| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kokos

środa, 08 sierpnia 2018

Aromatyczne, kokosowe ciasto/placek/babka z borówkami. Bezglutenowe,  mimo to długo zachowuje świeżość. Borówki można zamienić na inne owoce - porzeczki, jagody, maliny, wiśnie, morele, … Ot, taki placek do poobiedniej kawy.

ciasto kokosowe z borówkami_ciasto bezglutenowe_babka kokosowa

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + do wysypania foremki
  • 1/4 szklanki maki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli to konieczne, bezglutenowy)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki borówek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Przygotować foremkę o wymiarach 27 na 8 cm. Posmarować masłem  i wysypać np. wiórkami. 

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąki, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Zmiksować.

W drugim naczyniu ubić pianę ze szczyptą soli. W trzech turach dodać do ciasta, delikatnie mieszając.

Przełożyć do foremki, posypać borówkami. Piec 35 minut (opcja góra-dół), po czym nastawić piekarnik na termoobieg i piec jeszcze 15 minut. Wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto kokosowe z borówkami_ciasto bezglutenowe_babka kokosowa_babka bezglutenowa

Babkę robiłam wiele razy, niestety nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis.

Inne ciasta i desery z kokosem:

Księżniczki_muffinki kokosowe_dania dla dzieci  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik  wafelki kokosowo-kajmakowe_ciasteczka_słodkości bez piekarnia  kokosanki_ciasteczka kokosowe_błyskawiczne wypieki  ciasto Żabci v. pszczółka_cisto piaskowe_ciasto z kremem_ciasto z kokosem  Rafaello na krakersach_ciasto bez pieczenia_ciasto kremowe_ciasto błyskawiczne  torcik raffaello na koniakówce_torcik na murzynku_torcik kokosowy_torcik czekoladowy_ciasto czekoladowe z kremem  pijak cziasto makowo-kokosowe_ciasto z alkoholem_makowiec_ciasto z kremem  muffinki nadziweane raffaello_muffinki_kokosowe_błyskawiczne dania

piątek, 22 czerwca 2018

Jeśli lato, to gofry. Najlepiej chrupiące, delikatne, z owocami i bitą śmietaną. Choć muszę przyznać, że moje ulubione, to te z dżemem porzeczkowym :). Zapraszam :).

gofry kokosowe_gofry bezglutenowe_deser na lato_gofry chrupiące

Składniki:

  • 400 g mleka kokosowego (puszka)
  • 1 szklanka z czubkiem (170-180 g) mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • sałatka owocowa
  • bita śmietana (można kokosową)
  • cukier puder
  • dżem porzeczkowy
  • lody

Wykonanie:

Mleko, mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier, wiórki, ekstrakt waniliowy - wymieszać (najlepiej zmiksować na gładką masę). Odstawić na 1/2 godziny.

Pianę z białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto nie jest gęste. 

Smażyć w rozgrzanej gofrownicy (4-10 minut w zależności od mocy urządzenia, im wyższa moc, tym gofry pieką się krócej i są bardziej chrupiące).

Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z sałatką owocową (czereśnie, ananas, morele, skropione sokiem z cytryny) i dżemem z czerwonych porzeczek, a także ze śmietaną czy cukrem pudrem.

Z "Kwestii Smaku".

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne gofry:

gofry czekoladowe z sosem słony karmel_gofry_sos słony karmel_dania na lato_desery  gofry wg Michela Rouxa_gofry_dania dla dzieci_desery  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe  pomarańczowe gofry_gofry_deser_dania dla dzieci  gofry_desery_dania dla dzieci

środa, 14 czerwca 2017

Biszkopt, krem kokosowy i mus ananasowy. Brzmi świetnie, prawda? I tak jest! Tort Pina Colada jest rewelacyjny!

tort pina colada_tort kokosowo-ananasowy_tort na specjalne okazje_tort komunijny

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Mus ananasowy:

  • 2 ananasy
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 2 pełne łyżki maki ziemniaczanej
  • ew. cukier do smaku

Krem kokosowy:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki likieru kokosowego
  • 1 szklanka cukru
  • 750 g mascarpone

Nasączenie:

  • ok. 150-200 ml likieru kokosowego

Dodatki:

  • wiórki kokosowe lub białe, drobne cukierki
  • liście ananasa lub kwiatki i inne ozdoby komunijne

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy i dłuższe boki wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). W przypadku użycia tortownicy, wyłożyć tylko dno. Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę.

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem.

Ciasto piekę w foremce 20 x 35 cm lub w tortownicy o średnicy 28 cm.

Mus ananasowy. Ananasy pozbawić skóry i twardego środka. Pokroić w drobną kostkę. Połowę wrzucić do garnka, dodać likier i dusić na wolnym ogniu do momentu aż ananas będzie miękki (30-40 minut). Masę zmiksować, dodać odłożone kostki ananasowe, zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość chwilę pogotować i zostawić do ostudzenia.

