| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: ciasto z owocami

środa, 08 listopada 2017

Szybkie ciasto? Proszę - szarlotka sypana. A wybór jabłeczników sypanych mamy w repertuarze ogromny (i wciąż się poszerza). Na pierwszym miejscu jest "zwykły" glutenowy (z mąka pszenną i kaszą manną), są też wersje bezglutenowe - jaglano-owsiany, kukurydziany, owsiano-orzechowy - przepisy na powyższe zamieszczam w tym wpisie. Oprócz tego mamy szarlotki: kakaowe, gryczano-ryżowe, owsiane (a te, może kiedyś...). Miom faworytem wśród bezglutenowych jest owsiano-orzechowa i kakaowa, a najbardziej nie smakuje mi kukurydziana.

jabłecznik sypany jaglano-owsiany_szarlotka sypana_ciasto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany jaglano-owsiany

Składniki na jabłecznik owsiano-orzechowego:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki orzechowej lub migdałowej (albo tarte orzechy)
  • 1 szklanka cukru (można trzcinowy)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 

Składniki na jabłecznik kukurydziany:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej (takiej na polentę)
  • 1 szklanka cukru może być trzcinowy
  • 1 łyżka cukru wanilii (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • ew. cynamon do jabłek

Składniki na jabłecznik jaglano-owsiany:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • ew. cynamon do jabłek

jabłecznik sypany kukurydziany_szarlotka sypana_ciasto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany kukurydziany

Wykonanie:

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23-24 cm.

Wybieramy szarlotkę, którą chcemy upiec. Mieszamy składniki suche (mąka, kasza/płatki/orzechy,  cukier, cukier waniliowy). Składniki sypkie dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dzielimy na dwie części. Gdy są zbyt mokre, trzeba lekko odcisnąć.

Na dno przygotowanej tortownicy wsypujemy pierwszą część suchy składników. Wyrównujemy. Na to kładziemy w dalszej kolejności: jabłka, suche składniki, jabłka i ponownie suche składniki. Każdą warstwę wyrównujemy. Na wierzch ścieramy masło i również wyrównujemy.

Pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200-210 °C.

Upieczoną wyjąc i wystudzić (wystudzona nie rozpada się).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik sypany owsiano-orzechowy_szarlotka sypana_cisto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany owsiano-orzechowy

Inne Jabłeczniki:

Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  jabłecznik amerykański_tarta z jabłkami_jabłecznik na kruchym cieście  jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_ciasto bezglutenowe  prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto  jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane   

czwartek, 26 października 2017

Zabawna, puszysta i niezwykle smaczna drożdżówka ze śliwkami.

Na podstawie przepisu z bloga "Matka Wariatka" .

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 150 ml mleka
  • 22 g drożdży
  • 2 żółtka (nie z lodówki, w temperaturze pokojowej)
  • 40 g masła
  • 30 g cukru
  • ew. cukier waniliowy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50-70 dag śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu lub 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru (po chwili rozpuszczą się). Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (powinno być letnie), masło rozpuścić. Do drożdży dodać łyżkę mąki i 2 łyżki mleka, rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). 

Do maki dodać, żółtka, letnie masło, mleko, pozostały cukier, cukier waniliowy, rozczyn, sól. Dobrze wyrobić, uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).

Gdy cisto rośnie, przygotować śliwki - przekroić wzdłuż na pół i wypestkować.

Masło roztopić i wymieszać z cukrem i cynamonem lub cukrem waniliowym.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie części i uformować wałki o długości 56 cm. Wałki ułożyć spiralnie  (zlepienia dobrze połączyć) w wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy 23-24 cm. Pomiędzy spirale ciasta wkładać śliwki. Całość posmarować rozpuszczonym masłem z przyprawami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 30 minut.

Ciasto najlepsze jest pierwszego dnia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto ślimak z ciasta drożdżowego ze śliwkami_ciasto amonit ze śliwkami_drożdżówka ze śliwkami_placek ze śliwkami

Inne ciasta z jesiennymi owocami:

Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  Jabłecznik z całymi jabłkami_ciasto ucierane_ciasto z owocami  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik kostka_ciasto z owocami_kruche ciasto      

sobota, 23 września 2017

Jabłka otulone kruchym ciastem - oto prosty, domowy, rewelacyjny jabłecznik. 

