| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kakao

niedziela, 06 sierpnia 2017

Przepis na ten smakołyk dostałam od mojej siostry, a Ewa znalazła go na blogu "Jadłonomia". Trochę go zmieniłam, tu odjęłam, tam dodałam, dopasowując smarowidło do preferencji rodzinki. Idea i główny smak przepisu pozostał. Krem jest słodki i wytrawny, i marcepanowy, i nie można mu się oprzeć. Sami spróbujcie :).

W tle domowy krem raffaello i bounty (są na blogu).

domowa migdałowa nutella_zdrowa nutella_zdrowe słodycze_słodycze bez cukru

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka daktyli 
  • 1 szklanka wody z moczenia daktyli
  • spora szczypta soli
  • ew. ekstrakt migdałowy (ostatnio pomijam) lub aromatyczny rum
  • ew. czekolada mleczna (ostatnio dodaję, ale nie zawsze)

Wykonanie:

Daktyle zalać 2 szklankami wrzątku.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Wsypać na tacę migdały (ze skórką) i prażyć 10 minut, mieszając 2-3 razy. Wiem, że można to zrobić na patelni, ale o wiele lepiej smakują migdały uprażone w piekarniku.

Tak przygotowane migdały zmiksować blenderem, dodać osączone daktyle (nie wylewać wody), kakao, sól i ew. dodatki. Całość miksować i powoli wlewać szklankę wody z moczenia migdałów. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Co robię z tym kremem? Zjadam sam :), smaruję chleb, naleśniki, placuszki, a ostatnio kremem przekładam wafle (ale to nie był dobry pomysł).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne smarowidła do chleba:

 krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy  pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie  pasta z bobu_smarowidło do chleba_danie wegetariańskie  domowy paprykarz_pasta z makreli_domowe smarowidła_dania z ryb  brioszka z musem czekoladowym z awokado_domowe pieczywo_pieczywo na drożdżach_bułka maślana_pasta do chleba  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado 

sobota, 17 grudnia 2016

Bajaderki na Boże Narodzenie w świątecznej formie i smaku. Maleństwa na jeden kęs do kawy.

Tego typu słodkie drobiazgi zaliczam do dań z cyklu "świąteczny recykling"/"nie marnuję jedzenia". Dlaczego? Gdy zostaną po świętach drożdżówki, biszkopty, inne ciasta bez kremu, zamiast wyrzucać lub zjadać przesuszone, robię czekoladowe bajaderki, okruszynki, kartofelki. Oczywiście minibajaderki można przygotować ot tak, nie czekając aż przeschnie ciasto.

świąteczne bajaderki_drobne słodkości_okruszynki_kartofelki

Składniki:

  • 200 g suchego biszkoptu kakaowego (choćby taki jak TU) lub pokruszonych kakaowych ciastek
  • 150 g czekolady (u mnie mix gorzkiej i mlecznej)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżki powideł lub dowolnego dżemu (u mnie, tym razem, dżem czereśniowo-agrestowy), jeśli masa będzie za sucha, więcej
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki mocnego rumu

Dodatki:

  • 100 białej czekolady
  • suszona goja (lub kandyzowane czereśnie, lub inny czerwone owoce suszone/kandyzowane)*
  • papilotki

Wykonanie:

Kulki. Biszkopt pokruszyć, połączyć z kakao, przyprawą piernikową. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.  Połączyć biszkopt z czekoladą, dodać rum i powidła. Wymieszać i formować niewielkie kulki. Kulki wkładać do papilotek. Schłodzić.

Ozdabianie. Białą czekoladę rozpuścić, przestudzić. Bajaderki ozdobić kapeluszem z białej czekolady. Na wierzchu przymocować goję. Schłodzić.

*goję suszyłam sama; moja, w odróżnieniu od kupowanej, ma piękny, czerwony kolor

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

świąteczne bajaderki_drobne słodkości_okruszynki_kartofelki

Inne przepisy na pralinki, trufelki, bajaderki na Boże Narodzenie:

Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  migdałowe bajaderki_kartofelki_okruszynki_świąteczne słodkości 

sobota, 19 listopada 2016

Ajerkoniak z kakao i rumem to taka wersja zimowa znanego likieru. Gęsty, aromatyczny, odpowiedni na każdą okazję. Wspaniały prezent, dodatek do kawy, kremu budyniowego, lodów.