Krem kokosowy. Mleko kokosowe, likier kokosowy i cukier zagotować. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut do momentu aż pozostanie 2/3 szklanki płynu. Ostudzić. Mascarpone wymieszać z powstałym, zimnym syropem.

Składanie. Biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. Składać wg schematu biszkopt nasączony likierem, mus ananasowy, krem kokosowy, biszkopt nasączony likierem. Wierzch posmarować kremem i ozdobić. Mój biszkopt przekroiłam na dwie części, krem podzieliłam na dwie równe części.

Całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z "Kwestii Smaku".

tort pina colada_tort kokosowo-ananasowy_tort na specjalne okazje_tort komunijny

Inne torty na uroczyste okazje:

tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem

piątek, 02 czerwca 2017

Sezon tortowy w pełni. Jako pierwszy przedstawiam tort raffaello.

Kokosowo-migdałowy tort jak popularne pralinki. Biały biszkopt przełożony kremem kokosowym. Słodki smak przełamują owoce i alkohol (tort jest mocno nasączony likierem migdałowym). Moim domownikom smakował, choć narzekali na morele, "bo to przecież sezon truskawkowy".

tort raffaello_tort kokosowo-migdałowy_tort z truskawkami_tort urodzinowy_tort komunijny

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem kokosowy:

  • 250 ml śmietany kokosowej
  • 300 ml kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 350 g mascarpone

Nasączenie:

  • ok. 1/2 -2/3 szklanki likieru migdałowego (krem jest dość luźny, dlatego wg wystarczy 1/2)

Dodatki:

  • owoce pokrojone w plasterki (truskawki lub morele)
  • 100 g płatków migdałowych
  • 30 wiórków kokosowych
  • praliny raffaello do ozdoby + ew. truskawki lub morele

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę (trzeba uważać, by nie rozpięła się foremka).

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie (najlepiej upiec dzień wcześniej). Przed wyjęciem okroić nożykiem. Przekroić na 3 części.

Ciasto piekę w foremce o średnicy 24 cm.

Krem kokosowy. Śmietanę kokosową i kremówkę zagotować. Chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, wystudzić, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Masę zmiksować razem z zimnym mascarpone. Dodać wiórki, wymieszać. Krem podzielić na 3 część, przy czym jedną część zostawić większą (na boki i wierzch tortu).

Dodatki. Owoce pokroić w plasterki.

Migdały uprażyć na suchej patelni (trzeba mieszać, inaczej przypalą się).

W wersji bezalkoholowej przygotować mocną, słodką herbatę wymieszaną z ekstraktem migdałowy.

Składanie. Na paterze położyć jeden z blatów biszkoptowych, skropić likierem, posmarować cienką warstwą kremu (tyle by przykleiły się owoce), owoce i dalszą część pierwszej części kremu. Dalej druga warstwa: biszkopt - likier - cienka warstwa kremu - owoce - krem. Na koniec trzeci blat - nasączenie i krem na wierzch i boki tortu. Boki posypać uprażonymi migdałami, wierzch wiórkami. Ozdobić pralinami i ew. owocami.

Schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort raffaello_tort kokosowo-migdałowy_tort z truskawkami_tort urodzinowy_tort komunijny

Z "Moich wypieków" z moimi zmianami.

Inne torty z truskawkami:

tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  biały tort_tort Eton Mess_tort ucierany_tort z bezami_tort z truskawkami  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  tort jogurtowo-truskawkowy_tort na lato_tort z musem truskawkowym_tort dietetyczny   Tort baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci

wtorek, 09 lutego 2016

Zaskakujące, błyskawiczne w przygotowaniu ciasto czy też deser kokosowy. Bezglutenowe, raczej nie za słodkie, składa się z dwóch warstw - kremowej i ciastowej, no i polewy czekoladowej, jest maksymalnie kokosowe i...pyszne :). Dla wielbicieli kokosów.

Z "Tarzynkowa".

ciasto kokosowe_ciasto bezglutenowe_ciasto jak batonik bounty

Składniki:

  • Puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • 300 ml mleka 3,2 %
  • 2 jajka
  • 130 g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 50 ml kremówki
  • łyżka masła

Wykonanie:

Malutką keksówkę o wymiarach 24x11x7 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać i przelać do foremki. Keksówkę z ciastem włożyć do większej formy, wlać do niej wrzącej wody do wysokości połowy - trzech czwartych foremki. Całość wstawić do piekarnika.

Piec w tak przygotowanej kąpieli wodnej 1 godzinę i 20 minut. Gdyby ciasto nadmiernie rumieniło się, przykryć papierem do pieczenia.

Upieczone wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce.

Zimne polać polewą czekoladową.

Połamaną czekoladę, śmietanę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, tzn do garnka włożyć czekoladę, masło, śmietanę, postawić nad większym garnkiem z wodą i włączyć źródło ciepła. Mieszając rozpuścić czekoladę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto kokosowe_ciasto bezglutenowe_ciasto jak batonik bounty

Inne ciasta z kremem:

pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami

 
1 , 2 , 3 , 4