| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: skórka pomarańczowa

wtorek, 27 marca 2018

Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem i malinami - przepis na wielkanocną, smaczną babkę. Tyle ja. A moja rodzina? Zachwycona! Usłyszałam: "To jedna z najlepszych babek, puszysta i wilgotna zarazem, delikatna, przypomina te gotowane. Na święta - tylko TA".

Z "Kwestii smaku" (z moimi drobnymi zmianami).

babka cytrynowa z lukrem_babka cytrynowa z cytrynowym lukrem i malinami_babka piaskowa_babka wielkanocna

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z cytryny + sok z połowy cytryny
  • skórka i sok z połowy małej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • szczypta soli

Wierzch babki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • kilka malin (mogą być mrożone)

Wykonanie:

Piekarnik włączyć na 170 °C. Foremkę z kominem o pojemności 2,5 litra posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Masło, skórkę i sok włożyć do garnka i razem rozpuścić. Ostudzić. Płyn powinien być letni, nie gorący. 

Mąki i proszek do pieczenia przesiać.

Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut, mikserem na najwyższych obrotach). Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąki z proszkiem do pieczenia, potem, nie przerywając miksowania na wolnych obrotach,  masło z cytrusami. 

Przelać ciasto do foremki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, wyjąć, wystudzić i polukrować i ozdobić malinami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka cytrynowa z lukrem_babka cytrynowa z cytrynowym lukrem i malinami_babka piaskowa_babka wielkanocna

babka cytrynowa z lukrem_babka cytrynowa z cytrynowym lukrem i malinami_babka piaskowa_babka wielkanocna

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne babki ucierane:

babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa  ciasto czekoladowe z buraczkami_ciasto ucierane  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki  pomarańczowy piskowiec_babka piaskowa_babka bezglutenowa  babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku

sobota, 23 grudnia 2017

Ciastka linckie (ciasteczka Linzer) - dwa kruche, delikatnie korzenne, cytrusowe ciasteczka połączone dżemem malinowym i oprószone cukrem pudrem. Specjalność austriacka w mojej wersji bez glutenu. 

ciasteczka linckie_ciasteczka Linzer_ciasteczka na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 300 g mąki ryżowej (+ do podsypania)*
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 230 g masła
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z cytryny
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka gumy guar

Dodatki:

  • słoiczek dżemu malinowego
  • cukier puder do oprószenia ciastek

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę-dwie. Po ww. czasie rozwałkować, podsypując mąką ryżową i wykrawać ciasteczka pełne i ze dziurką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 12-15 minut (na słomkowy kolor). Upieczone wyjąć z piekarnika i zdejmować z blaszki po chwili (nie od razu, są niezwykle kruche i delikatne i ciepłe rozpadają się). Wystudzone przekładać dżemem. Przed położeniem górnego ciastka (z dziurką), oprószyć pudrem.

*można zastąpić mąką pszenną

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie:

Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie  ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie

sobota, 16 grudnia 2017

Mój likier bożonarodzeniowy to likier krówkowy, kakaowy, pomarańczowy i słodki :). Idealny na prezent i do mocnej, świątecznej kawy :).

likier bożonarodzeniowy_likier krówkowy_likier krówkowo-czekoladowy z pomarańczą_domowy krem mleczny

Składniki:

  • 1 puszka masy kajmakowej (u mnie Gostyń)
  • 1 szklanka wódki
  • 2 łyżki kakao
  • skórka otarta z dużej pomarańczy (tylko pomarańczowa część)

Wykonanie:

Masę kajmakową zmiksować z kakao i skórką. Nie przerywając miksowania, dodać powoli wódkę. Przelać do butelki lub karafki. Zamknąć i odstawić na 1-2 dni, by smaki przegryzły się, a skórka opadła na dno naczynia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

likier bożonarodzeniowy_likier krówkowy_likier krówkowo-czekoladowy z pomarańczą_domowy krem mleczny

Inne zimowe kremiki, likiery, rozgrzewające napoje:

likier groszki pomarańczowe_likier mleczny_domowy krem_domowy likier  prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao  bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy  glogg_grzane wino_kuchnia szwecka  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór  

wtorek, 24 maja 2016

Pyszna, delikatnie pomarańczowa, drożdżowa chałka. Idealny pomysł na podwieczorek, kolację, czy piknik. 

Jedliśmy warkocz z pieczonym rabarbarem i z konfiturą jeżynową, do tego mocna herbata, kawa lub kakao. Spróbujcie się oprzeć :).

