| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kakao

czwartek, 12 kwietnia 2018

Na wiosnę lżej - malinowy jogurtowiec na biszkopcie kakaowym. Na podwieczorek, do poobiedniej kawy czy herbaty, na spotkanie z przyjaciółkami, ot taka jogurtowa galaretka z malinami i biszkoptem. 

malinowy jogurtowiec_biszkopt z galaretką_lekki deser_przepisy fit

Składniki:

  • biszkopt z połowy porcji wg TEGO lub TEGO przepisu
  • 1/2 l gęstego jogurtu
  • 2 galaretki malinowe
  • 1 łyżka żelatyny
  • 300 g malin (mogą być mrożone)
  • ew. cukier puder 

Wykonanie:

Upieczony i wystudzony biszkopt położyć na paterze, spiąć klamrą do tortów lub włożyć do tortownicy wyłożonej folią.

Jedną z galaretek rozpuścić w 250 l wody z łyżką żelatyny, drugą 330 ml. Obie ochłodzić. Jogurt wymieszać z jedną z galaretek (tą rozpuszczoną z żelatyną w 250 ml wody). jeśli masa jest za mało słodka - dosłodzić (nie dosładzałam). Przełożyć na biszkopt, wyrównać. Na wierzch położyć maliny, zalać tężejącą galaretką (jeśli maliny są mrożone, można wsypać je do galaretki, delikatnie wymieszać i przełożyć na jogurt -masa od razu zastyga). Wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Pomysł z "Moich wypieków".

Inne ciasta i desery z galaretkami:

sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci

czwartek, 28 grudnia 2017

Ciasto na te ciastka jest kruchą bazą moich wszystkich wypieków bezglutenowych - serników, przekładańców, szarlotek, mazurków. Oczywiście ciasteczka też piekę, ot tak do kawy czy herbaty, na podwieczorek, dla niespodziewanych gości.

ciasteczka kakaowe z cukrem bez maki pszennej_ciasteczka Kakaowe_ciasteczka bezglutenowe_ciasteczka z cukrem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej (+ do podsypania)
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego (najlepiej dark muscovado)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Dodatki:

  • 1 białko
  • cukier perłowy lub gruby do posypania ciasteczek

Wykonanie:

Wymieszać składniki suche (mąki: ryżową, ziemniaczaną, kakao, gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować (dość cienko). Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Białko rozbić widelcem. Ciastka smarować białkiem i posypywać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C  (ok.12 minut, ale trzeba uważać, by nie przypalić ciastek).

Studzić na kratce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasteczka bez glutenu:

Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe  ciastka czekoladowe bezglutenowe_ciastka błyskawiczne_ciastka na białkach  ciastka ryżowe_ciastka z marmoladą_słodkości na podwieczorek_ciastka do kawy  ciasteczka linckie_ciasteczka Linzer_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie  ciastka orzechowe_ciastka z trzech składników_ciastka z masła orzechowego  kakaowe markizy, czyli domowe oreo_ciastka z kremem_ciastka przekładane  ciastka gryczane_ciastka kakaowe_ciastka bezglutenowe  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie 

sobota, 16 grudnia 2017

Mój likier bożonarodzeniowy to likier krówkowy, kakaowy, pomarańczowy i słodki :). Idealny na prezent i do mocnej, świątecznej kawy :).

likier bożonarodzeniowy_likier krówkowy_likier krówkowo-czekoladowy z pomarańczą_domowy krem mleczny

Składniki:

  • 1 puszka masy kajmakowej (u mnie Gostyń)
  • 1 szklanka wódki
  • 2 łyżki kakao
  • skórka otarta z dużej pomarańczy (tylko pomarańczowa część)

Wykonanie:

Masę kajmakową zmiksować z kakao i skórką. Nie przerywając miksowania, dodać powoli wódkę. Przelać do butelki lub karafki. Zamknąć i odstawić na 1-2 dni, by smaki przegryzły się, a skórka opadła na dno naczynia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

likier bożonarodzeniowy_likier krówkowy_likier krówkowo-czekoladowy z pomarańczą_domowy krem mleczny

