| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: Mięso w galarecie

wtorek, 04 października 2016

Indyk w maladze to wspaniała przystawka na każde przyjęcie. Elegancka, delikatna, smaczna i ładnie się prezentuje. W naszym jesiennym sezonie imieninowo-urodzinowym - obowiązkowa :).

indyk w maladze_mięso w galarecie_przystawki

Składniki:

  • 0,5 kg upieczonej piersi z indyka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki masła
  • szklanka esencjonalnego rosołu
  • 1/3 szklanki białego wina likierowego (u mnie malaga)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • ozdoby: winogrona, liście winogron, inne

Wykonanie:

Indyka nasolić, oprószyć pieprzem, natrzeć czosnkiem i zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dodać masło, zacisnąć boki, przekuć i piec w, zależności od grubości mięsa, 25-35 minut. Wystudzić.

Rosół zagotować, dodać do niego malagę i żelatynę - wymieszać. Wystudzić.

Mięso pokroić na plastry, ułożyć na głębokim półmisku wraz z ozdobami. Zalać tężejącą galaretką. Zostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Do mięsa pasują gruszki z tymiankiem, buraczki z orzechami, chrzan, ćwikła, musztarda, marynaty.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

indyk w maladze_mięso w galarecie_przystawki

Inne mięsa w galarecie:

miniarurowe galaretki z kurczaka_mięso w galarecie_dania z drobiu_dania na jeden kęs_danie na Wielkanoc  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu  grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  szynka ze szparagami w galarecie_przystawki_karnawał  ozorki w galarecie_mięso w galarecie_podroby_przystawki_dania na przyjęcia_dania na Wielkanoc

sobota, 18 lipca 2015

Długo zastanawiałam się, czy zamieszczać ten wpis. Ozorki to bardzo kontrowersyjne i nietypowe danie. Wątróbki, żołądki, kaszanka, salceson - tak, ale ozorki...Już nazwa nie zachęca do sięgnięcia po danie. Z drugiej strony, czy to nie hipokryzja? Szynkę jemy, flaczki również, więc niech będą ozorki. U nas przygotowywane od dawna na przyjęcia i święta.

Specjał mamy Heleny z "Przepisów Czytelników. Biblioteczki Poradnika Domowego".

ozorki w galarecie_mięso w galarecie_podroby_przystawki_dania na przyjęcia_dania na Wielkanoc

Składniki:

  • 50-60 dag ozorków wieprzowych lub cielęcych
  • porcja włoszczyzny (bez kapusty)
  • żelatyna
  • sól
  • pieprz
  • dodatki: jajka ugotowane na twardo, pomidor, łyżka groszku, natka

Wykonanie:

Ozorki umyć i moczyć godzinę w zimnej wodzie. Następnie ozorki i warzywa zalać 3 szklankami wrzątku, posolić i gotować do miękkości.

Wyjąć mięso z wywaru i włożyć do zimnej wody. Przestudzone obrać ze skóry i pokroić w plastry. W czasie, gdy ozorki stygną, przygotować galaretę. Wywar przecedzić przez gazę lub sklarować, zmierzyć i rozpuścić żelatynę (ilość zależna od ilości wywaru). Doprawić i schłodzić.

Zalać pokrojone ozorki, po uprzednim przybraniu dodatkami. Wstawić do lodówki do stężenia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne mięsa w galarecie:

indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu  grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  szynka ze szparagami w galarecie_przystawki_karnawał  miniarurowe galaretki z kurczaka_mięso w galarecie_dania z drobiu_dania na jeden kęs_danie na Wielkanoc

środa, 14 stycznia 2015

Przepyszne drobiowe mięso w galarecie. Idealne na kanapki, przekąskę na przyjęcie karnawałowe czy imieninowe. Najbardziej zaskakujące jest wykonanie, dlatego spodobała mi się nazwa - wędlina MacGyvera. Pokrojone mięso wkłada się w karton po soku, zawija w rękaw do pieczenia i gotuje. Dziwne, czyż nie?

Prawdę powiedziawszy, nie zrobiłabym tego dania, gdyby nie program p. Makłowicza o Islandii.  Kucharz piekł w ten sposób chleb, tyle że zakopywał karton w ziemi obok gejzeru.

Z "Kuchni Broni".

rolada drobiowa marmurek_wędlina drobiowa_mięso w galarecie_wędlina MacGyvera

W tle domowy chleb żytni.

