| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kokos

środa, 14 czerwca 2017

Biszkopt, krem kokosowy i mus ananasowy. Brzmi świetnie, prawda? I tak jest! Tort Pina Colada jest rewelacyjny!

tort pina colada_tort kokosowo-ananasowy_tort na specjalne okazje_tort komunijny

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Mus ananasowy:

  • 2 ananasy
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 2 pełne łyżki maki ziemniaczanej
  • ew. cukier do smaku

Krem kokosowy:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki likieru kokosowego
  • 1 szklanka cukru
  • 750 g mascarpone

Nasączenie:

  • ok. 150-200 ml likieru kokosowego

Dodatki:

  • wiórki kokosowe lub białe, drobne cukierki
  • liście ananasa lub kwiatki i inne ozdoby komunijne

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy i dłuższe boki wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). W przypadku użycia tortownicy, wyłożyć tylko dno. Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę.

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem.

Ciasto piekę w foremce 20 x 35 cm lub w tortownicy o średnicy 28 cm.

Mus ananasowy. Ananasy pozbawić skóry i twardego środka. Pokroić w drobną kostkę. Połowę wrzucić do garnka, dodać likier i dusić na wolnym ogniu do momentu aż ananas będzie miękki (30-40 minut). Masę zmiksować, dodać odłożone kostki ananasowe, zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość chwilę pogotować i zostawić do ostudzenia.

Krem kokosowy. Mleko kokosowe, likier kokosowy i cukier zagotować. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut do momentu aż pozostanie 2/3 szklanki płynu. Ostudzić. Mascarpone wymieszać z powstałym, zimnym syropem.

Składanie. Biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. Składać wg schematu biszkopt nasączony likierem, mus ananasowy, krem kokosowy, biszkopt nasączony likierem. Wierzch posmarować kremem i ozdobić. Mój biszkopt przekroiłam na dwie części, krem podzieliłam na dwie równe części.

Całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z "Kwestii Smaku".

tort pina colada_tort kokosowo-ananasowy_tort na specjalne okazje_tort komunijny

Inne torty na uroczyste okazje:

tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem

piątek, 02 czerwca 2017

Sezon tortowy w pełni. Jako pierwszy przedstawiam tort raffaello.

Kokosowo-migdałowy tort jak popularne pralinki. Biały biszkopt przełożony kremem kokosowym. Słodki smak przełamują owoce i alkohol (tort jest mocno nasączony likierem migdałowym). Moim domownikom smakował, choć narzekali na morele, "bo to przecież sezon truskawkowy".

tort raffaello_tort kokosowo-migdałowy_tort z truskawkami_tort urodzinowy_tort komunijny

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem kokosowy:

  • 250 ml śmietany kokosowej
  • 300 ml kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 350 g mascarpone

Nasączenie:

  • ok. 1/2 -2/3 szklanki likieru migdałowego (krem jest dość luźny, dlatego wg wystarczy 1/2)

Dodatki:

  • owoce pokrojone w plasterki (truskawki lub morele)
  • 100 g płatków migdałowych
  • 30 wiórków kokosowych
  • praliny raffaello do ozdoby + ew. truskawki lub morele

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę (trzeba uważać, by nie rozpięła się foremka).

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie (najlepiej upiec dzień wcześniej). Przed wyjęciem okroić nożykiem. Przekroić na 3 części.

Ciasto piekę w foremce o średnicy 24 cm.

Krem kokosowy. Śmietanę kokosową i kremówkę zagotować. Chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, wystudzić, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Masę zmiksować razem z zimnym mascarpone. Dodać wiórki, wymieszać. Krem podzielić na 3 część, przy czym jedną część zostawić większą (na boki i wierzch tortu).

Dodatki. Owoce pokroić w plasterki.

Migdały uprażyć na suchej patelni (trzeba mieszać, inaczej przypalą się).

W wersji bezalkoholowej przygotować mocną, słodką herbatę wymieszaną z ekstraktem migdałowy.

Składanie. Na paterze położyć jeden z blatów biszkoptowych, skropić likierem, posmarować cienką warstwą kremu (tyle by przykleiły się owoce), owoce i dalszą część pierwszej części kremu. Dalej druga warstwa: biszkopt - likier - cienka warstwa kremu - owoce - krem. Na koniec trzeci blat - nasączenie i krem na wierzch i boki tortu. Boki posypać uprażonymi migdałami, wierzch wiórkami. Ozdobić pralinami i ew. owocami.

Schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort raffaello_tort kokosowo-migdałowy_tort z truskawkami_tort urodzinowy_tort komunijny

Z "Moich wypieków" z moimi zmianami.

Inne torty z truskawkami:

tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  biały tort_tort Eton Mess_tort ucierany_tort z bezami_tort z truskawkami  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  tort jogurtowo-truskawkowy_tort na lato_tort z musem truskawkowym_tort dietetyczny   Tort baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci

wtorek, 09 lutego 2016

Zaskakujące, błyskawiczne w przygotowaniu ciasto czy też deser kokosowy. Bezglutenowe, raczej nie za słodkie, składa się z dwóch warstw - kremowej i ciastowej, no i polewy czekoladowej, jest maksymalnie kokosowe i...pyszne :). Dla wielbicieli kokosów.

Z "Tarzynkowa".

ciasto kokosowe_ciasto bezglutenowe_ciasto jak batonik bounty

Składniki:

  • Puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • 300 ml mleka 3,2 %
  • 2 jajka
  • 130 g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 50 ml kremówki
  • łyżka masła

Wykonanie:

Malutką keksówkę o wymiarach 24x11x7 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać i przelać do foremki. Keksówkę z ciastem włożyć do większej formy, wlać do niej wrzącej wody do wysokości połowy - trzech czwartych foremki. Całość wstawić do piekarnika.

