| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania wegetariańskie

niedziela, 25 marca 2018

Jaja w sosie wiosennym, czyli wiosenna, lekka i kolorowa przystawka na wielkanocny stół.

jaja w sosie wiosennym_przystawka wielkanocna_jaja w warzywach

Składniki:

  • 4 jajka
  • kilka liści sałaty
  • 5-6 łyżek gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka majonezu (lub więcej, do smaku)
  • mały ogórek
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, odrobina cukru

Wykonanie:

Sałatę umyć osuszyć i położyć na półmisku. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić na pół i również położyć na talerzu. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić. Ogórek i rzodkiewki pokroić w ćwiartki. Szczypiorek posiekać. Jogurt wymieszać z warzywami i polać nim jajka.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne przepisy na wielkanocne przystawki:

jajka faszerowane po polsku_jajka faszerowane na ciepło_jajka w skorupkach_dania na Wielkanoc_przystawka z jajek  jajka faszerowane pieczarkami_przystawki_dania wegetariańskie_Wielkanoc  faszerowane jajka przepiórcze_jajka z tuńczykiem_przystawka wielkanocna  miniarurowe galaretki z kurczaka_mięso w galarecie_dania z drobiu_dania na jeden kęs_danie na Wielkanoc  ozorki w galarecie_mięso w galarecie_podroby_przystawki_dania na przyjęcia_dania na Wielkanoc  Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  sałatka z makaronem i ziarnami słonecznika_sałatka z mięsem_przytawki_drugie śniadanie 

wtorek, 13 marca 2018

Lubię pasztety, a szczególnie warzywne. Na blogu jest ich pokaźny zbiorek. Są dowodem, że nie zawsze musi być mięso, by jedzenie było smaczne. A w tym pasztecie smak słony, miesza się ze słodkim. Wyraźne są pikantne i korzenne nuty. Na świąteczny stół - jak najbardziej :).

Z książki Marty Dymek "Jadłonomia" (odrobinę zmieniony).

pasztet z soczewicy z żurawiną_pasztet wegetariański_pasztet wielkanocny_domowy wyrób

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy*
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej**
  • 1-2 cebula (wersja pierwotna 2)
  • 60-100 ml oleju (dodaję 60, ale oryginalna wersja to 100) + do smażenia cebuli
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • starta gałka muszkatołowa
  • suszony imbir (1-2 duże szczypty)
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju razem z liśćmi, zielem angielskim, goździkami.

Osączoną soczewicę zmiksować razem z kaszą jaglaną, dodać cebulę (bez przypraw), olej, majeranek, lubczyk, cząber, imbir, startą gałkę, pieprz i sól. Całość zmiksować na gładką masę, spróbować i ew. doprawić. Dodać żurawinę, wymieszać (bez miksowania). Przełożyć do foremki posmarowanej tłuszczem, wygładzić, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190 °C i piec ok. 45 minut. Wyjąć z piekarnika. Wystudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin i dopiero wyjąc z foremki.

*przed gotowaniem, soczewicę płuczę i zostawiam namoczoną w wodzie na noc. Następnego dnia odlewam wodę, zalewam ponownie i gotuję ziarenka do miękkości. 

**kaszę przed gotowaniem trzeba uprażyć lub dobrze przepłukać wrzątkiem, inaczej będzie gorzka.

***taki pasztet można zrobić także z fasoli (robiłam z mung) 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne pasztety:

Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  pasztet z pistacjami_pasztet mięsny_pasztet cielęcy  świąteczny pasztet z żurawiną_pasztet mięsny_przepisy na Wielkanoc  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański  pasztet z czerwonej fasoli z grzybami_pasztet z fasoli i suszonych grzybów_pasztet warzywny_pasztet wegetariański  pasztet z indyka_domowa wędlina_pasztet wielkanocny_pasztet drobiowy

piątek, 02 marca 2018

W jaki sposób zjadacie kopytka? W moim rodzinnym domu zwykle były dodatkiem do gulaszu, mięs w sosie lub ew. zjadaliśmy je ze skwarkami. A na Pomorzu spotkałam się z zupełnie inną formą serwowania kopytek z bułką tartą i sałatką z marchewki i jabłka. Podobnie jak leniwe, ale na słono!

kopytka pomorskie_dania wegetariańskie_dania z ziemniaków_surówka z marchewki

Składniki:

  • 80 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 - 40 dag mąki*
  • 2 jajka
  • sól
  • bułka tarta
  • masło
  • 2 marchewki
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • sok z cytryny i cukier do smaku
  • ew. dodatki: kandyzowana żurawina, rodzynki, czerwone porzeczki, cynamon

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę*, jajka, sól i zagnieść ciasto. Masę podzielić na części. Z każdej części formować wałek podsypując mąką. Wałki pokroić skośnie na kopytka. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.

Bułkę tartą wsypać na rozpuszczone masło, lekko podsmażyć uważając, by się bułka nie przypaliła.

