| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: pasty i smarowidła do chleba

sobota, 03 lutego 2018

Wegański smalec to nic innego jak dobrze doprawiona pasta z fasoli z suszonymi śliwkami, majerankiem i cebulką. Rewelacyjny na kanapki, jako farsz do wytrawnych naleśników, nadzienie do słonych babeczek  - i w tej wersji jest hitem imprez.

Z książki "Jadłonomia" Marty Dymek.

wegański smalec_pasta z fasoli_smalec z fasoli_pasta do chleba_domowe smarowidło

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli (może być z puszki, ale lepsza samodzielnie ugotowana)*
  • 2 cebule (u mnie szalotki)
  • 4 suszone śliwki**
  • 1 łyżka sosu sojowego (uwaga! w wersji bezglutenowej trzeba czytać skład, większość sosów sojowy ma dodatek pszenicy)
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • olej roślinny (neutralny w smaku) do smażenia
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 1 ziarno ziela angielskiego, 1 ziarno jałowca, 1 goździk, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, tłuczony lub grubo zmielony pieprz***

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić ze śliwkami. Rozgrzać olej wrzucić cebulę, liście laurowe, ziele angielski, jałowiec, goździk. Całość dusić do momentu aż cebula będzie miękka i ładnie przyrumieni się. Trzeba piec na wolnym ogniu i mieszać, by nie przypalić cebuli. Wyjąć przyprawy i ostudzić.

Fasolę, sos sojowy, wodę, majeranek roztarty w dłoniach, sól - zmiksować na gładką masę. Dodać śliwki i cebulę i połączyć (jeśli miksujemy to tak, by grudki pozostał).  Doprawić pieprzem i ew. solą.

*jeśli gotuję fasolę, to od razu dużą ilość (oszczędzam przyrodę i pieniądze) i przeznaczam fasolę na zupę, fasolkę po bretońsku, pasty, pasztety, sałatki lub, w ostateczności, mrożę.

**zamiast śliwek można dodać kwaśne, pokrojone w kostkę i skarmelizowane jabłko

***zazwyczaj oddaję więcej majeranku

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

wegański smalec_pasta do chleba_pasta z fasoli_smarowidło do chleba_ nadzienie do babeczek_farsz do naleśników

Inne pasty do chleba:

pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie  pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato  pasta z bobu_smarowidło do chleba_danie wegetariańskie  Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie  domowy paprykarz_pasta z makreli_domowe smarowidła_dania z ryb  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  pasta z wędzonego łososia_pasta na śniadanie_pasta rybna_smarowidło do chleba 

poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Pasta na śniadanie z łososiem, serkiem ziołowym i szczypiorkiem. Proste, błyskawiczne i smaczne.

Z "Dorota smakuje".

pasta z wędzonego łososia_pasta na śniadanie_pasta rybna_smarowidło do chleba

Składniki:

  • 125 g łososia wędzonego (świetny jest taki z pieprzem, ale może być bez dodatków)
  • 125 g serka kremowego (lubię wersję z serkiem ziołowym)
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Wykonanie:

Posiekany szczypiorek, podzielonego na części łososia i serek - wymieszać (pasta nie jest gładkim smarowidłem). Całość doprawić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

Inne pasty i smarowidła:

pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato  pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie  domowy paprykarz_pasta z makreli_domowe smarowidła_dania z ryb

niedziela, 06 sierpnia 2017

Przepis na ten smakołyk dostałam od mojej siostry, a Ewa znalazła go na blogu "Jadłonomia". Trochę go zmieniłam, tu odjęłam, tam dodałam, dopasowując smarowidło do preferencji rodzinki. Idea i główny smak przepisu pozostał. Krem jest słodki i wytrawny, i marcepanowy, i nie można mu się oprzeć. Sami spróbujcie :).

