| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: jadalne kwiaty

środa, 13 kwietnia 2016

Powoli zaczynam myśleć o piknikach i grillach. Już wybieramy się na wyprawy rowerowe i dłuższe spacery. Oprócz kanapek i picia warto zabrać coś słodkiego. Może odrywane chlebki lub bułki, może ciastka owsiane, bułki ślimaczki, a później bułki z rabarbarem.

Dzisiejsza moja propozycja to krucho-drożdżowe rogaliki z dżemem (z dodatkiem konfitury z płatków róży). Pomysł zaczerpnięty z książki Ewy Wachowicz "Ulubione", bardzo podobny do moich rogalików topionych.

rogaliki Ewy Wachowicz_rogalliki krucho-drożdżowe_rogaliki z dżemem_rogaliki na piknik

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Dodatki:

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, a gdy się rozpuszczą, dodać śmietanę (temperatura pokojowa). Zostawić na kilka minut.

Mąki przesiać na stolnicę, dodać sól, zimne masło i posiekać nożem na drobną kruszonkę. Usypać kopczyk, na środku zrobić wgłębienie do środka dodać jajka i drożdże. Nożem połączyć składniki. Potem szybko, ale dokładnie, zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować w kształcie koła i podzielić na 8 lub 16 części. Na końcu każdego fragmentu położyć dżem, zrolować do środka, a potem  zawinąć (zgiąć) zgrabny rogalik. Kłaść na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować letnią wodą.

Piec w temperaturze 180-200 °C na złoty kolor. Letnie oprószyć pudrem

*dżem do nadziewania powinien być gęsty, raczej tradycyjny (bez cukrów żelujących).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne rogaliki na piknik (także pikantne):

rogaliki siostry Anastazji_rogaliki krucho-drożdżowe_drobne wypieki  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka  rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko

sobota, 06 czerwca 2015

Akacja w tym roku kwitnie prześliczne. Drzewa uginają się od białych kwiatów, a zapach jest wprost zniewalający. Nie mogłam przejść obok tego faktu obojętnie, musiałam wykorzystać kwiaty akacji w kuchni. Na pierwszy ogień poszła nalewka akacjowa, dalej cukier no i kwiaty w cieście naleśnikowym.  Wisienką na torcie były moje ulubione racuchy jaglane z dodatkiem płatków akcji. Dodatek kwiatków świetnie odświeżył smak powszednich racuszków.

racuchy jaglane z płatkami akcji_rachuchy bezglutenowe_kwiaty jadalne

Składniki:

  • 1 kubek kaszy jaglanej (kubek 330 ml)
  • ok. 1/2 kubka mleka (u mnie sojowe lub kokosowe, lub migdałowe)
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 dag drożdży + łyżeczka cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 3 duże garście płatków akcji
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem lub na patelnię i prażyć, mieszając. Zalać wrzątkiem (uwaga pryszcze!), osączyć na sitku, przełożyć do garnka i dodać tyle wody ile wynosi objętość kaszy (w tym przypadku 2 kubki). Ugotować kaszę z dodatkiem soli i ostudzić.

Wystudzoną włożyć do blendera i zmiksować na w miarę gładką masę dodając powoli letnie mleko. Dodać pozostałe składniki - jajka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, sól, rozpuszczone z cukrem drożdże, płatki akacji i odstawić do wyrośnięcia.

Smażyć racuszki i od razu podawać. Nam najlepiej smakują z cukrem pudrem i sałatką owocową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

racuchy jaglane z płatkami akcji_rachuchy bezglutenowe_kwiaty jadalne

Inne smakołyki z jadalnymi kwiatami:

Kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato  maślane ciasteczka lawendowe_kruche ciastka_kwiaty jadalne  sernik z różą_sernik klasyczny_sernik pieczony_kuchnia polska_Wielkanoc  tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami_jadalne kwiaty_tort bezowy_krem czekoladowy

sobota, 07 marca 2015

Tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami wymyśliłam już dawno, ale jakoś nie miałam okazji wypróbowania swojego pomysłu. W końcu jest i jest niesamowity! Dwa blaty bezowe, trzeci bezowy z cukrem różanym, przełożone kremem z czekolady, mascarpone i kremówki, a do nich maliny. Cudne, delikatne, kobiece połączenia.

Na Dzień Kobiet z najlepszymi życzeniami :). 

tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami_jadalne kwiaty_tort bezowy_krem czekoladowy

Składniki blatów bezowych:

  • 2/3 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Składniki blatu różanego*:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki cukru różanego
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka soku cytrynowego

Składniki kremu:

  • 750 ml śmietany 36 %
  • 625 g mascarpone (1 i 1/2 pudełka)
  • 2 czekolady mleczne
  • ew. cukier puder do smaku (dodałam 3 łyżki)
  • 300 g malin (mogą być mrożone, ale trzeba je odmrozić i dobrze osączyć)

Ponadto:

  • 1 czekolada gorzka
  • 2-3 róże

Wykonanie blatów:

Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia.

Podobnie przygotować blat z cukrem różanym.

Przygotowanie kremu:

Do śmietany dodać połamaną czekoladę i podgrzewając rozpuścić. Ostudzić, przykryć i wstawić do lodówki do schłodzenia (zostawiam w lodówce na noc). Następnego dnia śmietanę ubić na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder.

