| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: mak

piątek, 11 grudnia 2015

Ciasto pijak w nowej wersji. Na spodzie makowo-kokosowym - krem budyniowy, herbatniki nasączone alkoholem i polewa czekoladowa. Niby podobne do listopadowego pijaka, a jednak... mak i wiórki zmieniają wszystko. No i krem! Też budyniowy, ale na żółtkach, domowy. To inne ciasto, zdecydowanie inne.

Propozycja z cyklu "Przepisy na Boże Narodzenie" ze starego zeszytu Mamy.

ciasto makowo-kokosowe_ciasto pijak_ciasto z kremem_ciasto z alkoholem_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki spodu:

  • 6 białek
  • 15 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 15 dag maku
  • 15 dag wiórek kokosowych

Krem:

  • 6 żółtek
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej - kukurydzianej)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/2 l mleka

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 100 ml kremówki
  • 30 g miękkiego masła

Ponadto:

  • 3-4 paczki herbatników (bezglutenowe w wersji bezglutenowej ciasta)
  • 1/2-3/4 szklanki wódki

Wykonanie:

Spód:

Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać cukier puder. Wyłączyć mikser, wsypać mak i wiórki i delikatnie wymieszać. 

Przełożyć do foremki o wymiarach 25x40 cm, wyrównać powierzchnię i piec 30-40 minut w 180 °C (do lekkiego zrumienienia). Wystudzić.

Krem:

Cukier utrzeć z żółtkami, dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i wymieszać. Resztę mleka zagotować, wlać (powoli!) do masy jajecznej. Cały czas trzeba mieszać, by nie zwarzyć masy.  Całość postawić na ogniu i ogrzewać do zgęstnienia masy. Trzeba mieszać intensywnie i uważać by masa się nie przypaliła i nie zwarzyła. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę i nie przerywając ucierania, dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń. 

Masę przełożyć na zimny makowy spód.

Na krem budyniowy położyć nasączone w alkoholu herbatniki.

Polewa:

Śmietanę zagotować. Dodać do niej pokruszoną czekoladę - rozmieszać, dalej masło i połączyć, mieszając, składniki. Przestudzić.

Polewą posmarować herbatniki.

Ciasto schłodzić.

Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta nasączone alkoholem:

adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

czwartek, 09 lipca 2015

Kruche babeczki z dodatkiem maku, nadziane kremem cytrynowym (lemon curd), a do tego maliny. Hmmm... pyszny, letni, orzeźwiający deser.

babeczki z kremem cytrynowym i malinami_tartaletki z kremem i owocami_kruche babeczki z kremem i malinami

Składniki korpusów babeczek (12-14 sztuk):

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki maku
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Składniki kremu (według TEGO przepisu):

  • 3 jajka
  • 75 g masła
  • 150 g cukru
  • sok i skórka otarta z dwóch cytryn
  • maliny do babeczek (po 4-5 sztuk na babeczkę) 

Wykonanie korpusów:

Mąkę z proszkiem przesiać, dodać masło, sól i posiekać. Dodać pozostałe składniki (śmietanę, żółtko, puder) i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godziną.  Wyłożyć ciastem foremki muffinkowe. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor.

Wykonanie kremu:

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki (masło nie może być zbyt gorące, bo zważą się jajka), wymieszać trzepaczką. Delikatnie ogrzewać (najlepiej na na parze), cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu (konsystencja budyniu), czyli ok. 20 minut. Schłodzić, włożyć do lodówki.

Następnego dnia nadziewać babeczki kremem i posypywać malinami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne babeczki z owocami:

babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym i malinami_tartaletki czekoladowe_babeczki z owocami_kruche babeczki  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  Mocno czekoladowe muffinki z jeżynami_ciasto z owocami_ciasto czekoladowe_finger food_drobne wypieki  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato

piątek, 19 grudnia 2014

Łamańce z makiem to obok kutii i makiełek podstawowy deser wigilijny z makiem (może do zestawu można dodać jeszcze makówki). Cóż to jest? - masa makowa z bakaliami, a do niej kruche ciasteczka.

Masa makowa mamy Heleny, łamańce z "Kuchni polskiej".

łamańce z makiem_deser na Wigilię_masa makowa z kruchymi ciasteczakami

Składniki masy makowej:

  • 25 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów
  • 1 kopiasta łyżka skórki pomarańczowej
  • 5 - 10 dag innych bakalii (migdały, figi, suszone morele, suszone śliwki)

Składniki ciastek:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • wanilia
  • szczypta soli

Wykonanie masy:

Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, by napęczniał. Zagotować, osączyć na sitku i zmielić trzykrotnie. Do drugiego mielenia dodać cukier.

Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, pokroić (jeśli trzeba).

Bakalie i śmietankę dodać do maku, wymieszać.

Masę makową przełożyć do półmiska i wtykać w nią kruche ciasteczka.

Wykonanie ciastek:

 Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtko, jajka, śmietanę, wanilię i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Wałkować ciasto na 1/3 cm i pokroić w długie prostokąty lub rąby (długość ok. 8 cm, szerokość 1,5-2 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C na jasnozłoty kolor.

