| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: skórka pomarańczowa

wtorek, 24 maja 2016

Pyszna, delikatnie pomarańczowa, drożdżowa chałka. Idealny pomysł na podwieczorek, kolację, czy piknik. 

Jedliśmy warkocz z pieczonym rabarbarem i z konfiturą jeżynową, do tego mocna herbata, kawa lub kakao. Spróbujcie się oprzeć :).

Przepis znaleziony w "Poradniku Domowym" 5/16.

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

Składniki:

(na dwa warkocze)

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej (może być zwykła pszenna)
  • ok. 220 ml mleka (u mnie roślinne)
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 5 dag masła
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • łyżeczka soli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • dodatkowo: żółtko i kruszonka (przepis TU)

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać połowę letniego mleka i zostawić na 15-20 minut do wzburzenia.

Masło rozpuścić z cukrem waniliowym, odstawić, by przestygło.

Jajka ubić z pozostałym cukrem.

Mąkę przesiać, dodać sól, ubite jajka, spienione drożdże, pozostałe mleko, startą skórkę pomarańczową i wymieszać. Następnie wlać letnie masło i całość dobrze wyrobić. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 godziny).

Gdy ciasto rośnie, zrobić kruszonkę.

Wyrośnięte podzielić na 6 części, z każdej uformować wałek. Z trzech wałków zapleść warkocz, z pozostałych trzech drugi warkocz. Zostawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Posmarować żółtkiem, posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C 25-30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

Na zdjęciach warkocz z pieczonym rabarbarem (rabarbar pokrojony w plasterki, posypany cukrem i pieczony w 180 °C przez 15 minut; powstały podczas pieczenia sos można zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać cynamon lub skórkę cytrynową albo konfiturę z róży czy malin, albo odrobinę rumu).

Inne plecione ciasta:

chałka_ciasto drożdżowe  chałka z marmoladą z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami  chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc   Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

sobota, 30 kwietnia 2016

Sezon grillowy pora rozpocząć! A do dań z rusztu konieczne są sosy. Może oprócz musztardy i keczupu warto przygotować inne dodatki? A moje sosy, to śliwkowy - słodko-słony, pikantny, kwaśny, z czosnkową nutą, chrzanowy - z pomarańczą, winem i porzeczkami z nutą imbirową, jogurtowy - ze szczypiorkiem, czosnkiem, ogórkiem i rzodkiewką. Do czego pasują? Śliwkowy najlepszy jest do dań zdecydowanych (karkówka, szaszłyki baranie itp), chrzanowy do drobiu, jogurtowy do grillowanych warzyw, ryb i też do drobiu, a słony karmel? - do szaszłyków owocowych :).

Dobrej pogody i miłego grillowania :).

sosy do dań z grilla_sos ślliwkowy do mięs_sos jogurtowy do grilla_sos chranowy do grilla_sos karmelowy

Składniki sosu śliwkowego:

  • 20 dag śliwek suszonych (cześć wędzonych)
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki pikantnej oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, cukier

Składniki sosu jogurtowego:

  • 200 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 1 średni ogórek
  • 5-7 rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Składniki sosu chrzanowego:

  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej (ostatecznie może być dżem z czerwonych porzeczek)
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • sól, imbir

Sos karmelowy do dań słodkich:

  • Składniki i przepis TU

Wykonanie sosu śliwkowego:

Śliwki umyć, namoczyć, zmiksować razem z wodą (jeśli są pestki, wyjąć). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić. Dodać śliwki, ocet, koncentrat i odparować. Doprawić solą i ew. cukrem.

Wykonanie sosu jogurtowego:

Ogórek obrać, zetrzeć na tarce, osolić, gdy puści sok, dobrze osączyć. Rzodkiewki również zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki dodać do jogurtu, wymieszać. Całość doprawić solą i sokiem z cytryny.

Wykonanie sosu chrzanowego:

Wino, szczyptę imbiru i kandyzowaną skórkę z pomarańczy gotować na wolnym ogniu 10 minut, wystudzić. Dodać chrzan, musztardę, galaretkę porzeczkową, sok i startą skórkę z pomarańczy i cytryny. Wymieszać i doprawić solą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sosy do dań z grilla_sos ślliwkowy do mięs_sos jogurtowy do grilla_sos chranowy do grilla_sos karmelowy

sosy do dań z grilla_sos ślliwkowy do mięs_sos jogurtowy do grilla_sos chranowy do grilla_sos karmelowy

Inne dodatki do grilla:

zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  bułki ze szparagami na piknik_bułki nadziewane_bułki wiosenne_szparagi w cieście  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  małpi chleb czosnkowo-ziołowy_bułeczki ziołowe_bułeczki do odrywania_bułeczki na piknik

wtorek, 14 kwietnia 2015

Cudowne, przesmaczne, pomarańczowe ciasto piaskowe. Jedliśmy je w wersji bezglutenowej (i ta na zdjęciach) i w zwykłej. Obie, choć różnią się od siebie, są pyszne. Bezglutenowa jest delikatna, glutenowa zbita i lepiej trzyma formę.

