| < Marzec 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: babki

wtorek, 21 marca 2017

Babka gotowana na budyniach jest niezwykle delikatna, taka trochę kołaczowa. Długo utrzymuje świeżość, ba powiedziałabym, że z dnia na dzień jest co raz lepsza. I jeszcze jedno, babka jest bezglutenowa (ale to taka drobna uwaga, bo bezglutenowość nie ujmuje ani smaku, ani konsystencji babce :)).

Moja czwarta propozycja wielkanocna.

Inne przepisy na wielkanocne babki gotowane:

babka gotowana

pomarańczowa babka gotowana

babka gotowana budyniowa_babka bezglutenowa_babka wielkanocna

Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

  • 9 budyniów śmietankowych lub waniliowych takich po 40 g (łącznie 360 g proszku; budynie bez cukru; u mnie bezglutenowe, ale mogą być zwykłe)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru (220 g)
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1 biała czekolada
  • ozdoby wielkanocne (cukrowe lub czekoladowe jajka, posypka, inne)

Wykonanie:

Przygotować duży garnek z pokrywką, taki  w którym zmieści się babkowa foremka.

Foremkę do gotowania babek posmarować masłem i posypać kaszą kukurydzianą lub bułką tartą.

Proszek budyniowy, połączyć z proszkiem do pieczenia.

Masło z cukrem utrzeć na puch (masa powinna być puszysta, jasna i gładka). Dodawać stopniowo po jednym żółtku. Po każdym dodaniu dokładnie ucierając masę. Do utartej masy dodać stopniowo proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać partiami do ciasta. Najlepiej w trzech częściach, delikatnie mieszając, by nie popsuć struktury piany.

Przełożyć do foremki babkowej. Formę zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywką i gotować 1,5 godziny. Po ww. czasie wyjąć z garnka, zostawić w formie na 20-30 minut bez otwierania, po tym wyjąć, wystudzić i polać polewą czekoladową. Ozdobić.

Polewa. Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić na parze (w jednym garnku gotujemy wodę, na nim stawiamy drugi garnek/miskę tak, by nie dotykał wody, czekoladę wrzucamy do mniejszego garnka/miski i mieszając rozpuszczamy czekoladę).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka gotowana budyniowa_babka bezglutenowa_babka wielkanocna

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne babki ucierane:

babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc  babka karnawałowa_babka piaskowa_babka z rodzynkami_babka na Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa  babka mateczki_babka maślana_babka pulchna_ciasta na Wielkanoc  babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku  pomarańczowy piskowiec_babka piaskowa_babka bezglutenowa

czwartek, 17 marca 2016

U mnie w domu panuje moda na babki, ciasta, bułki drożdżowe. Tylko one budzą zachwyty, z lubością są zjadane, a ja dostaję pochwały i cieszę się z pałaszującej ze smakiem rodzinki. Dlatego z wielką chęcią wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz zamieszczony w "Poradniku Domowym". I jak? Babka wszystkim smakowała, dość długo zachowała świeżość (może to zasługa powideł?). Nie należy jednak do babek puszystych, czyli wszystko ma swoją cenę. Świetna, ale czy to jest przepis na wielkanocną babkę?

babka drożdżowa z powidłami Ewy Wachowicz_babka wielkanocna_babka nadziewana

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 160 g cukru
  • 3,5 g świeżych drożdży
  • 2 jajka (nie z lodówki)
  • 85 g letniego, rozpuszczonego masła
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • słoik powideł

Oprócz:

  • żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania babki
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (pod wpływem cukru drożdże rozpuszczą się), dodać łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by całość miała konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu do wzburzenia. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, letnie mleko, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli całość dobrze wyrobić. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki czy łyżki (miksera), przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

Po ww. podzielić ciasto na 4 części i podsypując mąką rozwałkować na prostokąty. Każdy posmarować powidłami, zawinąć w rulon (roladę) i pokroić na 3 cm kawałki.

Kawałki ciasta przekładać do formy babkowej z kominem wysmarowanej masłem i posypanej cukrem. Układać dość ciasno. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Ponownie zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (30-40 minut).

Piec 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C (lub dłużej, do suchego patyczka). Od razu po upieczeni wyjąć z formy. Wystudzoną oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka drożdżowa z powidłami Ewy Wachowicz_babka wielkanocna_babka nadziewana

A po inne przepisy na wielkanocne dania zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Przepisy na wypieki wielkanocne znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne przepisy na wielkanocne babki:

babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  drożdżóweczaka mamy Honoraty_babka drożdżowa  pomarańczowa babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc  babka ucierana mamy Heleny_ciasto piaskowe

czwartek, 03 marca 2016

Zbliża się Wielkanoc. Pora na przepisy na babki, mazurki, serniki. Przedstawiam delikatną babkę kajmakową, o pięknym karmelowym kolorze. Wbrew oczekiwaniom nie jest za słodka.

