| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: przyprawy korzenne

środa, 26 kwietnia 2017

Naszymi hitami rybnym ostatnich miesięcy są: strogonow z pstrąga, ryba z pieca z sosem pietruszkowym i właśnie ta zupa z pomidorami i groszkiem. Zupa niezwykle aromatyczna (a to za sprawą limonki i imbiru), sycąca, gęsta, ale z kategorii fit. No i jeszcze jedno, może nie należy do dań błyskawicznych, ale gdy dobrze wszystko zorganizujemy, przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Serdecznie polecam :).

Na podstawie przepisu p. Okrasy.

zupa rybna z pomidorami i groszkiem_danie jednogarnkowe_danie rybne_danie fit

Składniki:

  • 80 dag pstrąga tęczowego (bez ości i skóry)
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 200 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • kawałek pora (biała część)
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • skórka otarta z jednej limonki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub kolendry
  • do wywaru: 1 mała pietruszka, 2 marchewki, kawałek pora i selera
  • 2-3 ziemniaki
  • przyprawy do wywaru: listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu

Wykonanie:

A to mój sposób na w miarę szybkie przygotowanie zupy.

Najpierw myję filety z pstrąga, osuszam, oddzielam skórę i ew. ości, kroję na kawałki, solę, nacieram imbirem i skórką startą z 3/4 limonki, przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku (jeśli duży, jeden)  i odstawiam do lodówki.

Gdy ryba jest już w lodówce, obieram warzywa i kroję na części, ziemniaki w kostkę, zalewam wodą (1,5-2 l), dodaję listek, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotuje wywar (ok. 15-20 minut).

Wywar gotuję się, a ja w tym czasie kroję pora w półplasterki i smażę na maśle klarowanym. Pod koniec dodaję pozostały czosnek, mieszam i uważam, by nie przypalił się. Dodaję pomidory z zalewą i koncentrat i jeszcze chwilę całość duszę.

Wywar ugotowany. Wyjmuję marchew, pietruszkę, por i seler (zostawiam ziemniaki), dodaję groszek i gotuję 5-7 minut. Następnie dorzucam rybę, gotuję kolejne 5-6 minut. Teraz wlewam sos pomidorowy, całość zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem i pozostałą skórką z limonki. Zostawiam na kilka minut.

Podaję posypaną natką pietruszki i ew. z grzankami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zupa rybna z pomidorami i groszkiem_danie jednogarnkowe_danie rybne_danie fit

Inne zupy:

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  wiosenna zupa z rzeżuchy_zielona zupa_zupa wegetariańska  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa

sobota, 17 grudnia 2016

Bajaderki na Boże Narodzenie w świątecznej formie i smaku. Maleństwa na jeden kęs do kawy.

Tego typu słodkie drobiazgi zaliczam do dań z cyklu "świąteczny recykling"/"nie marnuję jedzenia". Dlaczego? Gdy zostaną po świętach drożdżówki, biszkopty, inne ciasta bez kremu, zamiast wyrzucać lub zjadać przesuszone, robię czekoladowe bajaderki, okruszynki, kartofelki. Oczywiście minibajaderki można przygotować ot tak, nie czekając aż przeschnie ciasto.

świąteczne bajaderki_drobne słodkości_okruszynki_kartofelki

Składniki:

  • 200 g suchego biszkoptu kakaowego (choćby taki jak TU) lub pokruszonych kakaowych ciastek
  • 150 g czekolady (u mnie mix gorzkiej i mlecznej)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżki powideł lub dowolnego dżemu (u mnie, tym razem, dżem czereśniowo-agrestowy), jeśli masa będzie za sucha, więcej
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki mocnego rumu

Dodatki:

  • 100 białej czekolady
  • suszona goja (lub kandyzowane czereśnie, lub inny czerwone owoce suszone/kandyzowane)*
  • papilotki

Wykonanie:

Kulki. Biszkopt pokruszyć, połączyć z kakao, przyprawą piernikową. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.  Połączyć biszkopt z czekoladą, dodać rum i powidła. Wymieszać i formować niewielkie kulki. Kulki wkładać do papilotek. Schłodzić.

Ozdabianie. Białą czekoladę rozpuścić, przestudzić. Bajaderki ozdobić kapeluszem z białej czekolady. Na wierzchu przymocować goję. Schłodzić.

*goję suszyłam sama; moja, w odróżnieniu od kupowanej, ma piękny, czerwony kolor

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

świąteczne bajaderki_drobne słodkości_okruszynki_kartofelki

Inne przepisy na pralinki, trufelki, bajaderki na Boże Narodzenie:

Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  migdałowe bajaderki_kartofelki_okruszynki_świąteczne słodkości 

czwartek, 08 grudnia 2016

Domowy kisiel żurawinowy, to przepyszny kwaśno-słodko-gorzkawy deser. Do niego kleks śmietany (koniecznie kwaśnej) i igiełka lub dwie rozmarynu. Przepis nie tylko na Boże Narodzenie.

kisiel żurawinowy_domowy kisiel_deser wigilijny_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 400 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 0,5 l wody + odrobina do rozmieszania mąki
  • 10 dag cukru (lub do smaku)
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej (dodaję 3, ponieważ nie lubię gęstego kisielu)
  • ew. kawałek cynamonu, 2-3 goździki
  • dodatki kwaśna śmietana, igiełki rozmarynu lub listki melisy

Wykonanie:

