| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: jadalne kwiaty

czwartek, 13 lipca 2017

Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na tartą różę. I tak zastanawiam się, kto z niego skorzysta? Dużo zachodu, a do czego tego użyć? Wprawdzie pisałam, że do kremu, lemoniady, bułeczek, trufli, ale to takie niekonkretne...A oto coś namacalnego - torcik bezowy z różanym kremem mascarpone i malinami. Zachwyca zapachem i smakiem no i tak słodko wygląda :).

torcik bezowy z kremem różanym i malinami_tort z kremem z płatków róży_tort z kremem mascarpone

Składniki blatu bezowego:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Składniki kremu różanego:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g kwaśnej kremówki
  • 3 łyżki musu z płatków róży (przepis TU)

Dodatki:

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na narysowany okrąg. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam. I zwykle suszę trzy blaty na raz, a potem wykorzystuje do różnych ciast, deserów, tortów.

Krem. Zmiksować mascarpone, kremówkę i mus różany na gęsty krem.

Składanie. Owoce umyć, osuszyć.

Na tortownicy położyć kleks kremu (dzięki temu tort nie będzie się przesuwał), blat bezowy, krem i owoce. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Tuż przed podaniem ozdobić melisą i ew. oprószyć cukrem różanym.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

torcik bezowy z kremem różanym i malinami_tort z kremem z płatków róży_tort z kremem mascarponeInne torty bezowe na lato:

tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  tort bezowy lodowy z malinami_tort na lato_tort cytrynowy  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  biały tort_tort Eton Mess_tort ucierany_tort z bezami_tort z truskawkami   

wtorek, 11 lipca 2017

Energetyzujący i orzeźwiający napój na upały.

herbata mrożona z syropem z kwiatów czarnego bzu i limonką_herbata zielona_napój na upały

Składniki:

  • 1,5 l mocnej, zielonej herbaty 
  • 1/3 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu (lub więcej do smaku)
  • 4-5 cm imbiru
  • 6 limonek
  • kostki lodu
  • ew. miód lub cukier trzcinowy do dosłodzenia herbaty 
  • po 1-2 listki melisy do każdej szklanki

Wykonanie:

Zaparzyłam mocną, zieloną herbatę. Dodałam do niej imbir obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki. Wystudziłam i wstawiłam na kilka godzin do lodówki. Do zimnej herbaty dodałam syrop z czarnego bzu i sok z jednej limonki. Napój przecedziłam i przelałam do wysokich szklanek. Do każdej porcji dodałam kawałki limonki i kostki lodu. Teraz tylko słomka i SMACZNEGO :).

Znajdź mnie na fb.

herbata mrożona z syropem z kwiatów czarnego bzu i limonką_herbata zielona_napój na upały

Inne napoje na upały:

mrożona mokka z kostkami kawy_zimna kawa_kawa z mlekiem_napoje na lato  koktajl jagodowo_migdałowy_koktajl z kwaśnego mleka_koktajl na lato_nabiał roślinny  lemoniada_napój dla dzieci_naój na lato_napój na piknik  szpryc - drink na upały_napoje z alkoholem_drink z winem musującym_drink z apaerolem  bowl ananasowy_napój alkoholowy  placki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_racuszki z kaszy jaglanej_danie bezglutenowe_danie bez mleka

środa, 28 czerwca 2017

Przetwory z płatków róży należą do tych luksusowych. Wspaniale smakuje zarówno konfitura jak i cukier różany, a w tym roku do rodziny różowych przetworów dołączył mus z płatków róży. Aromatyczny, słodko-kwaśny dodatek do wypieków (bułeczek, babeczek), kremów (choćby krem do tortów bezowych), nadzienie do trufli, ale też słodzidło do lemoniady, wody, herbaty. Zachęcam do wypróbowania.

Z "Cukierniczych kreacji Charlotte".

mus z płatków róży, czyli tarta róża_słodkie przetwory_jadalne kwiaty

Składniki:

  • 100 g płatków róży (waga płatków oczyszczonych, bez białych końcówek)
  • 500 g cukru
  • 10 g kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Płatki oczyszczam z pyłku i obrywam białe końcówki (jeśli pozostaną, całość nabierze gorzkawego posmaku).

Cukier łączę z kwaskiem cytrynowym.