Inne zimowe kremiki, likiery, rozgrzewające napoje:

likier groszki pomarańczowe_likier mleczny_domowy krem_domowy likier  prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao  bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy  glogg_grzane wino_kuchnia szwecka  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór  

niedziela, 06 sierpnia 2017

Przepis na ten smakołyk dostałam od mojej siostry, a Ewa znalazła go na blogu "Jadłonomia". Trochę go zmieniłam, tu odjęłam, tam dodałam, dopasowując smarowidło do preferencji rodzinki. Idea i główny smak przepisu pozostał. Krem jest słodki i wytrawny, i marcepanowy, i nie można mu się oprzeć. Sami spróbujcie :).

W tle domowy krem raffaello i bounty (są na blogu).

domowa migdałowa nutella_zdrowa nutella_zdrowe słodycze_słodycze bez cukru

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka daktyli 
  • 1 szklanka wody z moczenia daktyli
  • spora szczypta soli
  • ew. ekstrakt migdałowy (ostatnio pomijam) lub aromatyczny rum
  • ew. czekolada mleczna (ostatnio dodaję, ale nie zawsze)

Wykonanie:

Daktyle zalać 2 szklankami wrzątku.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Wsypać na tacę migdały (ze skórką) i prażyć 10 minut, mieszając 2-3 razy. Wiem, że można to zrobić na patelni, ale o wiele lepiej smakują migdały uprażone w piekarniku.

Tak przygotowane migdały zmiksować blenderem, dodać osączone daktyle (nie wylewać wody), kakao, sól i ew. dodatki. Całość miksować i powoli wlewać szklankę wody z moczenia migdałów. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Co robię z tym kremem? Zjadam sam :), smaruję chleb, naleśniki, placuszki, a ostatnio kremem przekładam wafle (ale to nie był dobry pomysł).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne smarowidła do chleba:

 krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy  pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie  pasta z bobu_smarowidło do chleba_danie wegetariańskie  domowy paprykarz_pasta z makreli_domowe smarowidła_dania z ryb  brioszka z musem czekoladowym z awokado_domowe pieczywo_pieczywo na drożdżach_bułka maślana_pasta do chleba  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado 

wtorek, 20 czerwca 2017

O te ciastka dzieciątko męczyło mnie od dłuższego czasu. Najpierw myślałam o ciastkach gryczanych (jak TE), ale oreo gryczane jakoś tak nie pasowało mi. Na święta zrobiłam mazurek krówkowy na spodzie kakaowym, bezglutenowym. Spód okazał się pyszny, nie za słodki i to on posłużył mi jako baza ciastek. A nadzienie? Groszkowe, mleczne...pyszne :). Markizy zagościły w naszym domu na dobre. Teraz także w wersji białej (ciasto według TEGO przepisu).

Pyszny prezent na Dzień Ojca.

kakaowe markizy, czyli domowe oreo_ciastka z kremem_ciastka przekładane

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 szklanka mleka w proszku

Wykonanie:

Ciastka. Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną, kakao), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować (dość cienko) partiami. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C  (ok.12 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić ciastek).

Masa. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Dodać mleko w proszku, wymieszać. 

Masą przekładać ciastka (skleić po dwa).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

kakaowe markizy, czyli domowe oreo_ciastka z kremem_ciastka przekładane

Inne bezglutenowe ciasteczka i inne drobiazgi:

ciastka gryczane_ciastka kakaowe_ciastka bezglutenowe  plastusiowe szyszki_słodkości bez piekarnika_dania dla dzieci_czekoladopodobni  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe  ciastka czekoladowe bezglutenowe_ciastka błyskawiczne_ciastka na białkach  ciastka ryżowe_ciastka z marmoladą_słodkości na podwieczorek_ciastka do kawy



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8