| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: pasty i smarowidła do chleba

poniedziałek, 23 lutego 2015

Pasta jajeczna ze starego zeszytu Mamy. Do niej bezglutenowe bułki śniadaniowe z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Pyszne śniadanko :).

Przepis na bułki z książki M. Szloser i W. Gąsiorowskiej "Kuchnia polska bez pszenicy".

pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie

Składniki pasty:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 20 dag sera żółtego (ostry, raczej miękki)
  • 1 duża łyżka majonezu (lub więcej, według smaku)
  • pęczek szczypiorku (w zeszycie Mamy była duża porcja suszonej bazylii)
  • sól, pieprz do smaku

Składniki bułek:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 10 g płatków gryczanych (u mnie jaglane)
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • letnia woda, tyle by ciasto miało konsystencję gęstego budyniu

Wykonanie bułek:

Mąki, drożdże, płatki, zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól wymieszać. Dodawać powoli wodę, tyle by ciasto miało konsystencję gęstego budyniu. Zostawić do wyrośnięcia. Formować bułki (4 sztuki), można posypać dowolnymi ziarnami i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C 25-30 minut (lub dłużej).

Wykonanie pasty:

Ugotowane jajka i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać posiekany szczypiorek lub pokruszoną bazylię, majonez. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe smarowidła do chleba:

Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie   domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo  pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato

sobota, 10 stycznia 2015

Kokosowo-migdałowy krem na bazie kaszy jaglanej. Kolejne słodkie smarowidło do chleba, naleśników, placuszków. Jeśli dodamy mniej mleka kokosowego, można nim przełożyć ciasto (choćby biszkopt migdałowy lub ciasto czekoladowe).

Inne kremy jaglane:

czekoladowy

migdałowy

Na podstawie "My man's kitchen".

krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 100 g białej czekolady
  • 200 ml mleka kokosowego (wlewać partiami, do uzyskania oczekiwanej gęstości)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub nasiona z połowy laski wanilii
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego

Wykonanie:

Suchą kaszę włożyć do garnka i chwilę prażyć. Zalać wrzątkiem (uwaga, pryszcze), wodę odlać. Do kaszy wlać szklankę wody, lekko osolić i gotować do wygotowania wody. Do gorącej kaszy dodać połamaną czekoladę. Całość mieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać cukier waniliowy, wiórki, migdały, ekstrakt migdałowy, wymieszać. Przełożyć do blendera i miksować do uzyskania gładkiej masy (choć idealnej gładkości nie uzyskamy, wiórki dają grudki)dodając mleko kokosowe.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem

Inne smarowidła:

krem czekoladowy z kaszy jaglanej_domowa nutella_krem z kaszy_domowy wyrób  domowe masło orzechowe_domowy wyrób_przetwory  gofry czekoladowe z sosem słony karmel_gofry_sos słony karmel_dania na lato_desery  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy

niedziela, 14 września 2014

Gęsty sos paprykowy podobny do ajwaru. Znakomity dodatek do mięs, pasztetów, serów, ale także pasta do chleba, przyprawa do zupy rybnej, gulaszu, paprykarzu.

Przepis Beatymarii.

sos paprykowy jak ajwar_smarowidło do chleba_sos paprykowy na zimę|_słone przetwory

Składniki:

  • 2,5 kg papryki
  • 15 dag chili
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • 1/3 szklanki octu 10 %
  • 3 łyżki soli (ew. do smaku)
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 małego słoika koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe

Wykonanie:

Paprykę umyć, oczyścić z nasion i zmielić w maszynce do mięsa.

Przełożyć do garnka, dodać oliwę lub olej, ocet, sól, zagotować i gotować na wolnym ogniu 30 minut.

Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe. Całość zagotować. Wyjąć liście laurowe. By uzyskać gładką konsystencję, można zmiksować blenderem (i ja tak zrobiłam).

Przekładać do przygotowanych słoików, zakręcać. Postawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem lub kocem i zostawić do wystudzenia. Zamiast tego można pasteryzować 15-20 minut.

Znajdź mnie na fb.

sos paprykowy jak ajwar_smarowidło do chleba_sos paprykowy na zimę|_słone przetwory

Inne przetwory-dodatki do mięs:

Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów

czwartek, 07 sierpnia 2014

Intensywnie czekoladowy, delikatnie orzechowy krem do smarowania pieczywa, naleśników, placuszków, gofrów, przekładania ciasta. Nieeee...jest tak pyszny, że zjadamy go bez niczego. No i robimy bez przerwy. Różne warianty - z likierem pomarańczowym, cynamonem, rumem. Mniej lub bardziej czekoladowy, orzechowy lub sezamowy (była też odmiana z kremem kokosowym). Każda wersja jest inna, każda ma swoje zalety smakowe. Z powodzeniem zastępuje gotowe kremy czekoladowe i jest o niebo zdrowszy (o zaletach kaszy jaglanej rozpisywałam się nie raz). I jeszcze jedna uwaga. Nikt, kto spróbował tego kremu, nie odgadł, że jest na bazie kaszy.

