| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: bakalie

piątek, 19 stycznia 2018

Tort z historią miłosną w tle. Agnes Bernauer to bohaterka piętnastowiecznego skandalu obyczajowego. Wbrew obowiązującym normom społecznym poślubiła księcia Bawarii-Monachium Albrechta. Legendarną historię miłosną opiewają liczne powieści, przedstawienia teatralne, opery, pieśni, filmy. Agnes doczekała się także tortu, który cukiernie Bawarii pieką ponoć do dziś.

A tort jest niezwykle elegancki, pyszny, taki na specjalne okazje. Składa się z cieniutkich blatów bezowo-migdałowo-kakaowych, przełożonych kremem kawowym. Boki zdobią płatki migdałowe, a wierzch oprószony jest cukrem pudrem.

Z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki".

tort bawarski Agnes Bernauer_tort migdałowy z kremem kawowym_tort bezowy z kremem kawowym_tort makaronikowy

Składniki blatów:

  • 320 g białek (u mnie z 9 jajek)
  • 350 g drobnego cukru
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g płatków migdałowych
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 dużych żółtek
  • 140 g cukru (w dwóch częściach 110 g i 30 g)
  • 30 g mąki pszennej (u mnie zamiast pszennej ryżowa)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki likieru kawowego (ew. brandy, whisky, wódka)

Dodatki:

  • cukier puder do oprószenia tortu
  • płatki migdałowe do posypania boków tortu*

Wykonanie: 

Blaty bezowo-migdałowe. Na papierze do pieczenia narysować 5 okręgów o średnicy 23 cm.

Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną i puszystą pianę. Do ubitych dodawać stopniowo, powoli po łyżce cukru (do wyczerpania składników). Przerwać ubijanie, gdy masa będzie lśniąca, gęsta i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Wyłączyć mikser i dodać mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać zmielone migdały i ponownie delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na pięć narysowanych okręgów, każdy posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 170-180 °C z termoobiegiem (można wszystkie blaty jednocześnie, u mnie nie zmieściły się; piekłam 2 i 3 na raz) ok. 30 minut. Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zimne, podcinając delikatnie nożem, zdejmować z papieru.

Kawowy krem budyniowy. Zagotować 500 ml mleka ze 110 g cukru i kawą. Pozostałe mleko, żółtka, mąki - zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać bardzo powoli wrzące mleko, ciągle mieszając.  Masę ponownie wlać do garnka i ciągle mieszając ugotować budyń** (trzeba uważać, by nie zwarzyły się żółtka). Ugotowany przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia (studzić w temperaturze pokojowej, by masło i budyń miały tą samą temperaturę, dzięki temu zmniejszamy ryzyko zwarzenia kremu). 

Masło zmiksować z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawać powoli po łyżce wystudzonego budyniu. Gdy krem będzie utarty, dodać stopniowo alkohol. Krem podzielić na 5 części. 5 część może być większa (to ta przeznaczona na wierz i boki tortu).

Składanie tortu. Uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe.

Blaty tortu układać na paterze przekładając porcjami kremu. Pierwszy blat można "przykleić" do patery kremem (kładąc odrobinę pod pierwszy blat), dzięki temu tort nie będzie się przesuwał. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie boki i wierzch też posmarować kremem. Boki posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem (najlepiej z ząbkami).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

*płatki do posypania blatów i te przeznaczone na boki to 200 g

**budyń nie jest zbyt gęsty

tort bawarski Agnes Bernauer_tort migdałowy z kremem kawowym_tort bezowy z kremem kawowym_tort makaronikowy

Inne torty na specjalne okazje:

 adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy  tort węgierski Esterhazy_tort migdałowo-bezowy_tort warstwowy_tort migdałowy  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie

sobota, 23 grudnia 2017

Ciastka linckie (ciasteczka Linzer) - dwa kruche, delikatnie korzenne, cytrusowe ciasteczka połączone dżemem malinowym i oprószone cukrem pudrem. Specjalność austriacka w mojej wersji bez glutenu. 

