| < Maj 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: drożdże

¶roda, 15 marca 2017

Je¶li w kuchni rz±dzi Najmłodszy, to s± wła¶nie tego typu dania-zachcianki, czyli paluszki rybne albo burgery jak z reklamy :). I tak oto upiekłam puszyste, słodkawe bułki do domowych burgerów.

Uwierzcie, takie domowe burgery z mięsem z indyka, sałat±, pomidorami, ogórkami kiszonymi i domowym keczupem, to nie jest fast food :)

Z "Kwestii smaku".

bułki do burgerów_domowe pieczywo_domowe bułki_domowy fast food

Składniki:

  • 500 g m±ki (u mnie orkiszowa, ale może być zwykła pszenna)
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko (temperatura pokojowa)
  • do posmarowania bułek żółtko rozmieszane z łyżk± mleka i ew. sezam do posypania bułek

Wykonanie:

M±kę przesiać. Mleko podgrzać (powinno być letnie). Masło roztopić i ostudzić (też ma być letnie).

Zrobić rozczyn. Drożdże rozmieszać z łyżeczk± cukru (po chwili będ± płynne), dodać 2 łyżki mleka i łyżkę m±ki. Cało¶ć wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

Do m±ki, dodać sól, pozostały cukier, mleko, jajko, wyro¶nięty rozczyn - wymieszać, dodać masło. Cało¶ć wyrabiać ok. 15 minut mikserem z hakiem. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ¶ciereczk± i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.

Po ww. czasie uformować 10 bułek. Położyć na tacy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozm±conym z mlekiem (ew. posypać sezamem) i zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30-40 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 °C przez 15 minut.

Smacznego :).

ZnajdĽ mnie na fb.

bułki do burgerów_domowe pieczywo_domowe bułki_domowy fast food

Inne bułki:

bułeczki kukurydziane_domowe pieczywo_drożdżowe bułki  bułeczki ma¶lane_bułki drożdżowe_dania na piknik  bułki ¶limaczki z czarnuszk±_pieczywo_dania na piknik_domowe bułki  Małgo¶ki_bułki pszenne z przedziałkiem_domowe pieczywo  bułki z grzybami_jesienne dania_domowe pieczywo_dania wegetariańskie

pi±tek, 10 marca 2017

Na wiosnę, wiosenna, trójkolorowa chałka - zielono-biało-br±zowa. ¦wietna domowa, słodka bułka, taka do masła i domowego dżemu czy konfitur. Na weekendowe drugie ¶niadanie z kubkiem mleka lub filiżank± kawy, nie ma nic lepszego.

Z "Moich wypieków".

trójkolorowa wiosenna chałka_słodka bułka_domowe pieczywo

Ciasto białe:

  • 200 g m±ki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 40 g cukru
  • 120 ml mleka
  • 30 g roztopionego, letniego masła
  • 8 g drożdży ¶wieżych
  • szczypta soli

Ciasto zielone:

  • 200 g m±ki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 40 g cukru
  • 130 ml mleka
  • 1 łyżka herbaty matcha*
  • 30 g roztopionego, letniego masła
  • 8 g drożdży ¶wieżych
  • szczypta soli

Ciasto br±zowe:

  • 200 g m±ki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 40 g cukru
  • 130 ml mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 30 g roztopionego, letniego masła
  • 8 g drożdży ¶wieżych
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ciasto białe. M±kę przesiać.

Zrobić rozczyn, tzn. drożdże rozmieszać z łyżeczk± cukru (po chwili będ± płynne), dodać łyżkę m±ki i łyżkę mleka - wymieszać i zostawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia.

Do m±ki dodać sól, cukier, masło i rozczyn i dobrze wyrobić (15 minut mikserem z hakiem). Z ciasta uformować kulę, przykryć ¶ciereczk± i zostawić w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia (1-1,5 godziny).

Wyro¶nięte ciasto odgazować (uderzyć pię¶ci±), uformować wałek o długo¶ci 60 cm.

Ciasto zielone. Matchę rozpu¶cić w mleku, dalej postępować tak jak w przypadku ciasta białego.

Ciasto br±zowe. Kakao rozpu¶cić w mleku, dalej postępować tak jak w przypadku ciasta białego.