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

Składniki:

  • 7 dużych żółtek (z białek można zrobić bezy)
  • 220 g cukru (szklanka)
  • 250 ml mleka 3,2 % (szklanka)
  • 3 dag kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 150 ml spirytusu
  • 50 ml mocnego rumu

Wykonanie:

Na mleku ugotować kakao. Wystudzić i schłodzić. Zimne kakao wymieszać w blenderze z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zimne żółtka. Do dobrze zmiksowanego płynu powoli wlać rum, potem spirytus (to ważne - powoli!). Gotowe, teraz wystarczy schodzić.

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe likiery:

 ajerkoniak_likier jajeczny_przepisy na babski wieczór  Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy  likier groszki pomarańczowe_domowe likiery_likier na mleku

sobota, 29 października 2016

Koniakówka, czy raczej murzynek z koniakiem, to baza wielu moich ciast i babeczek. W wersji pierwotnej wprowadzam zmiany od najprostszych - zamiana dodatku (pomarańcze, kawa), poprzez zmianę wierzchu - raffaello aż po daleko idące przeobrażenia, takie jak w  placku karaibskim, wesołych buźkach, babeczkach z serem, czy placku z galaretką. W tym cieście zmieniłam kształt (wieniec), zawartość (czekolada) i dodałam owoce. Ciasto jest bardziej wytrawne, wilgotne, ale jak zwykle pyszne, łatwe i szybko znika :).  

ciasto czekoladowe z całymi gruszkami_murzynek z owocami_koniakówka inaczej
 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 50 g rumu (ciemnego, mocnego)
  • 4 jajka (jeśli małe, 5)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 6 podłużnych miękkich gruszek*

Wykonanie:

Przygotować owoce - umyć, obrać, ściąć spody, by gruszka stała, ew. wyciąć środki (niekoniecznie).

Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki powstałego płynu. Przestudzić. Dodać żółtka, przesianą, razem z proszkiem do pieczenia, mąkę, rum, czekoladę pokrojoną w kosteczkę. Ubić pianę ze szczyptą soli i dodać ją, delikatnie mieszając, do masy.  Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy z kominem.  Wstawić przygotowane gruszki. Piec ok. 55-65 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 - 190 °C. Ciasto można polać odlanym płynem czekoladowy.

*gruszek nie gotować! (choć takie rozwiązanie zaleca wiele przepisów)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta i babeczki na bazie murzynka:

muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  murzynek z porzeczakmi i galaretką_ciasto na lato_ciasto z galaretką_ciasto z czekoladą_ciasto z owocami  koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane  Nadziewane buziaczki_nadziewane czekoladowe muffinki_dania dla dzieci  torcik raffaello na koniakówce_torcik na murzynku_torcik kokosowy_torcik czekoladowy_ciasto czekoladowe z kremem

wtorek, 11 października 2016

Z cyklu podstawowe przepisy - biszkopt kakaowy z mąki ryżowej. Delikatny, puszysty, intensywnie kakaowy, wysoki, a przede wszystkim pyszny. Dobra baza do tortów, przekładańców z kremem, galaretką, serników, bajaderek.

Inne przepisy na biszkopty:

biszkopt doskonały

biszkopt bezglutenowy

biszkopt orzechowy

biszkopt kakaowy bezglutenowy_biszkopt ciemny_przepisy podstawowe

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie drobny trzcinowy)
  • 2/3 szklanki mąki ryżowej (szklanka 250 ml)
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli

Wykonanie:

Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę i kakao przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę wymieszaną z kakao, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

biszkopt kakaowy bezglutenowy_biszkopt ciemny_przepisy podstawowe

Ciasta na biszkoptach kakaowych:

Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem  Walentynkowy torcik tiramisu_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem    tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  tort jogurtowo-truskawkowy_tort na lato_tort z musem truskawkowym_tort dietetyczny

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7