Marchewkę i obrane jabłko zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Całość skropić cytryną i lekko osłodzić. Do surówki można dodać kandyzowaną żurawinę, czerwone porzeczki, rodzynki.

*ilość mąki zależy od ziemniaków 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne mączne obiady:

kluski śląskie z dynią_kluski bezglutenowe_kluski z ziemniakami  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe  Pierogi ruskie pieczone_pierogi drożdżowe_pierogi wegetariańskie  polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy

sobota, 03 lutego 2018

Wegański smalec to nic innego jak dobrze doprawiona pasta z fasoli z suszonymi śliwkami, majerankiem i cebulką. Rewelacyjny na kanapki, jako farsz do wytrawnych naleśników, nadzienie do słonych babeczek  - i w tej wersji jest hitem imprez.

Z książki "Jadłonomia" Marty Dymek.

wegański smalec_pasta z fasoli_smalec z fasoli_pasta do chleba_domowe smarowidło

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli (może być z puszki, ale lepsza samodzielnie ugotowana)*
  • 2 cebule (u mnie szalotki)
  • 4 suszone śliwki**
  • 1 łyżka sosu sojowego (uwaga! w wersji bezglutenowej trzeba czytać skład, większość sosów sojowy ma dodatek pszenicy)
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • olej roślinny (neutralny w smaku) do smażenia
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 1 ziarno ziela angielskiego, 1 ziarno jałowca, 1 goździk, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, tłuczony lub grubo zmielony pieprz***

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić ze śliwkami. Rozgrzać olej wrzucić cebulę, liście laurowe, ziele angielski, jałowiec, goździk. Całość dusić do momentu aż cebula będzie miękka i ładnie przyrumieni się. Trzeba piec na wolnym ogniu i mieszać, by nie przypalić cebuli. Wyjąć przyprawy i ostudzić.

Fasolę, sos sojowy, wodę, majeranek roztarty w dłoniach, sól - zmiksować na gładką masę. Dodać śliwki i cebulę i połączyć (jeśli miksujemy to tak, by grudki pozostał).  Doprawić pieprzem i ew. solą.

*jeśli gotuję fasolę, to od razu dużą ilość (oszczędzam przyrodę i pieniądze) i przeznaczam fasolę na zupę, fasolkę po bretońsku, pasty, pasztety, sałatki lub, w ostateczności, mrożę.

**zamiast śliwek można dodać kwaśne, pokrojone w kostkę i skarmelizowane jabłko

***zazwyczaj oddaję więcej majeranku

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

wegański smalec_pasta do chleba_pasta z fasoli_smarowidło do chleba_ nadzienie do babeczek_farsz do naleśników

Inne pasty do chleba:

pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie  pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato  pasta z bobu_smarowidło do chleba_danie wegetariańskie  Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie  domowy paprykarz_pasta z makreli_domowe smarowidła_dania z ryb  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  pasta z wędzonego łososia_pasta na śniadanie_pasta rybna_smarowidło do chleba 

środa, 17 stycznia 2018

Idąc za ciosem - kolejne danie bez mięsa - pasztet z czerwonej fasoli z suszonymi grzybami. Aromatyczny, treściwy, smaczny, co tu dużo pisać, ostatnio mój ulubiony :).

Przepis K. Okrasy z książki "Kuchnia polska. Słona" (zmodyfikowany).

pasztet z czerwonej fasoli z grzybami_pasztet z fasoli i suszonych grzybów_pasztet warzywny_pasztet wegetariański

Składniki:

  • 500 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 50 g bułki tartej (zastępuję zmielonym siemieniem lnianym lub mieszanką siemienia lnianego i mąki ziemniaczanej)*
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • ew. 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Grzyby namoczyć (najlepiej moczyć kilka godzin). Ugotować i pokroić w drobną kostkę. Wywar z grzybów zostawić na sos lub zupę. Kapustę drobno posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kapustę i grzyby. Smażyć razem 5-10 minut. Ostudzić.

Fasolę zmiksować na gładką masę. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Wsypać grzyby z cebulą i kapustą i wymieszać lub krótko zblendować (nie za długo, by zostały części grzybów, kapusty i cebuli). Dołożyć siemię lub bułkę (w zależności od wybranej opcji), roztarty w dłoniach majeranek, świeżo startą gałkę, imbir, pieprz i sól. Dobrze wymieszać i ew. doprawić.

Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Foremkę posmarować tłuszczem i posypać bułką lub zmielonym siemieniem. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Wierzch można posmarować tłuszczem i posypać siemieniem lnianym (bez mielenia). Piec 40-50 minut. Wystudzić w foremce i schłodzić w lodówce. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pasztety:

Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  pasztet z pistacjami_pasztet mięsny_pasztet cielęcy  świąteczny pasztet z żurawiną_pasztet mięsny_przepisy na Wielkanoc  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25