| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: ciasto z owocami

czwartek, 31 sierpnia 2017

Czarno-białe, kruche ciasto z borówkami i lekką budyniową pianką. Delikatne, słodko-kwaśne, smaczne i reprezentacyjne - na imieniny, urodziny, spotkanie towarzyskie.

Placek Beatymarii z "Cukierni Lidla" Pawła Małeckiego. Dodam, że ciasto piekliśmy wielokrotnie (tyle, że w wersji białej - kruchy placek z wiśniami i budyniową pianką) z różnymi owocami. Wnioski? - każdej osobie wychodzi inne ciasto, mniej lub bardziej suche, kruche. W znacznej mierze to kwestia piekarnika, dlatego czas pieczenia i temperatura, to w każdym przepisie wartość orientacyjna i trzeba ją dostosować do własnego piekarnika. W moim zwyczaj odrobinę podnoszę temperaturę i wydłużam czas. Oprócz tego trzeba brać pod uwagę wielkość foremek i materiał z jakiego zostały wykonane, ale to już oddzielna kwestia.

kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką_kruche ciasto z owocami_ciasto domowe_ciasto z owocami

Ciasto:

  • 300 g mąki  pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • szczypta soli
  • 500 g borówek

Lekka budyniowa pianka:

  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego, letniego masła
  • 120 g budyniu waniliowego w proszku
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 limonki

Dodatki:

  • cukier puder

Wykonanie:

Ciasto. Przygotować blaszkę o wymiarach 30-24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść, stopniowo dodając żółtka, potem sól.

Ciasto podzielić na dwie części 3/4 i 1/4. Do większej dodać kakao i zagnieść. Z ciasta ciemnego uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 1,5-2 godzin. Tak samo postąpić z ciastem białym. 

Po ww. czasie wyjąć ciasto kakaowe i zetrzeć do blaszki na tarce o dużych oczkach. Wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 °C na ok. 18-20 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Pianka. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać połowę cukru. Ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Pod koniec ubijania dodać sok z limonki. Dalej zmniejszyć obroty miksera i wsypać stopniowo drugą połowę cukru wymieszanego z cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Wyłączyć mikser i powoli dodać letnie, roztopione masło. Całość wymieszać rózgą.

Pianę wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód, posypać umytymi i osuszonymi borówkami. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach białe ciasto.

Wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut.

Upieczony i wystudzony placek, można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką_kruche ciasto z owocami_ciasto domowe_ciasto z owocami

Inne ciasta z borówkami:

róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami   Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato  rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami

piątek, 25 sierpnia 2017

Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami. Taka pizza na słodko :).

Z "Kuchni polskiej".

placek krucho-drożdżowy ze śliwkami_ciasto ze śliwkami_ciasto kruche_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 1/8 l śmietany
  • 6 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 75 dag śliwek
  • lukier lub cukier puder na wierzch ciasta

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować tak, by nie przeciąć śliwki (rozciąć i wyjąć pestkę).

Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać puder, żółtka, rozmieszane ze śmietaną drożdże, szczyptę soli, skórkę cytrynową - zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować i położyć na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką (piekarnikową). Na cieście położyć śliwki i zostawić ciasto do wyrośnięcia.

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta ze śliwkami:

Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane

czwartek, 17 sierpnia 2017

Drożdżówki to nasze ulubione ciasta. A z placków drożdżowych najulubieńsze to: łatwe ciasto drożdżowe z Trójki, błyskawiczna drożdżówka - gliniaste drożdżówki, babka drożdżowa mamy Honoraty - drożdżówka puszek i wersja pośrednia - placek drożdżowy z Claudii

Cytrynowa drożdżówka z morelami to wersja pośrednia - nie jest puszysta, ale i nie jest gliniasta. Cytryny świetnie komponują się z morelami, a kruszonka cudnie wieńczy deser. U nas zniknęła w ciągu 2 dni (choć to duży placek).

Świetne codzienne ciasto na podwieczorek z kawą, na kolację i śniadanie z mlekiem.

cytrynowa drożdżówka z morelami i kruszonką_placek drożdżowy z owocami_cdzienny placek

Składniki:

Placek:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 150 g mleka
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • 30 g drożdży
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 1 kg moreli (inne owoce - śliwki, wiśnie, jabłka)

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 180 g mąki
  • szczypta soli

Wykonanie:

Placek. Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (ma być letnie). Masło rozpuścić.

Drożdże włożyć do miseczki wymieszać z łyżką cukru (zostawić, po chwili rozpuszczą się), dodać łyżkę mąki i 2-3 łyżki mleka. Zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut). 

