| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: nabiał roślinny

wtorek, 16 czerwca 2015

Przepyszny jagodowo-migdałowy koktajl. Lekko kwaśny, gorzkawy i słodki - wspaniały i niezwykły. Dla wegan, tych, którzy nie mogą mleka i dla wszystkich, którzy lubią nowe zaskakujące smaki.

koktajl jagodowo_migdałowy_koktajl z kwaśnego mleka_koktajl na lato_nabiał roślinny

Składniki:

  • 1 szklanka jagód kamczackich (llub zwykłych, ale wtedy koktajl nie będzie gorzkawy)
  • 1,5 szklanki zsiadłego mleka migdałowego
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego najlepiej domowego

Wykonanie:

Mleko migdałowe przygotowane wg TEGO przepisu, zostawić w lodówce na 2-3 dni. W tym czasie mleko skwaśnieje. Mleko, jagody, cukier waniliowy włożyć do blendera i zmiksować. Doprawić cukrem i od razu wypijać :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

koktajl jagodowo_migdałowy_koktajl z kwaśnego mleka_koktajl na lato_nabiał roślinny

Inne napoje:

mleko migdałowe_mleko roślinne_nabiał roślinny_domowy wyrób  lemoniada_napój dla dzieci_naój na lato_napój na piknik  mleko czekoladowe z batatów_mleko roślinne_mleko deserowe_nabiał roślinny_domowy wyrób  placki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_racuszki z kaszy jaglanej_danie bezglutenowe_danie bez mleka

niedziela, 26 kwietnia 2015

Jakiś czas temu pisałam, że uwielbiamy mleko migdałowe i przygotowujemy je dość często. Ale po "produkcji" tego mleka zostaje zmielona papka migdałowa. Zastanawiałam się co z nią począć, jak zagospodarować tę wspaniałą masę? Szukałam, wymyślałam i jest. Mój sposób na jej wykorzystanie to ten właśnie sernik. Delikatny, kremowy, nadziany bakaliami, z chrupiącym spodem i kwaśną galaretką z owocami. Trochę przypomina paschę. Jest pyszny, bardzo pyszny :).

sernik na zimno jaglano-migdałowy_sernik jak pascha_sernik bez sera_sernik z galaretką_sernik z owocami

Składniki masy "serowej":

  • 1 szklanka papki migdałowej pozostałej z produkcji mleka migdałowego
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka cukru pudru (lub mniej do smaku)
  • 1,5 szklanki bakalii (u mnie morele, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa)
  • 80 g masła (lub innego bezmlecznego tłuszczu)
  • ew. 1 łyżka soku z cytryny
  • ew. cukier waniliowy lub ekstrakt migdałowy

Składniki spodu:

  • 2 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 100 g masła (lub innego bezmlecznego tłuszczu)
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru

Składniki wierzchu:

  • 1 galaretka malinowa (lub inna w zależności od wybranych owoców)
  • 400 g malin (lub innych drobnych owoców)

Wykonanie spodu:

Płatki uprażyć na suchej patelni (trzeba mieszać, łatwo przypalić!). Połowę zmielić. Połączyć jedne i drugie płatki, dodać puder i rozpuszczone masło. Wymieszać, przyłożyć do wyłożonej folią tortownicy o średnicy 20 cm i ugnieść. Wstawić do lodówki na godzinę - dwie.

Wykonanie masy "serowej":

Przygotować bakalie sparzyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części.

Papkę migdałową i kaszę jaglaną zmiksować na gładką masę. Dodać miękkie masło, puder, ew. dodatki i ponownie zmiksować. Wsypać bakalie i wymieszać. Przełożyć na schłodzony spód.

Wierzch:

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Ostudzić. Owoce rozłożyć na "serniku", zalać galaretką i całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne serniki:

sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  sernik bez sera_sernik jaglany_sernik wegański_ciasto na Wielkanoc  torcik serowy z owocami_sernik_ciasto z owocami_ciasto na lato

 

środa, 22 kwietnia 2015

Druga część cyklu nabiał roślinny - czekoladowe mleko z batatów (pierwsza część - TU). Gęste, aromatyczne, kremowe, intensywnie czekoladowe, przepyszne. Zastąpi tradycyjne śniadaniowe kakao, będzie rewelacyjnym dodatkiem do ciasta, ale także deserem. Wspaniale smakuje zarówno na zimno jak i ciepło.

