| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: chleb drożdzowy

środa, 25 października 2017

Chleb ryżowy należy do moich podstawowych chlebów bezglutenowych. Dlaczego? Jest uniwersalny, nadaje się zarówno do dań słodkich jak i słonych, dobrze znosi przechowywanie, nie kruszy się (a to główna wada chlebów bezglutenowych), nadaje się na tosty, grzanki. A wady? Połowa mąki przeznaczonej na chleb jest z ryżu białego (czyli wartości odżywcze pod znakiem zapytania), ale z drugiej strony połowa jest pełnoziarnista :), a teraz jeszcze dodałam dynię, która poprawia strukturę i wilgotność, daje witaminę A oraz... piękny kolor.

Przepis bazowy z bloga "Olga Smile".

chleb ryżowy z dynią_chleb bezglutenowy_chleb codzienny_chleb domowy

Składniki:

  • 250 g mąki ryżowej białej
  • 250 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki drożdży w proszku
  • 2 łyżeczki gumy kasantanowej (poprawia strukturę)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczka soli (to wersja zdrowotna, dodaję 3/4)
  • 500 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 pełne łyżki puree z dyni (u mnie dynia piżmowa lub hokkaido)*

Wykonanie:

Składniki suche - mąki, drożdże, cukier, sól, gumę wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre - wodę, olej, puree. Zawartość obu naczyń dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki posmarowanej tłuszczem, wyrównać i wierzch posmarować również tłuszczem. Zostawić w ciepłym miejscu na 40-50 minut. Piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C. Wystawić z piekarnika, a po 10-15 minutach wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.

*jak zrobić puree z dyni? Kroję dynię na części, wybieram pestki, wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180-200 °C na 40-60 minut (aż dynia będzie miękka). Upieczoną oddzielam od skóry (w przypadku hokkaido, to nie jest konieczne) i miksuję blenderem ręcznym na gładką masę. By nie marnować prądu, piekę od razu większą ilość dyni i przeznaczam na zupę, mleczną zupę z lanymi kluskami, deserową zupę z gałką lodów, placuszki, kluski śląskie, ciasto, drożdżówki, ciasteczka, deser, i inne smakołyki, które można przygotować z pieczonej dyni. 

**chleb można przygotować bez dyni

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

W tle zdjęcia moi pomocnicy :).

chleb ryżowy z dynią_chleb bezglutenowy_chleb codzienny_chleb domowy

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziny_chleb bezglutenowy_śniadania_domowe pieczywo  chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

sobota, 11 lutego 2017

Po chlebie jaglanym, który piekłam na okrągło, nastał czas chleba kukurydzianego. Chleba o zdecydowanym smaku, takiego do domowego smalcu (:)), pięknym, żółtym kolorze, z siemieniem lnianym i wyrazistym dodatkami (czarnuszka lub kminek). Tak jak każdy chleb bezglutenowy, kruszy się i szybko się starzeje.

Na podstawie przepisu z broszurki "Smaczna kuchnia bez glutenu. Śniadania i kolacje" (z moimi zmianami).

chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka gumy kasantanowe (można pominąć, ale poprawia strukturę chleba)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka kminku lub czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki przegotowanej, letniej wody

Wykonanie:

Keksówkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać mąki, gumę, siemię, kminek, sól.

Drożdże wymieszać z cukrem, po chwili będą płynne.

Do mieszanki mącznej dodać wodę, rozpuszczone drożdże i wymieszać. Masa powinna być taka jak gęsty budyń, jeśli się kruszy i nie daje się połączyć, dodać ciut więcej wody.

Ciasto przełożyć do foremki i zostawić na 30-50 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (nie dłużej, potem zaczyna opadać).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec ok. 1 godziny.

Przestudzić i wyjąć z foremki.

Ze starego (po 2-3 dniach) chleba, bardzo dobre są grzanki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo    

środa, 09 marca 2016

Mąka owsiana to mój hit ostatnich tygodni. Świetna do naleśników, racuszków, kopytek i chleba. Poprawia strukturę i smak bezglutenowych dań mącznych. A jaki jest chleb z dodatkiem mąki owsianej? Nie kruszy się, tak jak inne chleby bezglutenowe, jest delikatny i zdrowy. Może jedynie nie jest tak żółty jak jaglany? Ale czy to jest wada? Zdecydowanie nasz faworyt ostatnich tygodni.

chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 1 torebka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka gumy kasantanowej (można pominąć)
  • 1 szklanka zsiadłego mleka (u mnie roślinne, zwykle migdałowe)*
  • ok. 1/2-1 szklanki mleka ew. więcej (u mnie roślinne migdałowe, kokosowe lub sojowe)
  • 3 łyżki masła

Wykonanie:

Suche składniki - mąkę jaglaną, owsianą, ziemniaczaną, skrobię kukurydzianą, sól, cukier, drożdże - wymieszać.

Mleka i masło lekko podgrzać.

Obie części połączyć (ew. dodać mleko) i dobrze wyrobić. Odstawić na 10-15 minut. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, dodać jeszcze mleko. Konsystencja ciasto powinna przypominać budyń.

Przełożyć do foremki posmarowanej masłem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 - 190 °C 40-50 minut (do suchego patyczka).

*od rodzaju mleka w znacznej mierze zależy smak chleba

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne bezglutenowe chleby:

chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem  chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy  chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach

wtorek, 23 czerwca 2015

Tak spodobał się nam małpi chleb z cynamonową otoczką, że postanowiłam zrobić podobny w wersji słonej. I co? Pycha! Intensywnie czosnkowy, pietruszkowy, pulchny i do odrywania. Tak jak chlebek cynamonowy, idealny na piknik.

małpi chleb czosnkowo-ziołowy_bułeczki ziołowe_bułeczki do odrywania_bułeczki na piknik

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml letniego mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko (nie z lodówki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suszonych drożdży

Otoczka:

  • 50 g rozpuszczonego masła
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g twardego żółtego sera

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszać z solą, cukrem i suszonymi drożdżami. Połączyć masło, mleko, jajko. Całość wymieszać i dobrze wyrobić (do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne). Miskę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

W czasie, gdy ciasto rośnie, ser zetrzeć na tarce, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, natkę posiekać. Razem wymieszać. Masło rozpuścić i przestudzić.

Wyrośnięte ciasto podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę moczyć w maśle i otaczać w ziołach. Luźno układać w foremce keksowej. Ponownie zostawić do wyrośnięcia (30-40 minut).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 35-40 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne chlebki na piknik:

drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem  drożdżówka cytrusowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cytrusami  Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy  lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami

piątek, 19 czerwca 2015

Małpi chleb to nic innego jak delikatne miniaturowe bułeczki sklejone posypką cynamonową i masłem. Najlepszy na ciepło, ale zimny też jest fantastyczny. Jego największą zaletą (oprócz zniewalającego smaku ;)) jest to, że zamiast kroić odrywa się zgrabne bułeczki. Właśnie dlatego małpi chleb jest wprost wymarzony na piknik!

Z "Cukierni Pianki".

małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Cynamonowa otoczka:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Letnie mleko wymieszać z masłem. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie dobrze lśniące i gładkie. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. godziny).

Masło na otoczkę rozpuścić. Cynamon wymieszać z cukrem.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę moczyć w maśle i otaczać cukrze wymieszanym z cynamonem. Kulki układać w foremce. Tak przygotowane ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na 25 minut.

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175-180 °C. Piec ok. 35 minut (lub dłużej do suchego patyczka).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

Inne wypieki na piknik:

rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik   drożdżówka cytrusowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cytrusami  placek bułeczkowy z truskawkami_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_słodkie bułki  drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5