| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: przyprawy korzenne

niedziela, 16 września 2018

Niezwykle aromatyczna konfitura ze śliwek. Dodatek rumu, imbiru i cynamonu podkreśla i zaostrza smak śliwek. Polecam jako dodatek do placuszków, naleśników, gofrów, twarogu, przekładania ciast lub ot, tak zwyczajnie, do bułki na śniadanie.

konfitura ześliwek z rumem i korzeniami_domowa konfitura_domowe przetwory

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru (w tym roku śliwki są bardzo słodkie, dlatego dodałam 80 dag)
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • ew. 2-3 rozgniecione goździki
  • sok z dwóch cytryn
  • 1 kieliszek rumu 

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Wsypać do szerokiego rondla, dodać cukier, cynamon, imbir, sok z cytryn i ew. utłuczone goździki. Gotować, potrząsając garnkiem, 2-4 godziny*. Pod koniec gotowania wlać rum. Przekładać do przygotowanych słoików, zakręcać i pasteryzować. Pasteryzowałam na sucho w 120 °C ok. 30 minut (licząc czas od rozgrzania piekarnika).

*jak sprawdzić, że konfitura jest gotowa? Owoce są szkliste, a masa wylana na zimny talerzyk lekko płynie, ale też zastyga

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 konfitura ze śliwek z rumem i korzeniami_konfitura ze śliwek_domowe przetwory

Na podstawie "przepisów.pl".

Inne przetwory ze śliwek:

nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory  tradycyjne powidła śliwkowe_słodkie przetwory  korzeenny dżem śliwkowy_słodkie pzretwory_domowy wyrób  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol

czwartek, 14 grudnia 2017

Chrupiące pierniczki z mąki ryżowej.

pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 400 g maki ryżowej (+do podsypania)*
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 20 dag miodu
  • 12 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (u mnie zamiast - łyżeczka kakao, łyżeczka goździków, 1 łyżeczka kardamonu, 1,5 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, ew. odrobina anyżu)**
  • szczypta soli

Wykonanie:

Przyprawy korzenne utłuc w moździerzu.

Masło, cukier, miód i przyprawy rozpuścić i przestudzić. Dodać przesiane mąki z sodą, jajko i wyrobić. Odstawić do lodówki na godzinę, dwie.

Ciasto wałkować partiami i wykrawać ciasteczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C do lekkiego zrumienienia. Wystudzić.

Pierniczki można polukrować, oblać czekoladą.

Można upiec kilka dni przed świętami. 

* jeśli dodaję 450 g mąki, ciastka lepiej zachowują kształt

**u mnie bez cynamonu, ale jak najbardziej można dodać 2 łyżeczki

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie

Festiwal pierniczków 2017_pierniczki bezglutenowe

Inne pierniczki:

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  całuski_pierniczki_ciasteczka_Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki II_ciasteczka korzenne_ciasteczka na Boże Narodzenie  Pierniczki nadziewane powidłami_pierniczki jak alpejskie_pierniczki w czekoadzie

czwartek, 30 listopada 2017

Drożdżowe, maślane bułeczki z cynamonem i kardamonem Norwegowie pieką na dzień św. Łucji (czyli na 13.12.). Bułki są przesmaczne i dodatkowo otulają dom cudownym zapachem.

Norweskie bułki cynamonowe_bułki drożdżowe_drożdżówki_ślimaczki z cynamonem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 7,5 dag masła
  • 0,25 l mleka (szklanka)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka kardamonu (najlepiej świeżo utłuczonego)
  • szczypta soli

Do posmarowania bułek:

  • 5 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka grubego cukru

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać łyżkę letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić, dodać pozostałe mleko i całość ochłodzić do temperatury pokojowej. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, kardamon, sól, mleko z masłem i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić (aż będzie gładkie i elastyczne). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zawinąć w rulon i pokroić w 3 cm kawałki. Bułki ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypać grubym cukrem i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte piec w piekarniku rozgrzanym do 250 °C ok. 10 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Ze starego miesięcznika "Kuchnia" (jeszcze z lat 90).

