| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: czarnuszka

niedziela, 02 września 2018

Makaron z cukinią, pomidorami i fetą , to błyskawiczny obiady, ciepła kolacja, drugie śniadanie do pracy. Ważnym składnikiem dania jest tymianek (ostatnio moje ulubione zioło).

makaron z pomidorami, cukinią i fetą_makaron z warzywami_danie błyskawiczne_szybki obiad

Składniki:

  • 250 g makaronu z soczewicy (może być zwykły)
  • 500 g pomidorów
  • 500 g cukinii
  • 100-150 g fety
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • nasiona lub pestki do posypania dania
  • sól, pieprz
  • ew. parmezan do oprószenia dania
  • ew. passata pomidorowa

Wykonanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem, po chwili odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cukinię, jeśli młoda, pokroić w dużą kostkę bez obierania. Starą obrać i wypestkować, pokroić. Czosnek obrać z przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim cukinię, dodać czosnek, pomidory, posiekane zioła. Chwilę smażyć mieszając, dodać fetę pokrojoną w kostkę i makaron. Całość wymieszać. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać 1/2 szklanki passaty pomidorowej. Przed podaniem posypać dowolnymi nasionami lub pestkami (czarnuszka, pestki dyni, słonecznik, dowolne orzechy) i oprószyć startym parmezanem.

4 porcje.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

makaron z pomidorami, cukinią i fetą_makaron z warzywami_szybki obiad_błyskawiczne danie

Inne dania z makronem:

tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  muszle z kurczakiem i mascarpone_makaron z mięsem_pasta_kuchnia włoska_dania błyskawiczne  farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka  Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony  makiełki_kluski z makiem_makaron z masą makową_dania na Boże Narodzenie  

sobota, 11 lutego 2017

Po chlebie jaglanym, który piekłam na okrągło, nastał czas chleba kukurydzianego. Chleba o zdecydowanym smaku, takiego do domowego smalcu (:)), pięknym, żółtym kolorze, z siemieniem lnianym i wyrazistym dodatkami (czarnuszka lub kminek). Tak jak każdy chleb bezglutenowy, kruszy się i szybko się starzeje.

Na podstawie przepisu z broszurki "Smaczna kuchnia bez glutenu. Śniadania i kolacje" (z moimi zmianami).

chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka gumy kasantanowe (można pominąć, ale poprawia strukturę chleba)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka kminku lub czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki przegotowanej, letniej wody

Wykonanie:

Keksówkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać mąki, gumę, siemię, kminek, sól.

Drożdże wymieszać z cukrem, po chwili będą płynne.

Do mieszanki mącznej dodać wodę, rozpuszczone drożdże i wymieszać. Masa powinna być taka jak gęsty budyń, jeśli się kruszy i nie daje się połączyć, dodać ciut więcej wody.

Ciasto przełożyć do foremki i zostawić na 30-50 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (nie dłużej, potem zaczyna opadać).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec ok. 1 godziny.

Przestudzić i wyjąć z foremki.

Ze starego (po 2-3 dniach) chleba, bardzo dobre są grzanki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo    

sobota, 20 lutego 2016

Słone ciasteczka. Pikantny dodatek do wszelkich dipów, past i do piwa.

Z "Kuchni Prezydentowej" z moimi zmianami.

Na zdjęciu z domowym hummusem.

domowe krakersy_słone ciasteczka_ciasteczka z ziolami_słona przegryzka

Składniki:

  • 1i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oliwy (u mnie pikantna, dzięki temu ciastka mają moc)
  • sól morska, gruboziarnista do posypania
  • dodatki w połowie ciasta dodatki 1, w drugiej 2

Dodatki 1:

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki startego parmezanu

Dodatki 2:

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • czarnuszka do posypania

domowe krakersy_słone ciasteczka_ciasteczka z ziolami_słona przegryzka

Wykonanie:

Składniki połączyć, podzielić na dwie części. Do jednej dodać dodatki 1, do drugiej rozmaryn. Zagnieść i rozwałkować na cienki placek. Wykrawać ciasteczka. Te z serem posypać solą morską, z rozmarynem - czarnuszką. Posypki przycisnąć do ciastek.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 °C, aż zbrązowieją.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

domowe krakersy_słone ciasteczka_ciasteczka z ziolami_słona przegryzka

Inne słone przegryzki:

domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado   paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe

wtorek, 11 listopada 2014

Rogaliki na słono to świetna przekąska do białego soku pomidorowego, barszczu czy innej czystej zupy. Sprawdzają się na wszelkich przyjęciach, babskich spotkaniach, piknikach, jako przegryzka karnawałowa lub sylwestrowa. Można je podać na ciepło, ale świetne są także na zimno. Jedna uwaga - trzeba je dobrze doprawić!

