| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania bezglutenowe

poniedziałek, 18 września 2017

Niezwykle aksamitna i aromatyczna zupa-krem z buraków z mleczkiem kokosowym i pikantną oliwą.

Na podstawie przepisu z książki M. Dymek "Jadłonomia".

zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym_zupa wegańska_zupa aksamitna_zupa z mleczkiem kokosowym 

Składniki:

  • 3 upieczone buraki*
  • 2 ziemniaki (gotuję w bulionie warzywnym)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżki soku z limonki 
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 cm kłącza imbiru
  • 1-2 łyżki oleju (może być kokosowy)
  • sól, cukier trzcinowy do smaku
  • pikantna oliwa lub papryczka chili do podania

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w bulionie. Buraki obrać, ćwiartkę jednego odłożyć i pozostałe pokroić w kostkę.

Rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany imbir. Dodać buraki i minutę smażyć razem. Dalej włozyć ziemniaki, wlać bulion, mleczko i gotować razem 10-15 minut. Doprawić sokiem i skórką z limonki, solą, cukrem. Zmiksować na gładki kem.

Podawać z pikantną oliwą i burakiem pokrojonym w paski (ten odłożony).

*buraki, najlepiej podłużne, piekę w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C, owinięte w folię aluminiową, ok. 1,5 godziny. Od razu wstawiam 3 kg i przeznaczam na zupę, jarzynkę, carpaccio. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne gęste i aromatyczne zupy:

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  zupa krem z soczewicy  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska 

poniedziałek, 11 września 2017

Oj, dawno nie byłam tak zadowolona z sernika. Czekoladowy spód, kremowa masa serowa i wytrawna trufla czekoladowa z dodatkiem alkoholu. 

sernik z truflą czekoladową i baileys_sernik pieczony z czekoladą _sernik z truflą

Składniki:

Spód:

  • 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/3  szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/3 łyżeczki gumy guar
  • 1/3  łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (najlepiej muscovado)
  • 65 g miękkiego masła
  • 1jajko małe
  • 1 żółtko małe
  • 0,5 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • szczypta soli

Trufla:

  • 400 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 400 g kremówki 36 %
  • ew. 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 150 ml likieru baileys

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, kakao). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować, wyciąć koło o średnicy foremki (24 cm). Posmarować białkiem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C na złoty kolor. Wystudzić. 

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C. Przygotować formę - jeśli jest metalowa, wyłożyć folią aluminiową.

Serki, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. 

Trufla. Kremówkę podgrzać (prawie do zagotowania), dodać połamaną czekoladę, wymieszać do połączenia składników. Zostawić do wystudzenia. Zimną masę wstawić do lodówki na godzinę. Po ww. czasie dodać alkohol i cukier puder, wymieszać. Całość ubić (masa po ubiciu będzie puszysta i bardziej jasna). Wyłożyć na zimny sernik i wstawić do lodówki na noc.

Mas po stężeniu jest dość twarda i ładnie się kroi, ale najlepiej użyć gorącego noża, wtedy nie przylepia się do jego powierzchni.

Przed podaniem można oprószyć kakao lub ozdobić wiórkami czekolady.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Trufla z "Moich wypieków".

Inne serniki:

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką  sernik na zimno z czekoladą i czereśniami_sernik na zimno z twarogu_sernik na zimno z galaretką  sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny  

wtorek, 05 września 2017

Kurczak w kremowym sosie z kurkami i estragonem. Błyskawiczny, niedzielny obiad.

Estragon daje lekki korzenny smak, pokochaliśmy go rok temu za sprawą kurczaka pieczonego z estragonem.

kremowy kurczak z estragonem i kurkami_kurczak w sosie śmietankowym_szybki obiad_obiad na niedzielę

Składniki:

  • 80 dag piersi z kurczaka
  • 40-50 dag kurek
  • 2 łyżki posiekanego estragonu (listki) + do posypania
  • 2 małe ząbki czosnku + suszony do natarcia kurczaka 
  • 200 g  śmietany 36 %
  • masło klarowane do smażenia (lub inny tłuszcz)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Piersi pokroić w plastry, posolić i delikatnie oprószyć pieprzem. Natrzeć suszonym czosnkiem i częścią estragonu. Odstawić do lodówki. W tym czasie oczyścić kurki. Przygotować dodatki (ziemniaki lub ryż, lub makaron oraz surówkę).

