| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania bezglutenowe

środa, 23 maja 2018

Ciepło? Gorąco? - orzeźwiający deser cytrusowo-jogurtowy z chia i jagodami kamczackim. Na podwieczorek, przyjęcie w ogrodzie, babskie spotkanie.

cytrusowy pudding chia z jagodami kamczackimi_zdrowy deser_deser z owocami_deser jogurtowy_deser z galaretką_deser w słoiczku

Składniki:

  • 380 g gęstego jogurtu (u mnie grecki light)
  • 4 łyżki chia
  • skórka otarta z limonki (tylko zielona część)
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • cukier lub inne słodzidło do smaku
  • galaretka cytrynowa
  • jagody kamczackie do galaretki

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody. Ostudzić.

Jogurt wymieszać z chia, osłodzić, dodać skórkę pomarańczową i limonkową. Zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę, potem przełożyć do maleńkich słoiczków. Do każdego naczynka włożyć jagody i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na noc.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

*chia jest bogata w błonnik, żelazo, potas, magnez, wit. z grupy B, także A, E, C i izoflawony. Ma szerokie działanie prozdrowotne (w tym pomagają w prawidłowym utrzymaniu lipidów we krwi). Nie należy przekraczać 3 łyżeczek chia dziennie.

Inne desery w słoiczkach lub pucharkach:

kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki  domowa migdałowa nutella_zdrowa nutella_zdrowe słodycze_słodycze bez cukru  Pudding jaglany z sosem wiśniowym_kasza jaglana na słodko__deser jaglany_zdrowy deser  panna cotta z sosem wisniowym_deser na zimno_deser śmietankowy_galaretka śmietankowa z owoocami_deser w słoiczkach  deser truskawkowy_deser na zimno_deser z galaretką  krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  kakaowy deser z chia i malinową galaretką_deser w słoiczku_pudding z chia_pudding jogurtowy z chia 

poniedziałek, 07 maja 2018

Ta krajanka to nasz hit. Migdałowo-kokosowy spód, galaretka malinowa i biała czekolada. Bardzo udane połączenie :). Przepis na ciasto urodzinowe, imieninowe, komunijne.

krajanka migdałowo-kokosowa z malinami i białą czekoladą_ciasto bakaliowe_ciasto kostka_ciastko bezglutenowe

Składniki spodu:

  • 6 białek (jedno białko 35 g)
  • 20 dag zmielonych migdałów
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli
  • 2 wafle

Składniki galaretki:

  • 250 ml musu malinowego (przetartych malin)
  • 1/2 łyżeczki startej skórki limonki
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatki:

  • 2 białe czekolady
  • 50 ml kremówki
  • posypka na wierzch (wiórki, zmielone migdały, inne)

Wykonanie:

Spód. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przyciąć do jej rozmiaru wafle i położyć na dno.

Migdały, wiórki, ekstrakt migdałowy, cukier puder i 3 białka wymieszać.

Pozostałe 3 białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać łyżka po łyżce cukier. Ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. 1/3 piany dodać do masy migdałowo-kokosowej i delikatnie wymieszać, następnie dodać ponownie 1/3 piany i delikatnie wymieszać, po raz trzeci dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć na wafel i piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 °C. Wystudzić.

Galaretka malinowa. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w 1/3 szklanki letniej wody rozmieszać żelatynę, po 20 minutach żelatynę podgrzać i rozmieszać - nie dopuścić do zagotowania!). Rozmieszać z masą malinową i skórką z limonki. Tężejącą galaretkę przelać na spód migdałowo-kokosowy. Wstawić do lodówki do stężenia.

Wykończenie. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Letnią wylać na galaretkę (masę trudno rozprowadzić na galaretce). Wierzch posypać wiórkami lub mielonymi migdałami.

*ciasto może być bezglutenowe, jeśli użyjemy bezglutenowych wafli

**w czasie Wielkanocy, wiosennie ozdobione, może być mazurkiem

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z owocami:

Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami   Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  tarta Tatin z morelami_tarta z owocami_tarta odwrócona_Kuchnia francuska

środa, 25 kwietnia 2018

Pasztet z białej fasoli z cebulką i suszonymi śliwkami, doprawiony ziołami i przyprawami korzennymi. 

pasztet z fasoli ze śliwkami_pasztet warzywny_pasztet wegetariański

Składniki:

  • 2 szklanki białej, suchej fasoli
  • 1 cebula (lub 2 szalotki)
  • garść suszonych śliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 60 ml oleju
  • 5 łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • przyprawy: majeranek (2 łyżeczki), cząber (1 łyżeczka), tymianek (1 łyżeczka), suszony imbir (1 płaska łyżeczka), świeżo starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • przyprawy do gotowania fasoli: po łyżeczce: majeranek, bazylia, kminek, suszony czosnek, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

Wykonanie:

Fasolę umyć i moczyć przez noc. Wodę z moczenia odlać, wlać do fasoli nową wodę, dodać przyprawy do gotowania fasoli. Ugotować. Nie solić!

Cebulę pokroić, czosnek posiekać razem i podsmażyć na łyżce-dwóch oleju.

