| < Wrzesień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: drożdże

piątek, 21 września 2018

Placek wg przepisu Pawła Małeckiego. Ot, taka zwykła drożdżówka ze śliwkami i kruszonką na podwieczorek czy na drugie śniadanie do szkoły. W sezonie śliwkowym, koniecznie.

ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką_placek ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 150 ml mleka
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek

Kruszonka*:

  • 120 g mąki
  • 80 g zmielonych orzechów (lub migdałów)
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (powinno być letnie). Drożdże rozmieszać z łyżką cukru. Gdy się rozpuszczą, dodać mleko i 3-4 łyżki mąki. Całość rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia. Rozczyn połączyć z resztą mąki, pozostałym cukrem, rozpuszczonym, letnim masłem, żółtkami, szczyptą soli i wanilią. Ciasto dobrze wyrobić (powinno być lśniące, gładkie i powinno odklejać się od ręki). Tak przygotowane ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. godzinę, do podwojenia objętości. W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować formę o wymiarach 35 x 40 cm - posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Umyć, osuszyć i wypestkować śliwki oraz przygotować kruszonkę - połączyć wszystkie składniki do powstania grudek.

Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść ponownie i rozwałkować. Przenieść do foremki, na wierzchu położyć śliwki (skórką do dołu), posypać kruszonką. Odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na 25-30 minut.

*zamiast podanej powyżej kruszonki, można przygotować .

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta ze śliwkami:

Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  placek karaibski ze śliwkami_muszynek ze śliwkami_ciasto kakaowe ze śliwkami i kruszonką  łatwe ciasto drożdżowe ze śliwkami ikruszonką_drożdżówka_placek drożdżowy ze śliwkami  placek krucho-drożdżowy ze śliwkami_placek drożdżowy_słodka pizza_drożdżówka ze śliwkami  ślimak drożdżowy ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami 

poniedziałek, 10 września 2018

Trochę inna pizza. Na cieście bezglutenowym, ale z pomidorami, mozzarellą i rukolą.

pizza bezglutenowa_pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą_danie wegetariańskie

Składniki:

  • szklanka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki mąki z tapioki (ew. ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej)
  • 1/4 szklanki mąki jaglanej (lub owsianej)
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego

Dodatki:

  • 100 g mozzarelli
  • 3-4 pomidory
  • oregano (listki)
  • rukola
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Wymieszać w jednej misce suche składniki: mąki, gumę, drożdże, sól. W drugiej wodę, oliwę, miód, cukier, ocet, jajko. Połączyć składniki obu naczyń. Ciasto dobrze wyrobić, w razie potrzeby dosypać mąki ryżowej (uwaga! Ciasto nie jest tak gęste, jak standardowe ciasto na pizzę). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po ww. czasie rozłożyć ciasto na posmarowanej oliwą blasze piekarnikowej. Na cieście ułożyć plasterki mozzarelli, obrane i pokrojone w plasterki pomidory oraz listki oregano. Można wierzch skropić oliwą.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 300 °C. Od razu zmniejszyć temperaturę do 240 °C i piec ok. 15-17 minut.

Przed podaniem posypać rukolą.

Ciasto może być podstawą innej pizzy bez glutenu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wytrawne ciasta:

trójkolorowa rolada z łososiem_wytrawna rolada_rolada z rybą  minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki  tarta warzywna_danie wegetariańskie_warzywny torcik_kuchnia francuska  śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy 

czwartek, 08 marca 2018

Chałka maślana bez glutenu. W końcu znalazłam drożdżówkę bez glutenu :). I choć jej zaplecienie nie jest łatwe, zachęcam do zrobienia.

Z "Domowych Wypieków".

chałka bezglutenowa_chałka maślana_drożdżówka wielkanocna_słodkie pieczywo

Składniki:

  • 450 g mąki bezglutenowej jasnej (u mnie gotowy wyrób Schar) + do podsypania
  • 275 ml letniego mleka
  • 70 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajko (nie z lodówki)
  • 42 g drożdży
  • szczypta soli

Na wierzch:

  • 1 żółtko rozmieszane z 1 łyżką mleka
  • gruby cukier do posypania (najlepiej perłowy)

Wykonanie:

Zrobić rozczyn. Drożdże rozmieszać z łyżka cukru, gdy się rozpuszczą, dodać 3-4 łyżki mąki i letnie mleko. Całość wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (15-20 minut).

