| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: śliwki suszone

czwartek, 23 marca 2017

Mazurek dla dorosłych, z dużą porcją rumu. Niesamowicie bogaty, bo i śliwki, i kajmak, i czekolada.

Mazurek jest bezglutenowy.

mazurek śliwka w czekoladzie na spodzie owsianym_mazurek bakaliowy_mazurek wielkanocny_mazurek bezglutenowy

Owsiany spód:

  • 20 dag płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masa
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego

Płatki zrumienić na patelni. Trzeba uważać, by nie przypalić płatków, najlepiej mieszać od czasu do czasu. Ostudzić, połowę zmielić. Całość wymieszać z mlekiem i sodą.

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Połączyć z płatkami i ekstraktem migdałowym.

Ubić pianę ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w 190 °C (do zrumienienia).

Wierzch:

  • 2 garście śliwek suszonych
  • słoik powideł
  • 1 puszka kajmaku (u mnie Gostyń)
  • 2 czekolady (u mnie mleczne z dodatkiem gorzkiej)
  • rum do namoczenia śliwek
  • 4-6 łyżek kremówki do rozpuszczenia czekolady
  • dowolne ozdoby (u mnie biała czekolada, jajka czekoladowe, pistacje i zajączek wielkanocny)

Śliwki umyć, osuszyć  i namoczyć w rumie (najlepiej 12 godzin lub dłużej). Pokroić w paski, wymieszać z powidłami i rumem pozostałym z moczenia śliwek (ilość rumu do smaku). Na wystudzony spód położyć powidła ze śliwkami, na to kajmak, dalej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Gdy czekolada zastygnie, ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mazurek śliwka w czekoladzie na spodzie owsianym_mazurek bakaliowy_mazurek wielkanocny_mazurek bezglutenowy

W tle mazurek kajmakowy na spodzie jaglanym. 

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

czwartek, 03 grudnia 2015

Ciemny biszkopt bez proszku do pieczenia, lekki i puszysty. Starodawny krem maślany z czekoladą. Polewa czekoladowa ze śliwkami nasączonymi alkoholem. To składniki tortu śliwka w czekoladzie. Tortu dla miłośników czekolady, ciast przekładanych i ciast z alkoholem.

Z cyklu "Przepisy na Boże Narodzenie".

Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

Składniki biszkoptu:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru (ok. 100 g)
  • 200 g czekolady (u mnie mleczna)
  • 200 g miękkiego masła

Składniki polewy:

  • 50 dag suszonych śliwek (kalifornijskie)
  • 300 ml wódki
  • 150 g czekolady (u mnie mleczna)
  • 100 g masła

Wykonanie:

Śliwki namoczyć w alkoholu. Najlepiej zostawić, w zamykanym pojemniku, na noc.

Biszkopt:

Upiec dzień przed przygotowaniem tortu.

Piekarnik nastawić na 170 °C.

Dół tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Żółtka roztrzepać.

Mąkę i kakao przesiać.

Białka ubić ze szczyptą soli. Ubijając, na najwyższych obrotach miksera, stopniowo, po łyżce, dodawać cukier. Miksować do momentu aż piana będzie lśniąca i gadka, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i powoli dodać roztrzepane żółtka. Wyłączyć mikser i delikatnie mieszając szpatułką, dodać mąkę i kakao. Przełożyć do foremki, wygładzić.

Piec ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Od razu wyjąć z piekarnika i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę. Zostawić w tortownicy do całkowitego wystudzenia.

Zimny okroić ostrym nożem i wyjąć z formy. Przekroić na dwie części.

Krem:

Czekoladę zmiksować w malakserze.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę.

Żółtka, jajka i cukier ubijać na parze do zgęstnienia. Masa będzie ciepła. Zestawić z pary, dodać czekoladę i dalej ubijać do wystudzenia. 

Do utartego masła dodać stopniowo (powoli, po łyżce!) jajka z cukrem i czekoladą. Przez cały czas miksując masę.

Wierzch:

Śliwki osączyć z alkoholu. Nie wylewać wódki.

Masło rozpuścić i do gorącego dodać połamaną czekoladę. Mieszać do połączenia składników.

Składanie:

Na paterze położyć jeden z blatów. Nasączyć go połową alkoholu. Położyć połowę kremu, przykryć drugim blatem, także nasączyć go alkoholem i posmarować pozostałym kremem. Na wierzchu układać śliwki moczone w polewie czekoladowej. Resztą polewy polać cały tort. Zostawić do zastygnięcia. Kroić ostrym nożem moczonym w gorącej wodzie.

WARIANTY TORTU:

1. Część wódki można zastąpić rumem

2. Przed położeniem kremu na dolny placek, można posmarować go powidłami lub czekośliwką

3. Zamiast czekolady mlecznej, można użyć deserowej lub gorzkiej. Tort będzie bardziej wytrawny.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

Na podstawie "Kuchni Przyjaciółki".