Piec w tak przygotowanej kąpieli wodnej 1 godzinę i 20 minut. Gdyby ciasto nadmiernie rumieniło się, przykryć papierem do pieczenia.

Upieczone wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce.

Zimne polać polewą czekoladową.

Połamaną czekoladę, śmietanę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, tzn do garnka włożyć czekoladę, masło, śmietanę, postawić nad większym garnkiem z wodą i włączyć źródło ciepła. Mieszając rozpuścić czekoladę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto kokosowe_ciasto bezglutenowe_ciasto jak batonik bounty

Inne ciasta z kremem:

pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami

piątek, 11 grudnia 2015

Ciasto pijak w nowej wersji. Na spodzie makowo-kokosowym - krem budyniowy, herbatniki nasączone alkoholem i polewa czekoladowa. Niby podobne do listopadowego pijaka, a jednak... mak i wiórki zmieniają wszystko. No i krem! Też budyniowy, ale na żółtkach, domowy. To inne ciasto, zdecydowanie inne.

Propozycja z cyklu "Przepisy na Boże Narodzenie" ze starego zeszytu Mamy.

ciasto makowo-kokosowe_ciasto pijak_ciasto z kremem_ciasto z alkoholem_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki spodu:

  • 6 białek
  • 15 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 15 dag maku
  • 15 dag wiórek kokosowych

Krem:

  • 6 żółtek
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej - kukurydzianej)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/2 l mleka

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 100 ml kremówki
  • 30 g miękkiego masła

Ponadto:

  • 3-4 paczki herbatników (bezglutenowe w wersji bezglutenowej ciasta)
  • 1/2-3/4 szklanki wódki

Wykonanie:

Spód:

Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać cukier puder. Wyłączyć mikser, wsypać mak i wiórki i delikatnie wymieszać. 

Przełożyć do foremki o wymiarach 25x40 cm, wyrównać powierzchnię i piec 30-40 minut w 180 °C (do lekkiego zrumienienia). Wystudzić.

Krem:

Cukier utrzeć z żółtkami, dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i wymieszać. Resztę mleka zagotować, wlać (powoli!) do masy jajecznej. Cały czas trzeba mieszać, by nie zwarzyć masy.  Całość postawić na ogniu i ogrzewać do zgęstnienia masy. Trzeba mieszać intensywnie i uważać by masa się nie przypaliła i nie zwarzyła. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę i nie przerywając ucierania, dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń. 

Masę przełożyć na zimny makowy spód.

Na krem budyniowy położyć nasączone w alkoholu herbatniki.

Polewa:

Śmietanę zagotować. Dodać do niej pokruszoną czekoladę - rozmieszać, dalej masło i połączyć, mieszając, składniki. Przestudzić.

Polewą posmarować herbatniki.

Ciasto schłodzić.

Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta nasączone alkoholem:

adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Od pewnego momentu dieta bezglutenowa przestała mi przeszkadzać. Mam swoje chleby, ciastka, makarony, naleśniki, ba nawet pierogi (i nie myślę tu o wyrobach przemysłu spożywczego, tylko domowych), a mięso, owoce i warzywa nie zawierają glutenu. Jedyną rzeczą za którą tęsknię są drożdżówki. Ja miłośnik drożdżóweczek muszę rezygnować z moich ulubionych wypieków. Próbowałam wielokrotnie drożdżówek bezglutenowych, ale to były porażki. Jeśli smaczne, to nie trzymały formy, kruszyły się i rozpadały. Gdy jako tako były zwarte, to niesmaczne. A dzisiejsze bułeczki? Są najlepsze spośród przeze mnie wypróbowanych, bezglutenowe (ha, ha), kokosowo-sezamowe, przy czym kokos jest dominujący, lekko słodkie, z rodzynkami. Bardziej śniadaniowe, niż deserowe. Smaczne, ale jeszcze niezupełnie moje :). A może niepotrzebnie szukam tego samego, "glutenowego" smaku?

bułeczki bezglutenowe z rodzynkami_bułeczki kokosowo-sezamowe z rodzynkami_bułeczki drożdżowe_bułeczki deserowe

Składniki:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki sezamowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 80 g rodzynek
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • letnia woda ok. szklanki, ale trzeba dodawać ostrożnie, całość powinna mieć konsystencję gęstego budyniu
  • ew. cukier trzcinowy do posypania bułeczek

Wykonanie:

Mąkę gryczaną, sezamową, ziemniaczaną, kukurydzianą, wiórki, sól, drożdże, cukry - wymieszać. Dodać żółtka, olej, miód i powoli wodę, tyle by całość miała gęstość gęstego budyniu. Dobrze wyrobić. Dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać.

Odstawić do wyrośnięcia na godzinę - półtorej.

Przełożyć do posmarowanych masłem foremek muffinkowych i ew. posypać cukrem trzcinowym. Ponownie zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 °C ok. 30-35 minut.

Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie "Kuchni polskiej bez glutenu" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej.

bułeczki bezglutenowe z rodzynkami_bułeczki kokosowo-sezamowe z rodzynkami_bułeczki drożdżowe_bułeczki deserowe

Inne bułeczki (w tym rodzynkowe dla glutenowców):

Zakręcone jagodzianki_bułki z jagodami_drożdżówki z jagodami_bułki ślimaczki z jagodami  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  kołaczyki z serem_słodkie bułki drożdżowe_bułki nadziewane_kuchnia polska|  bułki ślimaczki z czarnuszką_pieczywo_dania na piknik_domowe bułki

 
1 , 2 , 3 , 4