| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania wegetariańskie

wtorek, 23 maja 2017

Sałatka dla wszystkich, którzy nie przepadają za wymieszanymi sałatkami polanymi "toną" sosu. Wybierasz to co lubisz, polewasz taka ilością sosu, jaką lubisz :).

Dla Ani.

sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

Składniki sałatki:

  • 3 jajka
  • pęczek rzodkiewek
  • duża garść roszponki lub rukoli
  • 1 pomidor
  • 2 małe ziemniaki
  • 10-12 szparagów

Sos:

  • kubek gęstego jogurtu greckiego (200 g)
  • 1 ogórek
  • ząbek czosnku
  • do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz
  • koperek

Wykonanie:

Sałatka. Przygotuj duży talerz. Jajka ugotuj i podziel na części. Pomidory (można obrać) podziel na cząstki, rzodkiewki w ćwiartki. Ugotowane ziemniaki również pokrój na części. Szparagi ugotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Wszystkie składniki sałatki ułóż warstwami na talerzu.

Sos. Ogórek obierz, zetrzej, lekko posól i zostaw na kilka minut, by ogórek puścił wodę. Wodę odsącz i wymieszaj masę z jogurtem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koper.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

Na podstawie przepisu z "Kwestii smaku".

Inne sałatki do dań z grilla:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki  sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne

piątek, 31 marca 2017

Rewelacyjne placuszki bez mąki pszennej, do nich sos jogurtowy i sałatka owocowa. Świetna kolacja lub słodkie drugie danie.

Nie przepadasz za obiadami na słodko? Zrób placuszki na słono i dodaj do nich sałatkę wiosenną z rzodkiewek, rzeżuchy i jajek :). Choć przyzwyczailiśmy się do słodkich placuszków, to kto wie czy te nie są lepsze? Takie połączenie kuchni włoskiej i polskiej :).

racuszki serowe na słodko_serniczki_pieczone leniwe pierogi_słodki obiad

Składniki placuszków na słodko:

  • 300 g twarogu
  • 300 g serka kremowego Arla Apetina naturalnego
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2-3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Składniki placuszków na słono:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g serka kremowego Arla Apetina pesto i rukola
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej wymieszanej z ryżową pełnoziarnistą
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1-2 łyżeczki czosnku suszonego (u mnie staropolski)
  • sól do smaku
  • ew. pieprz
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Dodatki:

  • jogurt + cukier puder + cukier waniliowy
  • sałatka owocowa
  • sos wiśniowy
  • jogurt z pieprzem i rzeżuchą
  • sałatka z rzodkiewek, rzeżuchy i jajek(lub inna sezonowa, choćby szpinak z pomidorami)
  • inne

Wykonanie:

Na słodko. Twaróg przepuścić przez praskę, połączyć z serkiem, białkami, mąką (kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną), sodą, cukrem i cukrem waniliowym. Całość dobrze i dokładnie wymieszać.

Piec na rozgrzanej patelni (najlepiej na maśle) niewielkie placuszki.

Podawać gorące z gęstym jogurtem i cukrem pudrem. Oczywiście konieczna jest sałatka owocowa, a tu dodatkowo zrobiłam sos wiśniowy.

Na słono.  Ziemniaki przecisnąć  przez praskę połączyć z serkiem, białkami, mąką (kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną), sodą, solą, czosnkiem i pieprzem. Dobrze wymieszać.

Piec na rozgrzanej patelni (najlepiej na maśle) niewielkie placuszki.

Podawać gorące z gęstym jogurtem posypanym pieprzem i rzeżuchą. Świetnie smakują również z jogurtem wymieszanym z chrzanem. Do tego sałatka.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

racuszki serowe na słono_placuszki serowe_obiad bez mięsa

racuszki serowe na słodko_serniczki_pieczone leniwe pierogi_słodki obiad

konkurs Apetina_placuszki serowe na słodko lub słono

Inne placuszki:

czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  bliny inaczej_racuchy_placuszki_kuchnia rosyjska  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  bezglutenowe racuchy_placuszki bez glutenu_drożdżowe placki bez glutenu_śniadanie karnawałowe  racuchy jaglane z płatkami akcji_rachuchy bezglutenowe_kwiaty jadalne

wtorek, 07 lutego 2017

Zamiast pierogów ruskich albo pieczarek faszerowanych mielonym mięsem, pieczarki faszerowane nadzieniem do pierogów ruskich.

