| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: rolada

środa, 22 czerwca 2016

Ciasta z owocami i galaretką to nasze ulubione ciasta na lato. Lekkie, delikatne, orzeźwiające i, co ważne, nie tak kaloryczne jak ciasta z kremem. Oprócz tradycyjnej blaszki, czyli krajanki biszkoptowej z galaretką i owocami przygotowuję tunel - plastry galaretki z owocami otoczone biszkoptem, a ostatnio roladę z galaretką i owocami. No i rolada sprawiała mi najwięcej kłopotu! By wyszła, trzeba uchwycić moment, gdy galaretka jest niepłynna i niestała. Jeśli jest zbyt płynna, wypływa ze zwijanego ciasta. Twarda nie daje się zwinąć. Ot, masz babo placek! Stój i pilnuj galaretki. Ale warto! Ciasto jest smaczne i efektowne!

Na podstawie "Moich Wypieków".

rolada z galaretką i truskawkami_rolada biszkoptowa_rolada z galaretką_biszkopt z galaretką i owocami

Składniki rolady:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • masło i wiórki lub bułka tarta do formy

Nadzienie:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • kilka truskawek
  • listki melisy

Wykonanie:

Piekarnik włączyć (temperatura 180 °C). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką (ew. wiórkami kokosowymi). Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka oddzielić od białek i rozmieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać, do uzyskania lśniącej, gęstej  masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką, przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy, wyrównać i piec 15 -20 minut na złoty kolor. 

W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony, gorący biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i od razu zwinąć razem ze ściereczką (wzdłuż krótszego boku). Wystudzić.

Przygotować owoce - umyć i osuszyć. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Ostudzić.

Rozwinąć roladę posmarować gęstniejącą galaretką, przy krótszym boku ułożyć truskawki, zwinąć jeszcze raz (bez ściereczki)*. Schłodzić (2-3 godziny w lodówce). Przed podaniem można posypać pudrem, ozdobić listkami melisy i owocami.

Uwagi:

*jeśli galaretka będzie "wypływać" z ciasta poczekać

**do ciasta można dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. Rolada będzie bardziej zwarta, ale ciut straci na smaku, będzie bardziej sucha

***rolady nie należy zbyt długo piec, ponieważ przesuszona trudniej zwija się (kruszy się i pęka)

****ciasto może mieć wiele wariantów. Zamiast cukru waniliowego można dodać skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny. Posypać blaszkę, przed pieczeniem, kruszonką migdałową lub wiórkami. Do galaretki dodać odrobinę likieru pomarańczowego (w wersji ze skórką pomarańczową). Wierzch ozdobić bitą śmietaną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rolada z galaretką i truskawkami_rolada biszkoptowa_rolada z galaretką_biszkopt z galaretką i owocami

rolada z galaretką i truskawkami_rolada biszkoptowa_rolada z galaretką_biszkopt z galaretką i owocami

Inne ciasta na lato:

Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  kruche ciasto z wiśniami i waniliową pianką_ciasto z owocami_ciasto kruche_ciasto na lato  ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato

sobota, 09 maja 2015

Rolada trójkolorowa nadziewana serkiem kremowym i łososiem. Trzy kolory rolady, to jej trzy smaki. Żółty jest zwykły, to smak słonego biszkoptu, zielony - szpinak i bazylia, a kolor pomarańczowy, to ajwar. Roladę można nadziać szynką konserwową. Można zwinąć na raz (tak jak paszteciki lub kulebiak), wtedy kolory rolady nie zmiksują się. Tak czy siak, rolada może być wspaniałą przystawką na każdym przyjęciu, przekąską do białego wina czy barszczu.

Z "Kuchni Broni" (z moimi zmianami).

trójkolorowa rolada_rolada wytrawna_rolada z łososiem_rolada szpinakowa_rolada z ajwarem_przystawka na przyjęcie

Składniki ciasta żółtego:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki sera kanapkowego typu feta
  • ew. szczypta kurkumy (wtedy ciasto będzie bardziej żółte)

Składniki ciasta zielonego:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmiksowanego szpinaku (u mnie 1 łyżka szpinaku i 1 łyżka bazylii)
  • szczypta soli

Składniki ciasta pomarańczowego:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ajwaru
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 300-400 g sera kremowego
  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • ew. posiekany koperek
  • ew. chrzan do serka

KAŻDY KOLOR CIASTA WYKONAĆ ODDZIELNIE

Wykonanie ciasta żółtego:

Żółtka połączyć z olejem śmietaną mąką, proszkiem do pieczenia i serkiem. Pianę ubić i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami.

