| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: przyprawy korzenne

czwartek, 16 listopada 2017

Gęsty i aromatyczny syrop piernikowy do kawy, herbaty, czekolady, grzanego wina, deserów. Wspaniały prezent mikołajkowy.

syrop piernikowy do kawy i herbaty_syrop korzenny_domowy wyrób_domowe przyprawy_rozgrzewające napoje

Składniki:

  • 1 l wody
  • 0,5 kg cukru trzcinowego
  • 2 laski cynamonu
  • 20 goździków
  • 1 pełna łyżeczka suszonego imbiru
  • 2 torebki zielonego kardamonu (rozkruszone)
  • 1 laska wanilii (przekrojona wzdłuż na pół)
  • 2-3 ziarenka pieprzu
  • odrobina startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • ew. skórka z pomarańczy

Wykonanie:

Wodę, cukier, przyprawy korzenne i sól włożyć/wlać do garnka i gotować na wolnym ogniu. Zredukować płyn o 1/3 (można bardziej). Wystudzić. Przelać przez sito do butelek (butelki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne aromatyczne napoje i dodatki do herbaty czy kawy:

glogg_grzane wino_kuchnia szwecka  grzaniec z białego wina_napoje rozgrzewające_napoje na zimę  bezalkoholowy grzaniec_napój rozgrzewający_napój na zimę_napój dla dzieci  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  krem imbirowo-rumowy do kawy_kogiel-mogiel  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory

środa, 08 listopada 2017

Szybkie ciasto? Proszę - szarlotka sypana. A wybór jabłeczników sypanych mamy w repertuarze ogromny (i wciąż się poszerza). Na pierwszym miejscu jest "zwykły" glutenowy (z mąka pszenną i kaszą manną), są też wersje bezglutenowe - jaglano-owsiany, kukurydziany, owsiano-orzechowy - przepisy na powyższe zamieszczam w tym wpisie. Oprócz tego mamy szarlotki: kakaowe, gryczano-ryżowe, owsiane (a te, może kiedyś...). Miom faworytem wśród bezglutenowych jest owsiano-orzechowa i kakaowa, a najbardziej nie smakuje mi kukurydziana.

jabłecznik sypany jaglano-owsiany_szarlotka sypana_ciasto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany jaglano-owsiany

Składniki na jabłecznik owsiano-orzechowego:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki orzechowej lub migdałowej (albo tarte orzechy)
  • 1 szklanka cukru (można trzcinowy)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 

Składniki na jabłecznik kukurydziany:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej (takiej na polentę)
  • 1 szklanka cukru może być trzcinowy
  • 1 łyżka cukru wanilii (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • ew. cynamon do jabłek

Składniki na jabłecznik jaglano-owsiany:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • ew. cynamon do jabłek

jabłecznik sypany kukurydziany_szarlotka sypana_ciasto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany kukurydziany

Wykonanie:

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23-24 cm.

Wybieramy szarlotkę, którą chcemy upiec. Mieszamy składniki suche (mąka, kasza/płatki/orzechy,  cukier, cukier waniliowy). Składniki sypkie dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dzielimy na dwie części. Gdy są zbyt mokre, trzeba lekko odcisnąć.

Na dno przygotowanej tortownicy wsypujemy pierwszą część suchy składników. Wyrównujemy. Na to kładziemy w dalszej kolejności: jabłka, suche składniki, jabłka i ponownie suche składniki. Każdą warstwę wyrównujemy. Na wierzch ścieramy masło i również wyrównujemy.

Pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200-210 °C.

Upieczoną wyjąc i wystudzić (wystudzona nie rozpada się).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik sypany owsiano-orzechowy_szarlotka sypana_cisto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany owsiano-orzechowy

Inne Jabłeczniki:

Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  jabłecznik amerykański_tarta z jabłkami_jabłecznik na kruchym cieście  jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_ciasto bezglutenowe  prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto  jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane   

środa, 27 września 2017

I nagle w domu zapachniało Świętami. Dlaczego? Właśnie upiekłam placuszki z dyni i kaszy jaglanej, z dodatkiem przypraw korzennych. Zdrowe, jesienne, smakują nawet przeciwnikom dyni.

placuszki dyniowo-jaglane_placki dyniowe_placki z kaszą jaglaną_jesienne placki

Składniki:

  • 1 szklanka puree dyniowego*
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej **
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (jeśli przecier dyniowy jest rzadki, mniej lub wcale)
  • 2-3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki sody (można pominąć)
  • sól
  • oliwa do smażenia (najlepiej cynamonowa)

Wykonanie:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Upiec jednego placka na próbę. Jeśli jest zbyt rzadki, dodać mąki***. Mój mus był bardzo suchy i tyle mąki wystarczyło. Upiec pozostałe racuszki.

Najlepsze z jogurtem, powidłami lub syropem klonowym czy miodem. U nas jako dodatek obowiązkowa  sałatka np. marchewkowa z żurawiną lub z winogron i gruszek.

