| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: ciasto z owocami

wtorek, 14 sierpnia 2018

Delikatny, kruchy i niezwykle smaczny jabłecznik bez mąki pszennej, ba nawet bez innej glutenowej. 

Bezglutenowy jabłecznik_szaroltka_jabłecznik na kruchym cieście

Składniki:

  • 500 g mąki bezglutenowej (u mnie mix 100 g mąki kukurydzianej, 100 g mąki ryżowej, 100 g ziemniaczanej, 100 g owsianej, 100 g mielonych orzechów lub wiórków kokosowych)*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1,5 -2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • 6 łyżek cukru

Ponadto: 

  • cukier puder do oprószenia ciasta lub lody waniliowe

Wykonanie:

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Posypać cukrem, cynamonem, skórką cytrynową, skropić sokiem z cytryny i odstawić.

Z mąki, jajek, masła, cukru, cukru waniliowego, soli, zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Przygotować formę o wymiarach 20x30 cm.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedna wyłożyć dno (dosłownie, rwąc ciasto na kawałki). Na cieście gęsto ułożyć jabłka (stawiając plasterki na sztorc) w 3-4 rzędach wzdłuż. Na wierzch położyć ciasto (również rwąc/ścierając na kawałki).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C ok. 45 minut (do zrumienienia ciastka). Wystudzić (gorące kruszy się). Podawać oprószone cukrem pudrem lub z lodami.

* jeśli chcesz by ciasto miało jasną, złocistą barwę, zmień mąkę owsianą na kukurydzianą

**w wersji bezglutenowej użyj mąk z przekreślonym kłosem i proszku do pieczenia bez glutenu

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z "Kwestii Smaku" (zmieniony).

Inne jabłeczniki:

prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto  jabłecznik amerykański_tarta z jabłkami_jabłecznik na kruchym cieście  jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_ciasto bezglutenowe

środa, 08 sierpnia 2018

Aromatyczne, kokosowe ciasto/placek/babka z borówkami. Bezglutenowe,  mimo to długo zachowuje świeżość. Borówki można zamienić na inne owoce - porzeczki, jagody, maliny, wiśnie, morele, … Ot, taki placek do poobiedniej kawy.

ciasto kokosowe z borówkami_ciasto bezglutenowe_babka kokosowa

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + do wysypania foremki
  • 1/4 szklanki maki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli to konieczne, bezglutenowy)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki borówek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Przygotować foremkę o wymiarach 27 na 8 cm. Posmarować masłem  i wysypać np. wiórkami. 

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąki, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Zmiksować.

W drugim naczyniu ubić pianę ze szczyptą soli. W trzech turach dodać do ciasta, delikatnie mieszając.

Przełożyć do foremki, posypać borówkami. Piec 35 minut (opcja góra-dół), po czym nastawić piekarnik na termoobieg i piec jeszcze 15 minut. Wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto kokosowe z borówkami_ciasto bezglutenowe_babka kokosowa_babka bezglutenowa

Babkę robiłam wiele razy, niestety nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis.

Inne ciasta i desery z kokosem:

Księżniczki_muffinki kokosowe_dania dla dzieci  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik  wafelki kokosowo-kajmakowe_ciasteczka_słodkości bez piekarnia  kokosanki_ciasteczka kokosowe_błyskawiczne wypieki  ciasto Żabci v. pszczółka_cisto piaskowe_ciasto z kremem_ciasto z kokosem  Rafaello na krakersach_ciasto bez pieczenia_ciasto kremowe_ciasto błyskawiczne  torcik raffaello na koniakówce_torcik na murzynku_torcik kokosowy_torcik czekoladowy_ciasto czekoladowe z kremem  pijak cziasto makowo-kokosowe_ciasto z alkoholem_makowiec_ciasto z kremem  muffinki nadziweane raffaello_muffinki_kokosowe_błyskawiczne dania

piątek, 13 lipca 2018

Moja letnia rolada z borówkami i bitą śmietaną w nowym wydaniu - z lustrzaną polewą. I...zdania są podzielone, część rodzinki zachwycona, część rozczarowana. A polewa, oprócz tego, że jest lśniąca i ładnie wygląda, jest lekko ciągnąca.

rolada z borówkami i lustrzaną polewą_rolada biszkoptowa_rolada z bitą śmietaną 

Składniki:

Rolada:

  • 4 jajka (z lodówki)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 i 1/2 szklanki kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 kubeczek borówek (lub innych drobnych owoców)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

Lustrzana polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g kremówki
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

Dodatki:

  • Bita śmietana
  • borówki
  • listki melisy lub mięty

Wykonanie:

Rolada. Piekarnik włączyć (temperatura 180 °C). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka oddzielić od białek i rozmieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej, gęstej  masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy i piec 15 -20 minut na złoty kolor. 