Wykonanie ciasta zielonego:

Żółtka połączyć z olejem śmietaną mąką, proszkiem do pieczenia, solą i zmiksowanym szpinakiem z bazylią. Pianę ubić i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami.

Wykonanie ciasta pomarańczowego:

Żółtka połączyć z olejem śmietaną mąką, proszkiem do pieczenia, solą i ajwarem. Pianę ubić i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami.

Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować wzdłuż 3 jednakowej szerokości pasy (wzdłuż blachy). Na pierwszy pas nałożyć ciasto białe, na drugi pomarańczowe, na trzeci zielone. Wygładzić i piec w temperaturze 190 °C przez 15-20 minut.

trójkolorowa rolada_rolada wytrawna_rolada z łososiem_rolada szpinakowa_rolada z ajwarem_przystawka na przyjęcie

Upieczoną roladę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na ścierkę kuchenną (papierem do góry, ścierkę dodatkowo można wyłożyć papierem do pieczenia - w ten sposób papier będzie z jednej i drugiej strony ciasta) i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawiniętą roladę zostawić do wystudzenia.

Wystudzone ciasto rozwinąć, zdjąć papiery, posmarować połową serka (serek można doprawić chrzanem), położyć plastry łososia, posiekany koperek i ponownie serek. Zwinąć roladę (na raz lub zrolować; ja zrolowałam).

Przygotowaną roladę zawinąć w folię i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

trójkolorowa rolada_rolada wytrawna_rolada z łososiem_rolada szpinakowa_rolada z ajwarem_przystawka na przyjęcie

Inne przekąski na przyjęcia:

ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki

środa, 14 stycznia 2015

Przepyszne drobiowe mięso w galarecie. Idealne na kanapki, przekąskę na przyjęcie karnawałowe czy imieninowe. Najbardziej zaskakujące jest wykonanie, dlatego spodobała mi się nazwa - wędlina MacGyvera. Pokrojone mięso wkłada się w karton po soku, zawija w rękaw do pieczenia i gotuje. Dziwne, czyż nie?

Prawdę powiedziawszy, nie zrobiłabym tego dania, gdyby nie program p. Makłowicza o Islandii.  Kucharz piekł w ten sposób chleb, tyle że zakopywał karton w ziemi obok gejzeru.

Z "Kuchni Broni".

rolada drobiowa marmurek_wędlina drobiowa_mięso w galarecie_wędlina MacGyvera

W tle domowy chleb żytni.

Składniki:

  • 80 dag mięsa drobiowego pokrojonego w kostkę (piersi i udka)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 duża marchewka pokrojona w kostkę (można zastąpić papryką, pomidorami suszonymi)
  • kilka ogórków konserwowych (maleńkie krokodylki)
  • 1 pęczek posiekanej natki
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz świeżo zmielony
  • 3-4 łyżki żelatyny (dodałam raz 4, raz 3, przy 4 galaretka była bardziej sztywna)

Wykonanie:

Mięso, wodę, żelatynę (proszek), marchewkę, ogórki, posiekaną natkę, sól, czosnek, pieprz dokładnie i dobrze wymieszać. Całość przełożyć do obciętego (tylko góra) i umytego kartonu po soku (takiego z aluminium w środku). Owinąć w rękaw do pieczenia, zacisnąć (jak cukiereczek). Wstawić do wysokiego garnka z wrzącą wodą i gotować 1-1,20 godziny (woda do 3/4 wysokości kartonu). Po ugotowaniu wyjąć z wody i zostawić do ostudzenia. W kartonie jest pełno płynu, dlatego musi stać pionowo. Zimny wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Zdjąć karton (rozciąć) i kroić w plastry.

*Inny sposób przygotowania tej wędliny. Karton z surowym mięsem owinięty w folię do pieczenia, włożyłam do piekarnika (200 °C) i piekłam ok. 45 minut (ale tak naprawdę czas pieczenia zależy od szerokości pudełka. Jeśli jest wąskie, trzeba piec krócej, przy szerszym odwrotnie).