Pozostałą mąkę przesiać, dodać miękkie masło, cukier, jajko, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić (mikserem) i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, uformować wałki, przenieść na tacę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść z nich chałkę (warkocz). Uwaga! Ciasto się lepi, rwie i bardzo źle zaplata. Trzeba się przemęczyć, bo warto. Chałka jest pyszna!  

Zaplecione ciasto posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać grubym cukrem (najładniej wygląda cukier perłowy).

Piec w rozgrzanym do 190-200 °C do ładnego zrumienienia 20-30 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upiekło się).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

chałka bezglutenowa_chałka maślana_drożdżówka wielkanocna_słodkie pieczywo

Inne chałki i wielkanocne drożdżówki:

chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc  chałka z marmoladą z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami  bułeczki zajączki wielkanocne_bułki drożdżowe_Wielkanoc_dania dla dzieci drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo  chałka_ciasto drożdżowe  wielkanocny wieniec drożdżowy_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_zabawy kulinarne_ciasto na Wielkanoc

czwartek, 30 listopada 2017

Drożdżowe, maślane bułeczki z cynamonem i kardamonem Norwegowie pieką na dzień św. Łucji (czyli na 13.12.). Bułki są przesmaczne i dodatkowo otulają dom cudownym zapachem.

Norweskie bułki cynamonowe_bułki drożdżowe_drożdżówki_ślimaczki z cynamonem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 7,5 dag masła
  • 0,25 l mleka (szklanka)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka kardamonu (najlepiej świeżo utłuczonego)
  • szczypta soli

Do posmarowania bułek:

  • 5 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka grubego cukru

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać łyżkę letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić, dodać pozostałe mleko i całość ochłodzić do temperatury pokojowej. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, kardamon, sól, mleko z masłem i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić (aż będzie gładkie i elastyczne). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zawinąć w rulon i pokroić w 3 cm kawałki. Bułki ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypać grubym cukrem i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte piec w piekarniku rozgrzanym do 250 °C ok. 10 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Ze starego miesięcznika "Kuchnia" (jeszcze z lat 90).

akcja kulinarna_kuchnia skandynawska_Mops w kuchni

Inne pachnące drożdżówki:

zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe_bułki drożdżowe_bułki słodkie  Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem  Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

czwartek, 26 października 2017

Zabawna, puszysta i niezwykle smaczna drożdżówka ze śliwkami.

Na podstawie przepisu z bloga "Matka Wariatka" .

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 150 ml mleka
  • 22 g drożdży
  • 2 żółtka (nie z lodówki, w temperaturze pokojowej)
  • 40 g masła
  • 30 g cukru
  • ew. cukier waniliowy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50-70 dag śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu lub 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru (po chwili rozpuszczą się). Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (powinno być letnie), masło rozpuścić. Do drożdży dodać łyżkę mąki i 2 łyżki mleka, rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). 

Do maki dodać, żółtka, letnie masło, mleko, pozostały cukier, cukier waniliowy, rozczyn, sól. Dobrze wyrobić, uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).

Gdy cisto rośnie, przygotować śliwki - przekroić wzdłuż na pół i wypestkować.

Masło roztopić i wymieszać z cukrem i cynamonem lub cukrem waniliowym.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie części i uformować wałki o długości 56 cm. Wałki ułożyć spiralnie  (zlepienia dobrze połączyć) w wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy 23-24 cm. Pomiędzy spirale ciasta wkładać śliwki. Całość posmarować rozpuszczonym masłem z przyprawami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 30 minut.

Ciasto najlepsze jest pierwszego dnia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

Inne ciasta z jesiennymi owocami:

Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  Jabłecznik z całymi jabłkami_ciasto ucierane_ciasto z owocami  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik kostka_ciasto z owocami_kruche ciasto      

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21