Składanie. Trójkolorowe wałeczki poł±czyć ze sob± na końcach i zaple¶ć jak warkocz. Końce podwin±ć pod spód. Ciasto przełożyłam do foremki o długo¶ci 35 cm i szeroko¶ci 10 cm, wcze¶niej posmarowanej masłem i posypanej m±k±. Zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 40 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 °C ok. 35-40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wyj±ć  z pieca i po ok. 20 minutach przełożyć na kratkę i wystudzić.

*nie miałam w domu herbaty matcha. Z zielonym kolorem poradziłam sobie następuj±co: 1 szklankę mleka zmiksowałam z 80 g szpinaku baby, z tego do ciasta wzięłam 135 ml, resztę zielonego mleka przeznaczyłam na zielone nale¶niki.

Smacznego :).

ZnajdĽ mnie na fb.

Inaczej ukrojona...

trójkolorowa wiosenna chałka_słodka bułka_domowe pieczywo

A przed pieczeniem wygl±da tak...

trójkolorowa wiosenna chałka_słodka bułka_domowe pieczywo

Inne słodkie chałki i chlebki:

chałka_ciasto drożdżowe  chleb z rodzynkami_chleb słodki_chleb drożdżowy  chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka od¶więtna_wypieki na Wielkanoc  wielkanocny wieniec drożdżowy_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_zabawy kulinarne_ciasto na Wielkanoc  drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka ¶niadaniowa_domowe pieczywo  lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami  chałka z marmolad± z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami

wtorek, 21 lutego 2017

Rewelacyjne pieczone p±czki z dziurk± w ma¶lano-cukrowej posypce.

Alternatywa dla smażonych p±czków na Tłusty Czwartek.

Z "Moich Wypieków".

pieczone donaty_p±czki z dziurk±_fit p±czki_tłusty czwartek

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
  • 14 g drożdży
  • 2 łyżki roztopionego, letniego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 szklanek m±ki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 1 łyżeczka soli

Posypka:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • laska wanilii lub 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:

M±kę przesiać. Drożdże rozmieszać z łyżeczk± cukru (po chwili będ± płynne), dodać 1/3 szklanki letniego mleka i 3-4 łyżki m±ki. Cało¶ć wymieszać i zostawić do wyro¶nięcia na 20-25 minut.

Do m±ki, dodać jajka, pozostałe mleko, cukier, sól, wyro¶nięty rozczyn i letnie masło. Wszystko wymieszać i wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć lnian± ¶ciereczk± i zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyj±ć, wyrobić ponownie i rozwałkować na grubo¶ć ok. 1,3 cm. Wykrawać szklank± kółka, drug±, mniejsz± dziurki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu na 45 minut.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 8-10 minut.

W czasie pieczenia rozpu¶cić masło na posypkę i wymieszać cukier z wanili± lub cynamonem.

Upieczone donaty, po 2-3 minutach od wyjęcia z piekarnika, maczać z dwóch stron w ma¶le i otaczać w cukrze.

Przepis na 24 sztuki.

Smacznego :).

ZnajdĽ mnie na fb.

pieczone donaty_p±czki z dziurk±_fit p±czki_tłusty czwartek

Inne p±czki, racuchy, faworki na tłusty czwartek:

róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu  Błyskawiczne p±czki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone p±czki_tłusty czwartek  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_p±czki z łyżki  pieczone p±czki nadziewane róż±_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne p±czki

czwartek, 09 lutego 2017

Chlapaki mazowieckie danie, forma po¶rednia między p±czkami a racuchami. ¦wietnie wpisuj± się w czas karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Taka łatwiejsza wersja p±czków, ale w odróżnieniu od racuchów, tak jak p±czki, smażona w głębokim tłuszczu. A sk±d nazwa chlapaki? Przygotowane ciasto wrzuca się czyli chlapie łyżk± na rozgrzany tłuszcz.

Na Mazowszu chlapaki to danie wigilijne. Dla nas dzieci były wybawieniem. Między ¶ledziami w mleczku czy oleju, esencjonaln± zup± grzybow± a kapust± z fasol±, były jedynym jadalnym daniem (no, może jeszcze zupa owocowa, która czasami pojawiała się na wigilijnym stole).

Dzi¶ chlapaki karnawałowo w wersji z sosem z marakui.

chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_p±czki z łyżki

Składniki:

  • 300 g m±ki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 25 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • ew. skórka otarta z cytryny lub cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia racuchów
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sos:

  • 2 marakuje
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Chlapaki. M±kę przesiać. Drożdże wymieszać z łyżeczk± cukru (po chwili rozpuszcz± się), dodać kilka łyżek letniego mleka i  1-2 łyżki m±ki. Cało¶ć wymieszać i zostawić w cieple na 20-25 minut.