W tle domowy krem raffaello i bounty (są na blogu).

domowa migdałowa nutella_zdrowa nutella_zdrowe słodycze_słodycze bez cukru

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka daktyli 
  • 1 szklanka wody z moczenia daktyli
  • spora szczypta soli
  • ew. ekstrakt migdałowy (ostatnio pomijam) lub aromatyczny rum
  • ew. czekolada mleczna (ostatnio dodaję, ale nie zawsze)

Wykonanie:

Daktyle zalać 2 szklankami wrzątku.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Wsypać na tacę migdały (ze skórką) i prażyć 10 minut, mieszając 2-3 razy. Wiem, że można to zrobić na patelni, ale o wiele lepiej smakują migdały uprażone w piekarniku.

Tak przygotowane migdały zmiksować blenderem, dodać osączone daktyle (nie wylewać wody), kakao, sól i ew. dodatki. Całość miksować i powoli wlewać szklankę wody z moczenia migdałów. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Co robię z tym kremem? Zjadam sam :), smaruję chleb, naleśniki, placuszki, a ostatnio kremem przekładam wafle (ale to nie był dobry pomysł).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne smarowidła do chleba:

 krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy  pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie  pasta z bobu_smarowidło do chleba_danie wegetariańskie  domowy paprykarz_pasta z makreli_domowe smarowidła_dania z ryb  brioszka z musem czekoladowym z awokado_domowe pieczywo_pieczywo na drożdżach_bułka maślana_pasta do chleba  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado 

poniedziałek, 23 lutego 2015

Pasta jajeczna ze starego zeszytu Mamy. Do niej bezglutenowe bułki śniadaniowe z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Pyszne śniadanko :).

Przepis na bułki z książki M. Szloser i W. Gąsiorowskiej "Kuchnia polska bez pszenicy".

pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie

Składniki pasty:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 20 dag sera żółtego (ostry, raczej miękki)
  • 1 duża łyżka majonezu (lub więcej, według smaku)
  • pęczek szczypiorku (w zeszycie Mamy była duża porcja suszonej bazylii)
  • sól, pieprz do smaku

Składniki bułek:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 10 g płatków gryczanych (u mnie jaglane)
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • letnia woda, tyle by ciasto miało konsystencję gęstego budyniu

Wykonanie bułek:

Mąki, drożdże, płatki, zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól wymieszać. Dodawać powoli wodę, tyle by ciasto miało konsystencję gęstego budyniu. Zostawić do wyrośnięcia. Formować bułki (4 sztuki), można posypać dowolnymi ziarnami i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C 25-30 minut (lub dłużej).

Wykonanie pasty:

Ugotowane jajka i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać posiekany szczypiorek lub pokruszoną bazylię, majonez. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe smarowidła do chleba:

Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie   domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo  pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato

sobota, 10 stycznia 2015

Kokosowo-migdałowy krem na bazie kaszy jaglanej. Kolejne słodkie smarowidło do chleba, naleśników, placuszków. Jeśli dodamy mniej mleka kokosowego, można nim przełożyć ciasto (choćby biszkopt migdałowy lub ciasto czekoladowe).

Inne kremy jaglane:

czekoladowy

migdałowy

Na podstawie "My man's kitchen".

krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 100 g białej czekolady
  • 200 ml mleka kokosowego (wlewać partiami, do uzyskania oczekiwanej gęstości)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub nasiona z połowy laski wanilii
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego

Wykonanie:

Suchą kaszę włożyć do garnka i chwilę prażyć. Zalać wrzątkiem (uwaga, pryszcze), wodę odlać. Do kaszy wlać szklankę wody, lekko osolić i gotować do wygotowania wody. Do gorącej kaszy dodać połamaną czekoladę. Całość mieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać cukier waniliowy, wiórki, migdały, ekstrakt migdałowy, wymieszać. Przełożyć do blendera i miksować do uzyskania gładkiej masy (choć idealnej gładkości nie uzyskamy, wiórki dają grudki)dodając mleko kokosowe.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem

Inne smarowidła:

krem czekoladowy z kaszy jaglanej_domowa nutella_krem z kaszy_domowy wyrób  domowe masło orzechowe_domowy wyrób_przetwory  gofry czekoladowe z sosem słony karmel_gofry_sos słony karmel_dania na lato_desery  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy

 
1 , 2 , 3 , 4