ciasteczka linckie_ciasteczka Linzer_ciasteczka na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 300 g mąki ryżowej (+ do podsypania)*
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 230 g masła
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z cytryny
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka gumy guar

Dodatki:

  • słoiczek dżemu malinowego
  • cukier puder do oprószenia ciastek

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę-dwie. Po ww. czasie rozwałkować, podsypując mąką ryżową i wykrawać ciasteczka pełne i ze dziurką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 12-15 minut (na słomkowy kolor). Upieczone wyjąć z piekarnika i zdejmować z blaszki po chwili (nie od razu, są niezwykle kruche i delikatne i ciepłe rozpadają się). Wystudzone przekładać dżemem. Przed położeniem górnego ciastka (z dziurką), oprószyć pudrem.

*można zastąpić mąką pszenną

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie:

Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie  ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie

środa, 29 listopada 2017

Śledzie w aromatycznym oleju orzechowym z cebulką, pikantna papryką i miodem, to moja propozycja na stół wigilijny.

śledzie w orzechach_śledzie marynowane_śledzie na wigilię

Składniki:

  • 4 filety śledziowe 
  • 2 szalotki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • garść orzechów włoskich 
  • 2 łyżki miodu
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • olej z orzechów włoskich do zalania śledzi (ok. 1/2 szklanki)
  • 2 gałązki rozmarynu

Wykonanie:

Śledzie pokroić w paski. Szalotki w drobną kostkę. Wymieszać miód, paprykę, szalotki i sok wyciśnięty z limonki. W słoiku układać warstwy śledzi przekładając mieszanką miodową. Na wierzch położyć lekko posiekane orzechy i kawałki rozmarynu. Zalać olejem z orzechów. Odstawić na kilka dni do lodówki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

śledzie w orzechach_śledzie marynowane_śledzie na wigilię

Z ulotki Makro.

Inne dania ze śledzi:

śledzie  korzenne_śledzie piernikowe_śledzie wigilijne  śledzie w śmietanie_śledzie na popielec_śledzie wigilijne_przystawka z ryb  śledzie w pieprzu_przystawki_ryby_Boże Narodzenie  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  sałatka śledziowa_sałatka na piątek_sałatka z rybą  sałatka śledziowa z czerwoną fasolą_sałatka z rybą_sałatka na Boże Narodzenie_danie postne  sałatka śledziowa leśna polana_sałatka z rybą_sałatka warstwowa_zabawy kulinarne_Boże Narodzenie  śledzie z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką_śledzie wigilijne_przystawka_przepisy na Boże Narodzenie

czwartek, 23 listopada 2017

Tort Esterhazy - tort węgierski złożony z cieniutkich blatów bezowo-migdałowych przełożonych kremem maślano-budyniowy. Wierzch tortu pokrywa biały lukier z czekoladowym wzorkiem. To brzmi pysznie i jest pyszne!

Dodam, że tort zawdzięcza swoją nazwę dziewiętnastowiecznemu dyplomacie i księciu węgierskiemu Paulowi, Antonowi Esterhazy.  

tort węgierski Esterhazy_tort migdałowy_tort z kremem maślano-budyniowym_tort dla gości_Boże Narodzenie

tort węgierski Esterhazy_tort migdałowy_tort z kremem maślano-budyniowym_tort dla gości_Boże Narodzenie

Składniki blatów:

  • 10 białek z dużych jajek
  • 300 g cukru
  • 300 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • ew. olejek migdałowy

Składniki kremu:

  • 600 ml mleka
  • 6 żółtek
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1/2 szklanki cukru (ok. 110 g)
  • 60 g mąki ziemniaczanej (lub 30 ziemniaczanej i 30 ryżowej)
  • 250 g miękkiego masła
  • kieliszek likierowy amaretto

Wierzch:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • amaretto
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie - krem:

500 ml zagotować z cukrem waniliowym i 90 g cukru. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszać żółtka, mąki. Masę wlać do wrzącego mleka, wymieszać energicznie, by nie powstały grudki i zagotować, ciągłe mieszając. Przygotowany budyń przykryć folią (nie powstanie kożuch) i wystudzić w temperaturze pokojowej (dzięki temu temperatura masła będzie taka jak temperatura budyniu, a to z kolei zapobiegnie zwarzeniu się masy).

