| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: placki

piątek, 31 marca 2017

Rewelacyjne placuszki bez mąki pszennej, do nich sos jogurtowy i sałatka owocowa. Świetna kolacja lub słodkie drugie danie.

Nie przepadasz za obiadami na słodko? Zrób placuszki na słono i dodaj do nich sałatkę wiosenną z rzodkiewek, rzeżuchy i jajek :). Choć przyzwyczailiśmy się do słodkich placuszków, to kto wie czy te nie są lepsze? Takie połączenie kuchni włoskiej i polskiej :).

racuszki serowe na słodko_serniczki_pieczone leniwe pierogi_słodki obiad

Składniki placuszków na słodko:

  • 300 g twarogu
  • 300 g serka kremowego Arla Apetina naturalnego
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2-3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Składniki placuszków na słono:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g serka kremowego Arla Apetina pesto i rukola
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej wymieszanej z ryżową pełnoziarnistą
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1-2 łyżeczki czosnku suszonego (u mnie staropolski)
  • sól do smaku
  • ew. pieprz
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Dodatki:

  • jogurt + cukier puder + cukier waniliowy
  • sałatka owocowa
  • sos wiśniowy
  • jogurt z pieprzem i rzeżuchą
  • sałatka z rzodkiewek, rzeżuchy i jajek(lub inna sezonowa, choćby szpinak z pomidorami)
  • inne

Wykonanie:

Na słodko. Twaróg przepuścić przez praskę, połączyć z serkiem, białkami, mąką (kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną), sodą, cukrem i cukrem waniliowym. Całość dobrze i dokładnie wymieszać.

Piec na rozgrzanej patelni (najlepiej na maśle) niewielkie placuszki.

Podawać gorące z gęstym jogurtem i cukrem pudrem. Oczywiście konieczna jest sałatka owocowa, a tu dodatkowo zrobiłam sos wiśniowy.

Na słono.  Ziemniaki przecisnąć  przez praskę połączyć z serkiem, białkami, mąką (kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną), sodą, solą, czosnkiem i pieprzem. Dobrze wymieszać.

Piec na rozgrzanej patelni (najlepiej na maśle) niewielkie placuszki.

Podawać gorące z gęstym jogurtem posypanym pieprzem i rzeżuchą. Świetnie smakują również z jogurtem wymieszanym z chrzanem. Do tego sałatka.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

racuszki serowe na słono_placuszki serowe_obiad bez mięsa

racuszki serowe na słodko_serniczki_pieczone leniwe pierogi_słodki obiad

konkurs Apetina_placuszki serowe na słodko lub słono

Inne placuszki:

czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  bliny inaczej_racuchy_placuszki_kuchnia rosyjska  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  bezglutenowe racuchy_placuszki bez glutenu_drożdżowe placki bez glutenu_śniadanie karnawałowe  racuchy jaglane z płatkami akcji_rachuchy bezglutenowe_kwiaty jadalne

czwartek, 09 lutego 2017

Chlapaki mazowieckie danie, forma pośrednia między pączkami a racuchami. Świetnie wpisują się w czas karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Taka łatwiejsza wersja pączków, ale w odróżnieniu od racuchów, tak jak pączki, smażona w głębokim tłuszczu. A skąd nazwa chlapaki? Przygotowane ciasto wrzuca się czyli chlapie łyżką na rozgrzany tłuszcz.

Na Mazowszu chlapaki to danie wigilijne. Dla nas dzieci były wybawieniem. Między śledziami w mleczku czy oleju, esencjonalną zupą grzybową a kapustą z fasolą, były jedynym jadalnym daniem (no, może jeszcze zupa owocowa, która czasami pojawiała się na wigilijnym stole).

Dziś chlapaki karnawałowo w wersji z sosem z marakui.

chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 25 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • ew. skórka otarta z cytryny lub cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia racuchów
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sos:

  • 2 marakuje
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Chlapaki. Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać kilka łyżek letniego mleka i  1-2 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić w cieple na 20-25 minut.