Ze "Słodkiej Pasji".

babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g masła
  • 300 g masy krówkowej (kajmakowej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 130 g masy krówkowej (pozostała część masy z puszki)
  • 4 łyżki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • jajka marcepanowe
  • prażone płatki migdałowe

Wykonanie:

Formę do babek z kominem ( średnica 22 cm, wysokość 10 cm) posmarować masłem i posypać mąką.

Masło i masę kajmakową lekko podgrzać. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać cukier, po jednym żółtku i powoli sok z cytryny. Do masy jajecznej dodać kajmak z masłem, mąki z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy, całość delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Przełożyć do foremki.

Piec 45-50 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Po upieczeniu wyjąć z formy po 10-15 minutach. Studzić na kratce.

Jeszcze ciepłą polać polewą kajmakową.

Składniki na polewę trzeba wymieszać (ew. lekko podgrzać).

Ozdobić babkę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

Inne wielkanocne babki:

babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc   babka drożdżowa Ewy Wachowicz_babka wielkanocna_babka z rodzynakmi  babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  babka karnawałowa_babka piaskowa_babka z rodzynkami_babka na Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc

wtorek, 16 lutego 2016

Warzywa w ciastach? Czemu nie? Bardzo popularne są ciasta marchewkowe, dyniowe, często pojawiają się ze szpinakiem, rzadziej z fasolą, choć ten ostatni składnik to nie nowy pomysł (w czasach permanentnego braku wszystkiego, fasola zastępowała migdały). Dlaczego więc nie buraki? A jakie jest takie ciasto? Intensywnie czekoladowe, wilgotne, długo zachowuje świeżość, ciut przypomina murzynek. Aaa, nikt nie wierzy, że w środku są buraki :).

Świetne ciasto do poobiedniej kawy, ale też spokojnie można poczęstować nim gości.

Z "Ciast i Ciasteczek" dodatku do "Twojego Stylu", przepis pani Capponi-Borawskiej.

ciasto czekoladowe z buraczkami_warzywa w słodyczach_zdrowy murzynek

Składniki:

  • 275 g mąki
  • 375 g ugotowanych i obranych buraków ćwikłowych
  • 300 ml oleju
  • 5 jajek
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • szczypta soli
  • kakao do oprószenia ciasta

ciasto czekoladowe z buraczkami_warzywa w słodyczach_zdrowy murzynek

Wykonanie:

Formę* o wymiarach 34x10x7 cm posmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175-185 °C.

Buraki zmiksować razem z olejem na mus.

Mąkę, proszek i kakao przesiać.

Jajka ubić z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do ubitych jajek wsypać partiami mieszankę mączną. Po każdym dodaniu, wymieszać. Wlać buraczany mus. Zmiksować. Przełożyć do przygotowanej foremki. Piec 75 minut (lub dłużej, do suchego patyczka).

Po upieczeniu zostawić w foremce na ok. 30 minut, po tym wyjąć i studzić na kratce. Zimne oprószyć kakao.

*foremka okazała się ciut za mała i dodatkowo zostało ciasta na dwie babeczki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto czekoladowe z buraczkami_warzywa w słodyczach_zdrowy murzynek

akcja_czekoladowy tydzień 2016_ciasto czekoadowe z buraczkami

Inne słodycze z warzywami:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  ciasteczka marchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowa żywność_warzywa w słodyczach  piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie  pavlova z dyniowym tiramisu_tort bezowy_tort korzenny_warzywa w słodyczach  ciastka owsiane z dynią_zdrowe przekąski_ciastka z bakaliami

piątek, 24 kwietnia 2015

Z miłości do piaskowców - babeczki piaskowe z limonką. Bardzo delikatne, takie biszkoptowe, z wyraźnym smakiem limonki. Dodatkowa zaleta - ciasteczka są bezglutenowe :).

babeczki piaskowe z limonką_babeczki bezglutenowe_ciasto ucierane

Składniki (na 14-15 babeczek):

  • 180 g miękkiego masła
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 180 g drobnego cukru
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki jaglanej (lub zwykłej pszennej)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 łyżka startej skórki z limonek (sparzonych i wyszorowanych; najlepiej bio)
  • sok z 1,5 limonki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej, proszek bezglutenowy)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Przygotować foremki (posmarować masłem i wyspać mąką).

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.

Dodawać po jednym jajka, przesypując łyżką mieszanki mącznej. Po każdej porcji starannie ucierając. Na koniec dodać sok, skórkę, sól i resztę mąki.

Ciasto przełożyć do foremek.

Piec 25-30 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wystawić z piekarnika. Zostawić w foremkach na 10-15 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Babeczki w przekroju można zobaczyć TU.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne piaskowce:

piaskowiec cytrynowy_ciasto ucierane_babka piaskowa_Wielkanoc  babka ucierana mamy Heleny_ciasto piaskowe  babeczki cytrynowe_babeczki ucierane_ciasto ucierane cytrynowe_wielkanoc  pisakowiec pomarańczowy_ciasto piaskowe_ciasto ucierane_ciasto pomarańczowe_ciasto bezglutenowe_babka pisakowa_przepisy na Wielkanoc



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6