| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: szałwia

środa, 04 września 2013

Oj, dawno nie było na blogu mięsa. W takim razie dziś roladki z indyka nadziewane boczkiem, ogórkiem i listkami szałwii. Szałwia nadaje mięsu ton i smaczek, a boczek sprawia, że indyk nie jest suchy. Dodatek karmelizowanych buraczków z imbirem i cytryną, to świetny pomysł. W sumie rewelacyjne danie z programu pana Okrasy. Nadaje się zarówno na niedzielny obiad, jak i imprezę rodziną.

roladki z indyka z karmelizowanymi buraczkami_dania z drobiu_warzywa na ciepło_rolady mięsne

Składniki roladek:

  • piersi indyka pokrojona w cienkie plastry
  • tyle plastrów boczku, ile mamy plastrów z piersi
  • ogórek konserwowy pokrojony wzdłuż w cienkie plasterki
  • świeże listki szałwii, po jednym na każdą roladę
  • oliwa
  • sól, pieprz

Składniki na buraczki:

  • buraczki
  • miód
  • kilka plasterków świeżego imbiru
  • cytryna lub limonka
  • sól

Wykonanie:

Każdego buraczka szczelnie owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku (ok. 1,5 godziny). Upieczone buraczki obrać, pokroić w grubą kostkę. Miód skarmelizować na patelni, dodać kilka plasterków imbiru, wrzucić buraczki, lekko przesmażyć i doprawić sokiem i skórką z cytryny.   

Plastry indyka posolić, oprószyć pieprzem, posmarować oliwą. Na mięso położyć boczek, plasterki ogórka, listki szałwii i zwinąć w roladki. Roladki zawinąć sznurkiem lub spiąć wykałaczkami i upiec na oliwie.

Znajdź mnie na fb.

Roladki z indyka z karmelizowanymi buraczkami_dania z drobiu_warzywa na ciepło_rolady mięsne

Inne dania z mięsem indyka:

pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu  mamine gołąbki_dania z mięsem_faszerowana kapusta_kuchnia polska  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato

niedziela, 23 września 2012

Jesień przyszła, nie ma na to rady! Na pożegnanie lata pierogi mięsne z moją ulubioną szałwią. Delikatne mięso otulone miękkim ciastem, polane masłem szałwiowym z listkami chrupiącej szałwii, do nich surówka z cukinii i białe, wytrawne wino. Rewelacyjne obiadowe danie na weekend. Jestem przekonana, że każdy kto wypróbuje w ten sposób okraszonych pierogów, nie wróci do cebulki ze skwarkami.

pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka

Składniki pierogów:

  • 500 g mąki
  • ciepła woda
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sól
  • 500 g gotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • masło i świeże listki szałwii do polania pierogów

Składniki surówki:

  • 2 małe, młode cukinie
  • 200 ml jogurtu
  • 1 łyżka natki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka oregano lub koperku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru
  • sok z cytryny

pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka

Wykonanie pierogów:

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę podsmażyć na oleju. Cebulę, bułkę i mięso zmielić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z mąki usypać na stolnicy kopczyk, zrobić w nim dołek. Do środka wgłębienia wbić jajko, dodać sól i tyle wody, by ciasto po wyrobieniu było gładkie i elastyczne.  Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Dwie przykryć, trzecią rozwałkować wykrawać kółka, nakładać na nie farsz i lepić pierogi. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami ciasta.

Pierogi gotować partiami w osolonej wodzie. Ugotowane osączyć i polać masłem z szałwią.

Masło rozpuścić do gorącego wkładać umytą, osuszoną szałwię i chwilę ją opiekać (do momentu aż będzie chrupiąc).

Wykonanie surówki:

Cukinię pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paski, osolić i odstawić by zmiękła i puściła sok. W tym czasie posiekać drobno zioła oraz przygotować sos (jogurt połączyć z przyprawami). Cukinię osączyć, formować z niej roladki, układać na talerzu. Całość polać sosem i posypać ziołami.

Uwaga:

*ciapston napisał (napisała), że szałwia jest niewskazana dla matek karmiących! Doczytałam na stronach dla młodych matek, że szałwia może powodować zatrzymanie laktacji.

Znajdź mnie na fb.

Pierogi dodaję do akcji "Zielnik kuchenny".

Inne pierogi:

 paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik