| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: ciasto ucierane

wtorek, 27 listopada 2018

Przedsmak świąt - miękkie babeczki piernikowe nadziewane powidłami z kawałkami czekolady i rodzynkami. Na teraz, do jesiennej herbaty, na święta - dla zapracowanych.

Polecam, u mnie zniknęły w ciągu dnia.

 babeczki piernikowe z nadziewane powidłami_babeczki na święta_murzynki piernikowe

Składniki babeczek piernikowych nadziewanych powidłami:

  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 z czubkiem łyżka kakao
  • 1 pełna łyżka przyprawy piernikowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 filiżanka powideł
  • 1/4 tabliczki czekolady
  • pełna łyżka rodzynek 
  • ew. ozdoby 

Przepis na babeczki piernikowe nadziewane powidłami:

Przygotować foremki (12 sztuk) - posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Powidła, namoczone i wysuszone rodzynki i posiekaną czekoladę wymieszać.

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Masło, mleko, cukier, kakao, przyprawę piernikową rozpuścić i zagotować. Odlać 1/4 szklanki powstałego płynu. Przestudzić, dodać żółtka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Partiami dodać pianę do ciasta delikatnie mieszając.

Połowę masy przełożyć do przygotowanych foremek, włożyć nadzienie, przykryć drugą częścią ciasta.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. 

Wyjąć z foremek i ostudzić na kratce. Polać odłożoną polewą i ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 Inne przepisy na pierniki i ciasta piernikowe:

lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  piernik błyskawiczny_piernik najlepszy_piernik z czekoladą_piernik z powidłami  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie  

środa, 08 sierpnia 2018

Aromatyczne, kokosowe ciasto/placek/babka z borówkami. Bezglutenowe,  mimo to długo zachowuje świeżość. Borówki można zamienić na inne owoce - porzeczki, jagody, maliny, wiśnie, morele, … Ot, taki placek do poobiedniej kawy.

ciasto kokosowe z borówkami_ciasto bezglutenowe_babka kokosowa

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + do wysypania foremki
  • 1/4 szklanki maki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli to konieczne, bezglutenowy)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki borówek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Przygotować foremkę o wymiarach 27 na 8 cm. Posmarować masłem  i wysypać np. wiórkami. 

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąki, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Zmiksować.

W drugim naczyniu ubić pianę ze szczyptą soli. W trzech turach dodać do ciasta, delikatnie mieszając.

Przełożyć do foremki, posypać borówkami. Piec 35 minut (opcja góra-dół), po czym nastawić piekarnik na termoobieg i piec jeszcze 15 minut. Wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto kokosowe z borówkami_ciasto bezglutenowe_babka kokosowa_babka bezglutenowa

Babkę robiłam wiele razy, niestety nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis.

Inne ciasta i desery z kokosem:

Księżniczki_muffinki kokosowe_dania dla dzieci  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik  wafelki kokosowo-kajmakowe_ciasteczka_słodkości bez piekarnia  kokosanki_ciasteczka kokosowe_błyskawiczne wypieki  ciasto Żabci v. pszczółka_cisto piaskowe_ciasto z kremem_ciasto z kokosem  Rafaello na krakersach_ciasto bez pieczenia_ciasto kremowe_ciasto błyskawiczne  torcik raffaello na koniakówce_torcik na murzynku_torcik kokosowy_torcik czekoladowy_ciasto czekoladowe z kremem  pijak cziasto makowo-kokosowe_ciasto z alkoholem_makowiec_ciasto z kremem  muffinki nadziweane raffaello_muffinki_kokosowe_błyskawiczne dania

czwartek, 07 czerwca 2018

Proste, błyskawiczne ciasto z ostatnimi (!) czereśniami i kruszonką.

ciasto jogurtowe z czereśniami i kruszonką_ciasto ucierane_ciasto z owocami_placek z kruszonką_ciasto na lato

Składniki:

  • 2 szklanki mąki*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g roztopionego masła lub oleju
  • 1 szklanka jogurtu
  • czereśnie

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 4 łyżki cukru

Wykonanie:

Kruszonka. Składniki rozetrzeć w palcach i wstawić do zamrażarki.

