| < Styczeń 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kakao

wtorek, 27 listopada 2018

Przedsmak świąt - miękkie babeczki piernikowe nadziewane powidłami z kawałkami czekolady i rodzynkami. Na teraz, do jesiennej herbaty, na święta - dla zapracowanych.

Polecam, u mnie zniknęły w ciągu dnia.

 babeczki piernikowe z nadziewane powidłami_babeczki na święta_murzynki piernikowe

Składniki babeczek piernikowych nadziewanych powidłami:

  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 z czubkiem łyżka kakao
  • 1 pełna łyżka przyprawy piernikowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 filiżanka powideł
  • 1/4 tabliczki czekolady
  • pełna łyżka rodzynek 
  • ew. ozdoby 

Przepis na babeczki piernikowe nadziewane powidłami:

Przygotować foremki (12 sztuk) - posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Powidła, namoczone i wysuszone rodzynki i posiekaną czekoladę wymieszać.

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Masło, mleko, cukier, kakao, przyprawę piernikową rozpuścić i zagotować. Odlać 1/4 szklanki powstałego płynu. Przestudzić, dodać żółtka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Partiami dodać pianę do ciasta delikatnie mieszając.

Połowę masy przełożyć do przygotowanych foremek, włożyć nadzienie, przykryć drugą częścią ciasta.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. 

Wyjąć z foremek i ostudzić na kratce. Polać odłożoną polewą i ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 Inne przepisy na pierniki i ciasta piernikowe:

lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  piernik błyskawiczny_piernik najlepszy_piernik z czekoladą_piernik z powidłami  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie  

czwartek, 12 kwietnia 2018

Na wiosnę lżej - malinowy jogurtowiec na biszkopcie kakaowym. Na podwieczorek, do poobiedniej kawy czy herbaty, na spotkanie z przyjaciółkami, ot taka jogurtowa galaretka z malinami i biszkoptem. 

malinowy jogurtowiec_biszkopt z galaretką_lekki deser_przepisy fit

Składniki:

  • biszkopt z połowy porcji wg TEGO lub TEGO przepisu
  • 1/2 l gęstego jogurtu
  • 2 galaretki malinowe
  • 1 łyżka żelatyny
  • 300 g malin (mogą być mrożone)
  • ew. cukier puder 

Wykonanie:

Upieczony i wystudzony biszkopt położyć na paterze, spiąć klamrą do tortów lub włożyć do tortownicy wyłożonej folią.

Jedną z galaretek rozpuścić w 250 l wody z łyżką żelatyny, drugą 330 ml. Obie ochłodzić. Jogurt wymieszać z jedną z galaretek (tą rozpuszczoną z żelatyną w 250 ml wody). jeśli masa jest za mało słodka - dosłodzić (nie dosładzałam). Przełożyć na biszkopt, wyrównać. Na wierzch położyć maliny, zalać tężejącą galaretką (jeśli maliny są mrożone, można wsypać je do galaretki, delikatnie wymieszać i przełożyć na jogurt -masa od razu zastyga). Wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Pomysł z "Moich wypieków".

Inne ciasta i desery z galaretkami:

sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci

czwartek, 28 grudnia 2017

Ciasto na te ciastka jest kruchą bazą moich wszystkich wypieków bezglutenowych - serników, przekładańców, szarlotek, mazurków. Oczywiście ciasteczka też piekę, ot tak do kawy czy herbaty, na podwieczorek, dla niespodziewanych gości.

ciasteczka kakaowe z cukrem bez maki pszennej_ciasteczka Kakaowe_ciasteczka bezglutenowe_ciasteczka z cukrem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej (+ do podsypania)
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego (najlepiej dark muscovado)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Dodatki:

  • 1 białko
  • cukier perłowy lub gruby do posypania ciasteczek

Wykonanie:

Wymieszać składniki suche (mąki: ryżową, ziemniaczaną, kakao, gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować (dość cienko). Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Białko rozbić widelcem. Ciastka smarować białkiem i posypywać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C  (ok.12 minut, ale trzeba uważać, by nie przypalić ciastek).