Płatki ucieram z cukrem na mus i przekładam do przygotowanych słoików. Ugniatam, zamykam i przechowuję w lodówce.

Dodaję do sorbetów, jako nadzienie do bułek, muffinek, trufli, kremów (szczególnie na bazie mascarpone).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

mus z płatków róży, czyli tarta róża_słodkie przetwory_jadalne kwiaty

mus z płatków róży, czyli tarta róża_słodkie przetwory_jadalne kwiaty

Inne słodkie przetwory:

agrest w syropie_domowe przetwory_słodkie przetwory  tradycyjna konfitura z truskawek_konfitury_przetwory z truskawek_słodkie przetwory  Konfitura truskawkowo-jagodowa_przetwory  Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory 

wtorek, 06 czerwca 2017

Niezwykle aromatyczna, mocna, słodka - nalewka z akacji. Choć autor podał, że nie wymaga długiego leżakowania, mnie posmakowała dopiero po roku od zlania. Wtedy, gdy smaki przegryzły się, przestał dominować alkohol i cukier, a całość zyskała na szlachetności.

Z kwiatów akcji przygotowuję również;

racuchy jaglane z akacją

kwiaty akacji w cieście naleśnikowym

cukier z kwiatów akacji

nalewka z akcji_nalewka akacjowa_nalewka na kwiatach akacji_domowy likier

Składniki:

  • 150 g kwiatów akacji
  • 400 g cukru
  • laska wanilii
  • 1 l wódki 45 %

Wykonanie:

Kwiaty umyć, osuszyć wsypać do dużego słoja, dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć słój i odstawić na 5 tygodni w nasłonecznione miejsce.

Po ww. czasie słój otworzyć dosypać cukier, zamknąć i ponownie odstawić, teraz na 3 miesiące.

Po tym czasie zlać do butelek. Zamknąć. Wg mnie wymaga leżakowania co najmniej do grudnia, choć najlepsza jest po roku.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

nalewka z akcji_nalewka akacjowa_nalewka na kwiatach akacji_domowy likier

Z "Szaleństwa w kuchni".

Inne nalewki:

nalewka sosnowa na kaszel_nalewka na pędach sosny_domowa apteczka  nalewka tutti frutti_nalewka wieloowocowa_domowy wyrób_domowy alkohol  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  Nalewka z białych malin_malinówka_domowa nalewka  pestkówka_domowe nalewki_nalewka na pestkach jabłek  nalewka z jeżyn na miodzie_nalewka owocowa_nalewka domowa  korzenna aroniówka_korzenna nalewka z aronii_nalewka z aronii

środa, 13 kwietnia 2016

Powoli zaczynam myśleć o piknikach i grillach. Już wybieramy się na wyprawy rowerowe i dłuższe spacery. Oprócz kanapek i picia warto zabrać coś słodkiego. Może odrywane chlebki lub bułki, może ciastka owsiane, bułki ślimaczki, a później bułki z rabarbarem.

Dzisiejsza moja propozycja to krucho-drożdżowe rogaliki z dżemem (z dodatkiem konfitury z płatków róży). Pomysł zaczerpnięty z książki Ewy Wachowicz "Ulubione", bardzo podobny do moich rogalików topionych.

rogaliki Ewy Wachowicz_rogalliki krucho-drożdżowe_rogaliki z dżemem_rogaliki na piknik

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Dodatki:

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, a gdy się rozpuszczą, dodać śmietanę (temperatura pokojowa). Zostawić na kilka minut.

Mąki przesiać na stolnicę, dodać sól, zimne masło i posiekać nożem na drobną kruszonkę. Usypać kopczyk, na środku zrobić wgłębienie do środka dodać jajka i drożdże. Nożem połączyć składniki. Potem szybko, ale dokładnie, zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować w kształcie koła i podzielić na 8 lub 16 części. Na końcu każdego fragmentu położyć dżem, zrolować do środka, a potem  zawinąć (zgiąć) zgrabny rogalik. Kłaść na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować letnią wodą.

Piec w temperaturze 180-200 °C na złoty kolor. Letnie oprószyć pudrem

*dżem do nadziewania powinien być gęsty, raczej tradycyjny (bez cukrów żelujących).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne rogaliki na piknik (także pikantne):

rogaliki siostry Anastazji_rogaliki krucho-drożdżowe_drobne wypieki  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka  rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko

 
1 , 2 , 3