| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: bakalie

wtorek, 02 maja 2017

Chleb inny niż wszystkie, bo z ziaren słonecznika, siemienia lnianego, płatków owsianych i migdałów, bez dodatku mąki. Spośród moich chlebów bezglutenowych, najbardziej treściwy i zwarty. Na śniadanie wystarczy jedna, cieniutka kromka. Nie kruszy się, długo zachowuje świeżość, jest niesamowicie smaczny, fantastyczny!

Przepis dostałam od mojej siostry (a Ewa znalazła go na blogu "Jadłonomia").

chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli (myślałam, że to za dużo, ale nie, jest w sam raz)
  • 1 łyżka syropu z agawy (zastąpiłam lejącym miodem)
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego*
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche wymieszać (płatki, nasiona słonecznika, siemię lniane, migdały, zmielone siemię lniane, sól).

W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Najpierw olej z syropem z agawy, potem dodać wodę.

Mokre składniki dodać do suchych i dobrze wymieszać (kilka minut).

Odstawić na 1-2 godzin.

Keksówkę o wymiarach 11 x 20 cm posmarować olejem kokosowym i przełożyć do niej ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 185-190 °C ok. 60 minut. 

Wyją z piekarnika i zostawić w foremce na godzinę, po czym wyjąć i zostawić na kratce do całkowitego schłodzenia (najlepiej na noc). Źle wystudzony będzie się kruszył!

Kroić ostrym nożem na cieniutkie kromki (to widać na zdjęciach, grubość jak pumpernikel).

*olej kokosowy jest niezbędny, sprawia,że chleb jest zwarty i nie rozpada się

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziny_chleb bezglutenowy_śniadania_domowe pieczywo

sobota, 08 kwietnia 2017

Mazurek na spodzie migdałowo-jaglano-owsianym. A wierzch? Przesłodki, to masa na biały blok + "koszulka" wielkanocna :).

Mazurek mleczny na spodzie bezglutenowym_mazurek wielkanocny_mazurek jak blok_mazurek na kruchym cieście

Ciasto:

  • 20 dag mąki bezglutenowej (u mnie w równych częściach: jaglana, owsiana bezglutenowa i ziemniaczana)
  • 15 dag mielonych migdałów
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta proszku (u mnie bezglutenowy)
  • szczypta soli

Mąkę połączyć z pudrem, proszkiem, solą i posiekać z masłem na proszek. Dodać jajko, śmietanę i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. 

Masa mleczna:

  • pół szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (lepiej ziarenka wanilii)
  • 2 szklanki zwykłego mleka w proszku (u mnie Łaciate)
  • ulubione bakalie (u mnie rodzynki, wiśnie i morele)
  • dowolne ozdoby (u mnie rozpuszczona czekolada i czekoladowe jajka)

Wykonanie:

Przygotować bakalie. Mleko, cukier, masło, cukier waniliowy zagotować mieszając. Masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku, bakalie. Rozsmarować na wystudzonym spodzie mazurka. Gdy masa zastygnie, ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

niedziela, 26 lutego 2017

Ze starego zeszytu, starodawny przepis na przesłodki blok, czyli coś co kiedyś zastępowało czekoladę. Z niewiadomych przyczyn smakuje i cieszy do dziś :).

 blok kakaowy_słodkości bez piekarnika_czekoladopodobni_ciasto bez pieczenia_ciasto z bakaliami

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 25 dag bakalii (u mnie rodzynki, morele, śliwki, żurawina, ale fajnie też dodać orzechy i migdały)
  • 15 dag herbatników ( u mnie bezglutenowe duńskie)
  • ew. do wyboru rum, likier pomarańczowy, kawowy (można pominąć, wtedy blok jest waniliowo-kakaowy)

Wykonanie:

Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, większe pokroić.

Herbatniki pokruszyć.

Przygotować keksówkę - posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Mleko, masło cukier waniliowy, kakao, rozpuścić, zagotować i pogotować 3-5 minut. Przestudzić, dodać bakalie, mleko w proszku - wymieszać. Wsypać herbatniki i ponownie wymieszać.

Masę przełożyć do foremki i zostawić do zastygnięcia (najlepiej do lodówki na 10-12 godzin).

Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkości z cyklu czekoladopodobni:

Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  biały blok_czekoladopodobni_bez piekarnika  rolada w waflu_ciasto z kremem_ciasto bez piekarnika_rolada   Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  chrupiące wafelki_wafelki domowe_blok w wafelku_czekoladopodobne   

piątek, 16 grudnia 2016

Cudowne, aromatyczne śledzie z papryką i suszonymi pomidorami. Imbirowo rozgrzewające, delikatnie słodkawe za sprawą rodzynek, z lekką nutą ziołową i czosnkową, w pełni zimowe, ba świąteczne danie.

