| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kluski

czwartek, 22 października 2015

Moc warzyw, kluski kukurydziane i sos serowy - to moja nowa, przepyszna zapiekanka.

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja

Kluski na podstawie przepisu z bloga "Olga Smile".

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka posiekanej natki
  • ew. odrobina mleka, gdyby masa nie chciała się lepić
  • sól
  • duża garść fasoli szparagowej
  • 1/4 kalafiora
  • 3 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 200 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
  • 200 ml kremówki
  • 70 g parmezanu lub innego twardego sera

Wykonanie:

Warzywa ugotować na półtwardo.

Śmietanę wymieszać z pokruszoną gorgonzolą i połową startego parmezanu.

Kaszę wsypać do wrzącej, osolonej wody i ugotować. Ostudzić, dodać posiekaną natkę mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Wymieszać. Formować niewielkie wrzecionowate kluseczki, układać na desce. Gotować w osolonej wodzie 1-2 minuty, licząc od chwili wypłynięcia.

Kluski i warzywa układać w foremce do zapiekania, polać przygotowanym sosem, posypać resztą startego parmezanu.

Zapiekać w 200 °C 20-30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zapiekanki:

Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato  Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami_danie jednogarnkowe_danie bezglutenowe_danie z mięsa mielonego

poniedziałek, 05 października 2015

Kopytka z kaszy jaglanej to odmiana bezglutenowa tradycyjnych kopytek. Takie kluseczki to świetny dodatek do mięs czy warzyw w sosie, ale mogą też być bazą słodkiego obiadu. Teraz, gdy śliwki są najlepsze, z sosem śliwkowym, wprost rewelacyjne. Może jedyną wadą takich kopytek są wyczuwalne, drobne grudki kaszy jaglanej?

kopytka z kaszy jaganej z sosem śliwkowym_kopytka bezglutenowe z karmelizowanymi śliwkami_obiad na słodko_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mąki ryżowej + do podsypania
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Sos:

  • 0,5 kg śliwek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka masła
  • ew. dodatki: cynamon, wanilia, anyż gwiaździsty

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę lub zmielić i ostudzić (najlepiej ziemniaki przygotować dzień przed).

Ziemniaki wymieszać z mąką ryżową, jajkami, kaszą i solą. Całość dobrze wyrobić.

Masę podzielić na części. Z każdej formować wałek podsypując mąką. Wałki pokroić skośnie na kopytka. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.

Cukier wsypać na grubą patelnię i podgrzewając skarmelizować. Do karmelu dodać masło, potem śliwki. Całość chwilę smażyć, aż śliwki otoczą się (oblepią) masą.

Kopytka polać sosem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne kluski i kluseczki:

pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato  knedle z kaszy jaglanej z jagodami_knedle bezglutenowe_knedle z owocami_danie na lato_obiad na słodko  kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe

niedziela, 22 grudnia 2013

Pieczeń z kolendrą i kluskami śląskimi - danie świąteczno-niedzielne. Mix smaków orientalnych i domowych. Pieczeń upiekłam według pomysłu p. Okrasy, tzn. długo i w niskiej temperaturze, ale można upiec zwyczajnie, parząc przed włożeniem do piekarnika.

pieczeń z kolendrą i kluskami śląskimi_pieczeń ze schabu_dania świąteczne

Składniki na pieczeń:

  • 1 kg schabu
  • 1 paczka nasion (owoców) kolendry
  • olej do obsmażenia mięsa

Składniki klusek:

  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana

Wykonanie pieczeni:

Mięso, natrzeć kolendrą i odstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć, obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornej formy i piec w 75 °C ok. 2,5 godziny (piekłam dłużej). Posolić po upieczeniu.

Sposób drugi:

Przygotowane i natarte kolendrą, osolone mięso, wyjąć z lodówki i zalać wrzątkiem (mięso musi być przykryte). Schab wyjąć, odcedzić przyprawy z wody, położyć na mięso. Ew. skropić oliwą. Piec w 180-200 °C ok. godziny.

Wykonanie klusek:

Ugotować ziemniaki, ostudzić, zemleć lub przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na cztery części i jedną odłożyć. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tyle by wypełniła pustą powierzchnię. Całość zagnieść (łącznie z częścią odłożoną). Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej palcem zrobić wgłębienie. 

Gotować partiami w osolonej wodzie.