Śliwki pokroić w kostkę.

Miękką fasolę, olej, siemię, cebulę i czosnek zmiksować na gładką masę. Dodać przyprawy i ponownie zmiksować. Dodać pokojone śliwki i wymieszać. Masę przełożyć do posmarowanej olejem keksówki. Piec w 190 °C 40-50 minut. Zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia. Tak jak każdy pasztet, najlepiej smakuje z chrzanem, musztardą, rzodkiewkami, kiszonymi ogórkami, pomidorami, ....

*moczenie, gotowanie z przyprawami zmniejsza właściwości gazotwórcze fasoli

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pasztet z fasoli ze śliwkami_pasztet warzywny_pasztet wegetariański

Inne pasztety wegetariańskie:

pasztet z soczewicy z żurawiną_pasztet wegetariański_pasztet wielkanocny_domowy wyrób  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański  pasztet z czerwonej fasoli z grzybami_pasztet z fasoli i suszonych grzybów_pasztet warzywny_pasztet wegetariański   

piątek, 20 kwietnia 2018

Szałwia hiszpańska (chia) to bardzo zdrowa roślina. Bogata zwłaszcza w kwasy omega 3, których zazwyczaj brakuje w naszej diecie*. Kilkakrotnie próbowałam zrobić deser z dodatkiem chia na mleku (roślinnym i zwierzęcym) i nic. Deser był ledwie zjadalny, ale przecież nie o to chodzi, deser powinien być smaczny i zachwycający. Szukałam dalej i znalazłam. Połączenie chia, jogurtu i kakao, to był strzała w dziesiątkę. Smak dodatkowo podkręcają dodatki - czy to rum czy skórka pomarańczowa, czy też likier migdałowy. Deser można wzbogacić dodając kawałki czekolady, ulubione bakalie. Zachęcam do spróbowania i eksperymentów z dodatkami :).

kakaowy deser z chia i malinową galaretką_deser w słoiczku_pudding z chia_pudding jogurtowy z chia

Składniki:

  • 380 g gęstego jogurtu (u mnie grecki light)
  • 4 płaskie łyżki chia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • cukier lub inne słodzidło do smaku
  • dodatki do wyboru (starta skórka pomarańczowa/ekstrakt pomarańczowy, rum, ekstrakt migdałowy/likier migdałowy)
  • ew. dodatki kawałki czekolady, bakalie (ale podnoszą kaloryczność)
  • galaretka malinowa
  • po 3-4 maliny do słoiczka

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody. Ostudzić.

Jogurt wymieszać z chia, kakao, osłodzić i dodać wybrany dodatek (czy to rum, czy skórkę pomarańczową). Zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę, potem przełożyć do maleńkich słoiczków. Do każdego naczynka włożyć 3-4 maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na noc.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kakaowy deser z chia i malinową galaretką_deser w słoiczku_pudding z chia_pudding jogurtowy z chia

*chia jest bogata w błonnik, żelazo, potas, magnez, wit. z grupy B, także A, E, C i izoflawony. Ma szerokie działanie prozdrowotne (w tym pomagają w prawidłowym utrzymaniu lipidów we krwi).

Inne desery w słoiczkach lub pucharkach:

kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki  domowa migdałowa nutella_zdrowa nutella_zdrowe słodycze_słodycze bez cukru  Pudding jaglany z sosem wiśniowym_kasza jaglana na słodko__deser jaglany_zdrowy deser  panna cotta z sosem wisniowym_deser na zimno_deser śmietankowy_galaretka śmietankowa z owoocami_deser w słoiczkach  deser truskawkowy_deser na zimno_deser z galaretką  krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Znany i lubiany tort w wersji deserowej. Słodki, pełen bakalii, z pysznym kajmakowym kremem. Koniecznie z filiżanką mocnej kawy :).

deser dacquoise_deser bakaliowy_deser bezowy_deser z kremem kajmakowym

Składniki:

  • 35 dag bakalii (migdały, daktyle, figi, morele, rodzynki)
  • 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 7 dag gorzkiej czekolady
  • 4 białka
  • 25 dag cukru 
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g mscarpone
  • 100 g kremówki
  • 200 g kajmaku

Dodatki:

  • kakao do oprószenia deseru

Wykonanie:

Przygotować bakalie - umyć, obrać migdały, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Połączyć pokrojone bakalie, czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać po łyżce cukier. Pianę delikatnie wymieszać z bakaliami. Przełożyć do foremki i piec 2-3 godziny w temperaturze 130 °C (do wysuszenia). Wystudzić, pokroić/połamać na kawałki. Przełożyć do pucharków (5-6 porcji).

Ubić krem. Połączyć mascarpone, kremówkę, kajmak, wymieszać i ubić. Dodać do mieszanki bakaliowo-bezowej, lekko wymieszać. Wierzch oprószyć kakao.

deser dacquoise_deser bakaliowy_deser bezowy_deser z kremem kajmakowym

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery:

Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  zdrowy deser_zdrowe śniadanie_kasza jaglana z owocami  deser biało-zielony_deser z bitą śmietaną_deser z kiwi 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 49