| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kluski

wtorek, 18 lipca 2017

Cóż, zwykle tak bywa, że potrawy często pojawiające się na naszym stole, nie pojawiają się na blogu. Bo...są zwykłe, zawsze można przecież je wstawić. A to danie lubię niezmienne od lat. Dlaczego? Można przygotować je w różnych wersjach, jest błyskawiczne, nadaje się na każdą porę roku i jest smaczne. A dziś makaron z bobem. Taki miks stylów włoskiego i Polski Wschodniej. Zachęcam do wypróbowania, tym bardziej, że bób to wyjątkowo cenne warzywo. Bogate źródło białka, witamin (w tym kwas foliowy) i składników mineralnych (ma sporo żelaza), odkwasza organizm, stabilizuje poziom cukru we krwi, zapobiega rozwojowi raka i zawiera stosunkowo mało kalorii. 

makaron w sosie serowym z bobem_danie na lato_danie wegetariańskie_szybki makaron_błyskawiczny obiad

Składniki:

  • 25 dag makaronu
  • 50 dag bobu
  • 20 dag gorgonzoli (pikantnej)
  • 200 ml kremówki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Nasiona bobu umyć i gotować w niewielkiej ilości wrzątku, bez soli ok. 5 minut (starszy dłużej). Zestawić z ognia odlać i zahartować (przelać zimną wodą, zahamujemy proces gotowania). Zdjąć skórkę z nasion. Obrane osolić i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ser pokruszyć, włożyć do garnka, dodać śmietanę i rozpuścić. Wsypać koperek i bób.

Do sosu dodać makaron, wymieszać delikatnie.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne dania z makaronem:

muszle z kurczakiem i mascarpone_makaron z mięsem_pasta_kuchnia włoska_dania błyskawiczne  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

czwartek, 22 października 2015

Moc warzyw, kluski kukurydziane i sos serowy - to moja nowa, przepyszna zapiekanka.

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja

Kluski na podstawie przepisu z bloga "Olga Smile".

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka posiekanej natki
  • ew. odrobina mleka, gdyby masa nie chciała się lepić
  • sól
  • duża garść fasoli szparagowej
  • 1/4 kalafiora
  • 3 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 200 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
  • 200 ml kremówki
  • 70 g parmezanu lub innego twardego sera

Wykonanie:

Warzywa ugotować na półtwardo.

Śmietanę wymieszać z pokruszoną gorgonzolą i połową startego parmezanu.

Kaszę wsypać do wrzącej, osolonej wody i ugotować. Ostudzić, dodać posiekaną natkę mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Wymieszać. Formować niewielkie wrzecionowate kluseczki, układać na desce. Gotować w osolonej wodzie 1-2 minuty, licząc od chwili wypłynięcia.

Kluski i warzywa układać w foremce do zapiekania, polać przygotowanym sosem, posypać resztą startego parmezanu.

Zapiekać w 200 °C 20-30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zapiekanki:

Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato  Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami_danie jednogarnkowe_danie bezglutenowe_danie z mięsa mielonego

poniedziałek, 05 października 2015

Kopytka z kaszy jaglanej to odmiana bezglutenowa tradycyjnych kopytek. Takie kluseczki to świetny dodatek do mięs czy warzyw w sosie, ale mogą też być bazą słodkiego obiadu. Teraz, gdy śliwki są najlepsze, z sosem śliwkowym, wprost rewelacyjne. Może jedyną wadą takich kopytek są wyczuwalne, drobne grudki kaszy jaglanej?

kopytka z kaszy jaganej z sosem śliwkowym_kopytka bezglutenowe z karmelizowanymi śliwkami_obiad na słodko_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mąki ryżowej + do podsypania
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Sos:

  • 0,5 kg śliwek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka masła
  • ew. dodatki: cynamon, wanilia, anyż gwiaździsty

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę lub zmielić i ostudzić (najlepiej ziemniaki przygotować dzień przed).

Ziemniaki wymieszać z mąką ryżową, jajkami, kaszą i solą. Całość dobrze wyrobić.

Masę podzielić na części. Z każdej formować wałek podsypując mąką. Wałki pokroić skośnie na kopytka. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.

Cukier wsypać na grubą patelnię i podgrzewając skarmelizować. Do karmelu dodać masło, potem śliwki. Całość chwilę smażyć, aż śliwki otoczą się (oblepią) masą.

