| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: bakalie

czwartek, 06 grudnia 2018

Rozkoszne i zdrowe świąteczne kuleczki mocy. Bez grama cukru, ale słodkie, z orzechami i daktylami, rumem, korzeniami i otoczką z czekolady. Bardzo proste do wykonania - wystarczy zmiksować składniki. A przy tym zdecydowanie najlepsze z moich kulek moc.

Świateczne kulki mocy_zdrowe słodycze_trufle bez cukru_domowe trufle

Składniki świątecznych kulek mocy:

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka daktyli (jak najwyższej jakości)
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 50 ml rumu
  • 50 g startej, gorzkiej czekolady do otoczenia kulek

Jak zrobić świąteczne kulki mocy?

Orzechy wysypać na tacę piekarnikową i prażyć przez 10 minut 180-200 °C. W połowie czasu przemieszać. Daktyle namoczyć w wrzątku. 

Uprażone orzechy, odcedzone daktyle (nie wylewać wody), kakao, przyprawy korzenne, rum - zmiksować. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać odrobinę wody z moczenia daktyli (max 1/4 szklanki). Masę schłodzić. Formować niewielkie kulki, otaczać w czekoladzie.

 świąteczne kulki mocy_zdrowe trufle_zdrowe słodycze_fit praliny

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy świąteczne trufle i praliny:

kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  praliny kokosowe_świąteczne praliny_praliny jak raffaello

środa, 05 grudnia 2018

Pierniki bakaliowe, prawie bez mąki, a w moim przypadku nawet bez mąki pszennej. Pierne, miękkie, z lukrem i migdałami.

Obok lebkuchen, moje ulubione pierniki.

Na podstawie "Moich wypieków".

pierniczki norymberskie_pierniczki bakaliowe_pierniczki niemieckie_pierniczki bezglutenowe

Składniki:

  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 50 g miodu
  • 120 g białek (u mnie z 4 jajek)
  • 300 g zmielonych migdałów
  • 50 g startej masy marcepanowej
  • 25 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 g przyprawy korzennej*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej, bezglutenowy)
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 60 migdałów bez skórki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Ciastka. Białka (bez ubijania), miód, cukier - wymieszać do połączenia składników. Do masy dodać pozostałe składniki - zmielone migdały, masę marcepanową, kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową, mąkę ryżową i ziemniaczaną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, sól. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję pasty.

Na papierze do pieczenia narysować 20 kółek o średnicy 8 cm. Na każde narysowane kółko nakładać ciasto piernikowe**. Wygładzić i wyrównać. W każde wbić 3 obrane migdały.

Zostawić (bez przykrycia) na 24 godziny, by przeschły.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C ok. 12 minut (do lekkiego zbrązowienia). Po upieczeniu zostawić na blasze do przestudzenia, zdjąć i wystudzić na kratce. Zimne polukrować.

Lukier. Puder wymieszać z sokiem cytrynowym i posmarować nim zimne ciastka***.

*moja przyprawa korzenna to: 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki imbiru, 2 łyżeczki goździków, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, kawałek anyżu + łyżka kakao. Całość utłuczona w moździerzu. Taka przyprawa daje bardzo pikantne ciastka.

**większość przepisów podaje, by masę piernikową kłaść na okrągłych oblatach lub waflach (pominęłam)

***można posmarować czekoladą

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pierniczki norymberskie_pierniczki bakaliowe_pierniczki niemieckie_pierniczki bezglutenowe

Inne pierniczki:

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  całuski_pierniczki_ciasteczka_Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki II_ciasteczka korzenne_ciasteczka na Boże Narodzenie  Pierniczki nadziewane powidłami_pierniczki jak alpejskie_pierniczki w czekoadzie  pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie

czwartek, 29 listopada 2018

Orzechownik, czyli rolada drożdżowa z nadzieniem orzechowym.

orzechownik_rolada orzechowa_rolada drożdżowa z masą orzechową_strucla orzechowa

Składniki ciasta:

  • 15 dag mąki
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • 10 dag masła
  • 3,5 dag drożdży 
  • 3 łyżki letniego mleka
  • szczypta soli

Masa orzechowa:

  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 1 białko
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta cynamonu

Dodatki:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki aromatycznego alkoholu (lub więcej, jeśli masa jest zbyt gęsta)
  • ew. ozdoby (orzechy, posypki, czekolada, inne)

Wykonanie:

Ciasto. Drożdże wymieszać z cukrem, chwilę poczekać, by się rozpuściły. Mąkę przesiać. Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, włożyć do szczelnego foliowego woreczka, zamknąć i włożyć do garnka z zimną wodą. Gdy ciasto urośnie, rozwałkować na długość foremki. Posmarować masą orzechową (zostawić 1 cm wolnych brzegów). Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w folię aluminiową. Przełożyć do foremki zwinięciem na dół. Piec w rozgrzanym do 190-200° C piekarniku ok. 1 godziny. Wyjąć, przestudzić, po chwili wyjąć na kratkę i zostawić do przestudzenia. Zimną polukrować i ew. ozdobić.

Masa. Czekoladę zetrzeć. Połączyć z pozostałymi składnikami - orzechami, cukrem, bułką tartą, mlekiem, białkiem (bez ubijania), skórką cytrynową, rumem, cynamonem.

Lukier. Cukier puder połączyć z alkoholem (jeśli jest za gęsty, dodać więcej alkoholu; jeśli zbyt lejący, cukru pudru). Posmarować lukrem ciasto. Przed zastygnięciem  posypać ozdobami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy ciasta zawijane:

rolada biszkoptowa z pieczonymi jabłkami_rolada z owocami_ciasto z owocami  rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem  rolada z galaretką truskawkową_rolada biszkoptowa_ciasto na lato_ciasto z owocami  Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Makowiec biszkoptowy_makowiec zawijany_makowiec błyskawiczny_słodkości na Boże Narodzenie  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  rolada w waflu_ciasto z kremem_ciasto bez piekarnika_rolada  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami

środa, 21 listopada 2018

Pyszne kruche ciasteczka orzechowe przełożone dżemem morelowym z polewą czekoladową. Tak do poobiedniej kawy, na przyjęcie urodzinowe, na Boże Narodzenie.

markizy orzechowe_ciastka przekładane_ciastka z dżemem_ciastka orzeechowe

Składniki ciastek orzechowych:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag zmielonych orzechów
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • kilka kropel soku cytrynowego

Przełożenie:

  • marmolada/dżem morelowy
  • 100 g czekolady + łyżka masła
  • połówka orzecha na każde ciastko

Przepis na markizy orzechowe:

Mąkę, orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, imbir, sól wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i razem posiekać szerokim nożem na piasek. Dodać żółtka oraz sok cytrynowy i szybko zagnieść ciasto. Z zagniecionego uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wałkować na grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka i układać na tacach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200  °C na złoty kolor. Po upieczeniu zdejmować z blach i studzić na kratce. Zimne przekładać marmoladą.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z łyżką masła. Masą smarować wierz ciasteczek, na górze przyklejać połówkę orzecha.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z "Kuchni Broni".

Inne przepisy na casteczka: 

kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie  ciasteczka z masłem orzechowym_kruche ciastka_Boże narodzenie+dan ia na piknik  mieszanka kruchych ciastek_kruche ciastka wg Rouxa_świąteczne wypieki_drobiazgi do kawy ciastka cytrynowe Sansy Stark_ciastka kruche_ciastka dla moli książkowych_ciastka na Boże Narodzenie

czwartek, 25 października 2018

Pierogi zarówno na obiad - gorące, najlepiej z zupą owocową lub słodką dyniową, jak i do śniadaniówki - na zimno. Jakie są? Słodkie, ale nie za słodkie. Fajna odmiana po ruskich, grzybowych czy z mięsem.

pierogi pieczone nadziewane jabłkami i rodzynkami_pierogi z jabłkami_pierogi na słodko

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 20 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • sól (łyżeczka lub mniej)

Składniki nadzienia:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 10-20 dag rodzynek
  • ew. imbir lub cynamon
  • 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania pierogów
  • gruby cukier do posypania pierogów

Przepis na pierogi pieczone nadziewane jabłkami i rodzynkami:

Rodzynki zalać wrzątkiem, po chwili odlać i osuszyć. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć, mieszając, na suchej patelni (ew. dodać łyżkę masła), gdy lekko zmiękną dodać rodzynki i zestawić z palnika, dodać ew. imbir lub cynamon do smaku. Wystudzić.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać grubym cukrem. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pieczone pierogi:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20