| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: mleko w proszku

sobota, 08 kwietnia 2017

Mazurek na spodzie migdałowo-jaglano-owsianym. A wierzch? Przesłodki, to masa na biały blok + "koszulka" wielkanocna :).

Mazurek mleczny na spodzie bezglutenowym_mazurek wielkanocny_mazurek jak blok_mazurek na kruchym cieście

Ciasto:

  • 20 dag mąki bezglutenowej (u mnie w równych częściach: jaglana, owsiana bezglutenowa i ziemniaczana)
  • 15 dag mielonych migdałów
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta proszku (u mnie bezglutenowy)
  • szczypta soli

Mąkę połączyć z pudrem, proszkiem, solą i posiekać z masłem na proszek. Dodać jajko, śmietanę i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. 

Masa mleczna:

  • pół szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (lepiej ziarenka wanilii)
  • 2 szklanki zwykłego mleka w proszku (u mnie Łaciate)
  • ulubione bakalie (u mnie rodzynki, wiśnie i morele)
  • dowolne ozdoby (u mnie rozpuszczona czekolada i czekoladowe jajka)

Wykonanie:

Przygotować bakalie. Mleko, cukier, masło, cukier waniliowy zagotować mieszając. Masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku, bakalie. Rozsmarować na wystudzonym spodzie mazurka. Gdy masa zastygnie, ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

niedziela, 26 lutego 2017

Ze starego zeszytu, starodawny przepis na przesłodki blok, czyli coś co kiedyś zastępowało czekoladę. Z niewiadomych przyczyn smakuje i cieszy do dziś :).

 blok kakaowy_słodkości bez piekarnika_czekoladopodobni_ciasto bez pieczenia_ciasto z bakaliami

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 25 dag bakalii (u mnie rodzynki, morele, śliwki, żurawina, ale fajnie też dodać orzechy i migdały)
  • 15 dag herbatników ( u mnie bezglutenowe duńskie)
  • ew. do wyboru rum, likier pomarańczowy, kawowy (można pominąć, wtedy blok jest waniliowo-kakaowy)

Wykonanie:

Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, większe pokroić.

Herbatniki pokruszyć.

Przygotować keksówkę - posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Mleko, masło cukier waniliowy, kakao, rozpuścić, zagotować i pogotować 3-5 minut. Przestudzić, dodać bakalie, mleko w proszku - wymieszać. Wsypać herbatniki i ponownie wymieszać.

Masę przełożyć do foremki i zostawić do zastygnięcia (najlepiej do lodówki na 10-12 godzin).

Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkości z cyklu czekoladopodobni:

Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  biały blok_czekoladopodobni_bez piekarnika  rolada w waflu_ciasto z kremem_ciasto bez piekarnika_rolada   Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  chrupiące wafelki_wafelki domowe_blok w wafelku_czekoladopodobne   

wtorek, 23 lutego 2016

Mleczne, słodkie ciasteczka o smaku popularnych cukierków. Po upieczeniu i ostudzeniu można ciastka pokroić w kostki jak krówki  lub wyciąć foremkami zajączki, króliczki, jajeczka i tym sposobem mamy przepis na wielkanocne ciasteczka.

Ciasteczka są bezglutenowe, choć do dietetycznych nie należą.

Z "Tarzynkowa".

ciasteczka krówki_domowe ciasteczka_ciasteczka bezgutenowe_przepisy na Wielkanoc

Składniki:

  • 450 g miękkiego masła
  • 400-500 g cukru pudru (dodałam 400 i dla nas ciastka są wystarczająco słodkie)
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 500 g mleka w proszku (nie instatnt)

Wykonanie:

Foremkę o wymiarach 26x38 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Mleko w proszku przesiać.

Masło utrzeć z cukrem na puch, ucierając dodawać po jednym żółtku. Zakończyć ucieranie w momencie, gdy masa będzie puszysta i jasna. Dodać mleko w proszku, wymieszać, przełożyć do foremki i wygładzić.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 30-45 minut (do momentu, aż ciasto będzie złociste i karmelowe jak krówki).

Wystudzić. Zimne pokroić ostrym nożem w kostki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasteczka krówki_domowe ciasteczka_ciasteczka bezgutenowe_przepisy na Wielkanoc

ciasteczka krówki_domowe ciasteczka_ciasteczka bezgutenowe_przepisy na Wielkanoc

Inne wielkanocne drobiazgi:

babeczki pisakowe bezglutenowe_babeczki na Wielkanoc_drobne wypieki  babeczki cytrynowe_babeczki ucierane_ciasto ucierane cytrynowe_wielkanoc  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  wielkanocne wianuszki drożdżowe_chałka drożdżowa_Wielkanoc 

sobota, 11 kwietnia 2015

Wafelki lubimy pod każdą postacią. Na blogu są już wafle: czarno-białe, z preparowanym ryżem, kokosowo-kajmakowe, kajmakowo-sezamowe, białe, specjał w waflu, a nawet rolada w waflu. Dziś wersja szybka i bardzo prosta, taka poświąteczna. W ten sposób przygotowane wafelki, będą świetną przegryzką na pikniku, w drodze, na dziecięcym przyjęciu.

wafle przekładane_wafle z masą nugatową_domowe wafelki_czekoladopodobni

Składniki:

  • 4 duże prostokątne wafle
  • pół szklanki mleka
  • 25 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao (u mnie DecoMorreno)
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki zwykłego mleka w proszku (u mnie Łaciate)
  • ew. rum lub olejek rumowy

Wykonanie:

Mleko (zwykłe), cukier, masło, kakao, cukier waniliowy zagotować mieszając. Masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku. Podzielić masę na cztery części i posmarować, układając jeden na drugim, wafle. Przycisnąć deseczką  i pozostawić do zastygnięcia (najlepiej na 12 godzin). Pokroić ostrym nożem w romby, kwadraty lub prostokąty.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wafelki:

Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  wafelki kokosowo-kajmakowe_ciasteczka_słodkości bez piekarnia   chrupiące wafelki_wafelki domowe_blok w wafelku_czekoladopodobne  Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii

czwartek, 26 lutego 2015

Z miłości do wafelków - wafle czarno-białe. Przygotowałam je na podstawie dwóch przepisów: na wafle białe i specjał w waflu. Smakują wyśmienicie, a przy okazji zabawnie wyglądają.

wafle czarno-białe_domowe wafelki_czekoladopodbni_wafle z mlekiem w proszku_słodkości bez piekarnika

Składniki:

  • 6 wafli
  • 300 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • dowolne bakalie

Wykonanie:

3 wafle odłożyć w całości, 3 połamać na kawałki.

Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, większe pokroić.

Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy - mieszając zagotować na wolnym ogniu.  Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Obie lekko przestudzić. Do każdej części dodać po połowie mleka w proszku, bakalii i pokruszonych wafli.

Na pierwszym odłożonym waflu położyć masę ciemną, wyrównać, przykryć waflem. Następnie położyć masę białą, wyrównać i przykryć trzecim waflem. Całość przykryć (ja przykrywam stolnicą) i obciążyć. Kroić następnego dnia w kwadraty lub prostokąty (ostrym nożem).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wafelki:

  chrupiące wafelki_wafelki domowe_blok w wafelku_czekoladopodobne  Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii  Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  wafelki kokosowo-kajmakowe_ciasteczka_słodkości bez piekarnia

 
1 , 2 , 3