W tym czasie rozpuścić masło, jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym lub skórką.

Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe mleko i mąkę, jajka z cukrem, sól - wyrobić. Po chwili dodać letnie masło i całość ponownie wyrobić na gładkie i lśniące ciasto*. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w cieple na 1-1,5 godziny.

Gdy ciasto urośnie, rozgrzać tłuszcz i smażyć racuszki kładąc łyżką na rozgrzany tłuszcz**. W czasie pieczenia przewracać i ew. sprawdzać patyczkiem czy się upiekły. Chlapaki powinny luźno pływać w garnku.

Osączać na papierowych ręcznikach. Letnie oprószyć cukrem pudrem.

Sos. Marakuje przekroić, wybrać łyżeczką miąższ, dodać cukier, jogurt i wymieszać.

*ciasto jest rzadsze niż na bułki, raczej podobne do pączkowego

**ostrożnie z tym "chlapanie", tłuszcz jest gorący; chlapaki, to nie pączki, powinny być nieregularne

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pączki, faworki i racuchy na tłusty czwartek:

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe   róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu 

piątek, 27 listopada 2015

Krokiety z myślą o świętach. Zrobione, zapakowane, zamrożone. Przed Wigilią rozmrożę i usmażę w chrupiącej panierce (lub po prostu odgrzeję). Razem z barszczem będą stanowiły pyszne pierwsze danie.

Bazą krokietów są najlepsze z najlepszych naleśniki bezglutenowe z mąki z ciecierzycy. Są żółciutkie, elastyczne i smaczne. Z łatwością można je formować, nie pękają (co było regułą, gdy przygotowałam naleśniki z innych mąk bezglutenowych). Farsz tradycyjny - kapusta i suszone grzyby.

Na naszym stole wigilijnym pojawiają się co dwa lata :) (ale raczej w wersji glutenowej).

krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej (ew. więcej)
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • masło klarowane do smażenia

Składniki nadzienia:

  • 1 kg białej kapusty (jedna mała)
  • 5-7 dag grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz
  • ew. natka

Składniki panierki:

  • 1 jako
  • drobno rozkruszone płatki kukurydziane

Wykonanie:

Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) i ugotować w wodzie, w której się moczyły. Osączyć (zostawić wywar), drobno posiekać.

Kapustę pokroić na części i ugotować na półtwardo. Ostudzić, wyciąć głąb i bardzo drobno posiekać.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Do usmażonej dodać grzyby, kapustę i przesmażyć. Całość dobrze doprawić solą i pieprzem. Można dodać posiekaną natkę. Gdy masa będzie za gęsta, dodać wywaru z grzybów.

Przygotowanie naleśników rozpocząć od wymieszania jajek, oleju i mleka. Do roztrzepanej masy dodać mąkę, sól, szczyptę cukru, pieprz oraz wodę. Całość zmiksować i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ew. dodać wody. Ciasto powinno być rzadsze, niż na zwykłe naleśniki. Jeśli jest za gęste, naleśniki mogą pękać. Warto zrobić próbę, by uchwycić odpowiednią konsystencję ciasta.

Usmażyć cienkie naleśniki.

Przygotowane od razu smarować nadzieniem i zawijać (jak gołąbki - naprzeciwległe boki do środka, dalej rulon).

Panierować w rozmąconym jajku i płatkach kukurydzianych. Smażyć na złoty kolor.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię

Inne dodatki do barszczu:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  uszka_uszka z mięsem_uszka z grzybami_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie

środa, 04 lutego 2015

Śniadanie karnawałowe? Racuchy! Ale zdrowsza, bezglutenowa wersja klasycznych placuszków drożdżowych. Można je przygotować wieczorem, a rano tylko upiec. Robię je w kilku wersjach - bez dodatków, z owocami, z pastą sezamową lub masłem orzechowym. Do nich sałatka owocowa, kakao i jogurt lub kwaśna śmietana. Pyszne weekendowe śniadanko :).

