • puszka gruszek osączonych z syropu

Krem śmietankowy:

  • 250 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Czipsy gruszkowe:

  • 2 gruszki (najlepiej podłużne z ogonkami)
  • cukier brązowy do posypania

Dodatki:

  • 6-8 łyżek amaretto do nasączenia blatów (lub herbata wymieszana z ekstraktem migdałowym; gorsze rozwiązanie)

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąki przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąki, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć. Przekroić na 3 części.

Masa kajmakowo-gruszkowa. Wszystkie składniki dobrze schłodzone (12 godzin w lodówce).

Kajmak, kremówkę, mascarpone razem ubić (masa powinna być bardzo gęsta). Osączone gruszki pokroić w kostkę i wymieszać z masą. Masą przełożyć placki biszkoptowe. Każdy delikatnie skrapiając alkoholem.

Masa śmietankowa. Składniki schodzone. Śmietanę, mascarpone, puder i ekstrakt ubić na gęsty krem. Posmarować wierzch i boki tortu.

Chrupki. Gruszki pokroić wzdłuż na bardzo (!) cieniutkie plastry. Położyć na papierze do pieczenia, posypać cukrem. Piec 15-20 minut w 170 °C. Ciepłe zdjąć i poczekać aż ostygną. Zimnymi gruszkami ozdobić tort.

Całość schłodzić.

Z "Moich wypieków" z moimi zmianami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort kajmakowy z gruszakmi_tort kremowy_tort amaretto_tort na specjalne okazje

Inne torty na uroczyste okazje:

  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  torcik biały puch_ciasto bez pieczenia_błyskawiczne ciasto_torcik na zimno_torcik z czekoladą  pavlova z dyniowym tiramisu_tort bezowy_tort korzenny_warzywa w słodyczach  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie

sobota, 22 października 2016

Na specjalne życzenie syneczka krajanka twix, czyli kruche ciasto (bardzo kruche i delikatne), kajmak i czekolada.

Wersja uproszczona TEGO przepisu.

krajanka twix_krajanka z kajmakiem_ciasto z czekoladą i kajmakiem_ciasto jak batoni twix

Spód:

  • 145 g masła
  • 180 g mąki
  • 50 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Środek:

  • puszka kajmaku (u mnie Gostyń)

Wierzch:

  • 150 g czekolady mlecznej (można zastąpić 50 g czekolady mlecznej gorzką)
  • 4-5 łyżek kremówki

Wykonanie:

Z mąki, masła, cukru, wanilii i soli zagnieść ciasto. Można wszystkie składniki włożyć do malaksera i miksować do momentu aż powstaną większe zbitki ciasta lub zagnieść w tradycyjny sposób na  stolnicy. Ciasto rozwałkować, przełożyć do prostokątnej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C ok. 20 minut. Przestudzić.

Kajmak przełożyć na zimny spód i równomiernie rozsmarować. Jeśli masa jest zimna i gęsta, lekko podgrzać, wtedy łatwiej rozprowadzić na cieście.

Czekolady rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej, wylać na masę karmelową.

Gdy polewa zastygnie, kroić w prostokąty.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne krajanki:

ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  miodownik_pierniki_krajanki_ciasta z kremem_przepisy na Boże Narodzenie  Świąteczna krajanka orzechowa_kruche ciasto_Boże Narodzenie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5