Wodę zagotować z cukrem i przyprawami korzennymi. Do gorącej dodać żurawinę i ponownie zagotować. Wyjąć cynamon i goździki, wywar odlać, a żurawinę przetrzeć. Przetartą połączyć z wywarem, zagotować, wlać rozpuszczoną z zimną wodą mąkę. Chwilę pogotować. Przestudzić, przelać do salaterek i wystudzić. Zimny udekorować śmietaną i igiełkami rozmarynu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kisiel żurawinowy_domowy kisiel_deser wigilijny_przepisy na Boże Narodzenie

Inne świąteczne desery:

Makiełki_kluski z makiem i bakaliami_makaron z makiem i bakaliami_dania na Wigilię  łamańce z makiem_ciastka z masą makową_deser wigilijny  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał

wtorek, 06 grudnia 2016

Oj, dawno nie było zabaw kulinarnych, a ozdoby piernikowe to świetny sposób na zabawę z dziećmi. Na blogu jest już domek z piernika, choinka z piernika, pierniczki na prezenty. A dziś chciałam pokazać najłatwiejsze choinki piernikowe pod słońcem. Nie trzeba wykrawać różnej wielkości gwiazdek i sklejać ich. Wystarczy 2 elementy nałożyć na siebie i ozdobić.  

choinka z piernika_łatwa choinka z piernika_zabawy kulinarne_ozdoby świąteczne_świąteczne prezenty

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag miodu
  • 20 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 przyprawa do pierników
  • białko, 20-25 dag cukru pudru, kilka kropli soku z cytryny - na lukier
  • cukierki m&m jako bombki

Wykonanie:

Miód, masło, cukier i przyprawy zagotować i przestudzić. Mąkę z sodą przesiać, dodać do niej masę miodową i jajko. Zagnieść, wyrobić, schłodzić.

Z tektury wyciąć dwie choinki z pustym paskiem po środku (wycinając pasek trzeba pamiętać o tym, że ciasto piernikowe rośnie), w jednej choince od góry w drugiej od dołu. Szablon położyć na rozwałkowanym cieście i wyciąć.

Przygotowane choinki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190 °C .

Upieczone choinki składać nakładając na siebie. Tą z przerwą dolną nałożyć na tą z górną (poniżej zamieszczam szablon). 

Gotową choinkę ozdobić lukrem (śnieg) i cukierkami (bombki).

Lukier: Białko lekko ubić i partiami dodawać przesiany puder (ilość zależy od wielkości białka) i sok z cytryny. Ucierać, gdy będzie lśniący i odpowiednio gęsty, przełożyć do tylki cukierniczej i ozdobić choinki z piernika. Lukrem przykleić "bombki". 

Choinki to świetny prezent, wystarczy opakować w celofan, ozdobić wstążką i gotowe.

Pomysł choinki podpatrzony w Ikea.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Szablon choinek.

szablon choinki z piernika_łatwa choinka z piernika_zabawy kulinarne_ozdoby świąteczne_świąteczne prezentychoinka z piernika_łatwa choinka z piernika_zabawy kulinarne_ozdoby świąteczne_świąteczne prezenty

Inne pierniczki:

pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  całuski_pierniczki_ciasteczka_Boże Narodzenie

środa, 23 listopada 2016

Rok rocznie powtarza się ten sam scenariusz. Przygotowuję na Boże Narodzenie piernik staropolski, dojrzewający (TU jest ten przepis), a rodzinka, uwiedziona zapachami, dopomina się piernika na już. Tym sposobem na blogu zgromadziłam już niezły zbiorek przepisów na łatwe i szybkie pierniki :). W tym roku przygotowałam błyskawiczny i prosty piernik z książki Ewy Wachowicz "Ulubione". Piernik miękki od razu, taki do przygotowania na ostatnią chwilę, aromatyczny, z bakaliami i polewą czekoladową.

piernik Ewy Wachowicz_piernik błyskawiczny_piernik łatwy_piernik z bakaliami_ciasto na Boże Narodzenie

Składniki ciasta:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • szczypta zmielonych goździków
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być zwykła pszenna)*
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300-400 g bakalii (u mnie rodzynki i żurawina) + łyżka mąki ziemniaczanej do obsypania bakalii

Polewa:

  • 1 tabliczka czekolady (u mnie mleczna)
  • 3-4 łyżki kremówki
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Piernik. Formę o rozmiarach 12X36 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masło roztopić. Do gorącego dodać cukier, miód, kakao, przyprawy, goździki, wymieszać i zestawić z ognia. Przestudzić. Dodać jajka wymieszane z mlekiem, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli. Całość dobrze wymieszać. Dodać bakalie otoczone mąką ziemniaczaną. Przelać do przygotowanej foremki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 °C godzinę (lub dłużej, do suchego patyczka). Studzić na kratce.

Polewa. Połamaną czekoladę, kremówkę i masło włożyć do garnka i roztopić, mieszając, w kąpieli wodnej. Ciepłą polać wystudzony piernik. Udekorować (u mnie żurawina lekko oprószona cukrem pudrem).

*wypieki z mąką orkiszową są "cięższe" od tych na mące pszennej (ciasto mniej wyrasta i ma bardziej zbitą strukturę).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

piernik Ewy Wachowicz_piernik błyskawiczny_piernik łatwy_piernik z bakaliami_ciasto na Boże Narodzenie

Inne błyskawiczne piernik:

piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie  piernik z jabłkami_szybki piernik_babka piernikowa_ciasto z owocami   piernik błyskawiczny_piernik najlepszy_piernik z czekoladą_piernik z powidłami  miękki piernik_piernik jak Sacher_piernik przekładany_piernik błyskawiczny

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10