Serdecznie polecam (obie :)).

pisakowiec pomarańczowy_ciasto piaskowe_ciasto ucierane_ciasto pomarańczowe_ciasto bezglutenowe_babka pisakowa_przepisy na Wielkanoc

Składniki:

  • 180 g miękkiego masła
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 180 g drobnego cukru
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki jaglanej (lub zwykłej pszennej)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej (z pomarańczy sparzonej i wyszorowanej; najlepiej bio)
  • sok z jednej pomarańczy (średniej wielkości)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej, proszek bezglutenowy)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Przygotować foremkę (posmarować masłem i wyspać mąką).

Włączyć piekarnik na 170 °C.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.

Dodawać po jednym jajka, przesypując łyżką mieszanki mącznej. Po każdej porcji starannie ucierając. Na koniec dodać sok, skórkę, sól i resztę mąki.

Ciasto przełożyć do foremki.

Piec 50-60 minut.

Po upieczeniu wystawić z piekarnika. Zostawić w foremce i po 20-30 minutach wyjąć i wystudzić

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pisakowiec pomarańczowy_ciasto piaskowe_ciasto ucierane_ciasto pomarańczowe_ciasto bezglutenowe_babka pisakowa_przepisy na Wielkanoc

Inne ciasta ucierane:

piaskowiec cytrynowy_ciasto ucierane_babka piaskowa_Wielkanoc  babka ucierana mamy Heleny_ciasto piaskowe  keks_ciasto ucierane_ciasto z bakaliami_przepisy na Boże Narodzenie  babeczki cytrynowe_babeczki ucierane_ciasto ucierane cytrynowe_wielkanoc

sobota, 09 sierpnia 2014

Kruche, delikatne ciasteczka do kawy, herbaty, kakao. Wspaniale sprawdzają się na babskich pogaduchach. Mogą też być domowym "żelaznym zapasem", ale trzeba przechowywać je w szczelnym naczyniu, inaczej miękną. My zrobiliśmy je "na drogę" i tu była niespodzianka. Okazało się, że w drodze lepiej sprawdzają się owsiane zamieszczone na blogu zimą. Są bardziej twarde, nie kruszą się i dlatego są mniej uciążliwe w podróży. W innych przypadkach polecam :).

Przepis z książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje - ulubione".

ciastka owsiane Ewy Wachowicz_ciasteczka owsiane_zdrowa przekąska_ciastka kruche_ciastka z bakaliami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (u mnie rodzynki)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (u mnie migdały)
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z płatkami i proszkiem do pieczenia.

Masło zmiksować z brązowym cukrem, cukrem pudrem, waniliowym i jajkiem. Dodać do mieszanki mącznej i wymieszać. Wsypać bakalie i wyrobić. Włożyć do zamrażalnika na 10 minut.

Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać.

Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 °C ( oryginalna wersja podaje 150 °C).

Znajdź mnie na fb.

ciastka owsiane Ewy Wachowicz_ciasteczka owsiane_zdrowa przekąska_ciastka kruche_ciastka z bakaliami

Inne zdrowe ciasteczka do kawy:

 ciasteczka pełnoziarniste_zdrowe wypieki_ciasteczka z bakaliami  ciastka owsiane_zdrowe ciastka_zdrowa przegryzka  ciasteczka marchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowa żywność_warzywa w słodyczach  Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste

sobota, 19 lipca 2014

Intensywnie czekoladowe kruche spody. W nich nadzienie wytrawne, czekoladowe z nutą pomarańczową. Wierzch babeczek wieńczą maliny. Pyszny deser nie tylko na lato.

Z "Ciast i Ciasteczek" dodatku do "Twojego Stylu".

babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym i malinami_tarteletki czekoladowe_babeczki z kremem_babeczki z owocami_dania na lato

Składniki foremek babeczkowych:

  • 200 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

Krem:

  • skórka obrana z połowy pomarańczy
  • 300 g kremówki
  • 250 g gorzkiej czekolady

Wierzch:

  • 15 g cukru
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • maliny

Wykonanie:

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, sól, masło i lodowatą wodę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

W czasie, gdy ciasto się chłodzi. Sparzyć pomarańczę, połowę skórki obrać, włożyć do śmietany i zagotować. Zostawić do wystudzenia.

Pozostałą skórkę zetrzeć i wymieszać z 15 dag cukru. Całość wyłożyć na papier i zostawić do przesuszenia.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Foremkę do muffinek odkręcić do góry dnem i posmarować masłem. Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować i wykroić z niego 12 kółek o średnicy 9 cm. Krążki położyć na wypukłych częściach formy, docisnąć i piec 12-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, poczekać 5 minut i ostrożnie zdjąć z foremek i zostaw do ostygnięcia.

Śmietanę ze skórką ponownie mocno podgrzać, wyjąć skórkę, włożyć połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Przestudzić i włożyć do lodówki na 30 minut. Gęstniejącym kremem napełnić foremki. Zostawić do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem posypać przygotowanym cukrem pomarańczowym, włożyć do każdej foremki owoce i ew. listek melisy lub mięty.

Znajdź mnie na fb.

babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym i malinami_tarteletki czekoladowe_babeczki z kremem_babeczki z owocami_dania na lato

Inne babeczki z owocami:

Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  Mocno czekoladowe muffinki z jeżynami_ciasto z owocami_ciasto czekoladowe_finger food_drobne wypieki

 
1 , 2 , 3 , 4