| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania bezglutenowe

wtorek, 14 sierpnia 2018

Delikatny, kruchy i niezwykle smaczny jabłecznik bez mąki pszennej, ba nawet bez innej glutenowej. 

Bezglutenowy jabłecznik_szaroltka_jabłecznik na kruchym cieście

Składniki:

  • 500 g mąki bezglutenowej (u mnie mix 100 g mąki kukurydzianej, 100 g mąki ryżowej, 100 g ziemniaczanej, 100 g owsianej, 100 g mielonych orzechów lub wiórków kokosowych)*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1,5 -2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • 6 łyżek cukru

Ponadto: 

  • cukier puder do oprószenia ciasta lub lody waniliowe

Wykonanie:

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Posypać cukrem, cynamonem, skórką cytrynową, skropić sokiem z cytryny i odstawić.

Z mąki, jajek, masła, cukru, cukru waniliowego, soli, zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Przygotować formę o wymiarach 20x30 cm.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedna wyłożyć dno (dosłownie, rwąc ciasto na kawałki). Na cieście gęsto ułożyć jabłka (stawiając plasterki na sztorc) w 3-4 rzędach wzdłuż. Na wierzch położyć ciasto (również rwąc/ścierając na kawałki).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C ok. 45 minut (do zrumienienia ciastka). Wystudzić (gorące kruszy się). Podawać oprószone cukrem pudrem lub z lodami.

* jeśli chcesz by ciasto miało jasną, złocistą barwę, zmień mąkę owsianą na kukurydzianą

**w wersji bezglutenowej użyj mąk z przekreślonym kłosem i proszku do pieczenia bez glutenu

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z "Kwestii Smaku" (zmieniony).

Inne jabłeczniki:

prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto  jabłecznik amerykański_tarta z jabłkami_jabłecznik na kruchym cieście  jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_ciasto bezglutenowe

środa, 08 sierpnia 2018

Aromatyczne, kokosowe ciasto/placek/babka z borówkami. Bezglutenowe,  mimo to długo zachowuje świeżość. Borówki można zamienić na inne owoce - porzeczki, jagody, maliny, wiśnie, morele, … Ot, taki placek do poobiedniej kawy.

ciasto kokosowe z borówkami_ciasto bezglutenowe_babka kokosowa

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + do wysypania foremki
  • 1/4 szklanki maki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli to konieczne, bezglutenowy)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki borówek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Przygotować foremkę o wymiarach 27 na 8 cm. Posmarować masłem  i wysypać np. wiórkami. 

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąki, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Zmiksować.

W drugim naczyniu ubić pianę ze szczyptą soli. W trzech turach dodać do ciasta, delikatnie mieszając.

Przełożyć do foremki, posypać borówkami. Piec 35 minut (opcja góra-dół), po czym nastawić piekarnik na termoobieg i piec jeszcze 15 minut. Wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto kokosowe z borówkami_ciasto bezglutenowe_babka kokosowa_babka bezglutenowa

Babkę robiłam wiele razy, niestety nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis.

Inne ciasta i desery z kokosem:

Księżniczki_muffinki kokosowe_dania dla dzieci  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik  wafelki kokosowo-kajmakowe_ciasteczka_słodkości bez piekarnia  kokosanki_ciasteczka kokosowe_błyskawiczne wypieki  ciasto Żabci v. pszczółka_cisto piaskowe_ciasto z kremem_ciasto z kokosem  Rafaello na krakersach_ciasto bez pieczenia_ciasto kremowe_ciasto błyskawiczne  torcik raffaello na koniakówce_torcik na murzynku_torcik kokosowy_torcik czekoladowy_ciasto czekoladowe z kremem  pijak cziasto makowo-kokosowe_ciasto z alkoholem_makowiec_ciasto z kremem  muffinki nadziweane raffaello_muffinki_kokosowe_błyskawiczne dania

piątek, 27 lipca 2018

Tort bezowy z kremem kajmakowym, to tort na wyjątkowe okazje. Wbrew pozorom nie jest przesłodki. Słodycz złamałam owocami - borówkami i malinami. Poza sezonem można spód przykryć kwaśnym dżemem. Dodatkowy element w torcie - chrupiące krówki.

tort bezowy z kremem kajmakowym_tort bezowy z kajmakiem_tort bezowy z mascarpone

Składniki:

Blaty:

  • 1 szklanka białek (z ok. 7 jajek)
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 500 g kajmaku (puszka, dobrze schłodzona - 2 łyżki odłozyć)
  • 30 dag krówek
  • szklanka drobnych owoców (u mnie borówki i maliny)
  • inne ozdoby

Wykonanie:

Blaty. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Przełożyć na dwa przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 3-4 godziny (lub dłużej, do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku. Suszenie najlepiej rozłożyć na dwa dni (jednego dnia 2 godziny, następnego dwie).

