| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: pomarańcze

czwartek, 08 stycznia 2015

Karnawałowa sałatka - kolorowa, nietypowa, zaskakująca, smaczna. Pięknie przenikają się smaki słodki-słony-kwaśny.

sałatka z kaczką i batatami_danie bezglutenowe_danie na karnawał_przystawka

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś kaczki
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
  • 1 duża pomarańcza
  • 1/2 słoiczka wiśni w occie *
  • 1 batat + odrobina oliwy do posmarowania cząstek batata
  • sól, pieprz, majeranek

Sos:

  • 1 łyżka oliwy (najlepiej ostrej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kaczkę natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Przykryć i zostawić w lodówce na 1-2 godziny (u mnie stało całą noc). Rozgrzać patelnię i na suchą położyć pierś (skórą do patelni). Piec do wytopienia tłuszczu, zlać zostawiając odrobinę i usmażyć drugą stronę kaczki. Ostudzić.

Batat ugotować (ok. 20 minut). Obrać ze skóry, pokroić na części, lekko posmarować oliwą i upiec na patelni grillowej.

Pomarańczę obrać, pokroić w poprzek na plasterki, dalej każdy plasterek na pół.

Sałatę umyć, osuszyć, oderwać grubsze kawałki.

Wiśnie osączyć.

Do słoiczka włożyć: czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać sól, pieprz, olej, sok z cytryny. Zamknąć i dobrze wstrząsnąć, do uzyskania gładkiej emulsji.

Wszystkie składniki sałatki, poczynając od sałaty, ułożyć na dużym płaskim talerzu i polać sosem.

Do sałatki można podać grzanki, wino (czerwone).

*robiłam wersję z pomidorami koktajlowymi i kto wie, czy nie jest lepsza

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z kaczką i batatami_danie bezglutenowe_danie na karnawał_przystawka

Inne sałatki z mięsem:

sałatka z czerwoną fasolą_danie błyskawiczne_danie z mięsem_danie karnawałowe  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html  żółta sałatka_sałatka z mięsem_dania karnawałowe

piątek, 07 marca 2014

Ciasto zaskakujące i w smaku, i w wykonaniu. Dlaczego? Jednym ze składników są ugotowane w całości pomarańcze. A w smaku? Zaskakuje struktura (wyczuwalne grudki migdałowe), wilgotność ciasta, no i smak słodko-gorzki. Bardzo ciekawa, niespotykana i charakterna babeczka. W sam raz na Dzień Kobiet :).

babka z gotowanych pomarańczy i migdałów_babka hiszpańska_babka z bakaliami_wielkanocne wypieki

Z blogu "Gotuję, bo lubię".

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dekoracja (u mnie pomarańcze smażone w karmelu, patyczki pomarańczowe, bita śmietana)

Wykonanie:

Pomarańcze zalać wodą i gotować pod przykryciem w całości przez dwie godziny. Wyjąć, ostudzić, zmiksować w całości na gładką masę.

Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm (moja miała 24 cm i ciasto jest niższe). Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.

Jajka ubić z cukrem na pulchną, puszystą, białą masę (trwa to ok. 7 - 8 minut). Do masy dodać delikatnie mus pomarańczowy i mieszać do chwili połączenia. Mąkę, migdały, proszek do pieczenia połączyć i powoli wsypać do masy jajeczno-pomarańczowej, miksując do połączenia składników na wolnych obrotach.

Przelać masę do tortownicy i piec w rozgrzanym do 175 - 180 °C piekarniku.

Pozostawić do wystudzenie i udekorować.

Znajdź mnie na fb.

Inne babki:

 babka ucierana mamy Heleny_ciasto piaskowe  drożdżóweczaka mamy Honoraty_babka drożdżowa  koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane  babka serowo-cytrynowa_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc

 

niedziela, 13 października 2013

Sezon dyniowy w pełni. Piekę ciasta, bułki, placuszki. Przygotowuję zupy: wykwintne (po stargardzku) i takie codzienne z kluskami lanymi oraz przetwory - dynię marynowaną, dżemy: dyniowo-jabłkowe, dyniowo-pomarańczowe i ostatni wynalazek - dżem dyniowo-kokosowy. Mój nowy dżem, czy też mus to połączenie polskiej jesieni z wakacjami na Karaibach. Ciekawy i smaczny mix. A do czego pasuje? Do naleśników, gofrów, chleba z masłem, twarogu, a niedawno nadziałam nim  bułki i to był strzał w dziesiątkę!

dżem dyniowo-kokosowy_mus dyniowy_słodkie przetwory

Składniki:

  • 1 kg puree dyniowego*
  • 1-1,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 filiżanki soku pomarańczowego
  • 2 filiżanki kremu kokosowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki rumu

Wykonanie:

Mus, cukier krem, sok włożyć do garnka i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe i rum. Przekładać do przygotowanych słoików (wyprażonych w pasztetniku w 105 °C przez 25 minut), gwinty i wieczka przetrzeć spirytusem, zakręcać. Słoiki stawiać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do ostygnięcia.