rogaliki nadziewane szpinakiem_rogaliki na słono_rogaliki z ciasta francuskiego_przekąski karnawałowe

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 200 g szpinaku mrożonego (lub 400 g świeżego)
  • 50 g sera pleśniowego (choćby gorgonzoli)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
  • oliwa do podsmażenia szpinaku (najlepiej pikantna)
  • żółtko do posmarowania rogali
  • posypka (do wyboru: czarnuszka, kminek, sezam, gruba sól, mak, inne)

Wykonanie:

Przygotować nadzienie. Na patelni podgrzać oliwę i wrzucić szpinak. Podgrzewać aż się rozmrozi i odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony ser. Podgrzewać do rozpuszczenia sera. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wystudzić.

Ciasto lekko rozwałkować. Podzielić na dwa pasy. Każdy z pasów podzielić na trójkąty (podstawa 8 cm cm, boki po 15 cm). U podstawy trójkąta kłaść nadzienie. Zwijać, zagiąć w podkowę. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać posypką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 °C na złoty kolor. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rogaliki nadziewane szpinakiem_rogaliki na słono_rogaliki z ciasta francuskiego_przekąski karnawałowe

Inne przekąski typu finger food:

wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki

wtorek, 06 maja 2014

Wiosennych wypieków ciąg dalszy. Dziś placek z ciasta francuskiego nadziewany szpinakiem i trzema serami. Kompozycję uzupełnia i wyostrza dodatek czosnku i gałki muszkatołowej. Placek zabawnie i wiosennie wygląda, a przy tym fantastycznie smakuje. Z dodatkiem barszczu lub białego soku pomidorowego może być daniem obiadowym, a z białym, wytrawnym winem można podać go na kolacji z przyjaciółmi. Jeśli ciasto francuskie zastąpimy krucho-drożdżowym (choćby TYM), może być przekąską na przyjęciu pod chmurką.

Składanie ciasta wg pomysłu z TEJ strony.

słoneczny placek ze szpinakiem_ciasto wytrawne ze szpinakiem_ciasto francuskie ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 450 g szpinaku mrożonego lub 800-900 g szpinaku świeżego
  • 100 g ostrego sera pleśniowego
  • 200 g fety
  • 100 g startego parmezanu lub innego twardego sera (rubin, szafir)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • czosnek (1-2 ząbki)
  • odrobina oliwy lub masła do szpinaku
  • ew. bułka tarta
  • żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka
  • ew. do posypania czarnuszka, kminek, sól morska

Wykonanie:

Na patelni podgrzać oliwę, dodać szpinak i dusić do momentu odparowania wody. Dodać pokruszoną fetę i ser pleśniowy, podgrzewać do rozpuszczenia. Doprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyłączyć i dodać parmezan. Wymieszać i zostawić do wystudzenia. Gdyby masa była zbyt rzadka, dosypać trochę tartej bułki.

Arkusz ciasta przekroić na pół. Z każdej części wykroić koła o średnicy 24 cm. Resztki zostawić. Na koniec można z nich upiec rogaliki z jabłkami lub talarki z żółtym serem i papryką.

Masę podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Na jednym z wykrojonych kół nałożyć pierścień i kółko na środku zimnej masy szpinakowej (wg instrukcji na zdjęciach). Przykryć drugim kołem. Boki kół połączyć, zaciskając widelcem. Środek oddzielający obie masy również zacisnąć. Na środku ciasta położyć miseczkę o średnicy podobnej do naszego nadzianego kółka. Zewnętrzną część ciasta pociąć  na kawałki 3-4 cm (jak w instrukcji poniżej). Każdy kawałek odwrócić szpinakiem do góry (nie odcinając od części środkowej). Całość posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Można posypać czarnuszką, kminkiem, grubą solą morską.słoneczny placek ze szpinakiem_ciasto wytrawne ze szpinakiem_ciasto francuskie ze szpinakiem

 

 

 

 

 

 

 

 słoneczny placek ze szpinakiem_ciasto wytrawne ze szpinakiem_ciasto francuskie ze szpinakiem

słoneczny placek ze szpinakiem_ciasto wytrawne ze szpinakiem_ciasto francuskie ze szpinakiem 

Piec w rozgrzanym do 220 - 230 °C ok. 25 minut (na złoto).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania ze szpinakiem:

Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik   polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny  Kasza gryczana biała ze szpinakiem i fetą_kuchnia mazowiecka_dania z kaszą gryczaną_dania wegetariańskie  pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc

 
1 , 2