| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: masa marcepanowa

czwartek, 22 grudnia 2016

Kruche, delikatne ciasteczka marcepanowe w kształcie domków - moja kolejna ciasteczkowa nowość na Boże Narodzenie.

ciasteczka marcepanowe domki_ciastka kruche_ciastka w foremkach

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 50 g masy marcepanowej
  • ew. ekstrakt migdałowy

Wykonanie:

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól wsypać na stolnicę i połączyć. Do mieszanki dodać masło i marcepan - posiekać na pył. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Foremki oprószyć delikatnie mąką. Ciasto wkładać do foremek, delikatnie rozwałkować, nadmiar ciasta usunąć ostrożnie (szpatułką lub nożem).

Foremki kłaść na tacy piekarnikowej i piec ok. 15 minut. Przestudzić i wyjmować z foremek. Studzić na kratce.

W foremkach piekłam także "Alberty" i kto wie czy na nich wzór nie był ładniejszy?

Przepis z ulotki dołączonej do foremek (zmieniony).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciastka na Boże Narodzenie:

amoniaczki_kruche ciasteczka z amoniakiem_starodawne ciasteczka_drobne wypieki  kruche ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem_kruche ciastka_drobne wypieki_Boże Narodzenie  ciasteczka maślano-cytrynowe_ciastka kruche_ciastka na kubeczek  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka  Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  ciasteczka tiramisu_ciastka z kremem_markizy_ciastka z alkoholem_kuchnia włoska  rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Przepis z książki pani Magdy Gessler "Kuchnia polska Magdy Gessler". Makowiec błyskawiczny, nie wymaga mielenia maku. Trochę taki piegus (z wyglądu), tyle że bardziej wykwintny, bo w cieście makowym tkwią kostki marcepanu i plastry gruszek. A smak? To keks z makiem :).

Od razu uprzedzam pytania. Zbite warstwy na zdjęciu, to nie zakalec, a płaty gruszki (tak wrednie powiedziała moja rodzinka :)).

makowiec z marcepanem Magdy Gessler_keks z makiem_piegus z marcepanem_błyskawiczny makowiec

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 cytryna
  • 20 ml koniaku
  • 200 g marcepanu
  • 2 gruszki
  • szczypta soli
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Keksówkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Marcepan pokroić w grubą kostkę i obtoczyć mąką (1 łyżka).

Pozostałą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, startą skórką cytrynową na puszystą masę. Do utartej masy dodać stopniowo, cały czas miksując, jajka (po jednym), mąkę, mak, koniak, sól. Na koniec dodać kostki marcepanowe i delikatnie wymieszać.

Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.

Do foremki włożyć 1/3 masy, plastry gruszek, znów 1/3 masy i gruszki. Przykryć ostatnią częścią ciasta, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. godziny ( to zapis z książki, piekłam 90 minut), do suchego patyczka.

Wystudzić. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, polukrować.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

makowiec z marcepanem Magdy Gessler_keks z makiem_piegus z marcepanem_błyskawiczny makowiec

Inne przepisy na ciasta z makiem na Boże Narodzenie:

 rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  Makowiec biszkoptowy_makowiec zawijany_makowiec błyskawiczny_słodkości na Boże Narodzenie  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  pijak cziasto makowo-kokosowe_ciasto z alkoholem_makowiec_ciasto z kremem

sobota, 12 września 2015

Delikatne, kruche ciasteczka z masą marcepanową. Wyraźnie migdałowe, wprost rozkruszają się w ustach. Ładnie zachowują kształt literek.

Przepis z ulotki dołączonej do kuchennej drukarenki. Pomysł na ciasteczka-wizytówki z "Moich Wypieków".

ciasteczka marcepanowe_ciasteczka wizytówki_ciasteczka kruche_drobne wypieki

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g masy marcepanowej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę ze szczyptą soli posiekać z masłem i marcepanem. Dodać pozostałe składniki - cukier puder, żółtko, ekstrakt waniliowy i zagnieść ciasto. Można połączyć wszystkie składniki w malakserze. Z zagniecionego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

Ciasto wałkować partiami na grubość 3-4 mm i wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Wykrojone - stemplować.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C, do momentu, aż boki ciastek lekko zezłocą się. 