Z blogu "Olga Smile".

mleko czekoladowe z batatów_mleko roślinne_mleko deserowe_nabiał roślinny_domowy wyrób

Składniki:

  • 500 g batatów
  • 2 l wody (lubię gęstą czekoladę, dlatego lepiej smakowała mi wersja z mniejszą ilością wody - 7 szklanek)
  • 3 łyżki miodu czy innego słodzidła (można więcej, do smaku)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki kakao
  • szczypta soli

Wykonanie:

Bataty obrać, pokroić w kostkę i gotować w 2 l wody 10 minut. Zmiksować, dodać pozostałe składniki. Raczej nie przecedzać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wyroby:

mleko migdałowe_mleko roślinne_nabiał roślinny_domowy wyrób  krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  brownie z kaszy jaglanej z frużeliną wiśniową_ciasto czekoladowe_ciasto bezglutenowe_ciasto z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_sos wiśniowy  domowy zakwas na żurek_domowy wyrób_dania na Wielkanoc

sobota, 18 kwietnia 2015

Mleka roślinne, a raczej napoje zastępujące mleko krowie, stają się coraz bardziej popularne. Czy to jest moda? Czy z roku na rok liczba osób nietolerujących laktozę wzrasta? Trudno ocenić, choć wiele wskazuje na to, że wraz z rozwojem cywilizacji, wzrasta ilość nietolerancji i alergii. A że i w mojej rodzinie pojawił się "problem mleczny", dlatego szukałam i szukam różnych zamienników nabiału zwierzęcego.

Dziś pierwsza część cyklu "nabiał roślinny" - mleko migdałowe, owsiane i kokosowe. Każde z nich można kupić w sklepie, ale to domowe jest po pierwsze o niebo lepsze, a po drugie tańsze.

Jakie są? Moje (nasze) ulubione to mleko migdałowe, delikatne, aksamitne, przepyszne. Jest dobrym źródłem wapnia (migdały zawierają 2 razy więcej wapnia niż zwykłe mleko), ma piękny biały kolor, kwaśniejąc jest świetnym dodatkiem do chleba jaglanego. Świetnie nadaje się do zup mlecznych, kakao, a do kawy jest po prostu rarytasem.

Owsiane ma kolor kremowy, jest zawiesiste i podgrzane ma konsystencję kisielu. Nie zawiera wapnia.

Kokosowe jest równie delikatne i aksamitne jak migdałowe, ale jak dla mnie jest zbyt mdłe. Nie jestem obiektywna, nie lubię kokosów.

Mleko migdałowe z blogu "Olga Smile".

mleko migdałowe_mleko roślinne_nabiał roślinny_domowy wyrób

Składniki - mleko migdałowe:

  • 1 szklanka obranych migdałów
  • 4 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)

Składniki - mleko owsiane:

  • 1 szklanka płatów owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 3-4 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki - mleko kokosowe:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3-4 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
  • szczypta soli

Wykonanie:

Migdały (płatki/wiórki) namoczy na 8-12 godzin w szklance wody. Zawartość włożyć do malaksera i miksować do rozdrobnienia migdałów (płatków/wiórków), w razie konieczności dodać więcej wody. Dolać pozostałą wodę i wsypać dodatki. Zmiksować. Całość przecedzić przez sito wyłożone gazą. Odcisnąć. Przechowywać w lodówce do 2 dni.

Z pozostałej masy migdałowej przygotowuję miniserniczki, twarożki.

MLEKO OWSIANE

mleko owsiane_mleko roślinne_nabiał roślinny

MLEKO KOKOSOWE

mleko kokosowe_mleko roślinne_nabiał roślinny_domowy wyrób

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wyroby:

 domowe masło orzechowe_domowy wyrób_przetwory  granola orkiszowa_płatki śniadaniowe_danie na śniadanie  krem czekoladowy z kaszy jaglanej_domowa nutella_krem z kaszy_domowy wyrób  aromatyzowane oliwy_oliwa z cynamonem_oliwa z rozmarynem_oliwa z papryką_domowy wyrób