| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: ricotta

środa, 18 kwietnia 2012

Uwielbiam kuchnię włoską, za kreatywność, za prostotę, za wykwintność (dla mnie jedno nie wyklucza drugiego), za celebrowanie przygotowania i jedzenia posiłków.

Przepis na zuccotto di panettone podejrzałam w programie "Dwóch łakomych Włochów" (zresztą z tego programu robiłam także świetny gulasz po neapolitańsku). Deser jest wyśmienity, delikatny, kremowy, ale niemaślany, słodki, ale bez przesady. Słodko-kremowy smak łamie vin santo. Przepis odrobinę zmieniłam. Rodzinka nie przepada za połączeniem czekolada/kakao + ser, dlatego zrezygnowałam z dodania kakao i czekolady do masy. Zamiast panettone użyłam babki drożdżowej.

Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 kg ricotty
  • 150 g miałkiego cukru
  • 70 g kandyzowanych owoców i skórki cytrusów
  • 40 g płatków migdałowych
  • 50 g gorzkiej czekolady (u mnie w zamian rodzynki)
  • 30 - 40 g kakao (pominęłam) + ciut do posypania
  • 600 g panettone (u mnie babka drożdżowa z rodzynkami)
  • 175 ml vin santo (może być inne wino likierowe)

Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska

Przygotowanie:

Kandyzowane owoce i skórkę pokroić w drobną kostkę, czekoladę posiekać (jeśli dodajemy). Pokroić babkę w plastry o grubości 2,5 cm. Ricottę połączyć z cukrem (za pomocą widelca) i bakaliami. W przypadku wersji z kakao, należy podzielić masę na dwie części i do jednej dodać kakao. Okrągłą formę wyłożyć folią spożywczą, tak by zwisała na zewnątrz. Dno i boki formy wyłożyć drożdżówką, nasączyć za pomocą pędzelka vin santo. Położyć połowę masy, przykryć plastrami drożdżówki, nasączyć je winem i położyć pozostałą część masy. Całość przykryć ciastem i nasączyć. Przykryć folią, położyć na wierzch talerzyk, obciążyć i wstawić do lodówki na min. 6 godzin. Po tym czasie wyjąć, odwinąć folię i położyć do góry nogami na talerzu, czy paterze. Wierzch oprószyć kakao.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić?

Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  Ciasto W-Z_ciasta z kremem_kuchnia mazowiecka  Gofry_desery Karpatka_ciasta z kremem_ciasto ptysiowe