Uwaga:

*przecier dyniowy przygotowuję następująco: dynię kroję na części, wyjmuję pestki, piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 40 minut (aż dynia będzie miękka). Po wyjęciu z piekarnika, oddzielam od skóry i miksuję na gładką pastę.

**surową kaszę wysypuję do garnka i prażę. Kaszę zalewam wrzątkiem (trzeba uważać, kasza "pryszcze"), odcedzam, stawiam ponownie na ogień i dodaję 2 razy tyle wody ile wynosiła objętość kaszy.

***nie trzeba przesadzać z dodawaniem mąki. Przy pieczeniu wydaje się, że są zbyt "luźne", ale to chwilowe, trzeba poczekać.

Znajdź mnie na fb.

placuszki dyniowo-jaglane_placki dyniowe_placki z kaszą jaglaną_jesienne placki

Inne dania z dynią:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności_racuchy_jesienna sałatka  naleśniki biszkoptowe z musem dyniowym_naleśniki deserowe_dynia na słodko_deser na ciepło_słodki obiad  piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach

sobota, 23 września 2017

Jabłka otulone kruchym ciastem - oto prosty, domowy, rewelacyjny jabłecznik. 

Z "Domowych wypieków"  (z drobnymi zmianami).

prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale można zwykłą pszenną)
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek czubatych cukru (3 do ciasta + 2 do jabłek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych) + 1 łyżka masła
  • ew. cynamon
  •  puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Z mąki, proszku do pieczenia, masła, jajka, cukru, cukru waniliowego, soli - zagnieść ciasto. Uformować kulę owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Wrzucić na patelnię, dodać masło i cukier i poddusić (odparować nadmiar wody). Wystudzić i ew. dodać cynamon.

Połowę ciasta rozłożyć równomiernie na spodzie foremki (ciasto można rozwałkować, zetrzeć lub po kawałku rozłożyć). Na to położyć wystudzone jabłka i pozostałe ciasto (rozwałkowane lub wyłożone w rozpłaszczonych kawałkach).

Wstawić do nagrzanego do 180-200 °C piekarnika i piec 50-60 minut. Zimne pokroić na kawałki i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto

Inne jabłeczniki:

jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik amerykański_tarta z jabłkami_jabłecznik na kruchym cieście  jabłecznik serowy_szarlotka_jabłecznik w kruchym cieście_jabłecznik z całymi jabłkami

czwartek, 14 września 2017

Jak ugryźć aronię? Co z niej przygotować, by była zjadalna? To tak drogocenny owoc, bogaty w antyoksydanty, witaminy, minerały. Niestety, cierpki i twardy. Stawiam na przetwory - soki, owoce w soku własnym, dżemy, aroniówkę i nie do końca jestem usatysfakcjonowana smakiem (no, może za wyjątkiem aroniówki, ale tej ile można...). W mojej kolekcji przetworów pojawiła się, za sprawą sąsiadki, nowa "gwiazda" - aronia w rumie. Wprawdzie cierpka, ale korzenna, cytrusowa, słodka i rumowa. Słowem - cudownie aromatyczna. Taka aronia to wspaniały dodatek do budyniów, galaretek typu panna cotta, kremów, puddingów, musów na bazie kaszy, lodów, zimowej herbaty, a także prezent na mikołajki, gwiazdkę.

Już zrobiłam dwie porcje (oczywiście w dwóch różnych wersjach). Może pokuszę się na kolejną...

Na podstawie "Eksplozji smaku"  (pierwsza wersja, poniżej z moimi zmianami).

aronia w rumie_domowe przetwory_dodatek do herbaty

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 1,4 kg drobnego cukru (najlepiej trzcinowy) 
  • 200 ml rumu (u mnie Stroh, jest mocny i z ziołową nutą)
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 5 goździków
  • 1 laska wanilii lub duża łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Aronię, umyć, osuszyć, wysypać na głęboką blachę piekarnikową. Posypać równomiernie imbirem, cynamonem, rozgniecionymi goździkami, ziarenkami wanilii, można dodać też pozostałą cześć laski, ale na koniec trzeba wyjąć (nie mieszać!). Całość posypać cukrem (również nie mieszać!), obłożyć plasterkami cytryny i limonki.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku ok. 1 godziny (do rozpuszczenia cukru). Po ww. czasie wyjąć z piekarnika, wlać rum i wymieszać. Przekładać do przygotowanych słoików (bez cytryny i resztek laski wanilii), zakręcać, odwracać do góry dnem, przykryć kocem/ręcznikiem. 

Smacznego :)

Znajdź mnie na fb.

aronia w rumie_domowe przetwory_dodatek do herbaty

Inne przetwory na prezenty (i nie tylko):

aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  konfitura z wiśni z zielonym pieprzem_domowa konfitura_niespotykane przetwory  wiśnie kandyzowane_przetwory z wiśni_domowy wyrób  czekowiśnia_przetwory z wiśni_wiśnie z czekoladą  konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory  nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11