Wykończenie:

Rozmrozić maliny, dobrze osączyć (osuszam ręcznikiem kuchennym). Podzielić na dwie części.

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować płaską szklaną powierzchnię czekoladą. Zostawić do wystudzenia. Teraz trzeba uchwycić moment między całkowitym stężeniem czekolady, a jej formą płynną. Ostrym nożem lub szpatułką formować długie wiórki. 

Krem podzielić na dwie części. Przełożyć nim i malinami blaty (blat środkowy - z różą). 

Tort schłodzić (zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godzin), to ułatwi krojenie.

Przed podaniem wierzch udekorować wiórkami czekoladowymi i różami.

* można upiec 3 zwykłe blaty bezowe i po upieczeniu jeden z nich posmarować konfiturą różaną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne torty bezowe:

tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  pavlova szwarcwaldzka_tort bezowy z wisniami i czekoladą _tort bezowy z kremem i owocami  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem

 

piątek, 21 marca 2014

Kremowy sernik na kruchym spodzie z konfiturą z płatków róży. Elegancki, oryginalny, rewelacyjny pomysł na Wielkanocny stół. Zaskoczy smakiem niejednego biesiadnika. Można polać go rozpuszczoną czekoladą (raczej deserową, ponieważ sernik jest słodki), oprószyć pudrem lub posypać cukrem różanym.

sernik z różą_sernik z konfiturą z płatków róży_sernik tradycyjny_kuchnia polska_Wielkanoc

Z "Kuchni polskiej".

Składniki spodu:

  • 15 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 15-20 dag konfitury z płatków róży
  • ew. 1/4- 1/2 rozmąconego jajka do posmarowania wierzchu

Składniki masy serowej:

  • 75 dag dobrego twarogu zmielonego trzykrotnie (u mnie było więcej ok. 90 dag)
  • 5 dag masła
  • 5 jajek
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 kopiasta łyżka kaszy manny
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 dag rodzynek
  • szczypta soli
  • ew. cukier różany na wierzch sernika (można zastąpić cukrem pudrem, polewą czekoladową, rozpuszczoną czekoladą)

Wykonanie:

Mąkę przesianą z proszkiem posiekać z masłem na proszek, dodać cukier puder, szczyptę soli, jajko, śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić dno rozwałkowanym ciastem, nakłuć widelcem i zapiec w 220 °C na słomkowy kolor. Ostudzić. Posmarować konfiturą różaną.

Masło utrzeć na puch, dodać kolejno żółtka, cukier puder z waniliowym i zmielony ser. Rodzynki umyć, sparzyć, osączyć i osuszyć. Skórkę pomarańczową i rodzynki oprószyć mąką ziemniaczaną. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej delikatnie mieszając i przesypując kaszą manną. Włożyć bakalie i ponownie delikatnie wymieszać. Boki foremki posmarować masłem. Włożyć na krucho-różany spód masę serową. Na wierzchu można zrobić ozdoby z pozostałego ciasta (kratkę, listki, pisanki, inne). Ozdoby położyć na sernik i posmarować rozmąconym jajkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 °C. Pod sernikiem umieścić naczynie z gorącą wodą (będzie nawilżać nasz sernik). Piec 50-60 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć po 30-60 minutach. Wystudzić. Zimny okroić, wstawić do lodówki i zostawić do stężenia najlepiej na noc.

Po wyjęciu z lodówki ew. udekorować.

Znajdź mnie na fb.

sernik z różą_sernik z konfiturą z płatków róży_sernik tradycyjny_kuchnia polska_Wielkanoc

sernik z różą_sernik z konfiturą z płatków róży_sernik tradycyjny_kuchnia polska_Wielkanoc

Inne serniki na wielkanocny stół:

pascha_sernik_sernik na zimno_Wielkanoc  kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia  Sernik wiedeński_sernik  sernik pianka_sernik tradycyjny_Wielkanoc

 

wtorek, 09 lipca 2013

Bardzo kruche, maślane ciasteczka z ciekawym fioletowym dodatkiem :). Od dawno chciałam je wypróbować, ale nie miałam odwagi. Lawenda ma przecież mydlany zapach! A jednak ciastka są świetne. Warto spróbować, póki lawenda kwitnie.

Przepis z blogu "Moje Wypieki".

maślane ciasteczka lawendowe_kruche ciastka_kwiaty jadalne

 Składniki:

  • 2 pełne łyżki kwiatków świeżej lawendy (lub jedna suszonej)
  • 210 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli

maślane ciasteczka lawendowe_kruche ciastka_kwiaty jadalne

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Uformować dwa wałeczki o średnicy ok. 3,5 cm, zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (zostawiłam na noc).

Schłodzone ciasto pokroić na ok. 5 mm plasterki. Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku na jasny słomkowy kolor.

Studzić na kratce.

Porcja na dwie blaszki piekarnikowe.

Znajdź mnie na fb.

maślane ciasteczka lawendowe_kruche ciastka_kwiaty jadalne

Ciasteczka zapisuję do "Kwiatożerców".

akcja_kwiatożercy_syrop z kwiatów czarnego bzu

Inne ciasteczka:

 Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki

 
1 , 2 , 3