| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: drożdże

czwartek, 08 marca 2018

Chałka maślana bez glutenu. W końcu znalazłam drożdżówkę bez glutenu :). I choć jej zaplecienie nie jest łatwe, zachęcam do zrobienia.

Z "Domowych Wypieków".

chałka bezglutenowa_chałka maślana_drożdżówka wielkanocna_słodkie pieczywo

Składniki:

  • 450 g mąki bezglutenowej jasnej (u mnie gotowy wyrób Schar) + do podsypania
  • 275 ml letniego mleka
  • 70 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajko (nie z lodówki)
  • 42 g drożdży
  • szczypta soli

Na wierzch:

  • 1 żółtko rozmieszane z 1 łyżką mleka
  • gruby cukier do posypania (najlepiej perłowy)

Wykonanie:

Zrobić rozczyn. Drożdże rozmieszać z łyżka cukru, gdy się rozpuszczą, dodać 3-4 łyżki mąki i letnie mleko. Całość wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (15-20 minut).

Pozostałą mąkę przesiać, dodać miękkie masło, cukier, jajko, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić (mikserem) i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, uformować wałki, przenieść na tacę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść z nich chałkę (warkocz). Uwaga! Ciasto się lepi, rwie i bardzo źle zaplata. Trzeba się przemęczyć, bo warto. Chałka jest pyszna!  

Zaplecione ciasto posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać grubym cukrem (najładniej wygląda cukier perłowy).

Piec w rozgrzanym do 190-200 °C do ładnego zrumienienia 20-30 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upiekło się).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

chałka bezglutenowa_chałka maślana_drożdżówka wielkanocna_słodkie pieczywo

Inne chałki i wielkanocne drożdżówki:

chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc  chałka z marmoladą z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami  bułeczki zajączki wielkanocne_bułki drożdżowe_Wielkanoc_dania dla dzieci drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo  chałka_ciasto drożdżowe  wielkanocny wieniec drożdżowy_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_zabawy kulinarne_ciasto na Wielkanoc

czwartek, 30 listopada 2017

Drożdżowe, maślane bułeczki z cynamonem i kardamonem Norwegowie pieką na dzień św. Łucji (czyli na 13.12.). Bułki są przesmaczne i dodatkowo otulają dom cudownym zapachem.

Norweskie bułki cynamonowe_bułki drożdżowe_drożdżówki_ślimaczki z cynamonem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 7,5 dag masła
  • 0,25 l mleka (szklanka)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka kardamonu (najlepiej świeżo utłuczonego)
  • szczypta soli

Do posmarowania bułek:

  • 5 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka grubego cukru

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać łyżkę letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić, dodać pozostałe mleko i całość ochłodzić do temperatury pokojowej. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, kardamon, sól, mleko z masłem i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić (aż będzie gładkie i elastyczne). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zawinąć w rulon i pokroić w 3 cm kawałki. Bułki ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypać grubym cukrem i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte piec w piekarniku rozgrzanym do 250 °C ok. 10 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Ze starego miesięcznika "Kuchnia" (jeszcze z lat 90).

akcja kulinarna_kuchnia skandynawska_Mops w kuchni

Inne pachnące drożdżówki:

zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe_bułki drożdżowe_bułki słodkie  Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem  Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

czwartek, 26 października 2017

Zabawna, puszysta i niezwykle smaczna drożdżówka ze śliwkami.

Na podstawie przepisu z bloga "Matka Wariatka" .

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 150 ml mleka
  • 22 g drożdży
  • 2 żółtka (nie z lodówki, w temperaturze pokojowej)
  • 40 g masła
  • 30 g cukru
  • ew. cukier waniliowy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50-70 dag śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu lub 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru (po chwili rozpuszczą się). Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (powinno być letnie), masło rozpuścić. Do drożdży dodać łyżkę mąki i 2 łyżki mleka, rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). 

Do maki dodać, żółtka, letnie masło, mleko, pozostały cukier, cukier waniliowy, rozczyn, sól. Dobrze wyrobić, uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).

