| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: drożdże

czwartek, 26 października 2017

Zabawna, puszysta i niezwykle smaczna drożdżówka ze śliwkami.

Na podstawie przepisu z bloga "Matka Wariatka" .

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 150 ml mleka
  • 22 g drożdży
  • 2 żółtka (nie z lodówki, w temperaturze pokojowej)
  • 40 g masła
  • 30 g cukru
  • ew. cukier waniliowy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50-70 dag śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu lub 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru (po chwili rozpuszczą się). Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (powinno być letnie), masło rozpuścić. Do drożdży dodać łyżkę mąki i 2 łyżki mleka, rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). 

Do maki dodać, żółtka, letnie masło, mleko, pozostały cukier, cukier waniliowy, rozczyn, sól. Dobrze wyrobić, uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).

Gdy cisto rośnie, przygotować śliwki - przekroić wzdłuż na pół i wypestkować.

Masło roztopić i wymieszać z cukrem i cynamonem lub cukrem waniliowym.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie części i uformować wałki o długości 56 cm. Wałki ułożyć spiralnie  (zlepienia dobrze połączyć) w wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy 23-24 cm. Pomiędzy spirale ciasta wkładać śliwki. Całość posmarować rozpuszczonym masłem z przyprawami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 30 minut.

Ciasto najlepsze jest pierwszego dnia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

Inne ciasta z jesiennymi owocami:

Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  Jabłecznik z całymi jabłkami_ciasto ucierane_ciasto z owocami  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik kostka_ciasto z owocami_kruche ciasto      

środa, 25 października 2017

Chleb ryżowy należy do moich podstawowych chlebów bezglutenowych. Dlaczego? Jest uniwersalny, nadaje się zarówno do dań słodkich jak i słonych, dobrze znosi przechowywanie, nie kruszy się (a to główna wada chlebów bezglutenowych), nadaje się na tosty, grzanki. A wady? Połowa mąki przeznaczonej na chleb jest z ryżu białego (czyli wartości odżywcze pod znakiem zapytania), ale z drugiej strony połowa jest pełnoziarnista :), a teraz jeszcze dodałam dynię, która poprawia strukturę i wilgotność, daje witaminę A oraz... piękny kolor.

Przepis bazowy z bloga "Olga Smile".

chleb ryżowy z dynią_chleb bezglutenowy_chleb codzienny_chleb domowy

Składniki:

  • 250 g mąki ryżowej białej
  • 250 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki drożdży w proszku
  • 2 łyżeczki gumy kasantanowej (poprawia strukturę)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczka soli (to wersja zdrowotna, dodaję 3/4)
  • 500 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 pełne łyżki puree z dyni (u mnie dynia piżmowa lub hokkaido)*

Wykonanie:

Składniki suche - mąki, drożdże, cukier, sól, gumę wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre - wodę, olej, puree. Zawartość obu naczyń dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki posmarowanej tłuszczem, wyrównać i wierzch posmarować również tłuszczem. Zostawić w ciepłym miejscu na 40-50 minut. Piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C. Wystawić z piekarnika, a po 10-15 minutach wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.

*jak zrobić puree z dyni? Kroję dynię na części, wybieram pestki, wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180-200 °C na 40-60 minut (aż dynia będzie miękka). Upieczoną oddzielam od skóry (w przypadku hokkaido, to nie jest konieczne) i miksuję blenderem ręcznym na gładką masę. By nie marnować prądu, piekę od razu większą ilość dyni i przeznaczam na zupę, mleczną zupę z lanymi kluskami, deserową zupę z gałką lodów, placuszki, kluski śląskie, ciasto, drożdżówki, ciasteczka, deser, i inne smakołyki, które można przygotować z pieczonej dyni. 

**chleb można przygotować bez dyni

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

W tle zdjęcia moi pomocnicy :).

chleb ryżowy z dynią_chleb bezglutenowy_chleb codzienny_chleb domowy

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziny_chleb bezglutenowy_śniadania_domowe pieczywo  chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

piątek, 25 sierpnia 2017

Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami. Taka pizza na słodko :).

Z "Kuchni polskiej".

placek krucho-drożdżowy ze śliwkami_ciasto ze śliwkami_ciasto kruche_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 1/8 l śmietany
  • 6 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 75 dag śliwek
  • lukier lub cukier puder na wierzch ciasta

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować tak, by nie przeciąć śliwki (rozciąć i wyjąć pestkę).

Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać puder, żółtka, rozmieszane ze śmietaną drożdże, szczyptę soli, skórkę cytrynową - zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować i położyć na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką (piekarnikową). Na cieście położyć śliwki i zostawić ciasto do wyrośnięcia.

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta ze śliwkami:

Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane

czwartek, 17 sierpnia 2017

Drożdżówki to nasze ulubione ciasta. A z placków drożdżowych najulubieńsze to: łatwe ciasto drożdżowe z Trójki, błyskawiczna drożdżówka - gliniaste drożdżówki, babka drożdżowa mamy Honoraty - drożdżówka puszek i wersja pośrednia - placek drożdżowy z Claudii

Cytrynowa drożdżówka z morelami to wersja pośrednia - nie jest puszysta, ale i nie jest gliniasta. Cytryny świetnie komponują się z morelami, a kruszonka cudnie wieńczy deser. U nas zniknęła w ciągu 2 dni (choć to duży placek).

Świetne codzienne ciasto na podwieczorek z kawą, na kolację i śniadanie z mlekiem.

cytrynowa drożdżówka z morelami i kruszonką_placek drożdżowy z owocami_cdzienny placek

Składniki:

Placek:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 150 g mleka
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • 30 g drożdży
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 1 kg moreli (inne owoce - śliwki, wiśnie, jabłka)

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 180 g mąki
  • szczypta soli

Wykonanie:

Placek. Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (ma być letnie). Masło rozpuścić.

Drożdże włożyć do miseczki wymieszać z łyżką cukru (zostawić, po chwili rozpuszczą się), dodać łyżkę mąki i 2-3 łyżki mleka. Zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). 

Do mąki dodać rozczyn, cukier, mleko, letnie masło, żółtka, sól, skórkę cytrynową - wymieszać. Całość dobrze wyrobić (ok. 15-20 minut mikserem z hakiem). Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 60 minut (aż podwoi objętość).

Gdy ciasto rośnie, wypestkować morele i przygotować blaszkę piekarnikową - wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na wielkość foremki. Ułożyć morele (skórką na dół), posypać kruszonką. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C 20-25 minut.

Kruszonka. Mąkę, cukier, sól, wymieszać. Zagniatać formując kluseczki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

cytrynowa drożdżówka z morelami i kruszonką_placek drożdżowy z owocami_cdzienny placek

Na podstawie przepisu z książki "Kuchnia polska według Pawła Małeckiego". 

Inne ciasta drożdżowe z owocami:

placek drożdżowy z wiśniami_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami  placek morelowo-marcepanowy_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami_przepisy na lato  Łatwa drożdżówka z owocami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_łatwe ciasto  placek z wiśniami Ewy Wachowicz_placek drożdżowy z wiśniami_ciasto Ewy Wachowicz_ciasto na lato  róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami 

środa, 15 marca 2017

Jeśli w kuchni rządzi Najmłodszy, to są właśnie tego typu dania-zachcianki, czyli paluszki rybne albo burgery jak z reklamy :). I tak oto upiekłam puszyste, słodkawe bułki do domowych burgerów.

Uwierzcie, takie domowe burgery z mięsem z indyka, sałatą, pomidorami, ogórkami kiszonymi i domowym keczupem, to nie jest fast food :)

Z "Kwestii smaku".

bułki do burgerów_domowe pieczywo_domowe bułki_domowy fast food

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa, ale może być zwykła pszenna)
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko (temperatura pokojowa)
  • do posmarowania bułek żółtko rozmieszane z łyżką mleka i ew. sezam do posypania bułek

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (powinno być letnie). Masło roztopić i ostudzić (też ma być letnie).

Zrobić rozczyn. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać 2 łyżki mleka i łyżkę mąki. Całość wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

Do mąki, dodać sól, pozostały cukier, mleko, jajko, wyrośnięty rozczyn - wymieszać, dodać masło. Całość wyrabiać ok. 15 minut mikserem z hakiem. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.

Po ww. czasie uformować 10 bułek. Położyć na tacy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem (ew. posypać sezamem) i zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30-40 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 °C przez 15 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

bułki do burgerów_domowe pieczywo_domowe bułki_domowy fast food

Inne bułki:

bułeczki kukurydziane_domowe pieczywo_drożdżowe bułki  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  bułki ślimaczki z czarnuszką_pieczywo_dania na piknik_domowe bułki  Małgośki_bułki pszenne z przedziałkiem_domowe pieczywo  bułki z grzybami_jesienne dania_domowe pieczywo_dania wegetariańskie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20