*puree dyniowe przygotowuję dwojako:

   1. Obieram dynię, wyjmuje nasiona, kroję miąższ w kostkę, wkładam do garnka i gotuję z niewielką ilością wody do miękkości. Wodę odparowuję, a ugotowaną dynię miksuję.

   2.Dynię dzielę na części wyjmuję nasiona, owijam w folię i piekę  w piekarniku w 180 °C ok. 30-40 minut. Po upieczeniu oddzielam miąższ od skórki i miksuję.

Znajdź mnie na fb.

dżem dyniowo-kokosowy_mus dyniowy_słodkie przetwory

akcja dynia_krajanka dyniowa z rodzynkami

 

 

 

 

 

Inne dania z dynią:

 drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory  mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory

środa, 16 stycznia 2013

Rodzinka podzieliła się na wielbicieli serników puszystych, tradycyjnych i serników kremowych. Ten jest z serii nowoczesnych - kremowy, gładki, pomarańczowy, lekko słodki, idealnie płaski, no i ten kolor... Dodam jeszcze, że półkruchy, pomarańczowy spód idealnie współgra z kremową górą.

Przepis na  masę serową z blogu "Gotuję, bo lubię", a na spód z zasobów starego notesu kulinarnego.

sernik pomarańczowy na kruchym pomarańczowym spodzie_serniki_Wielkanoc

Składniki spodu:

  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • skórka starta z jednej pomarańczy

Składniki masy serowej:

  • 750 g mielonego twarogu
  • 250 g gęstej śmietany
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Składniki spodu posiekać, zagnieść, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić (ok. 30 minut). 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć dno foremki (piekłam w foremce o średnicy 28 cm, ale można użyć 24 cm, wtedy sernik będzie wyższy) i upiec na złoty kolor w temperaturze 220 °C. Z pozostałej części rozwałkowanego ciasta wyciąć ciasteczka, które będą ozdobą wierzchu sernika. Podpieczony spód schłodzić.

Wszystkie składniki masy serowej krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać (masa jest rzadka) na zimny spód i piec 60 minut w temperaturze 170 °C. Pod ciasto wstawić blaszkę z wrzącą wodą (ok. 1 szklanki). Po upieczeniu sernik jest "galaretowaty", trzeba go wystudzić i wstawić na 8 -10 godzin do lodówki, a po schłodzeniu jest idealny - kremowy, nieprzesuszony.

sernik pomarańczowy na kruchym pomarańczowym spodzie_serniki_Wielkanoc

Znajdź mnie na fb.

Sernik dodaję do akcji "Serniki".

Inne serniki:

   sernik Turka_serniki_Wielkanoc  kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia  sernik z białą czekoladą i malinami_serniki_ciasta z owocami_ciasta z czekoladą  Sernik wiedeński_sernik_Wielkanoc

poniedziałek, 22 października 2012

Sezon dyniowy w pełni. Mus dyniowo-pomarańczowy, czy raczej dżem ma piękną, słoneczną barwę. Pomarańcza świetnie komponuje się z dynią, ciekawie zmieniając jej mdły smak. Doskonały do naleśników, chleba i do...drożdżówki - jako składnik ciasta!

mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory

Składniki:

  • 300 ml puree dyniowego*
  • 1 pomarańcza (skórka i filety z pomarańczy)
  • sok z jednej cytryny
  • 1/3 szklanki cukru

mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory

Wykonanie:

Puree, skórkę pomarańczową, filety z pomarańczy, sok z cytryny i cukier włożyć do garnka, rozgotować i zagęścić. Przełożyć do przygotowanych słoików.

Uwaga:

*Dwa sposoby na przygotowanie puree:

1. Dynię obrać, pokroić na części i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30-40 minut w zamkniętym naczyniu. Upieczoną dynię osączyć i zmiksować.

2. Dynię obrać, pokroić na części, rozgotować dodając odrobinę wody. Ugotowaną i osączoną dynię zmiksować.

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji "Dyniowe przysmaki".

Inne jesienne przetwory:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory

 
1 , 2