Masło utrzeć z pozostałym cukrem na jasną (wręcz białą) i puszystą masę. Do utartego, łyżka po łyżce, dodawać budyń. Na koniec dodać powoli (!) kieliszek likierowy amaretto. Przygotowaną masę przykryć i wstawić na godzinę-półtorej do lodówki.

Wykonanie - blaty:

Blaszki piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia i na papierze narysować 5 okręgów o średnicy 23 cm.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodać stopniowo cukier. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać (delikatnie mieszając) mielone migdały i ew. kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcja tylko dla wielbicieli intensywnego smaku migdałowego). Masę podzielić na pięć części i położyć na 5 narysowanych na papierze kołach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 °C (opcja z termoobiegiem) ok. 12-15 minut. Od razu po upieczeniu wyrównać blaty tortu. Obręcz od tortownicy przyłożyć do każdego krążka ciasta, docisnąć, wyciąć nierówności. Dzięki temu zabiegowi wyrównujemy części tortu, ale nie jest to konieczne. Ciepłe blaty zdjąć z blachy, ostrożnie zdjąć papier. Ostudzić. 

Składanie:

Masę podzielić na 5 równych części. Blaty migdałowe przekładać masą. Piątą część zostawić, a tort wstawić do lodówki na godzinę-dwie. W tym czasie uprażyć na suchej patelni migdały, wystudzić i lekko posiekać. Po godzinie-dwóch tort wyjąć i posmarować boki tortu kremem i posypać migdałami. 

Cukier puder utrzeć z amaretto na gęstą, ale plastyczną masę. Odłożyć 2 łyżki i do tej części dodać kakao. Białym lukrem posmarować wierzch tortu, a ciemny włożyć do rękawa cukierniczego i narysować, zaczynając od środka, okręgi. Przeciągnąć patyczkiem po wzorku.

Tort schłodzić.

Tort można przechowywać w lodówce nawet tydzień. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis na blaty z TEGO przepisu, a bazą przepisu na krem był TEN przepis.

tort węgierski Esterhazy_tort migdałowy_tort z kremem maślano-budyniowym_tort dla gości_Boże Narodzenie

Inne przepisy na torty na Boże Narodzenie:

marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

wtorek, 02 maja 2017

Chleb inny niż wszystkie, bo z ziaren słonecznika, siemienia lnianego, płatków owsianych i migdałów, bez dodatku mąki. Spośród moich chlebów bezglutenowych, najbardziej treściwy i zwarty. Na śniadanie wystarczy jedna, cieniutka kromka. Nie kruszy się, długo zachowuje świeżość, jest niesamowicie smaczny, fantastyczny!

Przepis dostałam od mojej siostry (a Ewa znalazła go na blogu "Jadłonomia").

chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli (myślałam, że to za dużo, ale nie, jest w sam raz)
  • 1 łyżka syropu z agawy (zastąpiłam lejącym miodem)
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego*
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche wymieszać (płatki, nasiona słonecznika, siemię lniane, migdały, zmielone siemię lniane, sól).

W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Najpierw olej z syropem z agawy, potem dodać wodę.

Mokre składniki dodać do suchych i dobrze wymieszać (kilka minut).

Odstawić na 1-2 godzin.

Keksówkę o wymiarach 11 x 20 cm posmarować olejem kokosowym i przełożyć do niej ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 185-190 °C ok. 60 minut. 

Wyją z piekarnika i zostawić w foremce na godzinę, po czym wyjąć i zostawić na kratce do całkowitego schłodzenia (najlepiej na noc). Źle wystudzony będzie się kruszył!

Kroić ostrym nożem na cieniutkie kromki (to widać na zdjęciach, grubość jak pumpernikel).

*olej kokosowy jest niezbędny, sprawia,że chleb jest zwarty i nie rozpada się

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziny_chleb bezglutenowy_śniadania_domowe pieczywo

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18