| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: konfitura z płatków róży

środa, 04 stycznia 2017

Ostatnio miałam przyjemność upiec tort piętrowy. Tort, wbrew pozorom, jest łatwy i jego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Trzeba jedynie rozłożyć przygotowanie na dwa dni. Wieczorem upiec biszkopty, rano przekroić, przełożyć placki kremem, schłodzić i podać. A smak? Subtelny i delikatny. Niezawodne biszkopty, krem na bazie mascarpone z limonką i domowy dżem malinowy z konfiturą różaną.

Z najlepszymi życzeniami w Nowym 2017 Roku.

tort piętrowy z kremem mascarpone i różą_tort na specjalne okazje_tort na biszkopcie_tort śmietankowy

Biszkopt duży:

  • 7 jajek
  • 230 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 84 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Biszkopt mały:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 68 g mąki pszennej
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 1250 g serka mascaropne
  • 500 ml kremówki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek soku z limonki
  • skórka starta z 2 limonek (bez albedo)

Poncz:

  • 3/4 szklanki przegotowanej, zimnej wody
  • sok z limonki (do smaku)
  • cukier trzcinowy (do smaku)

Ponadto:

  • duży słoik dżemu malinowego domowego
  • 1/2 małego słoiczka konfitury z płatków róży
  • róże do ozdoby (u mnie 18)

Wykonanie:

Biszkopty (foremki 28 cm i 18): Przygotować oddzielnie 2 biszkopty wg poniższego przepisu.

Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i energicznie postawić na desce (trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica).

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem.

Krem: Składniki dobrze schłodzone (12 godzin w lodówce). Wszystkie składniki zmiksować na gęsty krem. Podzielić na 2 części (połowę przeznaczyć na wierzch tortu, drugą na przełożenie placków).

Poncz: Wszystkie składniki wymieszać. Poncz musi być intensywny, wręcz trzeba przesadzić.

Składanie: Biszkopt duży i mały przekroić w poprzek na pół. Blat dużego biszkoptu położyć na paterze skropić lekko ponczem posmarować dżemem malinowym wymieszanym z konfiturą różaną, posmarować kremem, przykryć drugą częścią biszkoptu, skropić ponczem i wierzch również posmarować kremem. Położyć pierwszą część małego biszkoptu (na środek), skropić ponczem, posmarować dżemem, położyć krem i znów biszkopt (mały), skropić ponczem. Całość posmarować kremem, ozdobić różyczkami, schłodzić (minimum 5-6 godzin w lodówce).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne torty:

tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  tort jogurtowo-truskawkowy_tort na lato_tort z musem truskawkowym_tort dietetyczny  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane  tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

środa, 13 kwietnia 2016

Powoli zaczynam myśleć o piknikach i grillach. Już wybieramy się na wyprawy rowerowe i dłuższe spacery. Oprócz kanapek i picia warto zabrać coś słodkiego. Może odrywane chlebki lub bułki, może ciastka owsiane, bułki ślimaczki, a później bułki z rabarbarem.

Dzisiejsza moja propozycja to krucho-drożdżowe rogaliki z dżemem (z dodatkiem konfitury z płatków róży). Pomysł zaczerpnięty z książki Ewy Wachowicz "Ulubione", bardzo podobny do moich rogalików topionych.

rogaliki Ewy Wachowicz_rogalliki krucho-drożdżowe_rogaliki z dżemem_rogaliki na piknik

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Dodatki:

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, a gdy się rozpuszczą, dodać śmietanę (temperatura pokojowa). Zostawić na kilka minut.

Mąki przesiać na stolnicę, dodać sól, zimne masło i posiekać nożem na drobną kruszonkę. Usypać kopczyk, na środku zrobić wgłębienie do środka dodać jajka i drożdże. Nożem połączyć składniki. Potem szybko, ale dokładnie, zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować w kształcie koła i podzielić na 8 lub 16 części. Na końcu każdego fragmentu położyć dżem, zrolować do środka, a potem  zawinąć (zgiąć) zgrabny rogalik. Kłaść na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować letnią wodą.

Piec w temperaturze 180-200 °C na złoty kolor. Letnie oprószyć pudrem

*dżem do nadziewania powinien być gęsty, raczej tradycyjny (bez cukrów żelujących).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne rogaliki na piknik (także pikantne):

rogaliki siostry Anastazji_rogaliki krucho-drożdżowe_drobne wypieki  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka  rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko

piątek, 21 marca 2014

Kremowy sernik na kruchym spodzie z konfiturą z płatków róży. Elegancki, oryginalny, rewelacyjny pomysł na Wielkanocny stół. Zaskoczy smakiem niejednego biesiadnika. Można polać go rozpuszczoną czekoladą (raczej deserową, ponieważ sernik jest słodki), oprószyć pudrem lub posypać cukrem różanym.

sernik z różą_sernik z konfiturą z płatków róży_sernik tradycyjny_kuchnia polska_Wielkanoc

Z "Kuchni polskiej".

Składniki spodu:

  • 15 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 15-20 dag konfitury z płatków róży
  • ew. 1/4- 1/2 rozmąconego jajka do posmarowania wierzchu

Składniki masy serowej:

  • 75 dag dobrego twarogu zmielonego trzykrotnie (u mnie było więcej ok. 90 dag)
  • 5 dag masła
  • 5 jajek
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 kopiasta łyżka kaszy manny
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 dag rodzynek
  • szczypta soli
  • ew. cukier różany na wierzch sernika (można zastąpić cukrem pudrem, polewą czekoladową, rozpuszczoną czekoladą)

Wykonanie:

Mąkę przesianą z proszkiem posiekać z masłem na proszek, dodać cukier puder, szczyptę soli, jajko, śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić dno rozwałkowanym ciastem, nakłuć widelcem i zapiec w 220 °C na słomkowy kolor. Ostudzić. Posmarować konfiturą różaną.

Masło utrzeć na puch, dodać kolejno żółtka, cukier puder z waniliowym i zmielony ser. Rodzynki umyć, sparzyć, osączyć i osuszyć. Skórkę pomarańczową i rodzynki oprószyć mąką ziemniaczaną. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej delikatnie mieszając i przesypując kaszą manną. Włożyć bakalie i ponownie delikatnie wymieszać. Boki foremki posmarować masłem. Włożyć na krucho-różany spód masę serową. Na wierzchu można zrobić ozdoby z pozostałego ciasta (kratkę, listki, pisanki, inne). Ozdoby położyć na sernik i posmarować rozmąconym jajkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 °C. Pod sernikiem umieścić naczynie z gorącą wodą (będzie nawilżać nasz sernik). Piec 50-60 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć po 30-60 minutach. Wystudzić. Zimny okroić, wstawić do lodówki i zostawić do stężenia najlepiej na noc.

Po wyjęciu z lodówki ew. udekorować.

Znajdź mnie na fb.

sernik z różą_sernik z konfiturą z płatków róży_sernik tradycyjny_kuchnia polska_Wielkanoc

sernik z różą_sernik z konfiturą z płatków róży_sernik tradycyjny_kuchnia polska_Wielkanoc

Inne serniki na wielkanocny stół:

pascha_sernik_sernik na zimno_Wielkanoc  kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia  Sernik wiedeński_sernik  sernik pianka_sernik tradycyjny_Wielkanoc

 

czwartek, 27 lutego 2014

Delikatne, lekko słodkie, pieczone pączki - niepączki. Na pewno lepiące się, podczas formowania, ciasto jest podobne do pączkowego. Wspaniałe nadzienie różane, też zbliża mój wypiek do pączków. Ale w sumie, nie łudzę się, pączki pieczone bardziej przypominają bułki niż klasyczne pączki. Tak czy siak, są bardzo smaczne i mniej kaloryczne, a w innym czasie będą po prostu rewelacyjnymi bułkami.