Przepis znaleziony w "Poradniku Domowym" 5/16.

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

Składniki:

(na dwa warkocze)

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej (może być zwykła pszenna)
  • ok. 220 ml mleka (u mnie roślinne)
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 5 dag masła
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • łyżeczka soli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • dodatkowo: żółtko i kruszonka (przepis TU)

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać połowę letniego mleka i zostawić na 15-20 minut do wzburzenia.

Masło rozpuścić z cukrem waniliowym, odstawić, by przestygło.

Jajka ubić z pozostałym cukrem.

Mąkę przesiać, dodać sól, ubite jajka, spienione drożdże, pozostałe mleko, startą skórkę pomarańczową i wymieszać. Następnie wlać letnie masło i całość dobrze wyrobić. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 godziny).

Gdy ciasto rośnie, zrobić kruszonkę.

Wyrośnięte podzielić na 6 części, z każdej uformować wałek. Z trzech wałków zapleść warkocz, z pozostałych trzech drugi warkocz. Zostawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Posmarować żółtkiem, posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C 25-30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

Na zdjęciach warkocz z pieczonym rabarbarem (rabarbar pokrojony w plasterki, posypany cukrem i pieczony w 180 °C przez 15 minut; powstały podczas pieczenia sos można zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać cynamon lub skórkę cytrynową albo konfiturę z róży czy malin, albo odrobinę rumu).

Inne plecione ciasta:

chałka_ciasto drożdżowe  chałka z marmoladą z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami  chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc   Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

sobota, 30 kwietnia 2016

Sezon grillowy pora rozpocząć! A do dań z rusztu konieczne są sosy. Może oprócz musztardy i keczupu warto przygotować inne dodatki? A moje sosy, to śliwkowy - słodko-słony, pikantny, kwaśny, z czosnkową nutą, chrzanowy - z pomarańczą, winem i porzeczkami z nutą imbirową, jogurtowy - ze szczypiorkiem, czosnkiem, ogórkiem i rzodkiewką. Do czego pasują? Śliwkowy najlepszy jest do dań zdecydowanych (karkówka, szaszłyki baranie itp), chrzanowy do drobiu, jogurtowy do grillowanych warzyw, ryb i też do drobiu, a słony karmel? - do szaszłyków owocowych :).

Dobrej pogody i miłego grillowania :).

sosy do dań z grilla_sos ślliwkowy do mięs_sos jogurtowy do grilla_sos chranowy do grilla_sos karmelowy

Składniki sosu śliwkowego:

  • 20 dag śliwek suszonych (cześć wędzonych)
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki pikantnej oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, cukier

Składniki sosu jogurtowego:

  • 200 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 1 średni ogórek
  • 5-7 rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Składniki sosu chrzanowego:

  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej (ostatecznie może być dżem z czerwonych porzeczek)
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • sól, imbir

Sos karmelowy do dań słodkich:

  • Składniki i przepis TU

Wykonanie sosu śliwkowego:

Śliwki umyć, namoczyć, zmiksować razem z wodą (jeśli są pestki, wyjąć). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić. Dodać śliwki, ocet, koncentrat i odparować. Doprawić solą i ew. cukrem.

Wykonanie sosu jogurtowego:

Ogórek obrać, zetrzeć na tarce, osolić, gdy puści sok, dobrze osączyć. Rzodkiewki również zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki dodać do jogurtu, wymieszać. Całość doprawić solą i sokiem z cytryny.

Wykonanie sosu chrzanowego:

Wino, szczyptę imbiru i kandyzowaną skórkę z pomarańczy gotować na wolnym ogniu 10 minut, wystudzić. Dodać chrzan, musztardę, galaretkę porzeczkową, sok i startą skórkę z pomarańczy i cytryny. Wymieszać i doprawić solą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sosy do dań z grilla_sos ślliwkowy do mięs_sos jogurtowy do grilla_sos chranowy do grilla_sos karmelowy

sosy do dań z grilla_sos ślliwkowy do mięs_sos jogurtowy do grilla_sos chranowy do grilla_sos karmelowy

Inne dodatki do grilla:

zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  bułki ze szparagami na piknik_bułki nadziewane_bułki wiosenne_szparagi w cieście  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  małpi chleb czosnkowo-ziołowy_bułeczki ziołowe_bułeczki do odrywania_bułeczki na piknik

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5