| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania wegetariańskie

wtorek, 16 października 2018

Ulubiona zupa młodszego synka. To chyba najlepsza rekomendacja :).

zupa krem z soczewicy i pomidorów_zupa wegetariańska_zupa warzywna_rosliny strączkowe

Składniki:

  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera 
  • kawałek pora
  • szklanka passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory)
  • duży ząbek czosnku
  • przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i 1/2-1 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta kurkumy, sól
  • łyżka tłuszczu (masło klarowane, olej, oliwa)
  • woda

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, zagotować. Soczewicę wypłukać, dodać do garnka i razem ugotować (15-20 minut; soczewica czerwona gotuję się bardzo szybko). Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie zagotować.

Z czym podawać:

* z prażonymi pestkami dyni 

* czarnuszką

* z grzankami

* z kleksem jogurtu

* z pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę

* z kroplą oliwy lub oleju (uwielbiam z sezamowym)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  zupa krem z soczewicy  zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym_zupa wegańska_zupa aksamitna_zupa z mleczkiem kokosowym

środa, 10 października 2018

Aromatyczne placuszki z dynią na jesienne śniadania czy kolacje. Delikatne, z cytrynową nutą, lekko piekące w język (za sprawą imbiru) z sosem śliwkowym i jogurtem - wspaniałe. 

 placki ryżowe z dynią_placki dyniowe_dla dzieci_placki bezglutwnowe_placki na śniadanie

Składniki:

  • 1 szklanka puree dyniowego*
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki imbiru; opcjonalnie, ale warto
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżeczki cukru (trzcinowy)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Puree, mąkę, mleko, cukier, skórkę otartą z cytryny, sodę, sól wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor niewielkie placuszki . Uwaga! Placki trudno przerzucić na drugą stronę. Ma się wrażenie, że się rozpadną, bo mają za mało mąki. Nie dajcie się zwieść. Trzeba je ostrożnie przewracać i nie dosypywać mąki, bo będą za twarde :).

Pozdawać z powidłami, sosem dyniowym, cukrem pudrem, jogurtem, sosem śliwkowym i sałatką owocową.

*dynię pokroić na części, piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Miękką zmiksować na gładką masę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkie śniadania:

bezglutenowe racuchy_placuszki bez glutenu_drożdżowe placki bez glutenu_śniadanie karnawałowe  naleśniki biszkoptowe z musem dyniowym_naleśniki deserowe_dynia na słodko_deser na ciepło_słodki obiad  placuszki dyniowo-jaglane_placki dyniowe_placki z kaszą jaglaną_jesienne placki  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki

sobota, 06 października 2018

Moja ulubiona jesienna zupa. Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca, na pierwsze chłody, wręcz cudowna :).

Z przepisu Taty.

zupa krem z buraków i pomidorów_gęsta zupa_sycąca zupa_zupa wegetariańska

Składniki:

  • 4 buraki (wybieram podłużne)
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera 
  • kawałek pora
  • 330 ml (kubek) passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory)
  • duży ząbek czosnku
  • przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i 1-2 łyżeczki kminku, kilka goździków, duża szczypta cynamonu i imbiru, sól
  • łyżka tłuszczu (masło klarowane, olej, oliwa)
  • 750 ml woda (lub więcej, jeśli nie chcemy gęstej zupy)

Wykonanie:

Buraki upiec. Buraki owijam w folię i piekę 40-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Nie Od razu piekę dużą ilość i przeznaczam na tarte do drugiego dania, carpaccio, sałatki śledziowe. Marchewkę, pietruszkę, obrane buraki, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, ugotować.  Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie zagotować.

Z czym podawać:

* z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika

* czarnuszką

* z grzankami

* z kleksem jogurtu

* z kroplą oliwy lub oleju (uwielbiam z sezamowym prażony)

*z natką

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  zupa krem z soczewicy  

poniedziałek, 01 października 2018

Najlepsza, ulubiona pasta do chleba z soczewicy i pomidorów.

pasta z soczewicy i suszonych pomidorów_pasta do chleba_domowe smarowidło do chleba_pasztet wegetariański

Składniki:

  • 140 g ugotowanej brązowej soczewicy (można z puszki, waga po odsączeniu)
  • 8-10 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1/2-1 łyżeczki kuminu (tu ostrożnie, w zależności od upodobań)

Wykonanie:

Pestki delikatnie uprażyć na suchej patelni i wystudzi. Składniki zmiksować na gładką masę (zostają chrupiące kawałki dyni).

Zostawić na 2-3 godziny w lodówce, by smaki przegryzły się.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pasty do chleba:

dżem rubinowy do mięs_dżem z orzechów i buraczków_przystawka do mięs i serów  pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie  pasta z bobu_smarowidło do chleba_danie wegetariańskie  domowy paprykarz_pasta z makreli_domowe smarowidła_dania z ryb  brioszka z musem czekoladowym z awokado_domowe pieczywo_pieczywo na drożdżach_bułka maślana_pasta do chleba  pasta z wędzonego łososia_pasta na śniadanie_pasta rybna_smarowidło do chleba  smalec z fasoli_pasta do chleba_smarowidło na kanapki   krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy  pasta z dyni i pomidorów_pasta do chleba_domowe smarowidło  krem czekoladowy_pasta słodka do chleba_domowa nutella  chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo  Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie  pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  krem czekoladowy z kaszy jaglanej_domowa nutella_krem z kaszy_domowy wyrób  domowe masło orzechowe_domowy wyrób_przetwory  gofry czekoladowe z sosem słony karmel_gofry_sos słony karmel_dania na lato_desery  nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory

poniedziałek, 24 września 2018

Smak dzieciństwa - ryż z jabłkami na słodki obiad.

ryż z jabłkami pod koglem moglem_zpiekanka ryżowa z jabłakmi_ryż z jabłkami_słodki obiad

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 szklanki musu jabłkowego (najlepiej z kwaśnych jabłek)
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła (ew. oleju kokosowego nierafinowanego)
  • szczypta soli
  • dodatki: cynamon, cukier waniliowy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Do garnka wsypać ryż, dodać odrobinę masła, podsmażyć, wlać 2 szklanki wrzątku i ugotować z dodatkiem szczypty soli. Najlepiej, jeśli ryż jest ugotowany wcześniej i jest zimny.

Piekarni rozgrzać do 200-220 °C.

Przygotować naczynie do zapiekania - posmarować masłem.

Ryż wymieszać z jabłkami i ew. dodatkami (u mnie zazwyczaj cynamon, rodzynki i cukier wanilinowy. Przełożyć do foremki, polać pozostałym masłem.

Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Koglem  moglem zalać ryż z jabłkami.

Całość zapiekać ok. 20 minut.

Podawać z surówką owocową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkie zapiekanki:

ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska   ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  sernik z ryżem_sernik pieczony_serowa zapiekanka  zapiekanka serowo-jaglana_słodki obiad_podwieczorek z kaszą  kasza jaglan zapiekana z jabłkami_zapiekanka na słodko_dania z jabłkami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27