| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: szparagi

środa, 16 maja 2018

Sezon szparagowy w pełni. Oprócz tradycyjnych szparagów z masłem lub bułką przygotowuję zupę szparagową, łososia ze szparagami, risotto ze szparagami. A od kilku dni do zbioru przepisów dołączyły sznycle z indyka ze szaragami w kremowym sosie. Taki wiosenny obiad na niedzielę.

sznycle z indyka w sosie śmietankowym_danie ze szparagami_niedzielny obiad_danie z drobiu

Składniki:

  • 350 g piersi z indyka
  • pęczek zielonych szparagów
  • 125 ml śmietanki (12 lub 18 %)
  • 50 g wędzonego boczku
  • 50 g startego, twardego sera
  • przyprawy: szczypta kurkumy, pieprz, sól

Wykonanie:

Pierś z indyka pokroić w plastry, delikatnie osolić i posypać utłuczonym pieprzem.

Przygotować szparagi - umyć, lekko naciskając oderwać zdrewniałe końcówki i gotować w posolonej wodzie, tak by główki wystawały z wody (3-4 minuty). Wyjąc z wody pokroić w plasterki.

Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć (gdy jest chudy, dodać odrobinę oleju). Usmażyć na wytopionym tłuszczu sznycle. Zestawić z ognia, dodać śmietankę, kurkumę, szparagi, posypać serem, przykryć pokrywką i zostawić na chwilę, by ser się rozpuścił.

Można podać z młodymi ziemniakami z koperkiem i surówką z kapusty.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sznycle z indyka w sosie śmietankowym_danie ze szparagami_niedzielny obiad_danie z drobiu

Inne dania ze szparagami:

Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska  risotto ze szparagami_obiad bez mięsa  tarta ze szparagami_tarta wytrawna_danie wegetariańskie  pieczony łosoś ze szparagami_łosoś z grilla_błyskawiczny obiad_danie na piątek  szynka ze szparagami w galarecie_przystawki_karnawał  bułki ze szparagami na piknik_bułki nadziewane_bułki wiosenne_szparagi w cieście   sałatka ze szparagami_sałatka wiosenna_sałatka zamiast obiadu  Sałatka z kaszą jaglana i szparagami_sałatka z kaszą _drugie śniadanie  

piątek, 09 czerwca 2017

Wiosenna sałatka ze szparagami, kaszą jaglaną. Poza sezonem szparagi zastępuję brokułami. Świetne drugie śniadanie lub wczesna kolacja.

Sałatka z kaszą jaglana i szparagami_sałatka z kaszą _drugie śniadanie

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • pęczek szparagów
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki szparagów
  • 1/3 kostki fety
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sos:

  • 1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu (może być zwykła oliwa)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umyłam, odłamałam zdrewniałe końcówki i gotowałam przez 2 minuty w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Po ugotowaniu ostudziłam i pokroiłam na części.

Fetę pokroiłam w kostkę.

Kapary osączyłam z zalewy.

Pomidory pokroiłam w plasterki.

Natkę posiekałam.

Przygotowałam sos - czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi składnikami.

Kaszę połączyłam z przygotowanymi składnikami. Polałam sosem i wymieszałam.

Sałatkę można schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Sałatka z kaszą jaglana i szparagami_sałatka z kaszą _drugie śniadanie

Inne sałatki na drugie śniadanie:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki  sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem_sałatka na post_sałatka na przyjęcie  sałatka ze szparagami_sałatka wiosenna_sałatka zamiast obiadu  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html  sałatka z czerwoną fasolą_danie błyskawiczne_danie z mięsem_danie karnawałowe  sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie 

wtorek, 23 maja 2017

Sałatka dla wszystkich, którzy nie przepadają za wymieszanymi sałatkami polanymi "toną" sosu. Wybierasz to co lubisz, polewasz taka ilością sosu, jaką lubisz :).