Smarowidło zamieszczam na życzenie Ewy, choć upał to nie najlepszy czas na czekoladę :).

Na podstawie "My man's kitchen".

krem czekoladowy z kaszy jaglanej_domowa nutella_smarowidło do chleba_krem czekoladowo-orzechowy_danie bezglutenowe

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (osolonej)
  • 100 g czekolady gorzkiej (najlepiej 70 % kakao)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można pominąć lub dodać Inkę)
  • 100 g dowolnego masła (u mnie 2 łyżki masła orzechowego, 1 łyżka tahini, pozostała część to zwykłe masło)
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego lub inne dodatki do wyboru (rum, cynamon, inne)
  • miód lub cukier trzcinowy do smaku
  • ew. dowolne mleko (pomijam, lubimy gęsty krem)

krem czekoladowy z kaszy jaglanej_domowa nutella_smarowidło do chleba_krem czekoladowo-orzechowy_danie bezglutenowe

Wykonanie:

Do ugotowanej, gorącej kaszy (technikę gotowania opiszę poniżej) dodać połamaną czekoladę, dobrze wymieszać do rozpuszczenia czekolady. 

Włożyć do malaksera, dodać masło, kakao, kawę, rozpuszczony miód, dodatki smakowe. Całość miksować do uzyskania gładkiej masy. Można dodać mleko, by krem był rzadszy.

Przechowywać w lodówce.

Kaszę gotuję następująco: suchą kaszę wkładam do rondla, chwilę prażę i zalewam wrzątkiem (uwaga - kasza bardzo kipi). Odlewam wodę i stawiając na ogniu ponownie zalewam wrzątkiem na dwa centymetry powyżej kaszy. Odrobinę solę i gotuje na wolnym ogniu do wygotowania wody. Tak przygotowana kasza nie ma smaku goryczy.

Znajdź mnie na fb.

krem czekoladowy z kaszy jaglanej_domowa nutella_smarowidło do chleba_krem czekoladowo-orzechowy_danie bezglutenowe

Inne domowe smarowidła (słodkie):

domowe masło orzechowe_domowy wyrób_przetwory  gofry czekoladowe z sosem słony karmel_gofry_sos słony karmel_dania na lato_desery  brioszka z musem czekoladowym z awokado_domowe pieczywo_pieczywo na drożdżach_bułka maślana_pasta do chleba  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy

środa, 25 czerwca 2014

Jestem fanem past wszelakich do chleba. Lubię i robię: hummus, pastę z suszonych pomidorów, pastę jajeczną Mamy, pastę z soczewicy, paprykarz, z awokado i pastę z bobu.

Pasta z bobu to moje zimowe odkrycie z blogu "Gotuję, bo lubię". Cudownie zielona, kremowa, smaczna, uniwersalna (używam ją także jako nadzienie do naleśników i pierogów). Na kanapce najlepiej smakuje z ugotowanym jajkiem, ale także z plasterkiem pomidora czy ogórka. Wspaniałe śniadanie, kolacja, przegryzka.

pasta z bobu_pasta do chleba_danie wegetariańskie_smarowidło_dieta bezglutenowa

Na zdjęciu pastą posmarowałam chleb gryczano-ziemniaczany.

Składniki:

  • 500 g bobu (można mrożony)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1/2-1 ząbka czosnku (jeśli bób jest młody, mniej)
  • ew. starty parmezan 30-40 g
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Bób ugotować (krótko, długo gotowany tarci barwę). Wodę z gotowania zostawić. Bób wyłuskać. Zmiksować razem z czosnkiem, oliwą, parmezanem, solą i pieprzem na gładką masę. Gdyby pasta okazała się zbyt sucha (a to zdarza się w przypadku bobu mrożonego), dodać odrobinę pozostawionej z gotowania wody.

pasta z bobu_pasta do chleba_danie wegetariańskie_smarowidło_dieta bezglutenowa

Znajdź mnie na fb.

pasta z bobu_pasta do chleba_danie wegetariańskie_smarowidło_dieta bezglutenowa

Inne pasty i smarowidła do chleba:

domowy paprykarz_pasta z makreli_domowe smarowidła_dania z ryb  brioszka z musem czekoladowym z awokado_domowe pieczywo_pieczywo na drożdżach_bułka maślana_pasta do chleba  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy  chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo

 
1 , 2 , 3