| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: ciasto z owocami

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Przepis z książki pani Magdy Gessler "Kuchnia polska Magdy Gessler". Makowiec błyskawiczny, nie wymaga mielenia maku. Trochę taki piegus (z wyglądu), tyle że bardziej wykwintny, bo w cieście makowym tkwią kostki marcepanu i plastry gruszek. A smak? To keks z makiem :).

Od razu uprzedzam pytania. Zbite warstwy na zdjęciu, to nie zakalec, a płaty gruszki (tak wrednie powiedziała moja rodzinka :)).

makowiec z marcepanem Magdy Gessler_keks z makiem_piegus z marcepanem_błyskawiczny makowiec

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 cytryna
  • 20 ml koniaku
  • 200 g marcepanu
  • 2 gruszki
  • szczypta soli
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Keksówkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Marcepan pokroić w grubą kostkę i obtoczyć mąką (1 łyżka).

Pozostałą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, startą skórką cytrynową na puszystą masę. Do utartej masy dodać stopniowo, cały czas miksując, jajka (po jednym), mąkę, mak, koniak, sól. Na koniec dodać kostki marcepanowe i delikatnie wymieszać.

Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.

Do foremki włożyć 1/3 masy, plastry gruszek, znów 1/3 masy i gruszki. Przykryć ostatnią częścią ciasta, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. godziny ( to zapis z książki, piekłam 90 minut), do suchego patyczka.

Wystudzić. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, polukrować.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

makowiec z marcepanem Magdy Gessler_keks z makiem_piegus z marcepanem_błyskawiczny makowiec

Inne przepisy na ciasta z makiem na Boże Narodzenie:

 rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  Makowiec biszkoptowy_makowiec zawijany_makowiec błyskawiczny_słodkości na Boże Narodzenie  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  pijak cziasto makowo-kokosowe_ciasto z alkoholem_makowiec_ciasto z kremem

wtorek, 15 listopada 2016

Pomarańczowy spód, pomarańczowa masa serowa i wierzch zwieńczony bitą śmietaną o smaku pomarańczowym z bezami i granatem. Zimowy, kremowy, przepyszny sernik.

To mój czwarty nowy, zimowy sernik zamieszczony na blogu po: serniku śliwka w czekoladzie, serniku cassisserniku orzechowym, a w kolejce czekają kolejne :).

sernik pomoarańczowy Eton mess z granatami_sernik kremowy_sernik zimowy_sernik na Boże Narodzenie

Spód:

  • 200 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 1 pełna łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 1łyżka likieru pomarańczowego
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica lub Delfico)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • skórka starta z jednej pomarańczy (- jedna łyżeczka na spód i 1/2 łyżeczki do śmietany)
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • szczypta soli

Eton mess:

  • 1 granat
  • szklanka schłodzonej kremówki
  • kilka bez (najlepiej domowych)
  • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej (lub więcej, do smaku)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ew. listki melisy
Wykonanie:

Spód. Przygotować formę o średnicy 23-24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia.

Płatki podprażyć na suchej patelni (trzeba uważać, by się nie przypaliły). Zmielić lub zmiksować w blenderze (ale nie na pył). Płatki wymieszać ze skórką, cukrem pudrem, solą, rozpuszczonym masłem i likierem. Masą wyłożyć dno przygotowanej formy. Docisnąć. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C.

Serki, śmietanę, cukier, skórkę, likier, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na owsiany spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjąć, ostudzić, zdjąć formę metalową (można zostawić, ale w takim przypadku istnieje prawdopodobieństwo, że sernik będzie miał metaliczny posmak). Wstawić, przykryty, do lodówki na noc.

Eton mess. Bezy pokruszyć, ale nie na proszek. Granat przekroić i wyjąć nasiona. Śmietanę ubić z cukrem, ale nie na sztywno, raczej na gęsto. Bezy wymieszać ze śmietaną, dodać granat, zostawiając kilka nasion do ozdoby. Przełożyć na zimny sernik.

Można udekorować listkami melisy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik pomoarańczowy Eton mess z granatami_sernik kremowy_sernik zimowy_sernik na Boże Narodzenie

Inne moje serniki:

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy

sobota, 29 października 2016

Koniakówka, czy raczej murzynek z koniakiem, to baza wielu moich ciast i babeczek. W wersji pierwotnej wprowadzam zmiany od najprostszych - zamiana dodatku (pomarańcze, kawa), poprzez zmianę wierzchu - raffaello aż po daleko idące przeobrażenia, takie jak w  placku karaibskim, wesołych buźkach, babeczkach z serem, czy placku z galaretką. W tym cieście zmieniłam kształt (wieniec), zawartość (czekolada) i dodałam owoce. Ciasto jest bardziej wytrawne, wilgotne, ale jak zwykle pyszne, łatwe i szybko znika :).  

ciasto czekoladowe z całymi gruszkami_murzynek z owocami_koniakówka inaczej
 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 50 g rumu (ciemnego, mocnego)
  • 4 jajka (jeśli małe, 5)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 6 podłużnych miękkich gruszek*

Wykonanie:

Przygotować owoce - umyć, obrać, ściąć spody, by gruszka stała, ew. wyciąć środki (niekoniecznie).

Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki powstałego płynu. Przestudzić. Dodać żółtka, przesianą, razem z proszkiem do pieczenia, mąkę, rum, czekoladę pokrojoną w kosteczkę. Ubić pianę ze szczyptą soli i dodać ją, delikatnie mieszając, do masy.  Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy z kominem.  Wstawić przygotowane gruszki. Piec ok. 55-65 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 - 190 °C. Ciasto można polać odlanym płynem czekoladowy.

*gruszek nie gotować! (choć takie rozwiązanie zaleca wiele przepisów)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta i babeczki na bazie murzynka:

muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  murzynek z porzeczakmi i galaretką_ciasto na lato_ciasto z galaretką_ciasto z czekoladą_ciasto z owocami  koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane  Nadziewane buziaczki_nadziewane czekoladowe muffinki_dania dla dzieci  torcik raffaello na koniakówce_torcik na murzynku_torcik kokosowy_torcik czekoladowy_ciasto czekoladowe z kremem

czwartek, 27 października 2016

Tort na wyjątkowe okazje - urodziny, imieniny, rocznicę ślubu, spotkanie rodzinne. Niezwykle delikatny biszkopt, przełożony masą kajmakową z mascarpone i gruszkami, nasączony amarettto. Wierzch to masa śmietankowa i pieczone gruszki. Delikatna, harmonijna całość, no i te gruszki...

tort kajmakowy z gruszakmi_tort kremowy_tort amaretto_tort na specjalne okazje

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem kajmakowy z gruszkami:

  • 500 g mascarpone
  • 400 g masy kajmakowej (u mnie Gostyń)
  • 200 ml kremówki
  • puszka gruszek osączonych z syropu

Krem śmietankowy:

  • 250 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Czipsy gruszkowe:

  • 2 gruszki (najlepiej podłużne z ogonkami)
  • cukier brązowy do posypania

Dodatki:

  • 6-8 łyżek amaretto do nasączenia blatów (lub herbata wymieszana z ekstraktem migdałowym; gorsze rozwiązanie)

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąki przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąki, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć. Przekroić na 3 części.

Masa kajmakowo-gruszkowa. Wszystkie składniki dobrze schłodzone (12 godzin w lodówce).

Kajmak, kremówkę, mascarpone razem ubić (masa powinna być bardzo gęsta). Osączone gruszki pokroić w kostkę i wymieszać z masą. Masą przełożyć placki biszkoptowe. Każdy delikatnie skrapiając alkoholem.

Masa śmietankowa. Składniki schodzone. Śmietanę, mascarpone, puder i ekstrakt ubić na gęsty krem. Posmarować wierzch i boki tortu.

Chrupki. Gruszki pokroić wzdłuż na bardzo (!) cieniutkie plastry. Położyć na papierze do pieczenia, posypać cukrem. Piec 15-20 minut w 170 °C. Ciepłe zdjąć i poczekać aż ostygną. Zimnymi gruszkami ozdobić tort.

Całość schłodzić.

Z "Moich wypieków" z moimi zmianami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort kajmakowy z gruszakmi_tort kremowy_tort amaretto_tort na specjalne okazje

Inne torty na uroczyste okazje:

  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  torcik biały puch_ciasto bez pieczenia_błyskawiczne ciasto_torcik na zimno_torcik z czekoladą  pavlova z dyniowym tiramisu_tort bezowy_tort korzenny_warzywa w słodyczach  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie

wtorek, 27 września 2016

W zasadzie tytuł powinien wyglądać tak: "Łatwe i błyskawiczne ciasto drożdżowe ze śliwkami lub innymi owocami i kruszonką z radiowej Trójki". Tak..., dawno nie piekłam tak łatwego i szybkiego ciasta (a wśród drożdżówek, to jest na pewno najłatwiejsze i najszybsze). Przepis usłyszałam w audycji "A nóż widelec" i od razu upiekłam. Nie zawiodłam się. Ciasto przepięknie pachnie, jest olbrzymie, raczej zbite, nie puszek, długo utrzymuje świeżość. Zachęcam do spróbowania :).

łatwe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką_drożdżówka_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej (3 1/2 + 1/2 szklanki)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży
  • śliwki
  • kruszonka (4,5 dag masła, 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ew. 1 łyżeczka cukru waniliowego lub cynamonu)

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru. Do dużej miski wsypać 1/2 szklanki mąki, cukier, letnie, rozpuszczone masło, jajka, mleko, drożdże - wymieszać. Zostawić na piętnaście minut.

Prostokątną formę posmarować masłem i oprószyć mąką.

Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach.

Przygotować owoce. Śliwki przekroić wzdłuż i wyjąć pestki.

Do rozczynu dodać pozostałą mąkę i wymieszać (ciasto nie jest gęste). Odstawić w ciepłym miejscu na 40-50 minut.

Po ww. czasie przełożyć ciasto do foremki. Wyrównać, położyć owoce (śliwki skórką do dołu), posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 45-50 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

łatwe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką_drożdżówka_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

Inne drożdżówki:

drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  placek drożdżowy z wiśniami_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami  Łatwa drożdżówka z owocami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_łatwe ciasto  drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22