| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: miód

sobota, 10 grudnia 2016

Z czym Wam się kojarzy kutia? Mak, bakalie i pszenica - prawda? A kutia kujawska jest zupełnie inna, to ryż, suszone śliwki i miód. Czyżby moda na dania bezglutenowe? Otóż nie, to stary przepis. Na Wigilię kujawską przygotowywano nie tylko dania z pól, lasów i wód, ale także z produktów specjalnych, świątecznych, kolonialnych, czyli ryżu, rodzynek, migdałów. A czy wiecie, że ryż dawniej był rarytasem i kojarzył się ze świętami (mój dziadek mawiał "gotuje się ryż, będzie wesele")? A co ja sądzę o tym daniu? Lubię takie dania z historią. A smak? Słodki, cynamonowy, taki jak kutia.

kutia kujawska_deser wigilijny_deser ryżowy_kutia bezglutenowa_kutia ryżowa

Składniki:

  • 25 dag ryżu
  • 10 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 250 ml miodu (dodałam połowę, danie i tak jest słodkie)
  • 8 dag rodzynek
  • 5 dag płatków migdałowych
  • cynamon
  • 3 łyżki masła
  • cukier do posypania dania
  • odrobina soli do gotowania ryżu

Wykonanie:

Śliwki umyć, namoczyć w wodzie na 1-2 godziny. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Do ugotowanych dodać miód, cynamon i zmiksować na gładką masę.

Ryż opłukać i ugotować w dużej ilości wody (posolić). Ugotowany odcedzić i połączyć z masą śliwkową. Dodać umyte i osączone rodzynki. Wymieszać i zostawić w lodówce do schłodzenia.

Przełożyć do salaterek, polać rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Gdy jadłam ten deser, od razu w głowie powstawały wariacje dania. I tak kutię można urozmaicić dodając więcej chrupiących bakalii lub skórkę cytrynową, lub do ugotowanych śliwek dodać łyżkę aromatycznego alkoholu (choćby rum), lub podać z kleksem śmietany.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis ze starego "Poradnika domowego".

kutia kujawska_deser wigilijny_deser ryżowy_kutia bezglutenowa_kutia ryżowa

 

Inne wigilijne desery:

Makiełki_kluski z makiem i bakaliami_makaron z makiem i bakaliami_dania na Wigilię  łamańce z makiem_ciastka z masą makową_deser wigilijny  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  kisiel żurawinowy_domowy kisiel_deser wigilijny_przepisy na Boże Narodzenie 

wtorek, 06 grudnia 2016

Oj, dawno nie było zabaw kulinarnych, a ozdoby piernikowe to świetny sposób na zabawę z dziećmi. Na blogu jest już domek z piernika, choinka z piernika, pierniczki na prezenty. A dziś chciałam pokazać najłatwiejsze choinki piernikowe pod słońcem. Nie trzeba wykrawać różnej wielkości gwiazdek i sklejać ich. Wystarczy 2 elementy nałożyć na siebie i ozdobić.  

choinka z piernika_łatwa choinka z piernika_zabawy kulinarne_ozdoby świąteczne_świąteczne prezenty

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag miodu
  • 20 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 przyprawa do pierników
  • białko, 20-25 dag cukru pudru, kilka kropli soku z cytryny - na lukier
  • cukierki m&m jako bombki

Wykonanie:

Miód, masło, cukier i przyprawy zagotować i przestudzić. Mąkę z sodą przesiać, dodać do niej masę miodową i jajko. Zagnieść, wyrobić, schłodzić.

Z tektury wyciąć dwie choinki z pustym paskiem po środku (wycinając pasek trzeba pamiętać o tym, że ciasto piernikowe rośnie), w jednej choince od góry w drugiej od dołu. Szablon położyć na rozwałkowanym cieście i wyciąć.

Przygotowane choinki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190 °C .

Upieczone choinki składać nakładając na siebie. Tą z przerwą dolną nałożyć na tą z górną (poniżej zamieszczam szablon). 

Gotową choinkę ozdobić lukrem (śnieg) i cukierkami (bombki).

Lukier: Białko lekko ubić i partiami dodawać przesiany puder (ilość zależy od wielkości białka) i sok z cytryny. Ucierać, gdy będzie lśniący i odpowiednio gęsty, przełożyć do tylki cukierniczej i ozdobić choinki z piernika. Lukrem przykleić "bombki". 

Choinki to świetny prezent, wystarczy opakować w celofan, ozdobić wstążką i gotowe.

Pomysł choinki podpatrzony w Ikea.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Szablon choinek.

szablon choinki z piernika_łatwa choinka z piernika_zabawy kulinarne_ozdoby świąteczne_świąteczne prezentychoinka z piernika_łatwa choinka z piernika_zabawy kulinarne_ozdoby świąteczne_świąteczne prezenty

Inne pierniczki:

pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  lebkuchen_niemieckie pierniczki_pierniczki bez glutenu_Boże Narodzenie  pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  całuski_pierniczki_ciasteczka_Boże Narodzenie

środa, 23 listopada 2016

Rok rocznie powtarza się ten sam scenariusz. Przygotowuję na Boże Narodzenie piernik staropolski, dojrzewający (TU jest ten przepis), a rodzinka, uwiedziona zapachami, dopomina się piernika na już. Tym sposobem na blogu zgromadziłam już niezły zbiorek przepisów na łatwe i szybkie pierniki :). W tym roku przygotowałam błyskawiczny i prosty piernik z książki Ewy Wachowicz "Ulubione". Piernik miękki od razu, taki do przygotowania na ostatnią chwilę, aromatyczny, z bakaliami i polewą czekoladową.

