| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: chleb drożdzowy

sobota, 11 lutego 2017

Po chlebie jaglanym, który piekłam na okrągło, nastał czas chleba kukurydzianego. Chleba o zdecydowanym smaku, takiego do domowego smalcu (:)), pięknym, żółtym kolorze, z siemieniem lnianym i wyrazistym dodatkami (czarnuszka lub kminek). Tak jak każdy chleb bezglutenowy, kruszy się i szybko się starzeje.

Na podstawie przepisu z broszurki "Smaczna kuchnia bez glutenu. Śniadania i kolacje" (z moimi zmianami).

chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka gumy kasantanowe (można pominąć, ale poprawia strukturę chleba)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka kminku lub czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki przegotowanej, letniej wody

Wykonanie:

Keksówkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać mąki, gumę, siemię, kminek, sól.

Drożdże wymieszać z cukrem, po chwili będą płynne.

Do mieszanki mącznej dodać wodę, rozpuszczone drożdże i wymieszać. Masa powinna być taka jak gęsty budyń, jeśli się kruszy i nie daje się połączyć, dodać ciut więcej wody.

Ciasto przełożyć do foremki i zostawić na 30-50 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (nie dłużej, potem zaczyna opadać).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec ok. 1 godziny.

Przestudzić i wyjąć z foremki.

Ze starego (po 2-3 dniach) chleba, bardzo dobre są grzanki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo    

środa, 09 marca 2016

Mąka owsiana to mój hit ostatnich tygodni. Świetna do naleśników, racuszków, kopytek i chleba. Poprawia strukturę i smak bezglutenowych dań mącznych. A jaki jest chleb z dodatkiem mąki owsianej? Nie kruszy się, tak jak inne chleby bezglutenowe, jest delikatny i zdrowy. Może jedynie nie jest tak żółty jak jaglany? Ale czy to jest wada? Zdecydowanie nasz faworyt ostatnich tygodni.

chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 1 torebka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka gumy kasantanowej (można pominąć)
  • 1 szklanka zsiadłego mleka (u mnie roślinne, zwykle migdałowe)*
  • ok. 1/2-1 szklanki mleka ew. więcej (u mnie roślinne migdałowe, kokosowe lub sojowe)
  • 3 łyżki masła

Wykonanie:

Suche składniki - mąkę jaglaną, owsianą, ziemniaczaną, skrobię kukurydzianą, sól, cukier, drożdże - wymieszać.

Mleka i masło lekko podgrzać.

Obie części połączyć (ew. dodać mleko) i dobrze wyrobić. Odstawić na 10-15 minut. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, dodać jeszcze mleko. Konsystencja ciasto powinna przypominać budyń.

Przełożyć do foremki posmarowanej masłem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 - 190 °C 40-50 minut (do suchego patyczka).

*od rodzaju mleka w znacznej mierze zależy smak chleba

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne bezglutenowe chleby:

chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem  chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy  chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach

wtorek, 23 czerwca 2015

Tak spodobał się nam małpi chleb z cynamonową otoczką, że postanowiłam zrobić podobny w wersji słonej. I co? Pycha! Intensywnie czosnkowy, pietruszkowy, pulchny i do odrywania. Tak jak chlebek cynamonowy, idealny na piknik.

małpi chleb czosnkowo-ziołowy_bułeczki ziołowe_bułeczki do odrywania_bułeczki na piknik

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml letniego mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko (nie z lodówki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suszonych drożdży

Otoczka:

  • 50 g rozpuszczonego masła
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g twardego żółtego sera

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszać z solą, cukrem i suszonymi drożdżami. Połączyć masło, mleko, jajko. Całość wymieszać i dobrze wyrobić (do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne). Miskę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

W czasie, gdy ciasto rośnie, ser zetrzeć na tarce, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, natkę posiekać. Razem wymieszać. Masło rozpuścić i przestudzić.

Wyrośnięte ciasto podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę moczyć w maśle i otaczać w ziołach. Luźno układać w foremce keksowej. Ponownie zostawić do wyrośnięcia (30-40 minut).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 35-40 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne chlebki na piknik:

drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem  drożdżówka cytrusowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cytrusami  Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy  lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami

piątek, 19 czerwca 2015

Małpi chleb to nic innego jak delikatne miniaturowe bułeczki sklejone posypką cynamonową i masłem. Najlepszy na ciepło, ale zimny też jest fantastyczny. Jego największą zaletą (oprócz zniewalającego smaku ;)) jest to, że zamiast kroić odrywa się zgrabne bułeczki. Właśnie dlatego małpi chleb jest wprost wymarzony na piknik!

Z "Cukierni Pianki".

małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Cynamonowa otoczka:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Letnie mleko wymieszać z masłem. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie dobrze lśniące i gładkie. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. godziny).

Masło na otoczkę rozpuścić. Cynamon wymieszać z cukrem.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę moczyć w maśle i otaczać cukrze wymieszanym z cynamonem. Kulki układać w foremce. Tak przygotowane ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na 25 minut.

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175-180 °C. Piec ok. 35 minut (lub dłużej do suchego patyczka).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

Inne wypieki na piknik:

rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik   drożdżówka cytrusowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cytrusami  placek bułeczkowy z truskawkami_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_słodkie bułki  drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

czwartek, 09 kwietnia 2015

Chleb jaglany należy ostatnio do moich ulubionych chlebów bezglutenowych. W smaku przypomina niesłodką chałkę lub bułkę maślaną. Jest bardzo delikatny, no i zdrowy :). Oczywiście, jak każdy chleb bezglutenowy, szybko wysycha, starzeje się i kruszy. Mój patent na tę przypadłość jest zawsze ten sam - grzanki.

Z blogu "Olgi Smile".

chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka mąki z tapioki (zastępowałam czasami łatwiej dostępną skrobią kukurydzianą)
  • ew. 1 łyżeczka gumy kasantanowej (poprawia strukturę chleba, ale można pominąć)
  • 1 szklanka kefiru wodnego (ew. zwykłego kefiru, mleka zsiadłego, czasami zastępowałam zsiadłym mlekiem migdałowym)
  • 1/2 szklanki dowolnego mleka (u mnie często sojowe)
  • 2-4 łyżeczek cukru (mleko sojowe jest zwykle słodzone, wtedy mniej)
  • 1 łyżka suszonych drożdży (ew. 20 g świeżych, lepsze są suszone)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła
  • płatki jaglane do posypania wierzchu

Wykonanie:

Wszystkie mąki i sól wymieszać. Kefir + mleko lekko podgrzać. Odlać 1/2 szklanki płynu i wymieszać z drożdżami, cukrem i niewielką ilością mąki (dodając jej tyle, by całość miała konsystencję kwaśnej śmietany). Zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, do wzburzenia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gęste ciasto.

Masę przełożyć do foremki posmarowanej masłem. Posypać płatkami i zostawić w ciepłym miejscu na 40 - 50 minut.

Ostatnio przygotowuję chleb w wersji przyśpieszonej - mieszam wszystkie składniki, przekładam do foremki, posypuję płatkami i zostawiam do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 °C 30 - 40 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne chleby bezglutenowe:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem  chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy  

 
1 , 2 , 3 , 4