Studzić na kratce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasteczka bez glutenu:

Duńskie ciastka maślane bez glutenu_ciastka kruche_ciastka z cukrem_ciastka bezglutenowe  ciastka czekoladowe bezglutenowe_ciastka błyskawiczne_ciastka na białkach  ciastka ryżowe_ciastka z marmoladą_słodkości na podwieczorek_ciastka do kawy  ciasteczka linckie_ciasteczka Linzer_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie  ciastka orzechowe_ciastka z trzech składników_ciastka z masła orzechowego  kakaowe markizy, czyli domowe oreo_ciastka z kremem_ciastka przekładane  ciastka gryczane_ciastka kakaowe_ciastka bezglutenowe  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie 

sobota, 16 grudnia 2017

Mój likier bożonarodzeniowy to likier krówkowy, kakaowy, pomarańczowy i słodki :). Idealny na prezent i do mocnej, świątecznej kawy :).

likier bożonarodzeniowy_likier krówkowy_likier krówkowo-czekoladowy z pomarańczą_domowy krem mleczny

Składniki:

  • 1 puszka masy kajmakowej (u mnie Gostyń)
  • 1 szklanka wódki
  • 2 łyżki kakao
  • skórka otarta z dużej pomarańczy (tylko pomarańczowa część)

Wykonanie:

Masę kajmakową zmiksować z kakao i skórką. Nie przerywając miksowania, dodać powoli wódkę. Przelać do butelki lub karafki. Zamknąć i odstawić na 1-2 dni, by smaki przegryzły się, a skórka opadła na dno naczynia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

likier bożonarodzeniowy_likier krówkowy_likier krówkowo-czekoladowy z pomarańczą_domowy krem mleczny

Inne zimowe kremiki, likiery, rozgrzewające napoje:

likier groszki pomarańczowe_likier mleczny_domowy krem_domowy likier  prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao  bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy  glogg_grzane wino_kuchnia szwecka  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór  

niedziela, 06 sierpnia 2017

Przepis na ten smakołyk dostałam od mojej siostry, a Ewa znalazła go na blogu "Jadłonomia". Trochę go zmieniłam, tu odjęłam, tam dodałam, dopasowując smarowidło do preferencji rodzinki. Idea i główny smak przepisu pozostał. Krem jest słodki i wytrawny, i marcepanowy, i nie można mu się oprzeć. Sami spróbujcie :).

W tle domowy krem raffaello i bounty (są na blogu).

domowa migdałowa nutella_zdrowa nutella_zdrowe słodycze_słodycze bez cukru

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka daktyli 
  • 1 szklanka wody z moczenia daktyli
  • spora szczypta soli
  • ew. ekstrakt migdałowy (ostatnio pomijam) lub aromatyczny rum
  • ew. czekolada mleczna (ostatnio dodaję, ale nie zawsze)

Wykonanie:

Daktyle zalać 2 szklankami wrzątku.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Wsypać na tacę migdały (ze skórką) i prażyć 10 minut, mieszając 2-3 razy. Wiem, że można to zrobić na patelni, ale o wiele lepiej smakują migdały uprażone w piekarniku.

Tak przygotowane migdały zmiksować blenderem, dodać osączone daktyle (nie wylewać wody), kakao, sól i ew. dodatki. Całość miksować i powoli wlewać szklankę wody z moczenia migdałów. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Co robię z tym kremem? Zjadam sam :), smaruję chleb, naleśniki, placuszki, a ostatnio kremem przekładam wafle (ale to nie był dobry pomysł).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne smarowidła do chleba:

 krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy  pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie  pasta z bobu_smarowidło do chleba_danie wegetariańskie  domowy paprykarz_pasta z makreli_domowe smarowidła_dania z ryb  brioszka z musem czekoladowym z awokado_domowe pieczywo_pieczywo na drożdżach_bułka maślana_pasta do chleba  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8