| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: pomidory

piątek, 23 czerwca 2017

Gołąbki inaczej - z mięsem, ryżem, kapustą i aromatycznym sosem pomidorowym, ale bez zawijania. Świetny, niedzielny obiad :).

Z "Kwestii smaku" (z moimi zmianami).

gołąbki bez zawijania_kotlety_niedzielny obiad_gołąbki po cygańsku

Składniki:

  • 70 dag mielonego mieszanego mięsa (u mnie indyk, kurczak i odrobina wołowiny)
  • 70 dag białej kapusty
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 jajko (niekoniecznie)
  • mała cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 puszki pomidorów (lub domowe pomidory w zalewie)
  • 1 szklanka wody
  • ew. 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki kremówki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Gołąbki. Ugotować ryż i ostudzić. Kapustę zetrzeć na grubej tarce, włożyć do wrzącej wody i zagotować (gotowanie można pominąć w przypadku młodej kapusty). Odcedzić i wystudzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć i również wystudzić. Połączyć mięso, cebulę, kapustę, ryż i ew. jajko, dodać sól, pieprz i dobrze wyrobić. Formować podłużne kotlety, obsmażyć na maśle. Gotowe przełożyć do posmarowanej masłem foremki do zapiekania. Polać przygotowanym sosem (powinien przykryć gołąbki). Piec ok. 40 w 200 °C.

Sos. Pomidory, wodę zioła i przyprawy zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę. Polać gołąbki.

Przygotowane danie można posypać natką, podać z ziemniakami lub makaronem i sałatką z miksem sałat.

*ilość na dwie porcje (dwa naczynia do zapiekania).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na niedzielny obiad:

kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc

środa, 26 kwietnia 2017

Naszymi hitami rybnym ostatnich miesięcy są: strogonow z pstrąga, ryba z pieca z sosem pietruszkowym i właśnie ta zupa z pomidorami i groszkiem. Zupa niezwykle aromatyczna (a to za sprawą limonki i imbiru), sycąca, gęsta, ale z kategorii fit. No i jeszcze jedno, może nie należy do dań błyskawicznych, ale gdy dobrze wszystko zorganizujemy, przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Serdecznie polecam :).

Na podstawie przepisu p. Okrasy.

zupa rybna z pomidorami i groszkiem_danie jednogarnkowe_danie rybne_danie fit

Składniki:

  • 80 dag pstrąga tęczowego (bez ości i skóry)
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 200 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • kawałek pora (biała część)
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • skórka otarta z jednej limonki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub kolendry
  • do wywaru: 1 mała pietruszka, 2 marchewki, kawałek pora i selera
  • 2-3 ziemniaki
  • przyprawy do wywaru: listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu

Wykonanie:

A to mój sposób na w miarę szybkie przygotowanie zupy.

Najpierw myję filety z pstrąga, osuszam, oddzielam skórę i ew. ości, kroję na kawałki, solę, nacieram imbirem i skórką startą z 3/4 limonki, przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku (jeśli duży, jeden)  i odstawiam do lodówki.

Gdy ryba jest już w lodówce, obieram warzywa i kroję na części, ziemniaki w kostkę, zalewam wodą (1,5-2 l), dodaję listek, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotuje wywar (ok. 15-20 minut).

Wywar gotuję się, a ja w tym czasie kroję pora w półplasterki i smażę na maśle klarowanym. Pod koniec dodaję pozostały czosnek, mieszam i uważam, by nie przypalił się. Dodaję pomidory z zalewą i koncentrat i jeszcze chwilę całość duszę.

Wywar ugotowany. Wyjmuję marchew, pietruszkę, por i seler (zostawiam ziemniaki), dodaję groszek i gotuję 5-7 minut. Następnie dorzucam rybę, gotuję kolejne 5-6 minut. Teraz wlewam sos pomidorowy, całość zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem i pozostałą skórką z limonki. Zostawiam na kilka minut.

Podaję posypaną natką pietruszki i ew. z grzankami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zupa rybna z pomidorami i groszkiem_danie jednogarnkowe_danie rybne_danie fit

Inne zupy:

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  wiosenna zupa z rzeżuchy_zielona zupa_zupa wegetariańska  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa

czwartek, 17 listopada 2016

Mięso z piersi kaczki duszone powoli i długo w sosie pomidorowym, do tego polenta i czerwona kapusta z rodzynkami i morelami podlana miodkiem i czerwonym winem. Pyszny niedzielny obiad.

Na podstawie przepisu z książki "Dwóch łakomych Włochów".

