| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: płatki owsiane

wtorek, 02 maja 2017

Chleb inny niż wszystkie, bo z ziaren słonecznika, siemienia lnianego, płatków owsianych i migdałów, bez dodatku mąki. Spośród moich chlebów bezglutenowych, najbardziej treściwy i zwarty. Na śniadanie wystarczy jedna, cieniutka kromka. Nie kruszy się, długo zachowuje świeżość, jest niesamowicie smaczny, fantastyczny!

Przepis dostałam od mojej siostry (a Ewa znalazła go na blogu "Jadłonomia").

chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli (myślałam, że to za dużo, ale nie, jest w sam raz)
  • 1 łyżka syropu z agawy (zastąpiłam lejącym miodem)
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego*
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche wymieszać (płatki, nasiona słonecznika, siemię lniane, migdały, zmielone siemię lniane, sól).

W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Najpierw olej z syropem z agawy, potem dodać wodę.

Mokre składniki dodać do suchych i dobrze wymieszać (kilka minut).

Odstawić na 1-2 godzin.

Keksówkę o wymiarach 11 x 20 cm posmarować olejem kokosowym i przełożyć do niej ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 185-190 °C ok. 60 minut. 

Wyją z piekarnika i zostawić w foremce na godzinę, po czym wyjąć i zostawić na kratce do całkowitego schłodzenia (najlepiej na noc). Źle wystudzony będzie się kruszył!

Kroić ostrym nożem na cieniutkie kromki (to widać na zdjęciach, grubość jak pumpernikel).

*olej kokosowy jest niezbędny, sprawia,że chleb jest zwarty i nie rozpada się

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziny_chleb bezglutenowy_śniadania_domowe pieczywo

czwartek, 23 marca 2017

Mazurek dla dorosłych, z dużą porcją rumu. Niesamowicie bogaty, bo i śliwki, i kajmak, i czekolada.

Mazurek jest bezglutenowy.

mazurek śliwka w czekoladzie na spodzie owsianym_mazurek bakaliowy_mazurek wielkanocny_mazurek bezglutenowy

Owsiany spód:

  • 20 dag płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masa
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego

Płatki zrumienić na patelni. Trzeba uważać, by nie przypalić płatków, najlepiej mieszać od czasu do czasu. Ostudzić, połowę zmielić. Całość wymieszać z mlekiem i sodą.

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Połączyć z płatkami i ekstraktem migdałowym.

Ubić pianę ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w 190 °C (do zrumienienia).

Wierzch:

  • 2 garście śliwek suszonych
  • słoik powideł
  • 1 puszka kajmaku (u mnie Gostyń)
  • 2 czekolady (u mnie mleczne z dodatkiem gorzkiej)
  • rum do namoczenia śliwek
  • 4-6 łyżek kremówki do rozpuszczenia czekolady
  • dowolne ozdoby (u mnie biała czekolada, jajka czekoladowe, pistacje i zajączek wielkanocny)

Śliwki umyć, osuszyć  i namoczyć w rumie (najlepiej 12 godzin lub dłużej). Pokroić w paski, wymieszać z powidłami i rumem pozostałym z moczenia śliwek (ilość rumu do smaku). Na wystudzony spód położyć powidła ze śliwkami, na to kajmak, dalej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Gdy czekolada zastygnie, ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mazurek śliwka w czekoladzie na spodzie owsianym_mazurek bakaliowy_mazurek wielkanocny_mazurek bezglutenowy

W tle mazurek kajmakowy na spodzie jaglanym. 

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

czwartek, 06 października 2016

Jesień przyszła, nie ma na to rady. Pada (to dobrze, w lasach jest straszna susza), niebo zasnuły gęste, szare chmury.  Na takie dni najlepsze są ciasta z czekoladą. A że ostatnio serniki to moje ulubione ciasta, przedstawiam aksamitny sernik czekoladowy ze śliwkami w rumie, polewą czekoladową i śliwkami w czekoladzie, do tego spód owsiany z kakao i rumem. Całość czekoladowa, bardzo czekoladowa, no i ten rum.

To tak na poprawę humoru.

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe

Spód:

  • 200 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 100 g masła
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki aromatycznego, mocnego rumu
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g zmielonego twarogu (u mnie Piątnica lub Delfiko)
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 25 dag drobnego cukru
  • 150 g dobrej, gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 100 g śliwek suszonych namoczonych w mocnym rumie (najlepiej śliwki moczyć kilka godzin)

Polewa:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 50 g kremówki

Dodatki:

  • ok. 30 dag śliwek w czekoladzie
  • patyczki, listki melisy, inne

Wykonanie:

Spód. Płatki uprażyć na suchej patelni, by miały orzechowy posmak (uwaga! łatwo się przypalają, trzeba mieszać). Wystudzić i zmielić w blenderze (nie na pył). Do płatków dodać sól, kakao, rozpuszczone masło, cukier puder, rum. Wymieszać i masą wyłożyć dno  tortownicy o średnicy 26 cm (tortownica wyłożona papierem do pieczenia). Dobrze docisnąć i wstawić do lodówki.

Masa serowa. Czekoladę rozpuścić na parze. Śliwki osączyć i posiekać (raczej duże kawałki). Sery, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sól - krótko zmiksować. Do masy serowej dodawać miksując po jednym jajku, dalej rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, 2-3 łyżki rumu (od moczenia śliwek), mąkę. Wszystko bardzo krótko miksując, tylko do połączenia składników. A to dlatego, by niepotrzebnie nie "wtłoczyć" do masy powietrza. Dodać śliwki i wymieszać szpatułką. Przelać na schłodzony spód i piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160 °C. Po upieczeniu wyjąć z pieca, wystudzić i wstawić do lodówki na noc.

Polewa i ozdoby. Na parze rozpuścić wraz ze śmietaną połamaną czekoladę. Przestudzić, polać sernik. Na wierzchu położyć pokrojone śliwki, patyczki, melisę. Poczekać aż polewa stężeje (nie jest gęsta!). Kroić nożem moczonym we wrzątku.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe

Inne jesienno-zimowe serniki:

kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik dyniowo-piernikowy_ciasto korzenne_sernik nowoczesny_sernik z dynią  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska

czwartek, 08 września 2016

Delikatny, kremowy sernik w stylu serników amerykańskich, na spodzie owsiano-czekoladowym, z żelką/polewą jeżynową, to moje nowe ciasto na koniec lata.

Robiłam go w wielu odmianach - z wiśniami w galarecie na spodzie amaretto, z ciasteczkami w środku i żelką wiśniową, z borówkami. Wszystkie miały swoje zalety, ale najlepszy jest właśnie ten. Nie za słodki, bardzo kremowy, z kwaśnymi jeżynami i ten spód... zdecydowanie najlepszy.

kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g serka kremowego (Piątnica, Łaciaty lub Philadelphia)  
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Spód:

  • 200 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli

Żelka jeżynowa:

  • 500 g jeżyn + do dekoracji
  • 4-5 łyżek cukru (a najlepiej do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sok z limonki lub cytryny
  • melisa do ozdoby

Wykonanie spodu:

Przygotować formę o średnicy 26 cm - wyłożyć papierem do pieczenia.

Płatki podprażyć na suchej patelni (trzeba uważać, by się nie przypaliły). Zmielić lub zmiksować w blenderze (ale nie na pył). Płatki wymieszać z kakao, cukrem pudrem, solą, rozpuszczonym masłem i rumem. Masą wyłożyć dno przygotowanej formy. Docisnąć. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.

Wykonanie masy serowej:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C.

Serki, śmietanę, cukier, wanilię zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dodać mąkę, połączyć. Masę przełożyć na owsiany spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjąć, ostudzić, zdjąć formę metalową (można zostawić, ale w takim przypadku istnieje prawdopodobieństwo, że sernik będzie miał metaliczny posmak). Wstawić przykryty do lodówki na noc.

Wykonanie żelki:

Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wody. Jeżyny wymieszać z cukrem i sokiem z limonki lub cytryny. Zagotować. Przetrzeć, by masa była gadka bez pestek. Zmierzyć powstały płyn, powinno być 500 ml (jeśli nie, dodać wodę), ew. doprawić. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę, wymieszać. Zostawić do wystudzenia. Tężejącą masę położyć na serniku.

Uwaga: Żelka nie jest gęsta. Wg mnie jeśli sernik jest kremowy i delikatny, ścisła galaretka nie sprawdza się.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy

A tak wygląda przekrojony.

kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy

Inne bezglutenowe serniki:

sernik na zimno z czekoladą i czereśniami_sernik na zimno z twarogu_sernik na zimno z galaretką  sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno

czwartek, 17 grudnia 2015

Czekoladowe, pełne bakalii, owsiane kulki-trufelki. Smaczna słodkość na jeden kęs.

trufle owsiane_domowe cukierki_słodkości na jeden kęs_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru (najlepiej trzcinowy, nierafinowany)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 3 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 3 pełne łyżki kakao
  • 1,5 szklanki bakalii (u mnie rodzynki, orzechy, wiśnie suszone, migdały)
  • 2 łyżki ciemnego, aromatycznego rumu
  • ew. papilotki

Wykonanie:

Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, większe pokroić.

Masło, cukier, cukier waniliowy, mleko, kakao zagotować. Zestawić z ognia, przestudzić, dodać bakalie, rum, płatki. Całość wymieszać, przestudzić. Z masy formować niewielkie kuleczki. Można wkładać do papilotek. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne trufelki:

Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  migdałowe bajaderki_kartofelki_okruszynki_świąteczne słodkości  mieszanka trufli z kaszy jaglanej_słodkości na jeden kęs   

 
1 , 2 , 3