Gdy cisto rośnie, przygotować śliwki - przekroić wzdłuż na pół i wypestkować.

Masło roztopić i wymieszać z cukrem i cynamonem lub cukrem waniliowym.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie części i uformować wałki o długości 56 cm. Wałki ułożyć spiralnie  (zlepienia dobrze połączyć) w wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy 23-24 cm. Pomiędzy spirale ciasta wkładać śliwki. Całość posmarować rozpuszczonym masłem z przyprawami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 30 minut.

Ciasto najlepsze jest pierwszego dnia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

Inne ciasta z jesiennymi owocami:

Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  Jabłecznik z całymi jabłkami_ciasto ucierane_ciasto z owocami  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik kostka_ciasto z owocami_kruche ciasto      

środa, 25 października 2017

Chleb ryżowy należy do moich podstawowych chlebów bezglutenowych. Dlaczego? Jest uniwersalny, nadaje się zarówno do dań słodkich jak i słonych, dobrze znosi przechowywanie, nie kruszy się (a to główna wada chlebów bezglutenowych), nadaje się na tosty, grzanki. A wady? Połowa mąki przeznaczonej na chleb jest z ryżu białego (czyli wartości odżywcze pod znakiem zapytania), ale z drugiej strony połowa jest pełnoziarnista :), a teraz jeszcze dodałam dynię, która poprawia strukturę i wilgotność, daje witaminę A oraz... piękny kolor.

Przepis bazowy z bloga "Olga Smile".

chleb ryżowy z dynią_chleb bezglutenowy_chleb codzienny_chleb domowy

Składniki:

  • 250 g mąki ryżowej białej
  • 250 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki drożdży w proszku
  • 2 łyżeczki gumy kasantanowej (poprawia strukturę)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczka soli (to wersja zdrowotna, dodaję 3/4)
  • 500 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 pełne łyżki puree z dyni (u mnie dynia piżmowa lub hokkaido)*

Wykonanie:

Składniki suche - mąki, drożdże, cukier, sól, gumę wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre - wodę, olej, puree. Zawartość obu naczyń dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki posmarowanej tłuszczem, wyrównać i wierzch posmarować również tłuszczem. Zostawić w ciepłym miejscu na 40-50 minut. Piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C. Wystawić z piekarnika, a po 10-15 minutach wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.

*jak zrobić puree z dyni? Kroję dynię na części, wybieram pestki, wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180-200 °C na 40-60 minut (aż dynia będzie miękka). Upieczoną oddzielam od skóry (w przypadku hokkaido, to nie jest konieczne) i miksuję blenderem ręcznym na gładką masę. By nie marnować prądu, piekę od razu większą ilość dyni i przeznaczam na zupę, mleczną zupę z lanymi kluskami, deserową zupę z gałką lodów, placuszki, kluski śląskie, ciasto, drożdżówki, ciasteczka, deser, i inne smakołyki, które można przygotować z pieczonej dyni. 

**chleb można przygotować bez dyni

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

W tle zdjęcia moi pomocnicy :).

chleb ryżowy z dynią_chleb bezglutenowy_chleb codzienny_chleb domowy

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziny_chleb bezglutenowy_śniadania_domowe pieczywo  chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

piątek, 25 sierpnia 2017

Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami. Taka pizza na słodko :).

Z "Kuchni polskiej".

placek krucho-drożdżowy ze śliwkami_ciasto ze śliwkami_ciasto kruche_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 1/8 l śmietany
  • 6 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 75 dag śliwek
  • lukier lub cukier puder na wierzch ciasta

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować tak, by nie przeciąć śliwki (rozciąć i wyjąć pestkę).

Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać puder, żółtka, rozmieszane ze śmietaną drożdże, szczyptę soli, skórkę cytrynową - zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować i położyć na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką (piekarnikową). Na cieście położyć śliwki i zostawić ciasto do wyrośnięcia.

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta ze śliwkami:

Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20