Do mąki dodać rozczyn, cukier, mleko, letnie masło, żółtka, sól, skórkę cytrynową - wymieszać. Całość dobrze wyrobić (ok. 15-20 minut mikserem z hakiem). Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 60 minut (aż podwoi objętość).

Gdy ciasto rośnie, wypestkować morele i przygotować blaszkę piekarnikową - wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na wielkość foremki. Ułożyć morele (skórką na dół), posypać kruszonką. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C 20-25 minut.

Kruszonka. Mąkę, cukier, sól, wymieszać. Zagniatać formując kluseczki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

cytrynowa drożdżówka z morelami i kruszonką_placek drożdżowy z owocami_cdzienny placek

Na podstawie przepisu z książki "Kuchnia polska według Pawła Małeckiego". 

Inne ciasta drożdżowe z owocami:

placek drożdżowy z wiśniami_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami  placek morelowo-marcepanowy_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami_przepisy na lato  Łatwa drożdżówka z owocami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_łatwe ciasto  placek z wiśniami Ewy Wachowicz_placek drożdżowy z wiśniami_ciasto Ewy Wachowicz_ciasto na lato  róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami 

czwartek, 13 lipca 2017

Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na tartą różę. I tak zastanawiam się, kto z niego skorzysta? Dużo zachodu, a do czego tego użyć? Wprawdzie pisałam, że do kremu, lemoniady, bułeczek, trufli, ale to takie niekonkretne...A oto coś namacalnego - torcik bezowy z różanym kremem mascarpone i malinami. Zachwyca zapachem i smakiem no i tak słodko wygląda :).

torcik bezowy z kremem różanym i malinami_tort z kremem z płatków róży_tort z kremem mascarpone

Składniki blatu bezowego:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Składniki kremu różanego:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g kwaśnej kremówki
  • 3 łyżki musu z płatków róży (przepis TU)

Dodatki:

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na narysowany okrąg. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam. I zwykle suszę trzy blaty na raz, a potem wykorzystuje do różnych ciast, deserów, tortów.

Krem. Zmiksować mascarpone, kremówkę i mus różany na gęsty krem.

Składanie. Owoce umyć, osuszyć.

Na tortownicy położyć kleks kremu (dzięki temu tort nie będzie się przesuwał), blat bezowy, krem i owoce. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Tuż przed podaniem ozdobić melisą i ew. oprószyć cukrem różanym.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

torcik bezowy z kremem różanym i malinami_tort z kremem z płatków róży_tort z kremem mascarponeInne torty bezowe na lato:

tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  tort bezowy lodowy z malinami_tort na lato_tort cytrynowy  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  biały tort_tort Eton Mess_tort ucierany_tort z bezami_tort z truskawkami   

piątek, 30 czerwca 2017

Torcik na lato. Bezy, orzeźwiający krem limonkowy i owoce leśne (poziomki, jagody). Pyszny letni deser :).

torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato

Blat bezowy:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mscarpone
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 2-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • porcja kremu limonkowego wg TEGO przepisu - 3 jajka, 80 g masła, 80 g cukru, 125 ml soku z limonek (u mnie 4), skórka otarta z dwóch limonek (tylko zielona część, inaczej krem będzie gorzki)

Dodatki:

  • szklanka owoców leśnych (poziomki, jagody kamczackie lub inne)
  • listki melisy lub mięty 

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na narysowany okrąg. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam. I zwykle suszę trzy blaty na raz, a potem wykorzystuje do różnych ciast, deserów, tortów.

Krem. Dzień wcześniej trzeba przygotować curd limonkowy. Masło roztopić dodać pozostałe składniki (uwaga! masło nie może być zbyt gorące, inaczej zwarzą się jajka). Wymieszać trzepaczką. Podgrzewać (!) na wolnym ogniu, cały czas intensywnie mieszając, do momentu, gdy masa uzyska konsystencję budyniu (ok. 20 minut). Schłodzić. Można odłożyć łyżkę kremu, do ozdobienia wierzchu tortu.

Zimny krem limonkowy zmiksować z mascarpone, kremówką i cukrem pudrem na gęsty krem.

Składanie. Owoce umyć, osuszyć.

Na tortownicy położyć kleks kremu (dzięki temu tort nie będzie się przesuwał), blat bezowy, krem i owoce. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Tuż przed podaniem ozdobić melisą lub miętą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato

Inne torty bezowe na lato:

 tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  tort bezowy lodowy z malinami_tort na lato_tort cytrynowy  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  biały tort_tort Eton Mess_tort ucierany_tort z bezami_tort z truskawkami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24