Na podstawie "Kuchni w wersji light".

bezglutenowe racuchy_racuchy drożdżowe_racuchy dietetyczne_karnawałowe śniadanie

Składniki:

  • 50 g mąki kukurydzianej (ew. więcej, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie)
  • 70 g mąki ryżowej
  • 40 g płatków jaglanych (lub innych bezglutenowych)
  • 12 g drożdży
  • 3/4 szklanki dowolnego mleka (u mnie sojowe)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • sól
  • ew. olej do smażenia
  • dodatki: owoce lub 2 łyżki pasty sezamowej, lub masła orzechowego, lub przyprawy korzenne

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać letnie mleko i pozostawić na 20 minut do wzburzenia.

Mąkę kukurydzianą, ryżową, płatki jaglane, sól - wymieszać. Dodać do mieszanki mleko rozmieszane z drożdżami, jajko. Jeśli decydujemy się na pastę sezamową lub masło orzechowe, to trzeba dodać w tym momencie. Dobrze wymieszać i pozostawić na 30-40 minut w ciepłym miejscu. Można też inaczej. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do lodówki na noc. 

Placki smażyć, po wyrośnięciu lub rano, na rozgrzanej patelni. Tuż przed smażeniem dodać ew. owoce (jabłka pokrojone w plasterki, wiśnie lub inne drobne).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

bezglutenowe racuchy_racuchy drożdżowe_racuchy dietetyczne_karnawałowe śniadanie

Inne racuszki i placuszki:

placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  placki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_racuszki z kaszy jaglanej_danie bezglutenowe_danie bez mleka  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie

czwartek, 23 października 2014

Puszyste naleśnik z musem dyniowo-kokosowym. Pyszne danie na słodki obiad lub podwieczorek. Mus dyniowo-kokosowy można zastąpić musem dyniowo-jabłkowym, dyniowo-pomarańczowym lub innym, niekoniecznie z dodatkiem dyni, ale w sezonie jesiennym, gdy dynie są najlepsze, najtańsze i gdy jest ich taki wybór, najlepiej wypróbować to połączenie.

naleśniki biszkoptowe z musem dyniowym_słodki obiad_puszyste naleśniki_dania z dynią_mus dyniowy

Składniki na naleśniki (z TEGO przepisu):

  • 375 g mąki
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody (gazowanej)
  • sól
  • olej do smażenia

Składniki musu (z TEGO przepisu):

  • 1 kg puree dyniowego*
  • 1-1,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 filiżanki soku pomarańczowego
  • 2 filiżanki kremu kokosowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki rumu

Wykonanie musu:

Dynię, cukier, krem kokosowy, sok włożyć do garnka i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe i rum.

*puree dyniowe przygotowuję dwojako:

   1. Obieram dynię, wyjmuje nasiona, kroję miąższ w kostkę, wkładam do garnka i gotuję z niewielką ilością wody do miękkości. Wodę odparowuję, a ugotowaną dynię miksuję.

   2.Dynię dzielę na części wyjmuję nasiona i piekę  w piekarniku w 180 °C ok. 30-40 minut. Po upieczeniu oddzielam miąższ od skórki i miksuję.

Wykonanie naleśników:

Mąkę, wodę, mleko, sól - wymieszać. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z masą mączną. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z mieszanką mączno-jajeczną.

Na rozgrzanej patelni smażyć grube naleśniki. Smarować musem i zwijać w rulony.

Danie gotowe. Smacznego :).

Porcja na 12 grubych i bogato nadzianych naleśników.

Znajdź mnie na fb.

naleśniki biszkoptowe z musem dyniowym_słodki obiad_puszyste naleśniki_dania z dynią_mus dyniowy

akcja_festiwal dyni 2014

Inne naleśniki i placuszki:

 naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  naleśniki z kurczakiem curry_dania obiadowe_dania z kurczakiem  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna

 
1 , 2 , 3 , 4