Składniki:

  • 80 dag mięsa drobiowego pokrojonego w kostkę (piersi i udka)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 duża marchewka pokrojona w kostkę (można zastąpić papryką, pomidorami suszonymi)
  • kilka ogórków konserwowych (maleńkie krokodylki)
  • 1 pęczek posiekanej natki
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz świeżo zmielony
  • 3-4 łyżki żelatyny (dodałam raz 4, raz 3, przy 4 galaretka była bardziej sztywna)

Wykonanie:

Mięso, wodę, żelatynę (proszek), marchewkę, ogórki, posiekaną natkę, sól, czosnek, pieprz dokładnie i dobrze wymieszać. Całość przełożyć do obciętego (tylko góra) i umytego kartonu po soku (takiego z aluminium w środku). Owinąć w rękaw do pieczenia, zacisnąć (jak cukiereczek). Wstawić do wysokiego garnka z wrzącą wodą i gotować 1-1,20 godziny (woda do 3/4 wysokości kartonu). Po ugotowaniu wyjąć z wody i zostawić do ostudzenia. W kartonie jest pełno płynu, dlatego musi stać pionowo. Zimny wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Zdjąć karton (rozciąć) i kroić w plastry.

*Inny sposób przygotowania tej wędliny. Karton z surowym mięsem owinięty w folię do pieczenia, włożyłam do piekarnika (200 °C) i piekłam ok. 45 minut (ale tak naprawdę czas pieczenia zależy od szerokości pudełka. Jeśli jest wąskie, trzeba piec krócej, przy szerszym odwrotnie).

**wszystkie składniki trzeba dobrze wyrobić, by mięso nie rozpadało się

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A tak wyglądała wędlina przed pieczeniem (tego nie ma na zdjęciu, ale karton trzeba umieścić na tacy piekarnikowej lub talerzu do pieczenia - powierzchnia musi być płaska).

rolada drobiowa marmurek_wędlina drobiowa_mięso w galarecie_wędlina MacGyvera

Inne domowe wędliny:

indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami  schab minutka_domowe wędliny  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie

wtorek, 14 stycznia 2014

Galaretki na jeden kęs. Do nich sok z cytryny, musztarda lub chrzan i może pajda chleba? Zwykle robiłam je w małych filiżankach, ale za sprawą Gosi zmieniłam foremki i to jest to! Nie trzeba dzielić, świetnie się prezentują na każdym spotkaniu, czy uroczystości.

Miniaturowe galaretki z kurczaka_przekąski na jeden kęs_mięso w galarecie_finger food_dania na karnawał_śniadanie Wielkanocne

W tle chleb wiejski na zakwasie drożdżowym.

Składniki (na 16 minigalaretek):

  • 1/2 l rosołu (aromatycznego, odtłuszczonego)
  • 2 ugotowane podudzia kurczaka
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • natka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ew. jajka przepiórcze (8 sztuk)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotować 16 kieliszków o pojemności 40 ml (mam plastikowe). Do wrzącego rosołu dodać żelatynę i dobrze wymieszać (nie gotować!), doprawić. Mięso pokroić na cząstki. Marchewkę w plasterki. Groszek osączyć. Ugotowane jajka przekroić na pół (opcjonalnie). Na dno każdego kieliszka włożyć listki pietruszki, plasterki marchewki, groszek, mięso, ew. połówki jajek. Zalać chłodną galaretką. Ostudzić.

Znajdź mnie na fb.

Miniaturowe galaretki z kurczaka_przekąski na jeden kęs_mięso w galarecie_finger food_dania na karnawał_śniadanie Wielkanocne

Inne mięsa w galarecie:

grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  szynka ze szparagami w galarecie_przystawki_karnawał  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu  

piątek, 28 grudnia 2012

Szparagi otulone szynką, zalane esencjonalną, pikantną galaretą. Świetna, błyskawiczna sylwestrowo-karnawałowa przystawka.

Przepis z miesięcznika "Kuchnia".

Inne moje dania karnawałowe można zobaczyć tu.

szynka ze szparagami w galarecie_przystawki_karnawał

Składniki:

  • 8 plastrów szynki
  • 16 marynowanych szparagów
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 kawałki papryki marynowanej
  • 1/2 l esencjonalnego rosołu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • dekoracja: papryka konserwowa, natka pietruszki lub koperek, majonez

Wykonanie:

W gorącym, odtłuszczonym, doprawionym pieprzem  rosole rozpuścić żelatynę, schłodzić. Ogórki i paprykę podzielić wzdłuż na ćwiartki, szparagi osączyć z zalewy. Na każdy płat szynki położyć po kawałku ogórka i papryki, po dwa szparagi i zawinąć. Rulony ułożyć na głębokim półmisku, zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki. Przed podaniem ozdobić.

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji "Sylwestrowo-imprezowo".

Inne dania karnawałowe:

grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór   indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu  Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato



 
1 , 2