Piersi smażyć na maśle z dwóch stron, pod koniec smażenia dodać kurki. Smażyć razem. Dodać czosnek. Zestawić z ognia i dodać zahartowaną śmietanę. Posypać pozostałym estragonem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne błyskawiczne obiady z kuczakiem:

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  kurczak z morelami_mięso z owocami_danie bezglutenowe_danie słodko-słone   kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka  Kurczak dla leniwych_dania z drobiu_dania błyskawiczne_mięso w sosie  muszle z kurczakiem i mascarpone_makaron z mięsem_pasta_kuchnia włoska_dania błyskawiczne

środa, 23 sierpnia 2017

Cukinia faszerowana to dobry pomysł na letni obiad. Czym nadziewam cukinię? Tak jak gołąbki - mięsem i ryżem, kaszą jaglaną i pieczarkami, ryżem i grzybami. Wierzch posypuję serem i całość piekę w piekarniku. Czasem na dno foremki wlewam sos pomidorowy, ale generalnie formę smaruję jedynie tłuszczem. Dodatki? Młode ziemniaki, surówki, a na specjalne okazje lampka wina.

A cukinia faszerowana ricottą? To delikatne, bezmięsne danie na obiad lub kolację.

cukinia faszerowana ricottą_warzywa faszerowane_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 250 g serka ricotta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki bułki tartej (lub kaszy kukurydzianej w wersji bez glutenu)
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki startego na drobnej tarce parmezanu

Wykonanie:

Cukinie przekroić wzdłuż. Środki delikatnie wydrążyć łyżeczką (zostawić dość grube brzegi). Miąższ pokroić w malutkie kosteczki. Łódeczki i kostki posolić i na chwilę odstawić, gdy puszczą wodę osączy, łódeczki osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrojoną cukinię połączyć z ricottą, bułką lub kaszą, posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Farszem napełnić łódki cukiniowe, wierz posypać parmezanem. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 °C 20-25 minut.

Świetne na gorąco, ale także na zimno. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z cukinii:

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  frytki z cukinii_zdrowe frytki  pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  Kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato 

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Placuszki jogurtowe z borówkami okazały się hitem ostatnich dni, dlatego postanowiłam je zrobić także w wersji bezglutenowej. I...są lepsze niż gluteniaki. Poszłam za ciosem. Oprócz wersji waniliowej zrobiłam wersję czekoladową. Obie pyszne! Wersja waniliowa najlepsza z pudrem, a czekoladowa z rozpuszczona czekoladą i rodzynkami, ale wybór dodatków to kwestia gustu.

Na powolne śniadanie jak znalazł.

placuszki budyniowe z borówkami_placuszki bezglutenowe_placuszki na jogurcie_placuszki czekoladowe_pancakes

Składniki:

(7-8 sztuk)

  • 1 budyń waniliowy (lub czekoladowy); w wersji bezglutenowej - budynie bezglutenowe
  • 3 łyżki kleiku ryżowego
  • 125 g jogurtu
  • 1jajko
  • 15 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki borówek
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)

Wykonanie:

Jogurt, masło, jajka, cukier, cukier waniliowy - wymieszać. Do rozmąconej masy dodać budyń, kleik, sodę, sól. Wymieszać, zostawić na 10-15 minut. Dodać umyte i osuszone borówki. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne placki bezglutenowe:

bezglutenowe racuchy_placuszki bez glutenu_drożdżowe placki bez glutenu_śniadanie karnawałowe  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  racuchy jaglane z płatkami akcji_rachuchy bezglutenowe_kwiaty jadalne  placki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_racuszki z kaszy jaglanej_danie bezglutenowe_danie bez mleka

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 40