| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania wegetariańskie

środa, 17 stycznia 2018

Idąc za ciosem - kolejne danie bez mięsa - pasztet z czerwonej fasoli z suszonymi grzybami. Aromatyczny, treściwy, smaczny, co tu dużo pisać, ostatnio mój ulubiony :).

Przepis K. Okrasy z książki "Kuchnia polska. Słona" (zmodyfikowany).

pasztet z czerwonej fasoli z grzybami_pasztet z fasoli i suszonych grzybów_pasztet warzywny_pasztet wegetariański

Składniki:

  • 500 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 50 g bułki tartej (zastępuję zmielonym siemieniem lnianym lub mieszanką siemienia lnianego i mąki ziemniaczanej)*
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • ew. 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Grzyby namoczyć (najlepiej moczyć kilka godzin). Ugotować i pokroić w drobną kostkę. Wywar z grzybów zostawić na sos lub zupę. Kapustę drobno posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kapustę i grzyby. Smażyć razem 5-10 minut. Ostudzić.

Fasolę zmiksować na gładką masę. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Wsypać grzyby z cebulą i kapustą i wymieszać lub krótko zblendować (nie za długo, by zostały części grzybów, kapusty i cebuli). Dołożyć siemię lub bułkę (w zależności od wybranej opcji), roztarty w dłoniach majeranek, świeżo startą gałkę, imbir, pieprz i sól. Dobrze wymieszać i ew. doprawić.

Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Foremkę posmarować tłuszczem i posypać bułką lub zmielonym siemieniem. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Wierzch można posmarować tłuszczem i posypać siemieniem lnianym (bez mielenia). Piec 40-50 minut. Wystudzić w foremce i schłodzić w lodówce. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pasztety:

Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  pasztet z pistacjami_pasztet mięsny_pasztet cielęcy  świąteczny pasztet z żurawiną_pasztet mięsny_przepisy na Wielkanoc  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

piątek, 12 stycznia 2018

Z cyku nie zawsze musi być mięso - kotlety z ciecierzycy z pieczarkami i natką.

 kotlety z ciecierzycy z pieczarkami_kotlety warzywne_kotlety wegetariańskie

Składniki:

  • kubek ugotowanej ciecierzycy (kubek o pojemności 330 ml)
  • 500 g pieczarek
  • 1 por (biała część)
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Pora pokroić w cieniutki półplasterki i podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Ciecierzycę zblendować na gładką masę (gdyby okazała się za sucha, dodać wody z gotowania lub puszki). Do zmiksowanej cieciorki dodać pora, pieczarki (można chwilę blendować, ale tak by zostały kawałki pora i pieczarek, ale nie jest to konieczne). Do masy wsypać mąki, sól, roztarty w dłoniach cząber, dużą porcję pieprzu i masę dobrze wymieszać/wyrobić. Potem dodać zieleninę, wymieszać. Z masy formować kotlety i smażyć na rumiano.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady bez mięsa:

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  Pierogi ruskie pieczone_pierogi drożdżowe_pierogi wegetariańskie  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe  klopsiki warzywne jak z Ikea_klopsiki z ciecierzycy_klopsiki wegetariańskie

piątek, 05 stycznia 2018

Ostatnio moje ulubione klopsiki - warzywne, z ciecierzycy z groszkiem, papryką i kukurydzą. Do nich sos pomidorowy i ziemniaki, to tak obiadowo, ale na przekąskę, na jeden gryz - z sosem jogurtowym lub bez niczego.

klopsiki warzywne jak z Ikea_klopsiki z ciecierzycy_klopsiki wegetariańskie

Składniki:

  • kubek ugotowanej ciecierzycy (kubek o pojemności 330 ml)
  • filiżanka groszku (pojemność 100-125 ml)
  • filiżanka kukurydzy 
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 1 por (biała część)
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczek curry
  • 1-2 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • ew. natka lub kolendra

Wykonanie:

