| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: tymianek

wtorek, 03 listopada 2015

Przepisów na konfiturę z czerwonej cebuli jest całe mnóstwo. Przeglądałam je, czytałam i jakoś tak czegoś mi w nich brakowało, bo czyż duszona cebula to już konfitura? Przecież to tyko usmażone warzywo, tyle że z dodatkiem cukru i octu. Aż tu nagle jest, na blogu "Smaczna Pyza", konfitura z cebuli inaczej. Najpierw karmelizowana, potem dopiero doprawiona i duszona. Na podstawie tego przepisu zrobiłam własną wersję konfitury. Przedstawiam wyśmienity, słodko-słono-kwaśny dodatek do pieczeni, serów, żytniego chleba.

konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 80 g cukru trzcinowego
  • łyżka masła
  • 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 150 ml octu balsamicznego (dobrej jakości)
  • 6-8 łyżek miodu (do smaku)
  • 1 łyżeczka soli
  • szklanka rodzynek
  • świeżo zmielony pieprz
  • ew. tymianek lub rozmaryn

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na suchej, grubej patelni rozpuścić cukier. Gdy się skarmelizuje, dodać masło i po chwili cebulę. Całość smażyć (cebula powinna zmięknąć), raczej powoli. Dodać wino, ocet, sól i miód do smaku. Odparować, wsypać umyte i osączone rodzynki, świeżo zmielony pieprz i ew. zioła.

Przełożyć do przygotowanych słoiczków (4 słoiki keczupowe), zakręcać. Można pasteryzować.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory

Inne dodatki do mięs i serów:

gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory

środa, 09 kwietnia 2014

Biała kiełbasa zrobiona w domu to rarytas. Tata przygotowuje ją raz-dwa razy w roku, przy czym obowiązkowo na Wielkanoc. Obok domowej szynki, schabu po wiedeńsku i pieczeni rzymskiej jest podstawową wędliną naszego wielkanocnego stołu.

domowa biała kiełbasa_domowa wędlina_domowy wyrób_Wielkanoc

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego (zrazowe, szynka)
  • 2 kg wieprzowiny (np. łopatka)
  • 2 kg mięsa z kurczaka lub indyka (piersi, udka)
  • 6 łyżek soli
  • 50 g majeranku (najlepiej własnego)
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżka tymianku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 szklanki rosołu
  • 1 opakowanie jelit

Wykonanie:

Wołowinę zemleć przez sito o drobnych oczkach, mięso wieprzowe i drobiowe przez sito z grubymi oczkami (na razie nie łączyć mięs).

Do wołowiny dodać sól, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielony kminek, tymianek, pieprz. Wyrobić. Masę połączyć z pozostałymi mięsami i rosołem. Bardzo długo wyrabiać, aż masa stanie się gładka i będzie odchodzić od ręki (to ważne, źle wyrobione mięso kruszy się).

Wypłukane jelita nakładać na nasadkę do kiełbas maszynki do mięsa. Brzeg zacisnąć i powoli, równomiernie napełniać jelita mięsem. Najlepiej, gdy tą czynność wykonują dwie osoby. Jedna wkłada mięso do maszynki, druga delikatnie napełnia flaczki.

Przygotowaną kiełbasę włożyć do wrzącej wody, wyłączyć i zostawić na 20 minut lub włożyć do wrzątku i trzymać na ogniu tak, by woda nie wrzała, ok. 20 minut.

Znajdź mnie na fb.

akcja _Wielkanocne smaki_polędwiczki ze szpinakiem w cieście

Inne domowe mięsa:

 schab minutka_domowe wędliny  indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie

 

wtorek, 09 października 2012

Moja kuchnia zmienia się wraz z porami roku. Latem jest w niej więcej potraw surowych, na zimno, jesienią i zimą przeważają dania gotowane, gorące, cięższe. Fasolkę po bretońsku jest daniem jesienno-zimowym. Uwielbia ją cała rodzinka, a odkąd stosuję przepis Macieja Kuronia (odrobinę odchudzony),  jest "przyjaźniejsza" dla żołądka.

 fasolka bo bretońsku_dania jednogarnkowe_dania jesienne

Składniki:

  • 50 dag fasoli jaś
  • 30 dag chudego, wędzonego boczku
  • 30 dag niezbyt tłustej kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • kminek
  • ostra papryka
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • cząber
  • tymianek

Wykonanie:

Fasolę umyć, zalać wodą  i moczyć 12 godzin, następnie gotować do miękkości z: majerankiem, kminkiem, papryką, pieprzem, cząbrem, tymiankiem, czosnkiem granulowanym. Do drugiego garnka włożyć boczek, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości, a potem pokroić w kostkę. Boczek, pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną cebulę, przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć do garnka z fasolą, doprawić do smaku  i zostawić by potrawa przegryzła się.