Z książki Agnieszki Maciąg "Smak życia. Kuchnia czterech pór roku" (w książce jest mnóstwo ciekawych przepisów i przepiękne zdjęcia potraw, takie na przekór trendom, a może to forpoczta nowego?).

śledzie z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką_śledzie wigilijne_przystawka_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 500 g matiasów
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 pieczone papryki*
  • cebula (obrana i posiekana)
  • 4 ząbki czosnku (obrane i posiekane)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1-2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 cm świeżo startego imbiru
  • pieprz, cukier trzcinowy do smaku
  • olej z pestek winogron do smażenia

Wykonanie:

Matiasy wymoczyć, by nie były zbyt słone. Pokroić na kawałki.

Z papryki zdjąć skórę, wyjąć nasiona i zmiksować.

Pomidory osączyć i zmiksować.

Cebulę i czosnek zrumienić na oleju z pestek winogron. Do cebuli dodać przyprawy (pieprz, imbir, zioła prowansalskie, listki, ziarenka ziela angielskiego), pomidory, paprykę. Razem całość poddusić. Wystudzić.

Śledzie przełożyć przygotowaną masą. Odstawić na co najmniej 24 godziny do lodówki.

*Jak upiec paprykę? Paprykę położyć na tacę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Gorącą włożyć do foliowego worka, zamknąć szczelnie, po 10-15 minutach wyjąc i obrać ze skóry. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

śledzie z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką_śledzie wigilijne_przystawka_przepisy na Boże Narodzenie

Inne wigilijne dania ze śledziami: 

śledzie w śmietanie_śledzie na popielec_śledzie wigilijne_przystawka z ryb  sałatka śledziowa z czerwoną fasolą_sałatka z rybą_sałatka na Boże Narodzenie_danie postne  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie  śledzie  korzenne_śledzie piernikowe_śledzie wigilijne  śledzie w pieprzu_przystawki_ryby_Boże Narodzenie 

sobota, 10 grudnia 2016

Z czym Wam się kojarzy kutia? Mak, bakalie i pszenica - prawda? A kutia kujawska jest zupełnie inna, to ryż, suszone śliwki i miód. Czyżby moda na dania bezglutenowe? Otóż nie, to stary przepis. Na Wigilię kujawską przygotowywano nie tylko dania z pól, lasów i wód, ale także z produktów specjalnych, świątecznych, kolonialnych, czyli ryżu, rodzynek, migdałów. A czy wiecie, że ryż dawniej był rarytasem i kojarzył się ze świętami (mój dziadek mawiał "gotuje się ryż, będzie wesele")? A co ja sądzę o tym daniu? Lubię takie dania z historią. A smak? Słodki, cynamonowy, taki jak kutia.

kutia kujawska_deser wigilijny_deser ryżowy_kutia bezglutenowa_kutia ryżowa

Składniki:

  • 25 dag ryżu
  • 10 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 250 ml miodu (dodałam połowę, danie i tak jest słodkie)
  • 8 dag rodzynek
  • 5 dag płatków migdałowych
  • cynamon
  • 3 łyżki masła
  • cukier do posypania dania
  • odrobina soli do gotowania ryżu

Wykonanie:

Śliwki umyć, namoczyć w wodzie na 1-2 godziny. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Do ugotowanych dodać miód, cynamon i zmiksować na gładką masę.

Ryż opłukać i ugotować w dużej ilości wody (posolić). Ugotowany odcedzić i połączyć z masą śliwkową. Dodać umyte i osączone rodzynki. Wymieszać i zostawić w lodówce do schłodzenia.

Przełożyć do salaterek, polać rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Gdy jadłam ten deser, od razu w głowie powstawały wariacje dania. I tak kutię można urozmaicić dodając więcej chrupiących bakalii lub skórkę cytrynową, lub do ugotowanych śliwek dodać łyżkę aromatycznego alkoholu (choćby rum), lub podać z kleksem śmietany.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis ze starego "Poradnika domowego".

kutia kujawska_deser wigilijny_deser ryżowy_kutia bezglutenowa_kutia ryżowa

 

Inne wigilijne desery:

Makiełki_kluski z makiem i bakaliami_makaron z makiem i bakaliami_dania na Wigilię  łamańce z makiem_ciastka z masą makową_deser wigilijny  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  kisiel żurawinowy_domowy kisiel_deser wigilijny_przepisy na Boże Narodzenie 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17