Pora pokroić w półplasterki i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę pokroić w kostkę. Ciecierzycę zblendować na gładką masę (gdyby okazała się za sucha, dodać wody z gotowania lub puszki). Do zmiksowanej cieciorki dodać pora i chwilę blendować, ale tak by zostały kawałki pora (nie na gładko). Do masy dodać mąki, curry, sól, pieprz i masę dobrze wymieszać/wyrobić. Potem dodać groszek, kukurydzę, paprykę i ew. zieleninę, wymieszać. Z masy formować niewielkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i smażyć na rumiano.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

klopsiki warzywne jak z Ikea_klopsiki z ciecierzycy_klopsiki wegetariańskie

Inne przekąski karnawałowe (i nie tylko):

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie

piątek, 08 grudnia 2017

Krokiety ziemniaczane świetny dodatek do świątecznego barszczu, czystej zupy grzybowej, wigilijnej zupy rybnej, a poza okresem Bożego Narodzenia - dodatek do dipów, sałatek.

krokiety ziemniaczane_krokiety do barszczu_dodatek do zup czystych_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 500 g ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków (najlepiej takich jak na kopytka, czyli suchych)
  • ok. 3 szklanek mąki (jeśli ziemniaki są suche, mniej) użyłam mąki ryżowej, ale w oryginalnym przepisie była pszenna
  • 100 g masła
  • sól
  • żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania krokietów
  • ew. dodatki (czarnuszka, tłuczony pieprz, kminek, sezam, mak, gruba sól, rozmaryn - do wyboru)

Wykonanie:

Z ziemniaków, masła, mąki i soli zagnieść ciasto. Formować krokiety o długości 7 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, ew. posypać wybranym dodatkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor.

Paluszki są najlepsze pierwszego dnia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis Macieja Kuronia z książki "Przyjęcia, czyli stoliczku nakryj się".

Inne przepisy na dodatki do świątecznego barszczu:

kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami_ciasto wytrawne_Boże Narodzenie  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  uszka_uszka z mięsem_uszka z grzybami_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  krokiety orzechowe_dodatki do barszczu_przystawka_dania na Boże Narodzenie  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór

piątek, 03 listopada 2017

Hit imprez jesienno-zimowych sałatka z pieczonej marchewki, z rukolą i wędzonym twarogiem. Aromatyczna i kolorowa. Pięknie wygląda na stole razem z sałatką z buraczków i babeczkami nadziewanymi smalcem wegańskim. Dowód na to, że nie zawsze musi być mięso :).

Na podstawie "Kwestii Smaku".

sałatka z pieczonej marchewki z wędzonym twarogiem_sałatka warzywna_sałatka pikantna_sałatka z rukolą

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • pęczek rukoli (u mnie kolorowa)
  • 120-150 g wędzonego twarogu
  • 1 łyżka dowolnych pestek lub nasion (dynia, słonecznik, siemię lniane)

Marynata:

  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • 2 łyżki miodu 

Wykonanie:

Składniki marynaty, prócz miodu, połączyć. Marchewkę obrać pokroić na części włożyć do miski i dobrze wymieszać z marynatą. Przełożyć na tacę piekarnikową wyłożoną pergaminem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 °C. 15 minut przed końcem pieczenia, marchewkę polać miodem.

W czasie, gdy marchewka piecze się, przygotować sałatę - umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na dużym, płaskim talerzu. Nasiona lub pestki uprażyć na suchej patelni (trzeba mieszać, by nie przypalić). Wystudzić.

Upieczoną i wystudzoną marchewkę położyć na rukoli, posypać rozkruszonym twarogiem i nasionami.

Świetna z bagietką i lekkim białym winem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne sałatki:

carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno  pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono  sałatka gruzińska_sałatka z pomidorami i ogorkami_sałatka z orzechami  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  sałatka z kaszy jaglanej_sałatka z kasza i warzywami_sałatka na drugie śniadanie  sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24