Dla Ani.

sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

Składniki sałatki:

  • 3 jajka
  • pęczek rzodkiewek
  • duża garść roszponki lub rukoli
  • 1 pomidor
  • 2 małe ziemniaki
  • 10-12 szparagów

Sos:

  • kubek gęstego jogurtu greckiego (200 g)
  • 1 ogórek
  • ząbek czosnku
  • do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz
  • koperek

Wykonanie:

Sałatka. Przygotuj duży talerz. Jajka ugotuj i podziel na części. Pomidory (można obrać) podziel na cząstki, rzodkiewki w ćwiartki. Ugotowane ziemniaki również pokrój na części. Szparagi ugotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Wszystkie składniki sałatki ułóż warstwami na talerzu.

Sos. Ogórek obierz, zetrzej, lekko posól i zostaw na kilka minut, by ogórek puścił wodę. Wodę odsącz i wymieszaj masę z jogurtem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koper.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

Na podstawie przepisu z "Kwestii smaku".

Inne sałatki do dań z grilla:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki  sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Szparagi z szynką w cieście francuskim, to wspaniała przekąska, przegryzka, dodatek do barszczu, soku pomidorowego. Smaczne na ciepło i zimno. Zarówno na przyjęcie, niedzielny obiad, babskie spotkanie, jak i piknik.

Tak na koniec sezonu szparagowego :).

pakieciki ze szparagami i szynką_szparagi w cieście_przekąska_pasztecik

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 16 szparagów (u mnie zielone)
  • 8 niewielkich plasterków surowej szynki
  • żółtko rozmieszane z łyżką mleka lub śmietany (do posmarowania wierzchu)
  • posypka (do wyboru: czarnuszka, kminek, sezam, utłuczony pieprz, mak)

Wykonanie:

Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki, podgotować. Ostudzić i podzielić na 10 cm części.

Ciasto pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na kwadratach kłaść szynkę, po dwa szparagi (po przekątnej). Przeciwległe boki kwadratów złożyć do siebie i zlepić. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać dowolnymi nasionami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C 15-20 minut (na złoty kolor).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przegryzki:

paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe  babeczki ze szpinakiem_tarteletki ze szpinakiem_słone przekąski_eleganckie przystawki  Pierogi ruskie pieczone_pierogi drożdżowe_pierogi wegetariańskie  francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki

środa, 08 czerwca 2016

Sałatkowy szał grillowy odsłona druga. Dziś trzy kolejne sałatki - nicejska z jajkami i tuńczykiem, ze szparagami, kalafiorem i czerwonym pieprzem oraz zielona, czyli mix sałat i ziół z sosem na bazie sera pleśniowego.

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki

Sałatka ze szparagami II:

  • pęczek zielonych szparagów
  • pół kalafiora
  • rukola
  • sos: łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu, sól, 1/2 przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku
  • czerwony pieprz do posypania

Wykonanie:

Rukolę umyć i osuszyć.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe, twarde końcówki i ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Wystudzić, pokroić.

Kalafiora również ugotować, ostudzić, podzielić na różyczki.

Składniki sosu wymieszać.

Na dużym płaskim talerzu ułożyć sałatę, szparagi, kalafiora. Całość polać sosem i posypać pieprzem.

Sałatka nicejska:

  • sałata
  • 2-3 ugotowane na twardo jajka
  • 5-7 małych pomidorków
  • 2 ogórki
  • 1/2 słoika czarnych oliwek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku
  • sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz

Wykonanie:

Sałatę umyć i osuszyć.

Pomidorki przekroić na pół, jajka na cztery części.

Ogórki obrać i pokroić w półplasterki.

Tuńczyka osączyć.

Oliwki odcedzić.

Składniki sosu połączyć.

Na dnie miski położyć sałatę, na niej pozostałe składniki sałatki. Całość polać sosem.

Sałatka zielona:

  • Mix sałat
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sos: 100 g gorgonzoli, 1 łyżka śmietany, sok z cytryny do smaku, sól, pieprz

Wykonanie:

Sałatę umyć, osączyć, ułożyć na dużym talerzu i posypać zieleniną. Polać sosem.

Ser zetrzeć i dokładnie utrzeć ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na blogu jest już inne zestawienie dodatków do dań z grilla - SOSY i SAŁATKI CZ. I

sałatka na grilla_salatka zielona_sałatka wegetariańska

Inne sałatki:

 sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie  caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  sałatka ze szparagami_sałatka wiosenna_sałatka zamiast obiadu  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie

 
1 , 2 , 3