piernik Ewy Wachowicz_piernik błyskawiczny_piernik łatwy_piernik z bakaliami_ciasto na Boże Narodzenie

Składniki ciasta:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • szczypta zmielonych goździków
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być zwykła pszenna)*
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300-400 g bakalii (u mnie rodzynki i żurawina) + łyżka mąki ziemniaczanej do obsypania bakalii

Polewa:

  • 1 tabliczka czekolady (u mnie mleczna)
  • 3-4 łyżki kremówki
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Piernik. Formę o rozmiarach 12X36 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masło roztopić. Do gorącego dodać cukier, miód, kakao, przyprawy, goździki, wymieszać i zestawić z ognia. Przestudzić. Dodać jajka wymieszane z mlekiem, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli. Całość dobrze wymieszać. Dodać bakalie otoczone mąką ziemniaczaną. Przelać do przygotowanej foremki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 °C godzinę (lub dłużej, do suchego patyczka). Studzić na kratce.

Polewa. Połamaną czekoladę, kremówkę i masło włożyć do garnka i roztopić, mieszając, w kąpieli wodnej. Ciepłą polać wystudzony piernik. Udekorować (u mnie żurawina lekko oprószona cukrem pudrem).

*wypieki z mąką orkiszową są "cięższe" od tych na mące pszennej (ciasto mniej wyrasta i ma bardziej zbitą strukturę).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

piernik Ewy Wachowicz_piernik błyskawiczny_piernik łatwy_piernik z bakaliami_ciasto na Boże Narodzenie

Inne błyskawiczne piernik:

piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie  piernik z jabłkami_szybki piernik_babka piernikowa_ciasto z owocami   piernik błyskawiczny_piernik najlepszy_piernik z czekoladą_piernik z powidłami  miękki piernik_piernik jak Sacher_piernik przekładany_piernik błyskawiczny

środa, 09 listopada 2016

Maleńkie, kruche rogaliki nadziewane orzechami. Pyszne ciasteczka na jeden kęs. Moja, znacznie mniejsza,  wariacja na temat przysmaku gruzińskiego :).

Aha, na zdjęciach rogaliki są w dwóch wersjach - z orzechami i z powidłami z mirabelek.

gruzińskie rogaliki z orzechami_kruche rogaliki_rogaliki z nadzieniem orzechowym

Składniki ciasta:

  • 250 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru + puder do oprószenia rogalików
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 ml miodu
  • 50 ml kremówki

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem na proszek, dodać sól, cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść, podzielić na dwie części, z każdej uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 minut.

W tym czasie składniki nadzienia wymieszać.

Rozwałkować pierwszą część ciasta. Wykrawać kwadraty o boku 5 cm. Nakładać nadzienie, zwinąć po przekątnej, formować rogale. Gotowe kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C (piekłam ok. 15 minut).

Przestudzone można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gruzińskie rogaliki z orzechami_kruche rogaliki_rogaliki z nadzieniem orzechowym

gruzińskie rogaliki z orzechami_kruche rogaliki_rogaliki z nadzieniem orzechowym

Inne rogaliki:
rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko  rogaliki siostry Anastazji_rogaliki krucho-drożdżowe_drobne wypieki  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka  rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki
piątek, 18 marca 2016

Moje mazurki zazwyczaj wyglądają tak: kruche ciasto + nadzienie. Dziś inaczej, mazurek warstwowy - dwa kruche, delikatne placki miodowe, a do nich migdałowy krem z kaszy jaglanej i dżem śliwkowy z rumem.

mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek warstwowy_mazurek bezglutenowy_przepisy na Wielkanoc

Składniki na placki:

  • 275 g mąki gryczanej (może być zwykła)
  • 1 małe jajko
  • 100 g masła
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 70 g cukru pudru
  • 1 pełna łyżka miodu
  • szczypta soli

Składniki kremu z kaszy jaglanej:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli

Dodatki:

Wykonanie placków:

Mąkę, sodę, puder, jajka posiekać. Dodać miód i zagnieść, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Na papierze do pieczenia narysować 2 koła o średnicy 28 cm.

Podzielić ciasto na dwie części. Każdą cześć rozwałkować na przygotowanych kołach (łatwiej wakować od razu na papierze, to ciasto bez glutenu, gorzej się klei, jest mniej elastyczne). Każdą część piec w piekarniku na złoty kolor w 200 °C. Ciasto po upieczeniu ma intensywny zapach gryki, który później, po wystudzeniu, jest delikatniejszy.

Uwaga! Placki łatwo się kruszą. Ostrożnie!

Wykonanie kremu z kaszy jaglanej:

Suchą kaszę wsypać do garnka o grubym dnie. Postawić na ogniu i uprażyć. Uprażoną zalać wrzątkiem, osączyć i dodać do niej gorące mleko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Gotować kaszę, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną ostudzić, zmiksować, dodać utarte masło, cukier puder, ekstrakt migdałowy. Podzielić na dwie części.

Składanie:

Pierwszy placek posmarować dżemem śliwkowy z rumem, dalej połową kremu, przykryć drugim plackiem i posmarować pozostałym kremem. Wygładzić, ozdobić. Przechowywać w lodówce. Pół godziny przed podaniem, wyjąć z lodówki, wtedy mazurek lepiej smakuje :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek warstwowy_mazurek bezglutenowy_przepisy na Wielkanoc

A po inne przepisy na wielkanocne dania zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Przepisy na wypieki wielkanocne znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6