Dla osób, które nie lubią słodkości z głębokiego tłuszczu, to idealne wypieki na tłusty czwartek.

Z blogu "Cynamonowy Pył" (z drobnymi zmianami).

pączki pieczone z różą_lżejsze pączki_bułki z różą_tłusty czwartek

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (domowego) lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 40 g drożdży
  • dżem z pigwy lub jabłek z konfiturą różaną do nadziewania pączków
  • puder do oprószenia

Wykonanie:

Z jednej łyżeczki cukru, drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka zrobić rozczyn i pozostawić go w ciepłym miejscu na 15 minut do wzburzenia.

Do rozczynu dodać przesianą mąkę, letnie mleko, jajka, wanilię, pozostały cukier, sól. Dobrze wyrobić. Do gładkiego i elastycznego ciasta dodać letnie rozpuszczone masło i ponownie dokładnie wyrobić (uwaga ciasto się klei, nie podsypywać nadmiernie mąką). Z ciasta uformować kulę, przełożyć do misy wysypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny w ciepłym miejscu (aż podwoi swoją objętość).

Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, wałkować na grubość 1,5 - 2cm kółkiem o średnicy 7 cm wykrawać krążki. Wkładać 1 łyżeczkę nadzienia i zalepiać dokładnie pączki. Uformowane, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem na dół. Pozostawić duże odstępy. Ponownie zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).

Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Lekko przestudzić i oprószyć pudrem lub polukrować.

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkości na tłusty czwartek:

faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  muffinki jak pączki_babeczki_błyskawiczne ciasta  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał

środa, 06 listopada 2013

Zbliża się jedenasty listopada, pora na rogale. Dzisiejsze są krucho-drożdżowe, pysznie nadziane - marcepanem, czekoladą mleczną, czekoladą białą i dżemem jabłkowym z konfiturą z płatków róży. I to te ostatnie - aromatyczne, lekko kwaskowe, są moim faworytem. Właśnie dla nich warto robić konfiturę różaną :).

Rogaliki siostry Anastazji są podobne do moich topionych (rok temu zamieszczonych na blogu). Różnica? Topione dłużej zachowują świeżość.

Przepis z książki "103 ciasta siostry Anastazji" (z drobnymi zmianami). 

Rogaliki siostry Anastazji_rogaliki krucho-drożdżowe_drobne wypieki_rogale na świętego Marcina

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 pełne łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • twardy dżem lub marmolada (u mnie jabłkowy z dodatkiem konfitury różanej)
  • marcepan
  • biała czekolada
  • mleczna czekolada

Ponadto:

  • na wierzch rogalików cukier puder lub lukier cytrynowy (do tych nadzianych dżemem) oraz lukier rumowy (do pozostałych)

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać letnie mleko i 2-3 łyżki mąki. Całość wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

Mąkę posiekać z masłem, dodać drożdże, pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość (trwa to ok. godziny), wałkować ciasto partiami. Wykrawać trójkąty, kłaść nadzienie, zawijać rogale.

Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować mlekiem i piec w temperaturze 180 °C przez ok. 20 minut. 

Przestudzone oprószyć cukrem pudrem lub wystudzone polukrować. Do tych nadzianych dżemem proponuję lukier cytrynowy, do pozostałych rumowy.

Porcja na ok. 80 rogali (małych).

Znajdź mnie na fb.

Rogaliki posypane cukrem pudrem nadziane są czekoladą i marcepanem, te polane lukrem nadziane są dżemem jabłkowym z konfiturą z płatków róży.

Rogaliki siostry Anastazji_rogaliki krucho-drożdżowe_drobne wypieki_rogale na świętego Marcina

Inne ciasteczka i rogale:

ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane  ciasteczka z masłem orzechowym_kruche ciastka_Boże narodzenie+dan ia na piknik

 

 
1 , 2