Z "Domowych wypieków"  (z drobnymi zmianami).

prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale można zwykłą pszenną)
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek czubatych cukru (3 do ciasta + 2 do jabłek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych) + 1 łyżka masła
  • ew. cynamon
  •  puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Z mąki, proszku do pieczenia, masła, jajka, cukru, cukru waniliowego, soli - zagnieść ciasto. Uformować kulę owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Wrzucić na patelnię, dodać masło i cukier i poddusić (odparować nadmiar wody). Wystudzić i ew. dodać cynamon.

Połowę ciasta rozłożyć równomiernie na spodzie foremki (ciasto można rozwałkować, zetrzeć lub po kawałku rozłożyć). Na to położyć wystudzone jabłka i pozostałe ciasto (rozwałkowane lub wyłożone w rozpłaszczonych kawałkach).

Wstawić do nagrzanego do 180-200 °C piekarnika i piec 50-60 minut. Zimne pokroić na kawałki i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto

Inne jabłeczniki:

jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik amerykański_tarta z jabłkami_jabłecznik na kruchym cieście  jabłecznik serowy_szarlotka_jabłecznik w kruchym cieście_jabłecznik z całymi jabłkami

czwartek, 31 sierpnia 2017

Czarno-białe, kruche ciasto z borówkami i lekką budyniową pianką. Delikatne, słodko-kwaśne, smaczne i reprezentacyjne - na imieniny, urodziny, spotkanie towarzyskie.

Placek Beatymarii z "Cukierni Lidla" Pawła Małeckiego. Dodam, że ciasto piekliśmy wielokrotnie (tyle, że w wersji białej - kruchy placek z wiśniami i budyniową pianką) z różnymi owocami. Wnioski? - każdej osobie wychodzi inne ciasto, mniej lub bardziej suche, kruche. W znacznej mierze to kwestia piekarnika, dlatego czas pieczenia i temperatura, to w każdym przepisie wartość orientacyjna i trzeba ją dostosować do własnego piekarnika. W moim zwyczaj odrobinę podnoszę temperaturę i wydłużam czas. Oprócz tego trzeba brać pod uwagę wielkość foremek i materiał z jakiego zostały wykonane, ale to już oddzielna kwestia.

kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką_kruche ciasto z owocami_ciasto domowe_ciasto z owocami

Ciasto:

  • 300 g mąki  pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • szczypta soli
  • 500 g borówek

Lekka budyniowa pianka:

  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego, letniego masła
  • 120 g budyniu waniliowego w proszku
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 limonki

Dodatki:

  • cukier puder

Wykonanie:

Ciasto. Przygotować blaszkę o wymiarach 30-24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść, stopniowo dodając żółtka, potem sól.

Ciasto podzielić na dwie części 3/4 i 1/4. Do większej dodać kakao i zagnieść. Z ciasta ciemnego uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 1,5-2 godzin. Tak samo postąpić z ciastem białym. 

Po ww. czasie wyjąć ciasto kakaowe i zetrzeć do blaszki na tarce o dużych oczkach. Wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 °C na ok. 18-20 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Pianka. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać połowę cukru. Ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Pod koniec ubijania dodać sok z limonki. Dalej zmniejszyć obroty miksera i wsypać stopniowo drugą połowę cukru wymieszanego z cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Wyłączyć mikser i powoli dodać letnie, roztopione masło. Całość wymieszać rózgą.

Pianę wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód, posypać umytymi i osuszonymi borówkami. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach białe ciasto.

Wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut.

Upieczony i wystudzony placek, można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką_kruche ciasto z owocami_ciasto domowe_ciasto z owocami

Inne ciasta z borówkami:

róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami   Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato  rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami

piątek, 25 sierpnia 2017

Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami. Taka pizza na słodko :).

Z "Kuchni polskiej".

placek krucho-drożdżowy ze śliwkami_ciasto ze śliwkami_ciasto kruche_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 1/8 l śmietany
  • 6 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 75 dag śliwek
  • lukier lub cukier puder na wierzch ciasta

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować tak, by nie przeciąć śliwki (rozciąć i wyjąć pestkę).

Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać puder, żółtka, rozmieszane ze śmietaną drożdże, szczyptę soli, skórkę cytrynową - zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować i położyć na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką (piekarnikową). Na cieście położyć śliwki i zostawić ciasto do wyrośnięcia.

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta ze śliwkami:

Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24