| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: krem budyniowy

sobota, 04 lutego 2017

Błyskawiczne i łatwe ciasto karnawałowe? Proszę bardzo - budyniówki, czyli kremowe ciastka na cieście francuskim.

Ze "Skuteczni TV".

budyniówki_kremowe ciasto_ciasto na cieście francuskim_ciasto jak napoleonka

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu (zamiennie kakao)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (takie na 1/2 litra)
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 °C.

Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na blasze na papierze do pieczenia. Oprószyć kakao, cynamonem i cukrem, przekroić na pół, w poprzek arkusza ciasta, na dwa równe kawałki. Trzeba pamiętać, by płaty ciasta nie stykały się ze sobą (ciasta francuskie rośnie!). Piec ok. 10-15 minut (ciasto urośnie, będzie złociste). Wystudzić.

Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń (jest gęsty). Do gorącego dodać masło, wymieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić.

Wystudzone ciasto położyć na płaskiej powierzchni posypką do dołu. Na cieście położyć deskę i lekko zgnieść naciskając dłonią na deskę, tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. 

Foremkę o wymiarach ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto posypką do góry, dalej krem i przykryć drugim ciastem (posypka do dołu). Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, wstawić do lodówki min. na 30 minut.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z kremem:

 ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  napoleonki_ciasto z kremem_kruche ciasto z kremem budyniowym  pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  Rafaello na krakersach_ciasto bez pieczenia_ciasto kremowe_ciasto błyskawiczne  krakersowiec, czyli leniwa napoleonka_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem

piątek, 11 grudnia 2015

Ciasto pijak w nowej wersji. Na spodzie makowo-kokosowym - krem budyniowy, herbatniki nasączone alkoholem i polewa czekoladowa. Niby podobne do listopadowego pijaka, a jednak... mak i wiórki zmieniają wszystko. No i krem! Też budyniowy, ale na żółtkach, domowy. To inne ciasto, zdecydowanie inne.

Propozycja z cyklu "Przepisy na Boże Narodzenie" ze starego zeszytu Mamy.

ciasto makowo-kokosowe_ciasto pijak_ciasto z kremem_ciasto z alkoholem_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki spodu:

  • 6 białek
  • 15 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 15 dag maku
  • 15 dag wiórek kokosowych

Krem:

  • 6 żółtek
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej - kukurydzianej)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/2 l mleka

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 100 ml kremówki
  • 30 g miękkiego masła

Ponadto:

  • 3-4 paczki herbatników (bezglutenowe w wersji bezglutenowej ciasta)
  • 1/2-3/4 szklanki wódki

Wykonanie:

Spód:

Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać cukier puder. Wyłączyć mikser, wsypać mak i wiórki i delikatnie wymieszać. 

Przełożyć do foremki o wymiarach 25x40 cm, wyrównać powierzchnię i piec 30-40 minut w 180 °C (do lekkiego zrumienienia). Wystudzić.

Krem:

Cukier utrzeć z żółtkami, dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i wymieszać. Resztę mleka zagotować, wlać (powoli!) do masy jajecznej. Cały czas trzeba mieszać, by nie zwarzyć masy.  Całość postawić na ogniu i ogrzewać do zgęstnienia masy. Trzeba mieszać intensywnie i uważać by masa się nie przypaliła i nie zwarzyła. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę i nie przerywając ucierania, dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń. 

Masę przełożyć na zimny makowy spód.

Na krem budyniowy położyć nasączone w alkoholu herbatniki.

Polewa:

Śmietanę zagotować. Dodać do niej pokruszoną czekoladę - rozmieszać, dalej masło i połączyć, mieszając, składniki. Przestudzić.

Polewą posmarować herbatniki.

Ciasto schłodzić.

Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta nasączone alkoholem:

adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

sobota, 28 listopada 2015

Lekki krem budyniowy i kruche (!) ciasto zamiast francuskiego, oto moje napoleonki ze starego zeszytu Mamy.

Kolejny przepis na bożonarodzeniowe ciasto.

napoleonki_ciasto z kremem_kruche ciasto z kremem budyniowym

Składniki ciasta:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 350 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 6 jaj
  • 12 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 l mleka

Oprócz:

  • puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Ciasto:

Masło i mąkę posiekać na proszek, dodać żółtka, puder, szczyptę soli. Całość szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa placki. Placki upiec (osobno) na jasny, słomkowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C.

Krem:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na pianę, dodać mąki, szklankę zimnego mleka - wymieszać. Dodać powoli, mieszając, pozostałe, gorące mleko. Przelać całość do garnka, postawić na wolnym ogniu i podgrzewać, nie gotując (! - to ważne, inaczej masa się zwarzy). Ogrzewać do zgęstnienia, cały czas mieszając (!). Krem nie jest twardy i skalisty, nie jest to gęsty budyń i tak ma być.