akcja kulinarna_kuchnia skandynawska_Mops w kuchni

Inne pachnące drożdżówki:

zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe_bułki drożdżowe_bułki słodkie  Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem  Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

czwartek, 16 listopada 2017

Gęsty i aromatyczny syrop piernikowy do kawy, herbaty, czekolady, grzanego wina, deserów. Wspaniały prezent mikołajkowy.

syrop piernikowy do kawy i herbaty_syrop korzenny_domowy wyrób_domowe przyprawy_rozgrzewające napoje

Składniki:

  • 1 l wody
  • 0,5 kg cukru trzcinowego
  • 2 laski cynamonu
  • 20 goździków
  • 1 pełna łyżeczka suszonego imbiru
  • 2 torebki zielonego kardamonu (rozkruszone)
  • 1 laska wanilii (przekrojona wzdłuż na pół)
  • 2-3 ziarenka pieprzu
  • odrobina startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • ew. skórka z pomarańczy

Wykonanie:

Wodę, cukier, przyprawy korzenne i sól włożyć/wlać do garnka i gotować na wolnym ogniu. Zredukować płyn o 1/3 (można bardziej). Wystudzić. Przelać przez sito do butelek (butelki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne aromatyczne napoje i dodatki do herbaty czy kawy:

glogg_grzane wino_kuchnia szwecka  grzaniec z białego wina_napoje rozgrzewające_napoje na zimę  bezalkoholowy grzaniec_napój rozgrzewający_napój na zimę_napój dla dzieci  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  krem imbirowo-rumowy do kawy_kogiel-mogiel  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory

środa, 08 listopada 2017

Szybkie ciasto? Proszę - szarlotka sypana. A wybór jabłeczników sypanych mamy w repertuarze ogromny (i wciąż się poszerza). Na pierwszym miejscu jest "zwykły" glutenowy (z mąka pszenną i kaszą manną), są też wersje bezglutenowe - jaglano-owsiany, kukurydziany, owsiano-orzechowy - przepisy na powyższe zamieszczam w tym wpisie. Oprócz tego mamy szarlotki: kakaowe, gryczano-ryżowe, owsiane (a te, może kiedyś...). Miom faworytem wśród bezglutenowych jest owsiano-orzechowa i kakaowa, a najbardziej nie smakuje mi kukurydziana.

jabłecznik sypany jaglano-owsiany_szarlotka sypana_ciasto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany jaglano-owsiany

Składniki na jabłecznik owsiano-orzechowego:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki orzechowej lub migdałowej (albo tarte orzechy)
  • 1 szklanka cukru (można trzcinowy)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 

Składniki na jabłecznik kukurydziany:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej (takiej na polentę)
  • 1 szklanka cukru może być trzcinowy
  • 1 łyżka cukru wanilii (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • ew. cynamon do jabłek

Składniki na jabłecznik jaglano-owsiany:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • ew. cynamon do jabłek

jabłecznik sypany kukurydziany_szarlotka sypana_ciasto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany kukurydziany

Wykonanie:

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23-24 cm.

Wybieramy szarlotkę, którą chcemy upiec. Mieszamy składniki suche (mąka, kasza/płatki/orzechy,  cukier, cukier waniliowy). Składniki sypkie dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dzielimy na dwie części. Gdy są zbyt mokre, trzeba lekko odcisnąć.

Na dno przygotowanej tortownicy wsypujemy pierwszą część suchy składników. Wyrównujemy. Na to kładziemy w dalszej kolejności: jabłka, suche składniki, jabłka i ponownie suche składniki. Każdą warstwę wyrównujemy. Na wierzch ścieramy masło i również wyrównujemy.

Pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200-210 °C.

Upieczoną wyjąc i wystudzić (wystudzona nie rozpada się).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik sypany owsiano-orzechowy_szarlotka sypana_cisto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany owsiano-orzechowy

Inne Jabłeczniki:

Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  jabłecznik amerykański_tarta z jabłkami_jabłecznik na kruchym cieście  jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_ciasto bezglutenowe  prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto  jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane   

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12