**wszystkie składniki trzeba dobrze wyrobić, by mięso nie rozpadało się

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A tak wyglądała wędlina przed pieczeniem (tego nie ma na zdjęciu, ale karton trzeba umieścić na tacy piekarnikowej lub talerzu do pieczenia - powierzchnia musi być płaska).

rolada drobiowa marmurek_wędlina drobiowa_mięso w galarecie_wędlina MacGyvera

Inne domowe wędliny:

indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami  schab minutka_domowe wędliny  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie

poniedziałek, 20 stycznia 2014

rolada biszkoptowa z pieczonymi jabłkami_jabłecznik_biszkopt z owocami_lekkie ciasta

Delikatne ciasto z kawałkami jabłek. Szybkie, efektowne i niesamowicie smaczne. Biszkopt w ten sposób upieczony, nie jest suchy - jabłka nadają wilgoci i charakteru. To znacznie lepsze rozwiązanie, niż rolada biszkoptowa z musem jabłkowym.

Moja propozycja na Dzień Babci i Dziadka.

Przepis z akcji "Zrolowani"; blog "Pauliny Kwiatkowskiej".

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru + ew. 3 łyżki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 kg obranych, bez gniazd nasiennych jabłek (u mnie boskopy lub złota reneta)
  • puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Tacę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i dalej na plasterki. Rozłożyć na przygotowanym papierze. Posypać 3 łyżkami cukru (jeśli są kwaśne, jeśli nie pominąć) i proszkiem budyniowym. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski i połączyć z cukrem i cukrem waniliowym. Miskę postawić nad garnkiem z wrzącą wodą. Ubić mikserem (najwyższe obroty) na gęstą i puszystą masę. Zdjąć z pary i cały czas ubijając ostudzić. Dodać mąkę delikatnie mieszając lub robotem na najniższych obrotach.

Masę przełożyć na jabłka, wyrównać i piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku ok. 30 minut.

Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę (to najtrudniejszy etap przygotowania ciasta) ciastem do dołu (czyli do góry nogami). Zdjąć papier i od razu (parząc palce) zwinąć ciasto jabłkami do środka.

Ostudzone oprószyć pudrem (ale świetne jest też na gorąco).

Znajdź mnie na fb.

rolada biszkoptowa z pieczonymi jabłkami_jabłecznik_biszkopt z owocami_lekkie ciasta

Inne słodkie rolady:

Makowiec biszkoptowy_makowiec zawijany_makowiec błyskawiczny_słodkości na Boże Narodzenie  rolada w waflu_ciasto z kremem_ciasto bez piekarnika_rolada  rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem

wtorek, 07 stycznia 2014

Kolejna moja propozycja na przyjęcie karnawałowe - rolada nadziewana szynką i żółtym serem. Można podać ją z barszczem, sokiem pomidorowym, białym winem. Można urozmaicić, dodają do ciasta posiekaną natkę lub szczypiorek.

Przepis na podstawie "Poradnika Domowego".

rolada z szynką i serem_ciasta wytrawne_dania na karnawał

Składniki ciasta:

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki maki
  • sól (dodałam pół łyżeczki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki farszu i dekoracji:

  • 20 dag szynki
  • 20 dag żółtego sera (o zdecydowanym smaku)
  • natka
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1łyżeczka chrzanu (lub więcej do smaku)
  • papryka, liście sałaty, inne ozdoby

Wykonanie:

Szynkę pokroić w drobną kostkę. Natkę posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Całość połączyć i ew. doprawić solą i pieprzem.

Foremkę o rozmiarach 24 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć na 180 °C.

Żółtka roztrzepać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do białek dodać stopniowo, delikatnie mieszając, żółtka z mąką. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 20 minut.

Gorące ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, położyć nadzienie i od razu (gorące) zwinąć. Owinąć w folię (dzięki temu będzie trzymało formę) i zostawić do ostygnięcia.

Śmietanę ubić dodać chrzan, ew. osolić. Paprykę pokroić na cząstki. Wystudzoną roladę przełożyć na talerz i udekorować śmietaną, papryką listkami sałaty (lub inaczej).

Znajdź mnie na fb.

Inne przekąski karnawałowe:

pełnoziarniste muffiny jak pizza_muffiny wytrawne_muffiny z ziołami_muffiny na słono  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta

 
1 , 2 , 3