Krem. Mascaropne i kajmak chłodzić w lodówce przez 12 godzin. Z puszki kajmaku odłożyć 2 łyżki. Resztę wymieszać z mascarpone. Całość ubić na gęstą masę. Do przygotowanego kremu dodać pokruszone krówki. Kremem przełożyć blaty. Można dodać owoce lub spód posmarować kwaśnym dżemem. Całość schłodzić 2-3 godziny.

Przed położeniem na paterze pierwszego blatu, można położyć kleks kremu na środku naczynia. Dzięki takiemu zabiegowi tort nie będzie przesuwał się.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy z kremem kajmakowym_tort bezowy z kremem krówkowym_tort bezowy z kremem mascarpone

Inne torty bezowe:

pavlova szwarcwaldzka_tort bezowy z wisniami i czekoladą _tort bezowy z kremem i owocami  tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami_jadalne kwiaty_tort bezowy_krem czekoladowy  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  tort bezowo-czekoladowy z truskawkami_tort na lato_tort bezowy_tort bezglutenowy   torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato  tort bezowy lodowy z malinami_tort na lato_tort cytrynowy 

piątek, 20 lipca 2018

Lekki obiad lub kolacja? - cukinia zapiekana pod beszamelem.

cukinia zapiekana pod beszamelem_zapiekanka warzywna_kolacja

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 15-20 dag twardego sera
  • gałka muszkatołowa, sól
  • sos: 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki (może być ryżowa), 3 łyżki masła
  • odrobina masła lub oleju do posmarowania foremki
  • ulubione zioła (bazylia, natka, szczypiorek, koperek, inne do wyboru)

Wykonanie:

Cukinie, umyć, osuszyć, pokroić w plastry (nie obierać). Delikatnie oprószyć solą i odstawić, by puściła wodę.

Ser zetrzeć na tarce.

Foremkę posmarować masłem.

Przygotować sos. Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć (nie rumienić), dodać zimne mleko (to ważne, dzięki temu zabiegowi nie powstaną grudki). Energicznie mieszając zagotować. do sosu dodać świeżo startą gałkę muszkatołową i sól.

Plastry cukinii ułożyć w foremce, posypać startym serem, polać sosem. Piec 30-35 minut.

Po upieczeniu posypać ulubionymi ziołami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z cukinią:

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  frytki z cukinii_zdrowe frytki  pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  Kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato 

środa, 27 czerwca 2018

Kremowy sernik na wytrawnym czekoladowym spodzie z warstwą orzeszków i kajmaku.

sernik kajmakowy z orzeszkami na spodzie brownie_sernik kremowy_sernik z kajmakiem

Składniki brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mielonych migdałów lub orzechów
  •  85 g mąki (w wersji bezglutenowej - ryżowej)
  • szczypta soli

Składniki masy serowej:

  • 750 g twarogu (wiaderkowa Piątnica)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 22 %
  • 210-250 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • puszka kajmaku (510 g; u mnie Gostyń)
  • puszka orzeszków ziemnych solonych
  • 4-5 krówek

Wykonanie:

Spód.  Formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową. Piekarnik włączyć i nastawić temperaturę 180 °C.

Masło rozpuścić, chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli. Ubijając, wlać powoli czekoladę. Wyłączyć mikser, dodać zmielone migdały i mąkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać do foremki i piec 23 minuty. Wyjąc z piekarnika i wystudzić.

Masa serowa. Twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier, mąkę i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników (tylko!).

Na upieczony spód położyć kajmak (odłożyć 2 łyżki), orzeszki (odłożyć 1-2 łyżki), na to masę serową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Upieczony wyjąć, wystudzić.

Wykończenie.Odłożony kajmak lekko podgrzać, posmarować nim wierzch sernika. Posypać odłożonymi orzechami i pokruszonymi krówkami. Wstawić do lodówki na 8-12 godzin.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne serniki:

sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 50