Kopytka polać sosem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne kluski i kluseczki:

pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato  knedle z kaszy jaglanej z jagodami_knedle bezglutenowe_knedle z owocami_danie na lato_obiad na słodko  kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe

niedziela, 22 grudnia 2013

Pieczeń z kolendrą i kluskami śląskimi - danie świąteczno-niedzielne. Mix smaków orientalnych i domowych. Pieczeń upiekłam według pomysłu p. Okrasy, tzn. długo i w niskiej temperaturze, ale można upiec zwyczajnie, parząc przed włożeniem do piekarnika.

pieczeń z kolendrą i kluskami śląskimi_pieczeń ze schabu_dania świąteczne

Składniki na pieczeń:

  • 1 kg schabu
  • 1 paczka nasion (owoców) kolendry
  • olej do obsmażenia mięsa

Składniki klusek:

  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana

Wykonanie pieczeni:

Mięso, natrzeć kolendrą i odstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć, obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornej formy i piec w 75 °C ok. 2,5 godziny (piekłam dłużej). Posolić po upieczeniu.

Sposób drugi:

Przygotowane i natarte kolendrą, osolone mięso, wyjąć z lodówki i zalać wrzątkiem (mięso musi być przykryte). Schab wyjąć, odcedzić przyprawy z wody, położyć na mięso. Ew. skropić oliwą. Piec w 180-200 °C ok. godziny.

Wykonanie klusek:

Ugotować ziemniaki, ostudzić, zemleć lub przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na cztery części i jedną odłożyć. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tyle by wypełniła pustą powierzchnię. Całość zagnieść (łącznie z częścią odłożoną). Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej palcem zrobić wgłębienie. 

Gotować partiami w osolonej wodzie.

Znajdź mnie na fb.

Inne świąteczne pieczenie:

indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie  schab minutka_domowe wędliny

wtorek, 27 sierpnia 2013

Pampuchy - kluski drożdżowe gotowane na parze, klasyka kuchni polskiej. Często gotowane bez nadzienia i podawane ze słodkimi sosami czy bułką tartą z masłem. Bywają także dodatkiem do mięs w sosach. Moje nadziałam morelami (ale myślę, że śliwki będą równie pyszne) i polałam sosem waniliowym. A dzieciątko spałaszowało ze smakiem i zarządziło "takie danie w każdą niedzielę na kolację". I to jest chyba najlepsza rekomendacja. Od siebie dodam, że wg mnie lepszy jest sos zaparzany, bez dodatku mąki (ale ten następnym razem).

Miłego parowania :).

Przepis z "Kuchni polskiej".

pampuchy z morelami lub śliwkami i sosem waniliowym_kluchy na łachu_kluski gotowane na parze_kluski drożdżowe_kluski nadziewane morelami lub śliwkami

Składniki klusek:

  • 40 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 2 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 2 żółtka
  • ok. 1/4 l letniego mleka
  • szczypta soli
  • morele/śliwki (ew. marmolada)

Składniki sosu:

  • 2 żółtka
  • 1 dag mąki ziemniaczanej
  • 1/4 l mleka
  • 5 dag cukru
  • 1/2 laski wanilii

Wykonanie klusek:

Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i tyle mleka, by całość miało gęstość kwaśnej śmietany. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostałe mleko, mąkę, sól i wyrobić gładkie ciasto. Dodać rozpuszczone, letnie masło i dalej jeszcze chwilę wyrabiać. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok. godziny). Morele wypestkować.

Wyrośnięte przełożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Na każdym kłaść połówkę moreli, zaklejać i formować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia (kłaść zlepieniem na dół). Gotować na parze 6-7 minut. Podawać gorące z sosem waniliowym, zrumienioną na maśle bułką tartą lub sosem owocowym.

Wykonanie sosu:

 Połowę mleka zagotować, w pozostałej części rozpuścić mąkę i dodać do mleka intensywnie mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do nich stopniowo gorący płyn. Dodać wanilię (przeciąć laskę i wyskrobać nasionka).

Znajdź mnie na fb.

pampuchy z morelami lub śliwkami i sosem waniliowym_kluchy na łachu_kluski gotowane na parze_kluski drożdżowe_kluski nadziewane morelami lub śliwkami

 Inne dania na słodkie kolacje:

 Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony  knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

 

 
1 , 2