| < Styczeń 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: mak

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Z cyklu zabawy kulinarne - makowa choinka z ciasta krucho-drożdżowego. Taki makowiec inaczej, ozdoba wigilijnego stołu, radość dla dzieci i dorosłych.

Makowa choinka z ciasta krucho-drożdżowego_zabawy kulinarne_świąteczne wypieki_makowce_ozdobyświąteczne

Składniki na makową choinkę z ciasta:

  • 250 g mąki
  • 10 dag masła
  • 2 dag drożdży
  • 1 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Nadzienie i dodatki:

  • 3-4 łyżki masy makowej
  • żółtko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania choinki
  • ew. lukier (najlepiej migdałowy); ok. 1/3 szklanki cukru pudru i jedna niepełna łyżka likieru migdałowego
  • kuleczki cukrowe, bakalie do posypania

Jak zrobić choinkę z ciasta krucho-drożdżowego z makiem?

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, wykroić dwa jednakowe trójkąty. Jeden z trójkątów położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć masę  makową, przykryć drugim trójkątem. U podstawy wykroić pień, gałęzie. Gałązki choinki skręcić wokół własnej osi, zacisnąć na końcach. Posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w rozgrzanym do 200-210 °C piekarniku na złoto (15-20 minut). Wyjąć, ostudzić, polukrować i ozdobić.

Z ciasta, które pozostało po przygotowaniu choinki, zrobiłam zrolowane bułeczki z makiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepisy na inne ciasta i desery z makiem:

błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  Makowiec biszkoptowy_makowiec zawijany_makowiec błyskawiczny_słodkości na Boże Narodzenie  Makiełki_kluski z makiem i bakaliami_makaron z makiem i bakaliami_dania na Wigilię  łamańce z makiem_ciastka z masą makową_deser wigilijny 

piątek, 23 listopada 2018

Kruche pierożki z makiem to moja mniej oczywista propozycja pierogów na wigilijny stół.

kruche pierożki z makiem_pierogi pieczone z makiem_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi na Wigilię

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 20 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • sól (łyżeczka lub mniej)

Nadzienie i dodatki:

  • puszka masy makowe (lepiej domowa) - 85 dag
  • żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków
  • gruby lub perłowy cukier do posypania

Przepis na kruche pierożki z makiem:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać grubym cukrem. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche pierozki z makiem_pierogi pieczone_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi na Wigilię

Inne przepisy na pieczone pierogi:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

piątek, 11 grudnia 2015

Ciasto pijak w nowej wersji. Na spodzie makowo-kokosowym - krem budyniowy, herbatniki nasączone alkoholem i polewa czekoladowa. Niby podobne do listopadowego pijaka, a jednak... mak i wiórki zmieniają wszystko. No i krem! Też budyniowy, ale na żółtkach, domowy. To inne ciasto, zdecydowanie inne.

Propozycja z cyklu "Przepisy na Boże Narodzenie" ze starego zeszytu Mamy.

ciasto makowo-kokosowe_ciasto pijak_ciasto z kremem_ciasto z alkoholem_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki spodu:

  • 6 białek
  • 15 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 15 dag maku
  • 15 dag wiórek kokosowych

Krem:

  • 6 żółtek
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej - kukurydzianej)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/2 l mleka

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 100 ml kremówki
  • 30 g miękkiego masła

Ponadto:

  • 3-4 paczki herbatników (bezglutenowe w wersji bezglutenowej ciasta)
  • 1/2-3/4 szklanki wódki

Wykonanie:

Spód:

Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać cukier puder. Wyłączyć mikser, wsypać mak i wiórki i delikatnie wymieszać. 

Przełożyć do foremki o wymiarach 25x40 cm, wyrównać powierzchnię i piec 30-40 minut w 180 °C (do lekkiego zrumienienia). Wystudzić.