Znajdź mnie na fb.

Inne świąteczne pieczenie:

indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń z indyka z morelami_danie z drobiu_przepisy na Boże Narodzenie  schab minutka_domowe wędliny

wtorek, 27 sierpnia 2013

Pampuchy - kluski drożdżowe gotowane na parze, klasyka kuchni polskiej. Często gotowane bez nadzienia i podawane ze słodkimi sosami czy bułką tartą z masłem. Bywają także dodatkiem do mięs w sosach. Moje nadziałam morelami (ale myślę, że śliwki będą równie pyszne) i polałam sosem waniliowym. A dzieciątko spałaszowało ze smakiem i zarządziło "takie danie w każdą niedzielę na kolację". I to jest chyba najlepsza rekomendacja. Od siebie dodam, że wg mnie lepszy jest sos zaparzany, bez dodatku mąki (ale ten następnym razem).

Miłego parowania :).

Przepis z "Kuchni polskiej".

pampuchy z morelami lub śliwkami i sosem waniliowym_kluchy na łachu_kluski gotowane na parze_kluski drożdżowe_kluski nadziewane morelami lub śliwkami

Składniki klusek:

  • 40 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 2 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 2 żółtka
  • ok. 1/4 l letniego mleka
  • szczypta soli
  • morele/śliwki (ew. marmolada)

Składniki sosu:

  • 2 żółtka
  • 1 dag mąki ziemniaczanej
  • 1/4 l mleka
  • 5 dag cukru
  • 1/2 laski wanilii

Wykonanie klusek:

Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i tyle mleka, by całość miało gęstość kwaśnej śmietany. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostałe mleko, mąkę, sól i wyrobić gładkie ciasto. Dodać rozpuszczone, letnie masło i dalej jeszcze chwilę wyrabiać. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok. godziny). Morele wypestkować.

Wyrośnięte przełożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Na każdym kłaść połówkę moreli, zaklejać i formować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia (kłaść zlepieniem na dół). Gotować na parze 6-7 minut. Podawać gorące z sosem waniliowym, zrumienioną na maśle bułką tartą lub sosem owocowym.

Wykonanie sosu:

 Połowę mleka zagotować, w pozostałej części rozpuścić mąkę i dodać do mleka intensywnie mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do nich stopniowo gorący płyn. Dodać wanilię (przeciąć laskę i wyskrobać nasionka).

Znajdź mnie na fb.

pampuchy z morelami lub śliwkami i sosem waniliowym_kluchy na łachu_kluski gotowane na parze_kluski drożdżowe_kluski nadziewane morelami lub śliwkami

 Inne dania na słodkie kolacje:

 Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony  knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

 

wtorek, 16 kwietnia 2013

Zimowe danie, jedno z naszych ulubionych. Kluski ziemniaczane (zwane szarymi) z esencjonalnym sosem z suszonych grzybów. Smaczne, proste, sycące danie na pożegnanie zimy.

kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe

Kluski ziemniaczane:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • mąka pszenna
  • sól

Sos:

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1-2 łyżki mąki
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • natka do posypania

Wykonanie:

Grzyby zalać wodą i zostawić na 3-4 godziny. Ugotować do miękkości. Mąkę rozmieszać zimną wodą. Powoli dodać do niej po odrobinie wywaru grzybowego, potem całość, mieszając, dodać do grzybów. Oprószyć pieprzem, osolić. Dodać śmietanę. Posypać natką.

Ziemniaki zetrzeć (malakserem lub na tarce o drobnych oczkach). Odcisnąć nadmiar wody. Poczekać aż woda odstoi się, zlać, a pozostały na dnie osad mąki ziemniaczanej przełożyć do ziemniaków. Dosypać mąki, tyle by powstało gęste ciasto (ilość mąki zależy od ziemniaków i mąki). Zrobić próbę - wrzucić odrobinę ciasta na osolony wrzątek, jeśli klusek rozpadnie się, dodać jeszcze mąki, jeśli nie przełożyć ciasto na deskę . Za pomocą łyżki wrzucać małe porcje ciasta z deski do wrzątku. Kilka minut gotować, odcedzić.

Znajdź mnie na fb.

kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe

Inne dania z kluskami:

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  barszcz biały na kwasie z kapusty_zupy_kuchnia mazowiecka  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik

 
1 , 2