| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: ciasto ucierane

czwartek, 30 marca 2017

Tak nam posmakowała babka gotowana budyniowa, że postanowiliśmy zrobić ją w wersji czekoladowej. Hm...no cóż, babka w wersji białej jest lepsza, delikatniejsza, wilgotniejsza, słodsza, ale dla wielbicieli czekolady, bardziej wytrawnych wypieków, ta może okazać się trafniejszym wyborem. Wszystko jest kwestią gustu.

Inne przepisy na wielkanocne babki gotowane:

babka gotowana

pomarańczowa babka gotowana

babka gotowana czekoladowa_babka gotowana budyniowa_babka ucierana_babka wielkanocna

Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

  • 8 budyniów czekoladowych takich po 45 g (łącznie 360 g proszku; budynie bez cukru; u mnie bezglutenowe, ale mogą być zwykłe)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru (220 g)
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu lub innego aromatycznego alkoholu
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1 czekolada
  • 2-3 łyżki kremówki
  • ozdoby wielkanocne (cukrowe lub czekoladowe jajka, posypka, inne)

Wykonanie:

Przygotować duży garnek z pokrywką, taki  w którym zmieści się babkowa foremka.

Foremkę do gotowania babek posmarować masłem i posypać kaszą kukurydzianą lub bułką tartą.

Proszek budyniowy, połączyć z proszkiem do pieczenia.

Masło z cukrem utrzeć na puch (masa powinna być puszysta, jasna i gładka). Dodawać stopniowo po jednym żółtku. Po każdym dodaniu dokładnie ucierając masę. Do utartej masy dodać stopniowo proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia. Potem rum.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać partiami do ciasta. Najlepiej w trzech częściach, delikatnie mieszając, by nie popsuć struktury piany.

Przełożyć do foremki babkowej. Formę zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywką i gotować 1,5 godziny. Po ww. czasie wyjąć z garnka, zostawić w formie na 20-30 minut bez otwierania, po tym wyjąć, wystudzić i polać polewą czekoladową. Ozdobić.

Polewa. Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić na parze (w jednym garnku gotujemy wodę, na nim stawiamy drugi garnek/miskę tak, by nie dotykał wody, czekoladę wrzucamy do mniejszego garnka/miski i mieszając rozpuszczamy czekoladę).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka gotowana czekoladowa_babka gotowana budyniowa_babka ucierana_babka wielkanocna

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne babki ucierane:

babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa  ciasto czekoladowe z buraczkami_ciasto ucierane  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki  pomarańczowy piskowiec_babka piaskowa_babka bezglutenowa  babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku

wtorek, 21 marca 2017

Babka gotowana na budyniach jest niezwykle delikatna, taka trochę kołaczowa. Długo utrzymuje świeżość, ba powiedziałabym, że z dnia na dzień jest co raz lepsza. I jeszcze jedno, babka jest bezglutenowa (ale to taka drobna uwaga, bo bezglutenowość nie ujmuje ani smaku, ani konsystencji babce :)).

Moja czwarta propozycja wielkanocna.

Inne przepisy na wielkanocne babki gotowane:

babka gotowana

pomarańczowa babka gotowana

babka gotowana budyniowa_babka bezglutenowa_babka wielkanocna

Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

  • 9 budyniów śmietankowych lub waniliowych takich po 40 g (łącznie 360 g proszku; budynie bez cukru; u mnie bezglutenowe, ale mogą być zwykłe)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru (220 g)
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1 biała czekolada
  • ozdoby wielkanocne (cukrowe lub czekoladowe jajka, posypka, inne)

Wykonanie:

Przygotować duży garnek z pokrywką, taki  w którym zmieści się babkowa foremka.

Foremkę do gotowania babek posmarować masłem i posypać kaszą kukurydzianą lub bułką tartą.

Proszek budyniowy, połączyć z proszkiem do pieczenia.

Masło z cukrem utrzeć na puch (masa powinna być puszysta, jasna i gładka). Dodawać stopniowo po jednym żółtku. Po każdym dodaniu dokładnie ucierając masę. Do utartej masy dodać stopniowo proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać partiami do ciasta. Najlepiej w trzech częściach, delikatnie mieszając, by nie popsuć struktury piany.

Przełożyć do foremki babkowej. Formę zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywką i gotować 1,5 godziny. Po ww. czasie wyjąć z garnka, zostawić w formie na 20-30 minut bez otwierania, po tym wyjąć, wystudzić i polać polewą czekoladową. Ozdobić.

Polewa. Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić na parze (w jednym garnku gotujemy wodę, na nim stawiamy drugi garnek/miskę tak, by nie dotykał wody, czekoladę wrzucamy do mniejszego garnka/miski i mieszając rozpuszczamy czekoladę).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka gotowana budyniowa_babka bezglutenowa_babka wielkanocna

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne babki ucierane:

babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc  babka karnawałowa_babka piaskowa_babka z rodzynkami_babka na Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa  babka mateczki_babka maślana_babka pulchna_ciasta na Wielkanoc  babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku  pomarańczowy piskowiec_babka piaskowa_babka bezglutenowa

piątek, 03 marca 2017

Babka piaskowa, ucierana, jaglana z migdałami, bez mąki pszennej. Zrobiłam ją w wersji cytrynowej, ale równie pyszna jest wersja migdałowa. W babce wyczuwalne są grudki migdałów, dla nas to zaleta :). I jeszcze jedna informacja, ciasto długo zachowuje świeżość i lepiej smakuje na 2-3 dzień :).

babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa

Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

  • 100 g mąki jaglanej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 5 dag maki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • skórka i sok z cytryny (lub , w wersji migdałowej, 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany i kilka kropli ekstraktu migdałowego)
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta (lub polewa z białej czekolady)

Wykonanie:

Mąkę jaglaną, ziemniaczaną, mielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch (masa powinna być jasna i puszysta, trochę to trwa). Do utartego masła dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie ucierając. Do masy jajeczno-maślanej dodać stopniowo mąkę, sok i skórkę z cytryny (lub ekstrakt i śmietanę, w zależności od wersji).

Ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli i dodać ją partiami (najlepiej na trzy razy) do surowego ciasta. Po każdej partii dokładnie mieszając.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 40-60 minut, do suchego patyczka - trzeba koniecznie sprawdzić. Czas pieczenia zależy od piekarnika i od foremki, w mojej, bez komina, piekłam babkę dłużej. Do pieczenia tej babki polecam foremkę z kominem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne babki

babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku  pomarańczowy piskowiec_babka piaskowa_babka bezglutenowa  babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc  babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  babka karnawałowa_babka piaskowa_babka z rodzynkami_babka na Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  pomarańczowa babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Przepis z książki pani Magdy Gessler "Kuchnia polska Magdy Gessler". Makowiec błyskawiczny, nie wymaga mielenia maku. Trochę taki piegus (z wyglądu), tyle że bardziej wykwintny, bo w cieście makowym tkwią kostki marcepanu i plastry gruszek. A smak? To keks z makiem :).

Od razu uprzedzam pytania. Zbite warstwy na zdjęciu, to nie zakalec, a płaty gruszki (tak wrednie powiedziała moja rodzinka :)).

makowiec z marcepanem Magdy Gessler_keks z makiem_piegus z marcepanem_błyskawiczny makowiec

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 cytryna
  • 20 ml koniaku
  • 200 g marcepanu
  • 2 gruszki
  • szczypta soli
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Keksówkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Marcepan pokroić w grubą kostkę i obtoczyć mąką (1 łyżka).

Pozostałą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, startą skórką cytrynową na puszystą masę. Do utartej masy dodać stopniowo, cały czas miksując, jajka (po jednym), mąkę, mak, koniak, sól. Na koniec dodać kostki marcepanowe i delikatnie wymieszać.

Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.

Do foremki włożyć 1/3 masy, plastry gruszek, znów 1/3 masy i gruszki. Przykryć ostatnią częścią ciasta, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. godziny ( to zapis z książki, piekłam 90 minut), do suchego patyczka.

Wystudzić. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, polukrować.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

makowiec z marcepanem Magdy Gessler_keks z makiem_piegus z marcepanem_błyskawiczny makowiec

Inne przepisy na ciasta z makiem na Boże Narodzenie:

 rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  Makowiec biszkoptowy_makowiec zawijany_makowiec błyskawiczny_słodkości na Boże Narodzenie  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  pijak cziasto makowo-kokosowe_ciasto z alkoholem_makowiec_ciasto z kremem

wtorek, 29 listopada 2016

Keks podobny do mojego ulubionego keksa z "Kuchni polskiej" (na blogu przepis TU). Bez orzechów, ale z dodatkiem czekolady. Z mniejszą ilością cukru, ale wystarczająco słodki (to moc rodzynek i żurawiny). Może bardziej zbity (?), a na pewno niższy. W sumie bardzo smaczne ciasto na imieniny, urodziny, Boże Narodzenie. Ważne! Długo utrzymuje świeżość.

Z "Książki kucharskiej" Zofii Zawistowskiej.

keks z czekoladą_keks ucierany_ciasto z bakaliami_ciasto na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 20 dag masła (temperatura pokojowa)
  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 30-40 dag bakalii (u mnie żurawina, rodzynki, morele)
  • 5 dag czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub amoniaku (najlepiej)

Wykonanie:

Długą foremkę keksówkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (9x36 cm).

Mąkę przesiać. Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, większe pokroić, oprószyć mąką ziemniaczaną. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.

Masło utrzeć na puch i ucierając dodawać po jednym żółtku i po trochu cukru. Po wyczerpaniu składników dodać mąkę i proszek do pieczenia lub amoniak wymieszany z łyżką wody (masa będzie bardzo gęsta). Ubić białka. Dodać je partiami, delikatnie, ale dokładnie mieszając, do ciasta (najlepiej dodać białka w 3 partiach). Na koniec połączyć całość z bakaliami i czekoladą. Przełożyć do foremki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C ok. godziny (trzeba sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wystudzić. Najlepsze po 2-3 dniach. Przechowywać owinięte w folię aluminiową. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

keks z czekoladą_keks ucierany_ciasto z bakaliami_ciasto na Boże Narodzenie

Inne ciasta z bakaliami na Boże Narodzenie:

 

keks_ciasto ucierane_ciasto z bakaliami_przepisy na Boże Narodzenie  puszysty keks na białkach_keks biszkoptowy_Boże Narodzenie  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  Makowiec biszkoptowy_makowiec zawijany_makowiec błyskawiczny_słodkości na Boże Narodzenie  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12