Krem:

Cukier utrzeć z żółtkami, dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i wymieszać. Resztę mleka zagotować, wlać (powoli!) do masy jajecznej. Cały czas trzeba mieszać, by nie zwarzyć masy.  Całość postawić na ogniu i ogrzewać do zgęstnienia masy. Trzeba mieszać intensywnie i uważać by masa się nie przypaliła i nie zwarzyła. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę i nie przerywając ucierania, dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń. 

Masę przełożyć na zimny makowy spód.

Na krem budyniowy położyć nasączone w alkoholu herbatniki.

Polewa:

Śmietanę zagotować. Dodać do niej pokruszoną czekoladę - rozmieszać, dalej masło i połączyć, mieszając, składniki. Przestudzić.

Polewą posmarować herbatniki.

Ciasto schłodzić.

Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta nasączone alkoholem:

adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

czwartek, 09 lipca 2015

Kruche babeczki z dodatkiem maku, nadziane kremem cytrynowym (lemon curd), a do tego maliny. Hmmm... pyszny, letni, orzeźwiający deser.

babeczki z kremem cytrynowym i malinami_tartaletki z kremem i owocami_kruche babeczki z kremem i malinami

Składniki korpusów babeczek (12-14 sztuk):

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki maku
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Składniki kremu (według TEGO przepisu):

  • 3 jajka
  • 75 g masła
  • 150 g cukru
  • sok i skórka otarta z dwóch cytryn
  • maliny do babeczek (po 4-5 sztuk na babeczkę) 

Wykonanie korpusów:

Mąkę z proszkiem przesiać, dodać masło, sól i posiekać. Dodać pozostałe składniki (śmietanę, żółtko, puder) i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godziną.  Wyłożyć ciastem foremki muffinkowe. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor.

Wykonanie kremu:

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki (masło nie może być zbyt gorące, bo zważą się jajka), wymieszać trzepaczką. Delikatnie ogrzewać (najlepiej na na parze), cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu (konsystencja budyniu), czyli ok. 20 minut. Schłodzić, włożyć do lodówki.

Następnego dnia nadziewać babeczki kremem i posypywać malinami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne babeczki z owocami:

babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym i malinami_tartaletki czekoladowe_babeczki z owocami_kruche babeczki  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  Mocno czekoladowe muffinki z jeżynami_ciasto z owocami_ciasto czekoladowe_finger food_drobne wypieki  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato

piątek, 19 grudnia 2014

Łamańce z makiem to obok kutii i makiełek podstawowy deser wigilijny z makiem (może do zestawu można dodać jeszcze makówki). Cóż to jest? - masa makowa z bakaliami, a do niej kruche ciasteczka.

Masa makowa mamy Heleny, łamańce z "Kuchni polskiej".

łamańce z makiem_deser na Wigilię_masa makowa z kruchymi ciasteczakami

Składniki masy makowej:

  • 25 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów
  • 1 kopiasta łyżka skórki pomarańczowej
  • 5 - 10 dag innych bakalii (migdały, figi, suszone morele, suszone śliwki)

Składniki ciastek:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • wanilia
  • szczypta soli

Wykonanie masy:

Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, by napęczniał. Zagotować, osączyć na sitku i zmielić trzykrotnie. Do drugiego mielenia dodać cukier.

Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, pokroić (jeśli trzeba).

Bakalie i śmietankę dodać do maku, wymieszać.

Masę makową przełożyć do półmiska i wtykać w nią kruche ciasteczka.

Wykonanie ciastek:

 Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtko, jajka, śmietanę, wanilię i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Wałkować ciasto na 1/3 cm i pokroić w długie prostokąty lub rąby (długość ok. 8 cm, szerokość 1,5-2 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C na jasnozłoty kolor.

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkie dania na Wigilię:

pierogi z suszonymi śliwkami_pierogi gotowane_Boże Narodzenie  Makiełki_kluski z makiem i bakaliami_makaron z makiem i bakaliami_dania na Wigilię  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie

 
1 , 2