Inne przepisy na torty na Boże Narodzenie:

torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem

środa, 10 grudnia 2014

Jedna z moich ulubionych zup owocowych - esencjonalna, zimowa, świąteczna. Pierwszy raz próbowałam jej hmm...na stołówce. I to była miłość od pierwszego kęsa. A ostatnio przeczytałam, że zupa jest wpisana na listę dań regionalnych Kujaw. 

zupa z suszonych śliwek_wigilijna zupa_zupa kujawska_zupa owocowa

Składniki:

  • 15 dag suszonych śliwek
  • 1,5 litra wody
  • kawałek kory cynamonowej
  • 2-3 goździki
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku
  • łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki
  • ew. śmietana kwaśna do zabielenia zupy

Wykonanie:

Śliwki umyć, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której moczyły się z dodatkiem kory cynamonowej, goździków, cukru waniliowego, szczypty soli. Mąkę rozrobić w zimnej wodzie i intensywnie mieszając dodać do zupy. Zagotować, doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Można zabielić. Podawać z domowym makaronem (moje przepisy TU i TU).

Uwaga:

* zwykłą mąkę można zastąpić ziemniaczaną (trzeba użyć mniej)

** jeśli zupa będzie za gęsta, dodać wody

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wigilijne zupy:

barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie i Wigilię  zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie  zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska

środa, 19 marca 2014

Pieczony schab w majeranku i ze śliwkami to klasyka. Urozmaica go polędwiczka, którą jest sprytnie nadziany. Jest soczysty, ma zdecydowany smak i ciekawie się prezentuje. Świetnie nadaje się na niedzielny, czy też świąteczny obiad, ale może być także domową wędliną.

Przepis z broszurki "Maciej Kuroń poleca" (zmodyfikowany).

schab nadziewany polędwiczką i śliwkami_pieczeń ze schabu_domowa wędlina_schab faszerowany_Wielkanoc

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • ok. 10 suszonych śliwek kalifornijskich
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju do obsmażenia mięsa

schab nadziewany polędwiczką i śliwkami_pieczeń ze schabu_domowa wędlina_schab faszerowany_Wielkanoc

Wykonanie:

Polędwiczkę umyć i nadziać śliwkami, nasolić, natrzeć majerankiem, czosnkiem, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki, by mięso zamarzło.

Schab umyć, obrać z błon, natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Ostrym nożem wzdłuż schabu zrobić wgłębienie (głęboką kieszeń) i w nie włożyć zamrożoną polędwiczkę ze śliwkami. Całość opiec na oleju i włożyć do brytfanny, przykryć. Piec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku ok. 1 godziny (ten piekłam 1 godzinę 20 minut). Po upieczeniu zostawić chwilę w naczyniu, w którym piekliśmy mięso. Kroić w plastry.

Pan Kuroń podawał mięso z pieczonymi jabłkami nadziewanymi kiszoną kapustą. Moje mięso upiekłam na kanapki, jako domową wędlinę, ale wersję z jabłkami przygotowywałam wielokrotnie.

Znajdź mnie na fb.

schab nadziewany polędwiczką i śliwkami_pieczeń ze schabu_domowa wędlina_schab faszerowany_Wielkanoc

Inne pieczyste:

pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc  szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chranowym_domowa wędlina_danie na Wielkanoc  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina

piątek, 24 stycznia 2014

Moje pierożki to krucho-drożdżowe ciasto z marcepanowo-śliwkowym wnętrzem. Świetnym uzupełnieniem nadzienia jest skórka pomarańczowa i rum. Za ich sprawą słodki farsz nabiera charakteru. A ciasto na pierogi? Wielokrotnie gościło na blogu, ale w wersji na słodko pojawia się po raz drugi. Przyznaję się, prób ze słodkim nadzieniem miałam więcej (surowe owoce, suszone morele, rodzynki, twaróg na słodko), ale dopiero kajmakowo-kokosowe i śliwkowo-marcepanowe, są tymi godnymi polecenia.

Pieczone pierożki nadziewane śliwkami i marcepanem_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi na słodko

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • sól (łyżeczka lub mniej)

Składniki nadzienia:

  • 30 dag suszonych śliwek
  • 30 dag masy marcepanowej
  • 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • rum lub inny aromatyczny alkohol do namoczenia śliwek
  • cukier puder do oprószenia pierogów (ew. lukier)

Wykonanie:

Śliwki namoczyć w alkoholu.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Śliwki i marcepan pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem ze skórką pomarańczową.

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować letnią wodą. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto. Przestudzone oprószyć pudrem lub polukrować.

Znajdź mnie na fb.

Inne pieczone pierogi:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

 
1 , 2