| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: pasty i smarowidła do chleba

poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Pasta na śniadanie z łososiem, serkiem ziołowym i szczypiorkiem. Proste, błyskawiczne i smaczne.

Z "Dorota smakuje".

pasta z wędzonego łososia_pasta na śniadanie_pasta rybna_smarowidło do chleba

Składniki:

  • 125 g łososia wędzonego (świetny jest taki z pieprzem, ale może być bez dodatków)
  • 125 g serka kremowego (lubię wersję z serkiem ziołowym)
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Wykonanie:

Posiekany szczypiorek, podzielonego na części łososia i serek - wymieszać (pasta nie jest gładkim smarowidłem). Całość doprawić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

Inne pasty i smarowidła:

pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato  pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie  domowy paprykarz_pasta z makreli_domowe smarowidła_dania z ryb

niedziela, 06 sierpnia 2017

Przepis na ten smakołyk dostałam od mojej siostry, a Ewa znalazła go na blogu "Jadłonomia". Trochę go zmieniłam, tu odjęłam, tam dodałam, dopasowując smarowidło do preferencji rodzinki. Idea i główny smak przepisu pozostał. Krem jest słodki i wytrawny, i marcepanowy, i nie można mu się oprzeć. Sami spróbujcie :).

W tle domowy krem raffaello i bounty (są na blogu).

domowa migdałowa nutella_zdrowa nutella_zdrowe słodycze_słodycze bez cukru

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka daktyli 
  • 1 szklanka wody z moczenia daktyli
  • spora szczypta soli
  • ew. ekstrakt migdałowy (ostatnio pomijam) lub aromatyczny rum
  • ew. czekolada mleczna (ostatnio dodaję, ale nie zawsze)

Wykonanie:

Daktyle zalać 2 szklankami wrzątku.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Wsypać na tacę migdały (ze skórką) i prażyć 10 minut, mieszając 2-3 razy. Wiem, że można to zrobić na patelni, ale o wiele lepiej smakują migdały uprażone w piekarniku.

Tak przygotowane migdały zmiksować blenderem, dodać osączone daktyle (nie wylewać wody), kakao, sól i ew. dodatki. Całość miksować i powoli wlewać szklankę wody z moczenia migdałów. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Co robię z tym kremem? Zjadam sam :), smaruję chleb, naleśniki, placuszki, a ostatnio kremem przekładam wafle (ale to nie był dobry pomysł).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne smarowidła do chleba:

 krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy  pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie  pasta z bobu_smarowidło do chleba_danie wegetariańskie  domowy paprykarz_pasta z makreli_domowe smarowidła_dania z ryb  brioszka z musem czekoladowym z awokado_domowe pieczywo_pieczywo na drożdżach_bułka maślana_pasta do chleba  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado 

poniedziałek, 23 lutego 2015

Pasta jajeczna ze starego zeszytu Mamy. Do niej bezglutenowe bułki śniadaniowe z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Pyszne śniadanko :).

Przepis na bułki z książki M. Szloser i W. Gąsiorowskiej "Kuchnia polska bez pszenicy".

pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie

Składniki pasty:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 20 dag sera żółtego (ostry, raczej miękki)
  • 1 duża łyżka majonezu (lub więcej, według smaku)
  • pęczek szczypiorku (w zeszycie Mamy była duża porcja suszonej bazylii)
  • sól, pieprz do smaku

Składniki bułek:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 10 g płatków gryczanych (u mnie jaglane)
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • letnia woda, tyle by ciasto miało konsystencję gęstego budyniu

Wykonanie bułek:

Mąki, drożdże, płatki, zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól wymieszać. Dodawać powoli wodę, tyle by ciasto miało konsystencję gęstego budyniu. Zostawić do wyrośnięcia. Formować bułki (4 sztuki), można posypać dowolnymi ziarnami i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C 25-30 minut (lub dłużej).

Wykonanie pasty:

Ugotowane jajka i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać posiekany szczypiorek lub pokruszoną bazylię, majonez. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe smarowidła do chleba:

Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie   domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo  pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato

sobota, 10 stycznia 2015

Kokosowo-migdałowy krem na bazie kaszy jaglanej. Kolejne słodkie smarowidło do chleba, naleśników, placuszków. Jeśli dodamy mniej mleka kokosowego, można nim przełożyć ciasto (choćby biszkopt migdałowy lub ciasto czekoladowe).

Inne kremy jaglane:

czekoladowy

migdałowy

Na podstawie "My man's kitchen".

krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 100 g białej czekolady
  • 200 ml mleka kokosowego (wlewać partiami, do uzyskania oczekiwanej gęstości)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub nasiona z połowy laski wanilii
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego

Wykonanie:

Suchą kaszę włożyć do garnka i chwilę prażyć. Zalać wrzątkiem (uwaga, pryszcze), wodę odlać. Do kaszy wlać szklankę wody, lekko osolić i gotować do wygotowania wody. Do gorącej kaszy dodać połamaną czekoladę. Całość mieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać cukier waniliowy, wiórki, migdały, ekstrakt migdałowy, wymieszać. Przełożyć do blendera i miksować do uzyskania gładkiej masy (choć idealnej gładkości nie uzyskamy, wiórki dają grudki)dodając mleko kokosowe.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem

Inne smarowidła:

krem czekoladowy z kaszy jaglanej_domowa nutella_krem z kaszy_domowy wyrób  domowe masło orzechowe_domowy wyrób_przetwory  gofry czekoladowe z sosem słony karmel_gofry_sos słony karmel_dania na lato_desery  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy

niedziela, 14 września 2014

Gęsty sos paprykowy podobny do ajwaru. Znakomity dodatek do mięs, pasztetów, serów, ale także pasta do chleba, przyprawa do zupy rybnej, gulaszu, paprykarzu.

Przepis Beatymarii.

sos paprykowy jak ajwar_smarowidło do chleba_sos paprykowy na zimę|_słone przetwory

Składniki:

  • 2,5 kg papryki
  • 15 dag chili
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • 1/3 szklanki octu 10 %
  • 3 łyżki soli (ew. do smaku)
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 małego słoika koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe

Wykonanie:

Paprykę umyć, oczyścić z nasion i zmielić w maszynce do mięsa.

Przełożyć do garnka, dodać oliwę lub olej, ocet, sól, zagotować i gotować na wolnym ogniu 30 minut.

Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe. Całość zagotować. Wyjąć liście laurowe. By uzyskać gładką konsystencję, można zmiksować blenderem (i ja tak zrobiłam).

Przekładać do przygotowanych słoików, zakręcać. Postawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem lub kocem i zostawić do wystudzenia. Zamiast tego można pasteryzować 15-20 minut.

Znajdź mnie na fb.

sos paprykowy jak ajwar_smarowidło do chleba_sos paprykowy na zimę|_słone przetwory

Inne przetwory-dodatki do mięs:

Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów

 
1 , 2 , 3