| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kociołek pasterski

środa, 13 sierpnia 2014

Danie, które przyrządzamy na podstawie książki "Dwaj Łakomi Włosi". I choć autorzy przekonują, że łączy w sobie trzy regiony włoskie, dla nas łączy kuchnie kilku państw. Sposób przygotowania w kociołku nad ogniskiem, przywodzi na myśl pasterzy rumuńskich, chorwackich, z puszty węgierskiej, ale też nie obcy jest kuchni włoskiej. Polenta, zwana mamałygą, to danie popularne we Włoszech, na Węgrzech, w Rumunii, Bułgarii. A dla nas, latem, kociołek palący się nad ogniskiem, to wspaniały sposób spędzania wolnego czasu.

Danie Artura.

gulasz z polentą Łakomych Włochów_kociołek pasterski_kuchnia włoska_kuchnia węgierska_kuchnia rumuńska

Składniki gulaszu:

  • 1,1 kg mieszanych mięs -wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk, inne - pokrojonych w kostkę
  • 50 ml oliwy
  • 2 łodygi selera naciowego (u nas kawałek zwykłego) pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w półplasterki
  • 1 duża marchew pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1/2 łyżki nasion jałowca
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 liście szałwii
  • 1/2 łyżki listków rozmarynu
  • 0,8 kg przecieru pomidorowego z całymi pomidorami (w sezonie świeże pomidory)
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Składniki polenty:

  • 1,5 l wody
  • 10 g soli
  • 300 g kaszy kukurydzianej
  • 60 g startego miękkiego sera (przepis podaje fontanę)
  • 40 g startego parmezanu
  • 50 g masła

Wykonanie gulaszu:

W kociołku (można w dużym garnku) rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa i czosnek. Chwilę smażyć, aż zmiękną. Dodać mięso i zrumienić je ze wszystkich stron. Dodać wino, przyprawy (jałowieć, pieprz, szałwię, rozmaryn) oraz przecier pomidorowy. Zagotować, po czym włożyć do kociołka gałkę muszkatołową i koncentrat. Gotować, bez przykrycia, do momentu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewając płyn (wino lub przecier pomidorowy). Ugotowane doprawić solą i pieprzem. 

Taki sposób podaje książka. Nauczeni doświadczeniem, gotujemy ciut inaczej. Najpierw wkładamy do kotła wołowinę, w dalszej kolejności pozostałe mięsa - wieprzowinę, indyka, kurczaka. W połowie gotowania dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy.

Gatunki mięs, które wybieramy, to: z wołowiny - karkówka, indyk i kurczak - udka, wieprzowina - łopatka.

Wykonanie polenty:

Gdy mięso będzie prawie gotowe, przygotować polentę. W garnku zagotować wodę z solą. Wsypać kaszę, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Gotować, aż zgęstnieje i będzie gładka (przez cały czas mieszając, inaczej może się przypalić). Dodać sery i masło. Wymieszać.

Można wyłożyć kaszę na jeden ogromny talerz, a w środek włożyć mięso, tak by kasza tworzyła wokół gulaszu wieniec i jeść dobierając (tak proponują autorzy). Ewentualnie położyć na oddzielne półmiski polentę i mięso.

Znajdź mnie na fb.

gulasz z polentą Łakomych Włochów_kociołek pasterski_kuchnia włoska_kuchnia węgierska_kuchnia rumuńska

A to nasz kociołek nad ogniskiem.

gulasz z polentą Łakomych Włochów_kociołek pasterski_kuchnia włoska_kuchnia węgierska_kuchnia rumuńska

Inne mięsa, które można przygotować w plenerze:

patelnia_dania z drobiu_gyros_przepisy na lato  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato  Ragu Dwóch Łakomych Włochów_dania z wieprzowiny_dania z wołowiny_kuchnia włoska  szaszłyki z indyka_dania z drobiu_dania na lato

piątek, 23 listopada 2012

Mięsne ragu to danie pochodzące z południowych Włoch. Tradycyjnie jedzone podczas niedzielnego obiadu. Jednym słowem to taki włoski schabowy. 

Po raz pierwszy zobaczyłam je w programie "Dwóch Łakomych Włochów" i od razu wypróbowałam. To był strzał w dziesiątkę. Danie jest smaczne, aromatyczne, w naszym stylu. Niestety ma jedną poważną wadę, przygotowanie wymaga czasu.

Ragu Dwóch Łakomych Włochów_dania z wieprzowiny_dania z wołowiny_kuchnia włoska

Składniki:

  • 5 łyżek stołowych oliwy
  • 1 mała cebula
  • 500 g pręgi wołowej
  • 500 g żeberek wieprzowych (zastępuję chudszą wieprzowiną)
  • 200 g kiełbasek wieprzowych (u nas biała)
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3x400 g pomidorów z puszki (u mnie własne)
  • garść bazylii
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

 Mięso pokroić na duże kawałki, kiełbasę pozostawić w całości. Cebulę drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę. Partiami obsmażyć mięso. Dodać koncentrat rozmieszany z winem i zredukować ilość płynu o jedną trzecią. Do garnka włożyć  posiekane pomidory (pomidory razem z sosem) i bazylię. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 2 godzin, mieszając od czasu do czasu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wina.

Danie najlepsze jest z makaronem lub białym chlebem + oczywiście z obowiązkową sałatką i lampką czerwonego wina.

 Znajdź mnie na fb.

Inne włoskie dania:

Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska  kurczak po umbryjsku_dania z drobiu_mięso z rozmarynem  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanki