| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: tarta

sobota, 16 listopada 2013

Wytrawna, warzywna tarta czy też torcik. Doskonała z barszczem lub sokiem pomidorowym.

Przepis z "Kolekcji Dobrej Kuchni".

tarta warzywana_wytrawne ciasto_danie wegetariańskie

Składniki ciasta:

  • 20 dag mąki
  • 1 żółtko
  • 8 dag masła
  • pół łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki zimnej wody

Składniki nadzienia:

  • ok. 1 kg różnych warzyw (u mnie marchew, brokuły, kalafior, brukselka)
  • 200 g kremówki
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 15 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtko, sól, wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić ciasto do lodówki na min. 30 minut.

W tym czasie ugotować warzywa na pół twardo, osączyć i ostudzić.

Śmietanę rozmącić z jajkami i białkiem, połową sera. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową (do smaku).

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 26 cm. Zapiec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku. Ostudzić, położyć warzywa, polać sosem, posypać serem i piec 25 - 30 minut.

Znajdź mnie na fb. 

Inne wytrawne wypieki:

 tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta

 

piątek, 10 maja 2013

Sezon na moje ulubione szparagi w pełni. Jest bardzo krótki, dlatego czerpię pełnymi garściami. A dziś tarta wg M. Rouxa. Ciasto na tartę - kruche, sypkie, smaczne, najlepsze z tych, które do tej pory jadłam. Szparagi świetnie komponują się z suszonymi pomidorami. Całość rewelacyjna. Nam najlepiej smakuje na zimno!

Przepis na podstawie dania z książki "Ciasta pikantne i słodkie" M. Rouxa.

tarta ze szparagami_tarta wytrawna_danie wegetariańskie

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka zimnego mleka

Nadzienie:

  • pęczek zielonych szparagów
  • słoiczek pomidorów suszonych w oliwie
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • koperek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Do mąki włożyć pokrojone w kostkę i lekko rozmiękczone masło, sól, cukier, jajko. Wymieszać składniki palcami i połączyć na gładką masę. Powoli zagniatać z mąką, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć. Wyrabiać ciasto odpychając od siebie 4-5 raz, aż będzie gładkie. Zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. (Ciasto można przechowywać w lodówce tydzień).

Rozwałkować ciasto, wyłożyć formę do tart (u mnie 26 cm) i wstawić do lodówki na 20 minut. Nagrzać piekarnik do 190 °C (nagrzałam do 220). Położyć na tartę papier do pieczenia wsypać na niego suchy groch lub fasolę, docisnąć i piec 20 minut. Po tym czasie usunąć groch i piapier, obniżyć temperaturę i piec jeszcze 10 minut. Podpieczone ciasto ostudzić.

W tym czasie ugotować szparagi. Pomidory osączyć i pokroić w kostkę. Jajka, śmietanę, żółtka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową wymieszać. Na tartę położyć pomidory i ew. końcówki szparagów, zlać częścią mieszaniny jajek i śmietany, ułożyć szparagi i zalać resztą zalewy. Zapiekać 30 minut. Tartę podawać letnią posypaną koprem, choć nam najlepiej smakowała zimna z surówką z rzodkiewki i jogurtu. Pewnie białe wino to też dobry pomysł do tego dania.  

 Znajdź mnie na fb.

tarta ze szparagami_tarta wytrawna_danie wegetariańskie

Tartę dodaję do akcji "Uwielbiam szparagi".

akcja_uwielbiam szparagi_tarta ze szparagami

Inne wytrawne wypieki:

Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii

piątek, 21 września 2012

Powiedzieć, że ta tarta jest pyszna to za mało. Jest bardzo krucha, kwaskowa, nie za słodka i taka...bezpretensjonalna - MOJA. Znów sprawdza się dewiza, że w prostocie tkwi siła (i smak). Zrobiłam ją na specjalne - imieninowe życzenie dzieciątka. Jako, że w domu jest moda na wszystko co z Francji, ciasto musiało być francuskie i jest.

Przepis z "Moich wypieków".

tarta rustykalna z jabłkami_ciasto z owocami_ciasto kruche_tarta

tarta rustykalna z jabłkami_ciasto z owocami_ciasto kruche_tarta

Składniki ciasta:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki (212 g)
  • 2 łyżki drobnego cukru (lub pudru)
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody

Składniki masy:

  • 4 jabłka (u mnie antonówki)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek cukru (lub mniej jeśli mamy słodkie jabłka)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • dodatki: jajko do posmarowania tarty, 2-3 łyżki dżemu z pigwy (w oryginale morelowy), odrobina cukru do posypania boków tarty

Wykonanie:

Mąkę, masło, cukier, sól posiekać na proszek. Dodać wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię  i wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie obrać jabłka, przekroić i każdą połówkę podzielić na sześć części. Jabłka posypać 4 łyżkami cukru wymieszanymi z cynamonem. Rozpuścić masło. Mąkę połączyć z pozostałym cukrem. Nastawić piekarnik na 200 °C. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze pergaminowym, kształtując koło o średnicy 30 cm. Przenieść ciasto na blachę piekarnikową, posypać mieszaniną mąki i cukru, pozostawiając wolny ok. 5 cm margines od brzegu.  Na mieszaninę mąki i cukru położyć jabłka plasterek przy plasterku, skropić rozpuszczonym masłem. Pozostawiony margines zawinąć na jabłka i posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać cukrem. Piec 40 minut.

Dżem z pigwy podgrzać i posmarować nim jeszcze ciepłe jabłka.

Moim zdaniem dżem pigwowy świetnie pasuje do jabłek, ale można go zastąpić morelowym, czy konfiturą z płatków róży.

Przepis dodaję do akcji "Ciasta z owocami sadu".

Znajdź mnie na fb.

Inne jesienne ciasta:

Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłecznik_ciasto z owocami  jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju

piątek, 24 sierpnia 2012

tarta cukiniowa_ciasto maślane_warzywaTarta jako ciasto intryguje mnie. Próbowałam już z jabłkami, cytryną, czas na tartę
z warzywami, zwłaszcza że tu pojawia się kolejne cudo, kwiaty cukinii. Widziałam na targach we Francji czy we Włoszech całe góry kwiatów, teraz wiem, że zrywa się tylko kwiaty męskie,
z których i tak owoców nie będzie; męskie mają u nasady wyłącznie szypułkę, żeńskie - zalążek owocu. Polecam, świetnie to wygląda i naprawdę smakuje. Przepis Marty Gessler, odrobinę zmieniony, wzięłam z dawnych numerów " Wysokich Obcasów".

składniki:

  • 250g mąki
  • 150g zimnego masła
  • duża szczypta soli
  • 10 kwiatów cukinii ( męskich)
  • średnia cukinia utarta na grubej tarce
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 50g świeżo startego parmezanu
  • 2 jaja
  • szklanka kremówki ( dałam słodką śmietankę 18-procentową)
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa ( starłam całą, choć dla niektórych smak może być zbyt intensywny; założyłam jednak, że cukinia sama w sobie jest dość mdła, więc dużo przyprawy podniesie jej walory smakowe).

wykonanie:

Masło posiekać z mąką i solą, szybko zagnieść; jeśli składniki nie łączą się dobrze, można dodać trochę lodowatej wody. Ciasto zawinąć w folię i na godzinę wstawić do lodówki. Następnie wyłożyć nim posmarowaną masłem formę do tarty ( przepis jest na formę
o średnicy około 28 cm), ponakłuwać. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć folię aluminiową
i wysypać na nią np. ziarna fasoli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 15 min, aż będzie złote ( proponowałabym trochę dłuższy czas tak, żeby rzeczywiście ciasto było podpieczone). Ostudzić.  

Wymieszać cukinię i cebulę. Posolić. W oryginalnym przepisie miesza się wszystkie składniki od razu, ale dobrze byłoby warzywa zostawić na jakiś czas tak, żeby można było odlać sok
z cukinii i dopiero potem wymieszać z pieprzem i parmezanem.

Wymieszać roztrzepane jajka ze śmietaną i gałką. Na upieczone ciasto rozsypać jarzyny
i ułożyć kwiaty cukinii pozbawione twardych ogonków. Zalewamy masą jajeczną. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Piec, aż masa się zetnie i przyrumieni. Dobrze podpiec spód, żeby tarta nie podsiąkała sokiem z warzyw.

Tarta smakowała mi najbardziej następnego dnia, a kwiaty były bardzo ciekawym dodatkiem. Naprawdę. Smacznego.

Znajdź mnie na fb.

Tartę dodaję do akcji "Klub kwiatożerców".

Inne dania:

tarta cytrynowa_kwaśna masa_maślany kruchy spód  Wytrawne babeczki nadziewane suszonymi pomidorami_słone babeczki_finger food  kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato

wtorek, 17 lipca 2012

Ten przepis znalazłam niedawno w " Wysokich Obcasach" dzięki Marcie Gessler. Spróbowałam i wiem, że to będzie jedno z moich ulubionych ciast, tak jak tarta z jabłkami. Smak maślanego ciasta miesza się ze słodko-kwaśnym nadzieniem cytrynowym, orzeźwiające i zachwycające w smaku.

Składniki ciasta:

  • 100g cukru pudru
  • 200g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
  • 300g mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki masy:

  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 200g cukru
  • 170 g masła pokrojonego w kostkę
  • 4 jajka
  • 4 żółtka

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier i wymieszać. Dodać masło i rozetrzeć palcami, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Wtedy dodać żółtko rozmieszane z wodą. Całość zagnieść, aby powstało elastyczne ciasto. Uformować kulę, którą należy spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na wysypanym mąką blacie i wyłożyć nim formę do tarty
( 28 cm). Dno nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć np. grochem
( trzymam w słoiku wymytą i wysuszoną czerwoną drobną fasolkę, której używam tylko w tym celu - do obciążania ciast; w przeźroczystym słoiczku jest też ładną ozdobą kuchni) i piec około 20 min w temperaturze 180°C. Następnie wyjąć formę z pieca, zdjąć papier i odstawić do ostudzenia.

Do rondla wlać sok cytrynowy, dołożyć skórkę, cukier i masło, podgrzać na małym ogniu,
aż masło się rozpuści. W misce wymieszać jaja i żółtka. Delikatnie wlać podgrzany sok
z masłem, cały czas mieszając. Następnie masę przelać ponownie do rondla, podgrzewać
i mieszać trzepaczką aż masa zacznie gęstnieć i pojawią się bąbelki. Wtedy na przygotowany spód przelać cytrynową masę i wstawić na 10 min. do rozgrzanego do 180 º C piekarnika. Jeść po ostudzeniu. Można podawać z bitą śmietaną ubitą z cukrem i wanilią lub skórką limonkową
( ja dodałam cytrynową).

Wg: Marta Gessler: " Tarta cytrynowa". [W:] Wysokie Obcasy, 19 maja

tarta cytrynowa_kwaśna masa_maślany kruchy spód

Znajdź mnie na fb.

Inne wypieki z kremem:

karpatka  Ciasto W-Z_kuchnia mazowiecka_ciasta z kremem  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  Zuccotto di panettone w wersji polskiej_ciasta z kremem_kuchnia włoska