Kaczka z polentą i czerwoną kapustą_kaczka szarpana_gulasz z kaczki_rougu z kaczki

Składniki gulaszu:

  • 1 kg piersi z kaczki
  • 1 cebula pokrojona w półplasterki
  • 1 duża marchew pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1/2 łyżki nasion jałowca
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 liście szałwii
  • 1/2 łyżki listków rozmarynu
  • 0,8 kg przecieru pomidorowego z całymi pomidorami (w sezonie świeże pomidory)
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Składniki polenty:

  • 1,5 l wody
  • 10 g soli
  • 300 g kaszy kukurydzianej
  • 60 g startego miękkiego sera
  • 40 g startego parmezanu
  • 50 g masła

Składniki kapusty:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1-2 łyżki masła lub tłuszczu wytopionego z kaczki (ale w tym ostatnim przypadku, lepiej 1)
  • garść rodzynek
  • garść moreli (pokrojonych w paski)
  • 2-3 łyżki miodu (lub do smaku)
  • 100 ml czerwonego wina (ew. bulion warzywny)
  • przyprawy (3-4 goździki, kawałek cynamonu, 1/2-1 łyżeczki imbiru, sól, ew. pieprz, sok z cytryny)

Gulasz

Mięso położyć skórą na dół na zimnej patelni, powoli wytapiać tłuszcz. Piersi podsmażyć z drugiej strony, zlać tłuszcz, wrzucić warzywa i czosnek. Chwilę smażyć, aż zmiękną. Przełożyć do garnka, dodać wino, przyprawy (jałowieć, pieprz, szałwię, rozmaryn) oraz przecier pomidorowy. Zagotować, po czym włożyć gałkę muszkatołową i koncentrat. Gotować, bardzo powoli, na wolnym ogniu, do momentu, aż mięso będzie miękkie (ok. 2 godzin). W razie potrzeby dolewając płyn (wino lub przecier pomidorowy). Ugotowane doprawić solą i pieprzem. Ugotowane mięso można "poszarpać" (rozdzielić) widelcem na kawałki (i tak jest na zdjęciu).

Polenta

Gdy mięso będzie prawie gotowe, przygotować polentę. W garnku zagotować wodę z solą. Wsypać kaszę, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Gotować, aż zgęstnieje i będzie gładka (przez cały czas mieszając, inaczej może się przypalić). Dodać sery i masło. Wymieszać.

Kapusta

Kapustę poszatkować, dodać tłuszcz, wino, goździki, cynamon, imbir i dusić na wolnym ogniu. W połowie gotowania dodać bakalie i sól, ew. uzupełnić płyn. Ugotowaną doprawić miodem, cytryną, solą, Powinna być słodko-słono-kwaśna.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne drugie dania na niedzielny czy świąteczny obiad:

pierś kurczaka nadziewana żurawiną i mozzarellą_kurczak faszerowany_kurczak dietetyczny  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina 

środa, 19 października 2016

Pikantny, ostry, aksamitny, pomidorowy :) i bardzo, bardzo dobry - keczup z dyni.

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

Składniki:

  • 1,5 kg obranej i wypestkowanej dyni
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 40 dag koncentratu pomidorowego
  • po łyżeczce: papryki słodkiej, papryki ostrej, pieprzu
  • 1,5 łyżki soli

Wykonanie:

Dynię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie zagotować i gotować do momentu aż powstanie papka (czyli nie za długo). Ważne! Nie odlewać soku. Dodać ocet, cukier i gotować 20 minut. Po ww. czasie dodać papryki, pieprz, koncentrat pomidorowy i gotować kolejne 20 minut. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować na gadką masę. Zagotować (uwaga! bardzo pryszcze). Keczup wkładać do przygotowanych słoiczków, zakręcać. Słoiki przekręcić do góry dnem, przykryć kocem lub innym grubym materiałem. Zostawić do wystudzenia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie przepisu mojej koleżanki Kasi.

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

Inne przetwory z dyni:

dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  dżem dyniowo-kokosowy_słodkie przetwory_mus dyniowy  mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory  mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory

piątek, 30 września 2016

Sałatka prosta i zwykła, ale niezwykle smaczna. Ostatnio moja ulubiona. Trochę w klimacie sałatek arabskich, trochę śródziemnomorskich, ze smaczkiem wschodnim.

sałatka z kaszy jaglanej_przekąski_sałatka z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
  • 2/3 słoika pomidorów suszonych z oleju
  • 2-3 ogórki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (czasami, zamiast cytryny, dodaję sok z limonki)
  • 1 łyżka oleju sezamowego (zamiennie pikantna oliwa)
  • sól

Wykonanie:

Pomidory osączyć i pokroić w drobną kosteczkę. Z ogórków wydrążyć nasiona (bez obierania) i pokroić również w kostkę. Ogórki i pomidory dodać do kaszy i natki. Wymieszać.

Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z solą, olejem i cytryną, dodać do sałatki. Ponownie wymieszać.

Odstawić do lodówki.

*Jak ugotować kaszę jaglaną? Do garnka z grubym dnem wsyp kaszę. Postaw na ogniu i mieszaj, gdy lekko się podpraży (zmieni zapach), zalej wrzątkiem. Teraz osącz kaszę na sitku, wsyp ponownie do garnka i zalej wrzątkiem (dwa razy tyle wrzątku ile wynosiła objętość kaszy). Posól. Gotuj na małym ogniu, do wygotowania wody.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z kaszy jaglanej_przekąski_sałatka z suszonymi pomidorami

Inne sałatki:

sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem_sałatka na post_sałatka na przyjęcie  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7