Świetna przystawka karnawałowa, przekąska, kolacja. Rewelacyjnie sprawdzi się na imieninach, urodzinach i innych towarzyskich spotkaniach.

pieczarki faszerowane jak pierogi ruskie_wegetariańska przystawka_pieczarki z serem

Składniki:

  • 16 pieczarek średniej wielkości
  • 3 ugotowane i wystudzone ziemniaki
  • 300 g mielonego twarogu
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego + do posmarowania foremki
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera

Wykonanie:

Pieczarki umyć i wyjąć ogonki (można je później użyć do zupy czy sosu).

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle na złoto.

Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mielony ser, przestudzoną cebulę. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Farszem nadziewać pieczarki (z górką), układać w posmarowanej masłem foremce do zapiekania. Wierzch posypać startym parmezanem.

Piec w 180-200 °C ok. 30-40 minut (do przyrumienienia).

Smaczne na zimno i ciepło.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczarki faszerowane jak pierogi ruskie_wegetariańska przystawka_pieczarki z serem

Inne karnawałowe przekąski:

miniarurowe galaretki z kurczaka_mięso w galarecie_dania z drobiu_dania na jeden kęs_danie na Wielkanoc  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe  kulki serowe_finger food_słone przekąski_dania na babski wieczór_dania karnawałowe

piątek, 20 stycznia 2017

Zupy kremy należą ostatnio do moich ulubionych. Wśród nich na czołowym miejscu jest zupa krem z porów i ziemniaków. Gęsta, aromatyczna zwieńczona, moim niedawnym odkryciem,  pistou - sosem z pietruszki, czosnku i oliwy. A sos, podobny do włoskiego pesto, to wisienka na torcie, sprawia, że ze zwykłej zupy powstaje cudowne danie. 

Dodam, że tradycyjna, prowansalska wersja pistou jest na bazie bazylii, a nie pietruszki. 

zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska

Składniki:

  • 2 pory (biała część)
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2-1 łyżeczki kminku (ilość zależna od upodobań)
  • listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 1 ziele angielskie
  • sól do smaku

Sos:

  • pęczek pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy (świetnie smakuje z olejem z prażonego sezamu)

Wykonanie:

Zupa. Pory pokroić w plasterki, obrane ziemniaki i pietruszkę w kostkę. Pory podsmażyć na maśle (nie rumieniąc), dodać ziemniaki i pietruszkę i jeszcze chwilę smażyć mieszając. Dodać 1,5 l wody, przyprawy i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Wyjąć listek laurowy, resztę zmiksować na gładką masę (razem z pieprzem, zielem i  kminkiem). Gdyby zupa była zbyt gęsta, dodać wody.

Sos. Natkę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę połączyć z oliwą, czosnkiem i solą. Kleks sosu dodać do zupy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa krem z soczewicy

 

piątek, 09 grudnia 2016

Niezwykle smaczny dodatek do kapusty wigilijnej, czy to tej z fasolą, czy tej z grzybami, ale także świetnie komponuje się z barszczem, czystą zupą grzybową, bulionem. Alternatywa dla pieczonych pierogów, krokietów naleśnikowych, pasztecików. Krokiety nadają się nie tylko do wigilijnej kapusty czy barszczu. Sprawdzą się na przyjęciach karnawałowych, babski wieczorach, wieczorach gier, innych.

krokiety orzechowe_dodatki do barszczu_przystawka_dania na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 150 g orzechów (zmielonych)
  • 1jajko
  • 1 łyżka bułki tartej lub kaszy kukurydzianej (wersja bezglutenowa)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Panierka:

  • 1 jajko
  • ok. 10 dag bułki tartej lub skruszonych płatków kukurydzianych (wersja bezglutenowa)
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Gorące ubić lub przepuścić przez praskę. Ostudzić.

Do zimnych dodać zmielone orzechy, 1 jako, bułkę lub kaszę, natkę, sól, pieprz. Dobrze wyrobić. formować podłużne krokiety o długości 6-8 cm. Panierować najpierw w rozbełtanym jajku, potem w bułce lub płatkach.

Smażyć na maśle klarowanym. Usmażone osączyć na ręczniku kuchennym. Podawać gorące.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

krokiety orzechowe_dodatki do barszczu_przystawka_dania na Boże Narodzenie

Inne dodatki do barszczu, zupy grzybowej:

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20