Najlepsze z bułką, ale tym razem jedliśmy fasolkę z rozmarynową focaccią (przepis wkrótce). I ten mix polsko-włoski był bardzo udany.

Uwaga:

*ziół i przypraw dodaję baaardzo dużo (ostrożnie z cząbrem)

**czuszkę wyjmuję po ugotowaniu fasolki i uważam by nie rozpadła się

***ze względu na fakt, że fasola bardzo długo gotuje się, przygotowuję większą ilość i przy okazji robię fasolową, barszcz ukraiński, czy inne danie z fasolą.

Fasolkę dodaję do akcji "Męska uczta".

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z pomidorami:

caprese na patyku_przekąski_finger food  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska

piątek, 14 września 2012

Weekendowe powolne śniadanie, kawa, jajka na półmiękko, sałatka i domowe bułeczki - tak, nie ma nic lepszego. Dlaczego wybrałam muffinki z tymiankiem? - ze strachu. Przeraziłam się, że świeże zioła będą za chwilę tylko wspomnieniem, że będę zmuszona korzystać z erzaców (czytaj suszonych ziół). Właśnie  dlatego ostatnio wszystkie dania przygotowuję ze świeżymi ziołami. Były już pierogi z szałwią, kopytka z rozmarynem, kociołek pasterski z rozmarynem, pomidory faszerowane z rozmarynem.....A w planie jest jeszcze tyle dań, obym zdążyła zrobić chociaż połowę.  

Przepis z "Wielkiej księgi ziół" (zmodyfikowany).

śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 100 g fety
  • 1 jajko
  • 310 ml maślanki
  • 50 g rozpuszczonego masła

śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki

Wykonanie:

Piekarnik włączyć na 200 °C. Przygotować foremki do muffinek (posmarować masłem i wysypać bułką lub wyłożyć papilotkami). Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier przesiać i wymieszać. Zioła drobno posiekać. Fetę pokroić w kostkę. Maślankę, masło, jajko wymieszać. Wszystkie składniki połączyć i przełożyć do foremek muffinkowych. Piec 20 - 25 minut.

Porcja na 12 bułeczek.

Muffinki nadają się na śniadanie bo przygotowanie i pieczenie zajmuje 35 minut.

Przepis dodaję do akcji "Zielnik kuchenny".

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z ziołami:

indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_przepisy na lato  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

 

 

piątek, 31 sierpnia 2012

Gruszki z tymiankiem, to nie dżem, ani konfitura, to rodzaj słodko-pikantnej musztardy. Idealne na spotkania towarzyskie z białym winem, w towarzystwie deski z serami i suchymi wędlinami. Słodkie gruszki, tymianek i ostry imbir, twardy ser lub/i suche wędliny a do tego białe półwytrawne wino i nie potrzeba nic więcej. Smaki przenikają się i uzupełniają. Chwilo trwaj...

A oto i przepis na te magiczne gruszki.

gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów

gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów

Składniki:

  • 1 kg obranych i pokrojonych w kostkę gruszek
  • 1-2 cytryny
  • 30-40 dag cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 4-5 goździków

gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów

Wykonanie:

Gruszki obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryn. W dużym garnku zagotować 1 szklankę wody. Pokrojone gruszki włożyć do garnka z wrzątkiem, przykryć i gotować 10 minut. Po ww. czasie wsypać cukier, przyprawy i gotować tak długo, aż odparuje woda. Konfiturę wkładać do małych, sterylnych słoiczków, zakręcać.

Uwaga:

*po ugotowaniu wyjąć goździki, nie wkładać ich do słoiczków

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory:

 wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  Konfitura truskawkowo-jagodowa_przetwory  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory_konfitury  Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory