| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: miód

czwartek, 14 grudnia 2017

Chrupiące pierniczki z mąki ryżowej.

pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 400 g maki ryżowej (+do podsypania)*
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 20 dag miodu
  • 12 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (u mnie zamiast - łyżeczka kakao, łyżeczka goździków, 1 łyżeczka kardamonu, 1,5 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, ew. odrobina anyżu)**
  • szczypta soli

Wykonanie:

Przyprawy korzenne utłuc w moździerzu.

Masło, cukier, miód i przyprawy rozpuścić i przestudzić. Dodać przesiane mąki z sodą, jajko i wyrobić. Odstawić do lodówki na godzinę, dwie.

Ciasto wałkować partiami i wykrawać ciasteczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C do lekkiego zrumienienia. Wystudzić.

Pierniczki można polukrować, oblać czekoladą.

Można upiec kilka dni przed świętami. 

* jeśli dodaję 450 g mąki, ciastka lepiej zachowują kształt

**u mnie bez cynamonu, ale jak najbardziej można dodać 2 łyżeczki

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pierniczki IV bezglutenowe_pierniczki na mące ryżowej_pierniczki chrupiące_przepisy na Boże Narodzenie

Festiwal pierniczków 2017_pierniczki bezglutenowe

Inne pierniczki:

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  całuski_pierniczki_ciasteczka_Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki II_ciasteczka korzenne_ciasteczka na Boże Narodzenie  Pierniczki nadziewane powidłami_pierniczki jak alpejskie_pierniczki w czekoadzie

środa, 29 listopada 2017

Śledzie w aromatycznym oleju orzechowym z cebulką, pikantna papryką i miodem, to moja propozycja na stół wigilijny.

śledzie w orzechach_śledzie marynowane_śledzie na wigilię

Składniki:

  • 4 filety śledziowe 
  • 2 szalotki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • garść orzechów włoskich 
  • 2 łyżki miodu
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • olej z orzechów włoskich do zalania śledzi (ok. 1/2 szklanki)
  • 2 gałązki rozmarynu

Wykonanie:

Śledzie pokroić w paski. Szalotki w drobną kostkę. Wymieszać miód, paprykę, szalotki i sok wyciśnięty z limonki. W słoiku układać warstwy śledzi przekładając mieszanką miodową. Na wierzch położyć lekko posiekane orzechy i kawałki rozmarynu. Zalać olejem z orzechów. Odstawić na kilka dni do lodówki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

śledzie w orzechach_śledzie marynowane_śledzie na wigilię

Z ulotki Makro.

Inne dania ze śledzi:

śledzie  korzenne_śledzie piernikowe_śledzie wigilijne  śledzie w śmietanie_śledzie na popielec_śledzie wigilijne_przystawka z ryb  śledzie w pieprzu_przystawki_ryby_Boże Narodzenie  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  sałatka śledziowa_sałatka na piątek_sałatka z rybą  sałatka śledziowa z czerwoną fasolą_sałatka z rybą_sałatka na Boże Narodzenie_danie postne  sałatka śledziowa leśna polana_sałatka z rybą_sałatka warstwowa_zabawy kulinarne_Boże Narodzenie  śledzie z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką_śledzie wigilijne_przystawka_przepisy na Boże Narodzenie

piątek, 03 listopada 2017

Hit imprez jesienno-zimowych sałatka z pieczonej marchewki, z rukolą i wędzonym twarogiem. Aromatyczna i kolorowa. Pięknie wygląda na stole razem z sałatką z buraczków i babeczkami nadziewanymi smalcem wegańskim. Dowód na to, że nie zawsze musi być mięso :).

Na podstawie "Kwestii Smaku".

sałatka z pieczonej marchewki z wędzonym twarogiem_sałatka warzywna_sałatka pikantna_sałatka z rukolą

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • pęczek rukoli (u mnie kolorowa)
  • 120-150 g wędzonego twarogu
  • 1 łyżka dowolnych pestek lub nasion (dynia, słonecznik, siemię lniane)

Marynata:

  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • 2 łyżki miodu 

Wykonanie:

Składniki marynaty, prócz miodu, połączyć. Marchewkę obrać pokroić na części włożyć do miski i dobrze wymieszać z marynatą. Przełożyć na tacę piekarnikową wyłożoną pergaminem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 °C. 15 minut przed końcem pieczenia, marchewkę polać miodem.

W czasie, gdy marchewka piecze się, przygotować sałatę - umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na dużym, płaskim talerzu. Nasiona lub pestki uprażyć na suchej patelni (trzeba mieszać, by nie przypalić). Wystudzić.

Upieczoną i wystudzoną marchewkę położyć na rukoli, posypać rozkruszonym twarogiem i nasionami.

Świetna z bagietką i lekkim białym winem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne sałatki:

carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno  pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono  sałatka gruzińska_sałatka z pomidorami i ogorkami_sałatka z orzechami  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  sałatka z kaszy jaglanej_sałatka z kasza i warzywami_sałatka na drugie śniadanie  sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

środa, 18 października 2017

Sałatka z rukoli, malin i wątróbki to ostatnio, obok carpaccio z buraczków i sałatki z marchewki, moja ulubiona sałatka i faworyt jesiennego sezonu urodzinowo-imieninowego.

Jak jest? Pikantna i zaskakująca. 

sałatka z rukolą, wątróbką i malinami_sałatka pikantna_słatka na kolację

Składniki:

  • porcja rukoli
  • 30 dag wątróbki
  • garść malin (najlepiej czerwonych i białych, dają ładne zestawienie kolorystyczne)
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • przyprawy: sól i grubo zmielony pieprz
  • Sos: (1-2 łyżki pikantnej oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka lejącego miodu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól)

Wykonanie:

Wątróbkę przygotować (błony i inne dodatkowe elementy odciąć) i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażoną osolić (to ważne, solić po usmażeniu, inaczej będzie twarda) i posypać pieprzem. wystudzić.

Gdy wątróbka stygnie, przygotować pozostałe składniki. Rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć na dużym płaskim talerzu. Maliny umyć i osuszyć. Składniki sosu włożyć do słoika, zakręcić i dobrze wstrząsnąć, by uzyskać gładką emulsję. 

Wątróbkę (zimną) ułożyć na sałacie, posypać malinami i polać sosem.

Można posypać uprażonym siemieniem lnianym.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne sałatki:

carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno  pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono  sałatka z kaszy jaglanej_sałatka z kasza i warzywami_sałatka na drugie śniadanie  sałatka gruzińska_sałatka z pomidorami i ogorkami_sałatka z orzechami  carpaccio z prawdziwków_carpaccio z borowików_sałatka z surowych grzybów  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  

sobota, 10 grudnia 2016

Z czym Wam się kojarzy kutia? Mak, bakalie i pszenica - prawda? A kutia kujawska jest zupełnie inna, to ryż, suszone śliwki i miód. Czyżby moda na dania bezglutenowe? Otóż nie, to stary przepis. Na Wigilię kujawską przygotowywano nie tylko dania z pól, lasów i wód, ale także z produktów specjalnych, świątecznych, kolonialnych, czyli ryżu, rodzynek, migdałów. A czy wiecie, że ryż dawniej był rarytasem i kojarzył się ze świętami (mój dziadek mawiał "gotuje się ryż, będzie wesele")? A co ja sądzę o tym daniu? Lubię takie dania z historią. A smak? Słodki, cynamonowy, taki jak kutia.

kutia kujawska_deser wigilijny_deser ryżowy_kutia bezglutenowa_kutia ryżowa

Składniki:

  • 25 dag ryżu
  • 10 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 250 ml miodu (dodałam połowę, danie i tak jest słodkie)
  • 8 dag rodzynek
  • 5 dag płatków migdałowych
  • cynamon
  • 3 łyżki masła
  • cukier do posypania dania
  • odrobina soli do gotowania ryżu

Wykonanie:

Śliwki umyć, namoczyć w wodzie na 1-2 godziny. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Do ugotowanych dodać miód, cynamon i zmiksować na gładką masę.

Ryż opłukać i ugotować w dużej ilości wody (posolić). Ugotowany odcedzić i połączyć z masą śliwkową. Dodać umyte i osączone rodzynki. Wymieszać i zostawić w lodówce do schłodzenia.

Przełożyć do salaterek, polać rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Gdy jadłam ten deser, od razu w głowie powstawały wariacje dania. I tak kutię można urozmaicić dodając więcej chrupiących bakalii lub skórkę cytrynową, lub do ugotowanych śliwek dodać łyżkę aromatycznego alkoholu (choćby rum), lub podać z kleksem śmietany.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis ze starego "Poradnika domowego".

kutia kujawska_deser wigilijny_deser ryżowy_kutia bezglutenowa_kutia ryżowa

 

Inne wigilijne desery:

Makiełki_kluski z makiem i bakaliami_makaron z makiem i bakaliami_dania na Wigilię  łamańce z makiem_ciastka z masą makową_deser wigilijny  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  kisiel żurawinowy_domowy kisiel_deser wigilijny_przepisy na Boże Narodzenie 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7