| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kokos

wtorek, 09 lutego 2016

Zaskakujące, błyskawiczne w przygotowaniu ciasto czy też deser kokosowy. Bezglutenowe, raczej nie za słodkie, składa się z dwóch warstw - kremowej i ciastowej, no i polewy czekoladowej, jest maksymalnie kokosowe i...pyszne :). Dla wielbicieli kokosów.

Z "Tarzynkowa".

ciasto kokosowe_ciasto bezglutenowe_ciasto jak batonik bounty

Składniki:

  • Puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • 300 ml mleka 3,2 %
  • 2 jajka
  • 130 g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 50 ml kremówki
  • łyżka masła

Wykonanie:

Malutką keksówkę o wymiarach 24x11x7 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać i przelać do foremki. Keksówkę z ciastem włożyć do większej formy, wlać do niej wrzącej wody do wysokości połowy - trzech czwartych foremki. Całość wstawić do piekarnika.

Piec w tak przygotowanej kąpieli wodnej 1 godzinę i 20 minut. Gdyby ciasto nadmiernie rumieniło się, przykryć papierem do pieczenia.

Upieczone wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce.

Zimne polać polewą czekoladową.

Połamaną czekoladę, śmietanę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, tzn do garnka włożyć czekoladę, masło, śmietanę, postawić nad większym garnkiem z wodą i włączyć źródło ciepła. Mieszając rozpuścić czekoladę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto kokosowe_ciasto bezglutenowe_ciasto jak batonik bounty

Inne ciasta z kremem:

pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami

piątek, 11 grudnia 2015

Ciasto pijak w nowej wersji. Na spodzie makowo-kokosowym - krem budyniowy, herbatniki nasączone alkoholem i polewa czekoladowa. Niby podobne do listopadowego pijaka, a jednak... mak i wiórki zmieniają wszystko. No i krem! Też budyniowy, ale na żółtkach, domowy. To inne ciasto, zdecydowanie inne.

Propozycja z cyklu "Przepisy na Boże Narodzenie" ze starego zeszytu Mamy.

ciasto makowo-kokosowe_ciasto pijak_ciasto z kremem_ciasto z alkoholem_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki spodu:

  • 6 białek
  • 15 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 15 dag maku
  • 15 dag wiórek kokosowych

Krem:

  • 6 żółtek
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej - kukurydzianej)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/2 l mleka

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 100 ml kremówki
  • 30 g miękkiego masła

Ponadto:

  • 3-4 paczki herbatników (bezglutenowe w wersji bezglutenowej ciasta)
  • 1/2-3/4 szklanki wódki

Wykonanie:

Spód:

Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać cukier puder. Wyłączyć mikser, wsypać mak i wiórki i delikatnie wymieszać. 

Przełożyć do foremki o wymiarach 25x40 cm, wyrównać powierzchnię i piec 30-40 minut w 180 °C (do lekkiego zrumienienia). Wystudzić.

Krem:

Cukier utrzeć z żółtkami, dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i wymieszać. Resztę mleka zagotować, wlać (powoli!) do masy jajecznej. Cały czas trzeba mieszać, by nie zwarzyć masy.  Całość postawić na ogniu i ogrzewać do zgęstnienia masy. Trzeba mieszać intensywnie i uważać by masa się nie przypaliła i nie zwarzyła. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę i nie przerywając ucierania, dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń. 

Masę przełożyć na zimny makowy spód.

Na krem budyniowy położyć nasączone w alkoholu herbatniki.

Polewa:

Śmietanę zagotować. Dodać do niej pokruszoną czekoladę - rozmieszać, dalej masło i połączyć, mieszając, składniki. Przestudzić.

Polewą posmarować herbatniki.

Ciasto schłodzić.

Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta nasączone alkoholem:

adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Od pewnego momentu dieta bezglutenowa przestała mi przeszkadzać. Mam swoje chleby, ciastka, makarony, naleśniki, ba nawet pierogi (i nie myślę tu o wyrobach przemysłu spożywczego, tylko domowych), a mięso, owoce i warzywa nie zawierają glutenu. Jedyną rzeczą za którą tęsknię są drożdżówki. Ja miłośnik drożdżóweczek muszę rezygnować z moich ulubionych wypieków. Próbowałam wielokrotnie drożdżówek bezglutenowych, ale to były porażki. Jeśli smaczne, to nie trzymały formy, kruszyły się i rozpadały. Gdy jako tako były zwarte, to niesmaczne. A dzisiejsze bułeczki? Są najlepsze spośród przeze mnie wypróbowanych, bezglutenowe (ha, ha), kokosowo-sezamowe, przy czym kokos jest dominujący, lekko słodkie, z rodzynkami. Bardziej śniadaniowe, niż deserowe. Smaczne, ale jeszcze niezupełnie moje :). A może niepotrzebnie szukam tego samego, "glutenowego" smaku?

bułeczki bezglutenowe z rodzynkami_bułeczki kokosowo-sezamowe z rodzynkami_bułeczki drożdżowe_bułeczki deserowe

Składniki:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki sezamowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 80 g rodzynek
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • letnia woda ok. szklanki, ale trzeba dodawać ostrożnie, całość powinna mieć konsystencję gęstego budyniu
  • ew. cukier trzcinowy do posypania bułeczek

Wykonanie:

Mąkę gryczaną, sezamową, ziemniaczaną, kukurydzianą, wiórki, sól, drożdże, cukry - wymieszać. Dodać żółtka, olej, miód i powoli wodę, tyle by całość miała gęstość gęstego budyniu. Dobrze wyrobić. Dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać.

Odstawić do wyrośnięcia na godzinę - półtorej.

Przełożyć do posmarowanych masłem foremek muffinkowych i ew. posypać cukrem trzcinowym. Ponownie zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 °C ok. 30-35 minut.

Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie "Kuchni polskiej bez glutenu" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej.

bułeczki bezglutenowe z rodzynkami_bułeczki kokosowo-sezamowe z rodzynkami_bułeczki drożdżowe_bułeczki deserowe

Inne bułeczki (w tym rodzynkowe dla glutenowców):

Zakręcone jagodzianki_bułki z jagodami_drożdżówki z jagodami_bułki ślimaczki z jagodami  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  kołaczyki z serem_słodkie bułki drożdżowe_bułki nadziewane_kuchnia polska|  bułki ślimaczki z czarnuszką_pieczywo_dania na piknik_domowe bułki

czwartek, 23 października 2014

Puszyste naleśnik z musem dyniowo-kokosowym. Pyszne danie na słodki obiad lub podwieczorek. Mus dyniowo-kokosowy można zastąpić musem dyniowo-jabłkowym, dyniowo-pomarańczowym lub innym, niekoniecznie z dodatkiem dyni, ale w sezonie jesiennym, gdy dynie są najlepsze, najtańsze i gdy jest ich taki wybór, najlepiej wypróbować to połączenie.

naleśniki biszkoptowe z musem dyniowym_słodki obiad_puszyste naleśniki_dania z dynią_mus dyniowy

Składniki na naleśniki (z TEGO przepisu):

  • 375 g mąki
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody (gazowanej)
  • sól
  • olej do smażenia

Składniki musu (z TEGO przepisu):

  • 1 kg puree dyniowego*
  • 1-1,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 filiżanki soku pomarańczowego
  • 2 filiżanki kremu kokosowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki rumu

Wykonanie musu:

Dynię, cukier, krem kokosowy, sok włożyć do garnka i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe i rum.

*puree dyniowe przygotowuję dwojako:

   1. Obieram dynię, wyjmuje nasiona, kroję miąższ w kostkę, wkładam do garnka i gotuję z niewielką ilością wody do miękkości. Wodę odparowuję, a ugotowaną dynię miksuję.

   2.Dynię dzielę na części wyjmuję nasiona i piekę  w piekarniku w 180 °C ok. 30-40 minut. Po upieczeniu oddzielam miąższ od skórki i miksuję.

Wykonanie naleśników:

Mąkę, wodę, mleko, sól - wymieszać. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z masą mączną. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z mieszanką mączno-jajeczną.

Na rozgrzanej patelni smażyć grube naleśniki. Smarować musem i zwijać w rulony.

Danie gotowe. Smacznego :).

Porcja na 12 grubych i bogato nadzianych naleśników.

Znajdź mnie na fb.

naleśniki biszkoptowe z musem dyniowym_słodki obiad_puszyste naleśniki_dania z dynią_mus dyniowy

akcja_festiwal dyni 2014

Inne naleśniki i placuszki:

 naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  naleśniki z kurczakiem curry_dania obiadowe_dania z kurczakiem  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna

czwartek, 11 września 2014

Z cyklu ze starego zeszytu - ciasto malinowo-kokosowe.

Co to jest? To rodzaj krajanki. Na puszystym biszkopcie malinowy mus i kokosowa pierzynka. Pyszne i lekkie ciasto. Mus malinowy można zastąpić musem jeżynowym, jagodowym lub  dżemem malinowym czy galaretką porzeczkową.

ciasto malinowo-kokosowe_krajanka biszkoptowa_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto kokosowe

Składniki biszkoptu:

  • 4 jajka (małe)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/6 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki masy malinowej:

  • 0,5 kg malin (można mrożone)
  • 2 galaretki malinowe
  • cukier do smaku

Składniki warstwy kokosowej*:

  • 5 białek
  • 25 dag cukru pudru
  • 13 dag wiórek kokosowych

Wykonanie biszkoptu:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (przełożyć wzdłuż dłuższych boków, krótsze pozostawić wolne). Nie smarować masłem.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Mąki przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Lekko roztrzepać.

Białka ubić na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodać powoli, ciągle ubijając, cukier. Miksować do uzyskania lśniącej, gęstej i gładkiej masy. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych obrotów i dodać żółtka.

Wyłączyć mikser. Dodać mąki. Całość połączyć delikatnie, ale dokładnie mieszając.

Przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości 50 cm z foremką na podłogę.

Studzić w foremce. Wyjąć wystudzony.

Wykonanie musu:

Maliny przebrać, odszypułkować, umyć, osuszyć i przetrzeć przez sito. Zmierzyć ilość płynu.

Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody (lub mniej łączna ilość płynu - wody i soku - powinna wynosić ok. 2,5 szklanki). Galaretkę lekko przestudzić, dodać do soku malinowego. Ew. dosłodzić do smaku. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt.

Wykonanie wierzchu kokosowego:

Przygotować formę do pieczenia (ta sama, w której piekł się biszkopt).

Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodać cukier puder. Miksować do uzyskania gładkiej, lśniącej i gęstej masy.

Wyłączyć mikser i delikatnie mieszając, dodać wiórki.

Piec na złoty kolor (ok. 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Ostudzić. Położyć na galaretce. Zostawić na 2-3 godziny.

*wersja II - warstwę kokosową zastąpiłam migdałową (zamiast wiórek kokosowych mielone migdały i łyżeczka ekstraktu migdałowego). Na wierzchu zrobiłam gzygzaki z rozpuszczonej czekolady (najlepiej deserowej). Ta odmiana dłużej mięknie.

Znajdź mnie na fb.

ciasto malinowo-kokosowe_krajanka biszkoptowa_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto kokosowe

Inne krajanki:

krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  Świąteczna krajanka orzechowa_kruche ciasto_Boże Narodzenie

 
1 , 2 , 3