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkie dania na Wigilię:

pierogi z suszonymi śliwkami_pierogi gotowane_Boże Narodzenie  Makiełki_kluski z makiem i bakaliami_makaron z makiem i bakaliami_dania na Wigilię  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie

niedziela, 09 listopada 2014

Ciasto półfrancuskie jest bardzo uniwersalne. Może być bazą zarówno do wypieków słodkich jak i słonych. A odmiana twarogowa tego ciasta jest o tyle fajna, że nie wymaga długiego okresu leżakowania w lodówce. Na bazie właśnie takiego ciasta upiekłam delikatne i kruche rogaliki na święto św. Marcina. Środek rogalików wypełnia masa makowa, a wierzch pokrywa lukier migdałowy i posypka orzechowa. Oczywiście rogaliki można nadziać inaczej - marmoladą, marcepanem, powidłami, masą twarogową, orzechową, ... albo słonym farszem.

Z "Kuchni polskiej".

rogaliki półfrancuskie z makiem_drobne wypieki_rogale na świętego Marcina

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 g zmielonego, raczej suchego twarogu
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 300-350 g masy makowej
  • cukier puder i ekstrakt migdałowy (ilość do smaku)
  • posiekane orzechy do posypania rogali

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką, dodać twaróg, żółtko, sól i szybko zagnieść ciasto.

Z tektury wyciąć trójkąt o podstawie 8 cm i bokach 18 cm.

Ciasto rozwałkować podzielić na pasy o szerokości 8 cm. Przykładając do ciasta wycięty z tektury szablon, wykrawać trójkąty. U podstawy trójkąta kłaść nadzienie*. Zwijać rogale, rozpoczynając od podstawy. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować wodą lub rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 240-250 °C na złoty kolor. 

Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Cukier puder i ekstrakt migdałowy wymieszać z niewielką ilością wrzątku (tyle by całość miała gęstość kwaśnej śmietany). Polukrować rogaliki. Zanim lukier zastygnie posypać orzechami.

*farszem można posmarować cały trójkąt i dopiero wtedy zwinąć rogal

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rogaliki półfrancuskie z makiem_drobne wypieki_rogale na świętego Marcina

Inne rogaliki:

rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane  rogaliki siostry Anastazji_rogaliki krucho-drożdżowe_drobne wypieki  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka

czwartek, 12 grudnia 2013

Lubicie domowe makowce? Ja bardzo. Ale przygotowanie makowca krucho-drożdżowego, drożdżowego zajmuje dużo czasu. A co wtedy, gdy go brakuje? Rezygnować? Kupić? Nieee, moja rolada makowa jest szybka (w znikaniu też), a przy tym bardzo smaczna i delikatna.

Rolada według tego przepisu, masa makowa - tego.

Makowiec biszkoptowy_rolada makowa_rolada biszkoptowa z makiem_potrawy na Boże Narodzenie

Składniki ciasta:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Składniki masy I:

  • 20 dag cukru
  • 25 dag maku
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 szklanki kremówki (lub więcej jeśli masa będzie za gęsta)
  • kieliszek rumu
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
  • inne bakalie
  • pokruszone bezy lub inne dodatki do ozdoby rolady (bita śmietana, bakalie, inne)

Składniki masy II (zamiennie z masą I):

  • 3/4 puszki maku
  • 4-5 łyżek śmietany kremówki
  • kieliszek rumu
  • rodzynki
  • inne bakalie

Wykonanie ciasta:

Włączyć piekarnik na 180 °C. Dużą, prostokątną foremkę (25 x 40 cm) posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmącić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodać cukier. Miksować do momentu, aż w pianie nie będą wyczuwalne drobiny cukru. Dodać, delikatnie mieszając, żółtka i mąkę z proszkiem. Przełożyć do foremki i upiec na złoty kolor (nie za długo, przepieczone kruszy się podczas zwijania).

Ściereczkę posypać cukrem, położyć na nią upieczoną roladę i zwinąć (razem ze ściereczką). Tą czynność trzeba wykonać, gdy rolada jest ciepła. Zimne ciasto jest mniej elastyczne i nie zwinie się.

Wykonanie masy I:

Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, by napęczniał. Zagotować, osączyć na sitku i zmielić trzykrotnie. Do drugiego mielenia dodać cukier.

Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, pokroić (jeśli trzeba). Rodzynki namoczyć w rumie.

Bakalie, rum i śmietankę dodać do maku, wymieszać.

Wykonanie masy II (jeśli brakuje nam czasu na masę I):

Rodzynki namoczyć w rumie. Dodać razem ze śmietaną i innymi bakaliami do masy makowej.

Składanie ciasta:

Rozwinąć biszkopt. Posmarować masą makową (część pozostawić do posmarowania wierzchu), ponownie zwinąć (już bez ściereczki) roladę. Posmarować wierzch masą, ozdobić i schłodzić (najlepiej kilka godzin).

* mam wrażenie, że wpis zajmuje więcej czasu niż przygotowanie ciasta :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkości na Boże Narodzenie:

Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem

 



 
1 , 2