W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i ciepły zwinąć razem ze ściereczką. Wystudzić.

Nadzienie. Przygotować owoce - umyć i osuszyć. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (moją namoczyłam i podgrzałam do rozpuszczenia). Śmietanę ubić z pudrem. Dodać żelatynę. Rozwinąć roladę posmarować ubitą śmietaną , posypać borówkami zwinąć jeszcze raz (bez ściereczki). Schłodzić. Polać polewą i ozdobić.

Lustrzana polewa. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę podgrzać (prawie do zagotowania). Dodać połamaną czekoladę i rozmieszać. Połączyć z żelatyną i polać roladę. 

Uwagi:

*blaszkę posmarowaną masłem można posypać wiórkami kokosowymi, czy mielonymi migdałami.

**rolady nie należy zbyt długo piec, ponieważ przesuszona trudniej zwija się (kruszy się i pęka)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne rolady z owocami:

rolada biszkoptowa z pieczonymi jabłkami_rolada z owocami_ciasto z owocami  rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem  rolada z galaretką truskawkową_rolada biszkoptowa_ciasto na lato_ciasto z owocami  Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami

czwartek, 07 czerwca 2018

Proste, błyskawiczne ciasto z ostatnimi (!) czereśniami i kruszonką.

ciasto jogurtowe z czereśniami i kruszonką_ciasto ucierane_ciasto z owocami_placek z kruszonką_ciasto na lato

Składniki:

  • 2 szklanki mąki*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g roztopionego masła lub oleju
  • 1 szklanka jogurtu
  • czereśnie

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 4 łyżki cukru

Wykonanie:

Kruszonka. Składniki rozetrzeć w palcach i wstawić do zamrażarki.

Owoce umyć i osuszyć. Nie pestkować.

Ciasto. Piekarnik włączyć na 180 °C. Dno foremkę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę i proszek przesiać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (7 minut). Dodać jogurt, mąkę, olej i wymieszać (do połączenia składników). Przełożyć do foremki. Na wierzch położyć owoce, posypać kruszonką. 

Wstawić do piekarnika na 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Wbić w środek ciasta. Jeśli na patyczku zostanie surowe ciasto, dopiec. 

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

*dałam połowę tortowej, połowę orkiszowej

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto jogurtowe z czereśniami i kruszonką_ciasto owocowe_ciasto ucierane_ciasto z kruszonką

Inne desery z czereśniami:

sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory  

poniedziałek, 07 maja 2018

Ta krajanka to nasz hit. Migdałowo-kokosowy spód, galaretka malinowa i biała czekolada. Bardzo udane połączenie :). Przepis na ciasto urodzinowe, imieninowe, komunijne.

krajanka migdałowo-kokosowa z malinami i białą czekoladą_ciasto bakaliowe_ciasto kostka_ciastko bezglutenowe

Składniki spodu:

  • 6 białek (jedno białko 35 g)
  • 20 dag zmielonych migdałów
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli
  • 2 wafle

Składniki galaretki:

  • 250 ml musu malinowego (przetartych malin)
  • 1/2 łyżeczki startej skórki limonki
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatki:

  • 2 białe czekolady
  • 50 ml kremówki
  • posypka na wierzch (wiórki, zmielone migdały, inne)

Wykonanie:

Spód. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przyciąć do jej rozmiaru wafle i położyć na dno.

Migdały, wiórki, ekstrakt migdałowy, cukier puder i 3 białka wymieszać.

Pozostałe 3 białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać łyżka po łyżce cukier. Ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. 1/3 piany dodać do masy migdałowo-kokosowej i delikatnie wymieszać, następnie dodać ponownie 1/3 piany i delikatnie wymieszać, po raz trzeci dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć na wafel i piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 °C. Wystudzić.

Galaretka malinowa. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w 1/3 szklanki letniej wody rozmieszać żelatynę, po 20 minutach żelatynę podgrzać i rozmieszać - nie dopuścić do zagotowania!). Rozmieszać z masą malinową i skórką z limonki. Tężejącą galaretkę przelać na spód migdałowo-kokosowy. Wstawić do lodówki do stężenia.

Wykończenie. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Letnią wylać na galaretkę (masę trudno rozprowadzić na galaretce). Wierzch posypać wiórkami lub mielonymi migdałami.

*ciasto może być bezglutenowe, jeśli użyjemy bezglutenowych wafli

**w czasie Wielkanocy, wiosennie ozdobione, może być mazurkiem

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z owocami:

Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami   Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  tarta Tatin z morelami_tarta z owocami_tarta odwrócona_Kuchnia francuska

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26