Wyjmować z piekarnika. Studzić na kratce, ale nie zdejmować ciastek od razu z blaszki. Trzeba dać im chwilę "odpocząć", inaczej rozsypują się.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasteczka marcepanowe_ciasteczka wizytówki_ciasteczka kruche_drobne wypieki

Inne ciasteczka, które ładnie trzymają kształt literek:

ciasteczka maślano-cytrynowe_ciastka kruche_ciastka na kubeczek  pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  kruche waniliowe ciasteczka na dzień św. Patryka_drobne wypieki_domowe ciastka  ciastka cytrynowe Sansy Stark_ciastka kruche_ciastka dla moli książkowych_ciastka na Boże Narodzenie

piątek, 20 marca 2015

Chałka w wersji świątecznej - nadziewana marcepanem, morelami i pistacjami.

Z książki "Wielka księga ciast".

chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 180-200 ml letniego mleka
  • 1 jajko (nie z lodówki)
  • 75 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50 g pistacji
  • 200 g suszonych moreli
  • 200 g masy marcepanowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 ml soku pomarańczowego

Dodatki:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • płatki migdałowe do posypania wierzchu
  • cukier puder do oprószenia chałki

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą. Dodać jajko, mleko, masło, wymieszać. Wyrabiać co najmniej 20 minut. Tak przygotowane przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (1-2 godzin).

W tym czasie przygotować nadzienie. Masę marcepanową pokruszyć do miski. Pistacje, morele drobno posiekać i dodać do masy marcepanowe. Włożyć pozostałe składniki (cukier waniliowy, zmielone migdały, sok pomarańczowy) i utrzeć na gładką masę. Podzielić na 3 części.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i ponownie zostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na prostokąt o długości 50 cm i szerokości 10 cm. Na środki pasków nakładać nadzienie. Ścisło zwijać w rulony. Brzeg i końce podwinąć pod spód. 

Z powstałych rulonów zapleść chałkę (jak warkocz - na trzy) i pozostawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Chałkę posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem; posypać migdałami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 °C i piec ok. 40-45 minut.

Przed podaniem oprószyć pudrem.

Uwaga: chałka długo utrzymuje świeżość.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc

akcja_Wielkanocne Smaki_chałka z marcepanem

Inne świąteczne drożdżówki:

babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  wielkanocne wianuszki drożdżowe_chałka drożdżowa_Wielkanoc  wielkanocny wieniec drożdżowy_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_zabawy kulinarne_ciasto na Wielkanoc  drożdżóweczaka mamy Honoraty_babka drożdżowa

 

piątek, 21 lutego 2014

Domowe cukierki z nutą alkoholową, nadziane marcepanem i skórką pomarańczową.

śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe trufle_domowe czekoladki_domowe cukierki

Składniki:

  • 40 dag mięsistych suszonych śliwek
  • 10 dag masy marcepanowej
  • 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej (ew. 1 czekolada mleczna i 0,5 deserowej)
  • 2-3 łyżki śmietanki
  • aromatyczny alkohol do namoczenia śliwek (rum, amaretto, koniak z dodatkiem likieru pomarańczowego - do wyboru)

Wykonanie:

Śliwki namoczyć w alkoholu. Marcepan wymieszać ze skórką pomarańczową. Śliwki wyjąć osączyć nadziać masą marcepanowo-pomarańczową.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Do rozpuszczonej czekolady włożyć śliwki, otulić je czekoladą, wyłożyć na kuchenną kratkę i pozostawić do zastygnięcia.

Znajdź mnie na fb.

akcja_pralinki, trufelki, czekoladki_śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem

Inne drobne słodkości:

bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki

 
1 , 2 , 3