Wykończenie:

Gorącym kremem przełożyć placki. Zostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc, by ciasto zmiękło.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem z ząbkami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na ciasta na Boże Narodzenie:

ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem  torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy  kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia

czwartek, 05 listopada 2015

Ciasto w brązowo-białe paski, delikatne, z kremem, starodawne :). I rzeczywiście, jak nazwa wskazuje, jest długie!

Ze starego zeszytu Mamy.

Metrowiec_ciasto w paski_ciasto z kremem_ciasto na oleju_ciasto ucierane

Składniki ciasta:

  • 8 jajek
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 szklanki cukru
  • 18 łyżek oleju
  • 14 łyżek letniej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Składniki kremu:

  • 0,75 l mleka
  • 1 z czubkiem szklanka cukru
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki esencji waniliowej
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • ew. aromatyczny alkohol

Wykonanie kremu:

Przed przygotowaniem ciasta, z mleka, cukru, esencji waniliowej i obydwu mąk ugotować budyń. Wystudzić.

W czasie, gdy budyń stygnie, przygotować ciasto.

A potem masło utrzeć na puch (ma być jasne i puszyste). Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo, po jednej łyżce, budyń. Po wyczerpaniu składników, można dodać alkohol (powoli) lub alkoholem skropić kromki ciasta, lub pominąć ten składnik (i ja tak zrobiłam, ciasto jadły dzieci).

Ważne! Budyń i masło powinny mieć tą samą temperaturę

Wykonanie ciasta:

Dwie foremki o długości 40 cm i szerokości 12 cm posmarować masłem i posypać mąką.

Nastawić piekarnik na 180 °C.

Mąkę (3 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubijać z cukrem mikserem na najwyższych obrotach.

Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce mąki, oleju, wody.

Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać, do drugiej 2 dodatkowe łyżki mąki i również wymieszać. 

Białe ciasto włożyć do jednej foremki, brązowe do drugiej.

Piec 45-50 minut (lub do suchego patyczka).

Obydwa ciasta wystudzić.

Składanie ciasta:

Białe i brązowe ciasto pokroić w kromki. Każdą smarować kremem z jednej strony i przyklejać jedna do drugiej, na zmianę raz ciemną, raz jasną kromkę, do wyczerpania składników.

Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową.

Kroić skośnie.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z kremem (ze starego zeszytu):

Wenus z Milo_ciasto makowe_ciasto z kremem_cycki murzynki  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  ciasto Żabci v. pszczółka_cisto piaskowe_ciasto z kremem_ciasto z kokosem

 

czwartek, 27 listopada 2014

Ciemne biszkopty przełożone kremem budyniowym z dodatkiem ajerkoniaku - to mój torcik bez pieczenia. Może być ozdobą świątecznego, imieninowego czy noworocznego stołu. Zaskoczy i gości, i domowników.

Ze starego zeszytu.

adwokat_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem_ciasto z alkoholem_kremowy torcik

Składniki:

  • 0,5 l mleka 3,2 %
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 400 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 0,5 szklanki ajerkoniaku (przepis TU)
  • 400 g ciemnych biszkoptów (z dodatkiem kakao)
  • polewa czekoladowa lub kakao na wierzch ciasta

Wykonanie:

Jedną szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Zagotowane mleka zdjąć z ognia chwilę odczekać i cienkim strumieniem wlać do mieszanki mleka, żółtek i mąki, intensywnie mieszając, by nie zważyć żółtek. Miksturę postawić ponownie na wolnym ogniu i cały czas intensywnie mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Budyń zestawić, przykryć folią spożywczą (nie powstanie kożuch) i zostawić do wystudzenia.

Masło zmiksować na puszystą i jasną masę. Do utartego dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, wystudzony budyń. Po dodaniu każdej porcji budyniu, dokładnie miksując. Po dodaniu całego budyniu, bardzo powoli dodać ajerkoniak (dosłownie po łyżeczce). Masa nie będzie bardzo gęsta, ale nadmiar wilgoci wchłoną biszkopty. Krem podzielić na 3 części.

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą na dno położyć biszkopty, dalej jedną warstwę kremu, znów biszkopty, warstwa kremu, biszkopty, krem. Wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na noc). Przed podaniem wierzch oprószyć kakao lub ozdobić w inny dowolny sposób (polewa czekoladowa, galaretka, inne).

Przechowywać w chłodnym miejscu.

*budyń, masło i ajerkoniak przeznaczone do przygotowania kremu, powinny mieć temperaturę pokojową.

**gdyby zdarzyła się awaria i podczas dodawania budyniu lub ajerkoniaku krem zaczął warzyć się, można miskę z kremem postawić nad garnkiem z parą (miska nie dotyka wody) i mieszać do połączenia składników (nie można przesadzić z podgrzewaniem).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

adwokat_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem_ciasto z alkoholem_kremowy torcik

Inne torty i torciki:

tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5