Ostatnie wpisy
Zakładki:
TEMATYCZNY SPIS TREŚCI
SŁODKI SPIS TREŚCI
SŁONY SPIS TREŚCI
O rodzince
To rodzinka czyta
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: ciasto ucierane
wtorek, 12 lutego 2019
Maślana babka z orzeźwiającym smakiem cytryny. Puszysta, ale wilgotna, nie przesuszona. Dodatkowo nasączona syropem cytrynowym. Wspaniałe ciasto do poobiedniej kawy, ale też na świąteczny stół.
Składniki:
Nasączenie:
Jak zrobić babkę cytrynową? Formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Włączyć piekarnik na 180 ° C Masło i cukier ze szczyptą soli utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Dodawać kolejno i stopniowo po jednym jajku, ciągle intensywnie miksując. Dodać skórkę cytrynową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Ciasto przełożyć do foremki i piec w piekarniku ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić. Wyjąć babkę z formy, nakłuć wierzch patyczkiem i nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem pudrem. Smacznego :). Znajdź mnie na fb. Z ulotki dołączonej do foremki Tchibo. Przepisy na wielkanocne babki i babeczki Inne przepisy na cytrusowe babki:
wtorek, 27 listopada 2018
Przedsmak świąt - miękkie babeczki piernikowe nadziewane powidłami z kawałkami czekolady i rodzynkami. Na teraz, do jesiennej herbaty, na święta - dla zapracowanych. Polecam, u mnie zniknęły w ciągu dnia.
Nadzienie:
Przepis na babeczki piernikowe nadziewane powidłami: Przygotować foremki (12 sztuk) - posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Powidła, namoczone i wysuszone rodzynki i posiekaną czekoladę wymieszać. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło, mleko, cukier, kakao, przyprawę piernikową rozpuścić i zagotować. Odlać 1/4 szklanki powstałego płynu. Przestudzić, dodać żółtka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Partiami dodać pianę do ciasta delikatnie mieszając. Połowę masy przełożyć do przygotowanych foremek, włożyć nadzienie, przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. Wyjąć z foremek i ostudzić na kratce. Polać odłożoną polewą i ozdobić. Smacznego :). Znajdź mnie na fb. Inne przepisy na pierniki i ciasta piernikowe:
środa, 08 sierpnia 2018
Aromatyczne, kokosowe ciasto/placek/babka z borówkami. Bezglutenowe, mimo to długo zachowuje świeżość. Borówki można zamienić na inne owoce - porzeczki, jagody, maliny, wiśnie, morele, … Ot, taki placek do poobiedniej kawy.
Składniki:
Wykonanie: Przygotować foremkę o wymiarach 27 na 8 cm. Posmarować masłem i wysypać np. wiórkami. Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąki, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Zmiksować. W drugim naczyniu ubić pianę ze szczyptą soli. W trzech turach dodać do ciasta, delikatnie mieszając. Przełożyć do foremki, posypać borówkami. Piec 35 minut (opcja góra-dół), po czym nastawić piekarnik na termoobieg i piec jeszcze 15 minut. Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :). Znajdź mnie na fb. Babkę robiłam wiele razy, niestety nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis. Inne ciasta i desery z kokosem:
czwartek, 07 czerwca 2018
Proste, błyskawiczne ciasto z ostatnimi (!) czereśniami i kruszonką.
Składniki:
Kruszonka:
Wykonanie: Kruszonka. Składniki rozetrzeć w palcach i wstawić do zamrażarki. Owoce umyć i osuszyć. Nie pestkować. Ciasto. Piekarnik włączyć na 180 °C. Dno foremkę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i proszek przesiać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (7 minut). Dodać jogurt, mąkę, olej i wymieszać (do połączenia składników). Przełożyć do foremki. Na wierzch położyć owoce, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Wbić w środek ciasta. Jeśli na patyczku zostanie surowe ciasto, dopiec. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. *dałam połowę tortowej, połowę orkiszowej Smacznego :). Znajdź mnie na fb.
Inne desery z czereśniami:
wtorek, 27 marca 2018
Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem i malinami - przepis na wielkanocną, smaczną babkę. Tyle ja. A moja rodzina? Zachwycona! Usłyszałam: "To jedna z najlepszych babek, puszysta i wilgotna zarazem, delikatna, przypomina te gotowane. Na święta - tylko TA". Z "Kwestii smaku" (z moimi drobnymi zmianami).
Składniki (w temperaturze pokojowej):
Wierzch babki:
Wykonanie: Piekarnik włączyć na 170 °C. Foremkę z kominem o pojemności 2,5 litra posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masło, skórkę i sok włożyć do garnka i razem rozpuścić. Ostudzić. Płyn powinien być letni, nie gorący. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut, mikserem na najwyższych obrotach). Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąki z proszkiem do pieczenia, potem, nie przerywając miksowania na wolnych obrotach, masło z cytrusami. Przelać ciasto do foremki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, wyjąć, wystudzić i polukrować i ozdobić malinami. Smacznego :). Znajdź mnie na fb.
Przepisy na wielkanocne babki i babeczki
Przepisy na mazurki wielkanocne Przepisy na wielkanocne serniki Inne przepisy na wielkanocne babki ucierane: |