Owoce umyć i osuszyć. Nie pestkować.

Ciasto. Piekarnik włączyć na 180 °C. Dno foremkę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę i proszek przesiać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (7 minut). Dodać jogurt, mąkę, olej i wymieszać (do połączenia składników). Przełożyć do foremki. Na wierzch położyć owoce, posypać kruszonką. 

Wstawić do piekarnika na 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Wbić w środek ciasta. Jeśli na patyczku zostanie surowe ciasto, dopiec. 

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

*dałam połowę tortowej, połowę orkiszowej

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto jogurtowe z czereśniami i kruszonką_ciasto owocowe_ciasto ucierane_ciasto z kruszonką

Inne desery z czereśniami:

sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory  

wtorek, 27 marca 2018

Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem i malinami - przepis na wielkanocną, smaczną babkę. Tyle ja. A moja rodzina? Zachwycona! Usłyszałam: "To jedna z najlepszych babek, puszysta i wilgotna zarazem, delikatna, przypomina te gotowane. Na święta - tylko TA".

Z "Kwestii smaku" (z moimi drobnymi zmianami).

babka cytrynowa z lukrem_babka cytrynowa z cytrynowym lukrem i malinami_babka piaskowa_babka wielkanocna

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z cytryny + sok z połowy cytryny
  • skórka i sok z połowy małej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • szczypta soli

Wierzch babki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • kilka malin (mogą być mrożone)

Wykonanie:

Piekarnik włączyć na 170 °C. Foremkę z kominem o pojemności 2,5 litra posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Masło, skórkę i sok włożyć do garnka i razem rozpuścić. Ostudzić. Płyn powinien być letni, nie gorący. 

Mąki i proszek do pieczenia przesiać.

Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut, mikserem na najwyższych obrotach). Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąki z proszkiem do pieczenia, potem, nie przerywając miksowania na wolnych obrotach,  masło z cytrusami. 

Przelać ciasto do foremki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, wyjąć, wystudzić i polukrować i ozdobić malinami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka cytrynowa z lukrem_babka cytrynowa z cytrynowym lukrem i malinami_babka piaskowa_babka wielkanocna

babka cytrynowa z lukrem_babka cytrynowa z cytrynowym lukrem i malinami_babka piaskowa_babka wielkanocna

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne babki ucierane:

babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa  ciasto czekoladowe z buraczkami_ciasto ucierane  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki  pomarańczowy piskowiec_babka piaskowa_babka bezglutenowa  babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku

czwartek, 26 października 2017

Zabawna, puszysta i niezwykle smaczna drożdżówka ze śliwkami.

Na podstawie przepisu z bloga "Matka Wariatka" .

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 150 ml mleka
  • 22 g drożdży
  • 2 żółtka (nie z lodówki, w temperaturze pokojowej)
  • 40 g masła
  • 30 g cukru
  • ew. cukier waniliowy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50-70 dag śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu lub 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru (po chwili rozpuszczą się). Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (powinno być letnie), masło rozpuścić. Do drożdży dodać łyżkę mąki i 2 łyżki mleka, rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). 

Do maki dodać, żółtka, letnie masło, mleko, pozostały cukier, cukier waniliowy, rozczyn, sól. Dobrze wyrobić, uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).

Gdy cisto rośnie, przygotować śliwki - przekroić wzdłuż na pół i wypestkować.

Masło roztopić i wymieszać z cukrem i cynamonem lub cukrem waniliowym.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie części i uformować wałki o długości 56 cm. Wałki ułożyć spiralnie  (zlepienia dobrze połączyć) w wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy 23-24 cm. Pomiędzy spirale ciasta wkładać śliwki. Całość posmarować rozpuszczonym masłem z przyprawami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 30 minut.

Ciasto najlepsze jest pierwszego dnia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

Inne ciasta z jesiennymi owocami:

Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  Jabłecznik z całymi jabłkami_ciasto ucierane_ciasto z owocami  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik kostka_ciasto z owocami_kruche ciasto      

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13