W tym czasie rozpu¶cić masło, jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym lub skórk±.

Do wyro¶niętego rozczynu dodać pozostałe mleko i m±kę, jajka z cukrem, sól - wyrobić. Po chwili dodać letnie masło i cało¶ć ponownie wyrobić na gładkie i l¶ni±ce ciasto*. Przełożyć do miski, przykryć ¶ciereczk± i zostawić w cieple na 1-1,5 godziny.

Gdy ciasto uro¶nie, rozgrzać tłuszcz i smażyć racuszki kład±c łyżk± na rozgrzany tłuszcz**. W czasie pieczenia przewracać i ew. sprawdzać patyczkiem czy się upiekły. Chlapaki powinny luĽno pływać w garnku.

Os±czać na papierowych ręcznikach. Letnie oprószyć cukrem pudrem.

Sos. Marakuje przekroić, wybrać łyżeczk± mi±ższ, dodać cukier, jogurt i wymieszać.

*ciasto jest rzadsze niż na bułki, raczej podobne do p±czkowego

**ostrożnie z tym "chlapanie", tłuszcz jest gor±cy; chlapaki, to nie p±czki, powinny być nieregularne

Smacznego :).

ZnajdĽ mnie na fb.

Inne p±czki, faworki i racuchy na tłusty czwartek:

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chru¶ciki  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne p±czki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe   róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu 

wtorek, 17 stycznia 2017

Delikatne, puszyste ciasto i nadzienie pigwowe - to moje nowe p±czki pieczone w piekarniku. Czy mog± zast±pić te smażone? Raczej nie, ale s± ¶wietnymi bułeczkami na ¶niadanie, podwieczorek, kolację. Z kubkiem mleka czy kakao - rewelacja!

pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone p±czki_tłusty czwartek

pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone p±czki_tłusty czwartek

Składniki:

  • 500 g m±ki (u mnie orkiszowa jasna, ale może być także pszenna zwykła)
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka (temperatura pokojowa)
  • 1 jajko (temperatura pokojowa)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli

Dodatki:

  • lukier (szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki gor±cej wody, ekstrakt waniliowy do smaku)
  • marmolada lub konfitury (u mnie z pigwy) do nadziania
  • kandyzowana skórka, groszki, inne

Wykonanie:

P±czki. M±kę przesiać (dzięki temu napowietrzy się i ciasto będzie bardziej puszyste). Zrobić rozczyn - drożdże rozmieszać z łyżeczk± cukru (po chwili będ± płynne), dodać łyżkę m±ki i 2-3 łyżki letniego mleka. Cało¶ć powinna być tak gęsta jak ¶mietana. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

W tym czasie rozpu¶cić masło podgrzać (ma być jedynie letnie).

Wzburzony rozczyn poł±czyć z m±k±, jajkiem, żółtkami, skórk± i sokiem z cytryny, sol±, cukrem, cukrem waniliowym i dobrze wyrobić. Dodać letnie masło i ponownie wyrobić. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do miski, przykryć ¶ciereczk± i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ci (1-1,5 godziny). Ciasto jest do¶ć rzadkie (tak jak p±czkowe, zwykle na bułki jest bardziej zwarte).

Wyro¶nięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Nabierać niewielkie porcje i formować z nich placuszki (ciasto klei się do r±k), nakładać porcje marmolady lub konfitur, zalepiać i kła¶ć do foremek muffinkowych, wyłożonych papilotkami, zlepieniem na dół.

Przygotowane p±czki (u mnie 18 sztuk) zostawić w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 185 °C ok. 15 minut.

Letnie polukrować i ew. ozdobić (skórka pomarańczowa, drobne groszki, inne).

Najlepsze pierwszego dnia.

Lukier. Do pudru dodać ekstrakt waniliowy i gor±c± wodę, wymieszać. Gdyby masa była za gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody.

Smacznego :).

ZnajdĽ mnie na fb. 

pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone p±czki_tłusty czwartek

pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone p±czki_tłusty czwartek

Z "Moich Wypieków".

Inne karnawałowe p±czki, racuszki, faworki:

muffinki jak p±czki_babeczki_błyskawiczne ciasta  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne p±czki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone p±czki nadziewane róż±_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne p±czki  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19