| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: słone przetwory

środa, 19 października 2016

Pikantny, ostry, aksamitny, pomidorowy :) i bardzo, bardzo dobry - keczup z dyni.

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

Składniki:

  • 1,5 kg obranej i wypestkowanej dyni
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 40 dag koncentratu pomidorowego
  • po łyżeczce: papryki słodkiej, papryki ostrej, pieprzu
  • 1,5 łyżki soli

Wykonanie:

Dynię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie zagotować i gotować do momentu aż powstanie papka (czyli nie za długo). Ważne! Nie odlewać soku. Dodać ocet, cukier i gotować 20 minut. Po ww. czasie dodać papryki, pieprz, koncentrat pomidorowy i gotować kolejne 20 minut. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować na gadką masę. Zagotować (uwaga! bardzo pryszcze). Keczup wkładać do przygotowanych słoiczków, zakręcać. Słoiki przekręcić do góry dnem, przykryć kocem lub innym grubym materiałem. Zostawić do wystudzenia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie przepisu mojej koleżanki Kasi.

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

Inne przetwory z dyni:

dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  dżem dyniowo-kokosowy_słodkie przetwory_mus dyniowy  mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory  mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory

czwartek, 25 sierpnia 2016

Całe pomidory w zalewie z przecieru pomidorowego, to jeden z moich faworytów przetworowych. Cudowne do sosów, zup, gulaszy. Tak, zdecydowanie warto je przygotować :).

całe pomidory w przecierze_pomidory w przecierze pomidorowym na zime_domowe przetwory

Składniki:

  • pomidory (w tym część małych i twardych)
  • sól

Wykonanie:

Przygotować słoiki i zakrętki. Umyć, wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temp. na 110 °C. Prażyć 40 minut.

Pomidory umyć osuszyć, podzielić na mniejsze i twarde i pozostałe. Z bardzo dojrzałych przygotować przecier pomidorowy (według TEGO przepisu). Pozostałe pomidory obrać, tzn. zalać wrzątkiem, po kilku sekundach wodę odlać. Teraz skórka łatwo zejdzie z pomidorów.

Obrane pomidory wkładać do słoików, zalać gorącym przecierem pomidorowym (pozostawić ok. 2 cm pustej przestrzeni), zakręcać i pasteryzować.

Przy pasteryzacji na mokro - włożyć słoiki do gara wyłożonego ścierką, zalać wrzątkiem (do 2/3 wysokości słoików), przykryć garnek. Pasteryzować 30-40 minut, licząc od momentu zagotowania. Na sucho - wstawić do zimnego piekarnika i pasteryzować 60-80 minut, mierząc czas od osiągnięcia przez piekarnik 110 °C.

Dobrze zapasteryzowane słoiki mają wklęsłe nakrętki.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

całe pomidory w przecierze_pomidory w przecierze pomidorowym na zime_domowe przetwory

całe pomidory w przecierze_pomidory w przecierze pomidorowym na zime_domowe przetwory

akcja warzywa psiankowate_całe pomidory w przecierze pomidorowym

Inne przetwory z pomidorów:

 sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób  Sos polski (pomidorowy)_warzywne pzretwory_domowy wyrób  przecier pomidorowy na zimę_przecier pomidorowy w słoikach_przetwory warzywne  biały sok pomidorowy_sok pomidorowy z sokownika_słone przetwory_domowe przetwory

Inne przetwory z pomidorami:

Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  fasolka szparagowa na zimę w pomidorach_przetwory warzywne_fasolka konserwowa  sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory 

 

piątek, 12 sierpnia 2016

Ze starego zeszytu mamy - papryka marynowana zwana papryką w occie.

Papryka marynowana_papryka w occie_domowe przetwory_domowe marynaty

Składniki:

  • 2 kg papryki
  • 2 szklanki octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • po łyżce oleju do każdego słoika (dodaję mniej - 1 łyżeczkę)
  • przyprawy do każdego słoika: kawałek chrzanu, baldach kopru, ząbek czosnku, kilkanaście ziarenek gorczycy

Wykonanie:

Przygotować słoiki.

Paprykę umyć oczyścić z nasion, pokroić (można w paski, ja pokroiłam w kostkę).

Do każdego słoika włożyć baldach kopru, po kilka ziaren gorczycy, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, pokrojoną paprykę.

Z wody, octu, cukru i soli ugotować zlewę. Gorącą zalać paprykę w słoikach. Dodać po łyżeczce oleju. Zakręcać.

Pasteryzować na mokro 20-25 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Papryka marynowana_papryka w occie_domowe przetwory_domowe marynaty

akcja warzywa psiankowate_marynowana papryka

Inne przetwory z papryką:

sałatka z buraków i papryki na zimę_domowe przetwory_marynaty  sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory

wtorek, 02 sierpnia 2016

Najlepsze pod słońcem ogórki kiszone. Dlaczego są tak niezwykłe? Przyprawy (chrzan, czosnek, koper, liście wiśni i porzeczki), dobra woda i ekologiczne (ogródkowe, własne) ogórki, ot i cały przepis. Tylko tyle? Nieee aż tyle!

Z ogórków słynie mama Helena, ale my też mamy swoją wersję (nasze ogórki mają dużo chrzanu, przez to są bardziej pikantne i chrupiące).

ogórki kiszone w słoikach_ogórki kwaszone_domowe przetwory

Składniki:

  • 1 kg małych lub średnich ogórków (ogórki powinny być jasne, czyli nieprzenawożone i z małą ilością brodawek)
  • 3,5 dag soli kamiennej, niejodowanej (można mniej - 1 pełną łyżkę na litr wody)
  • 3/4 l przegotowanej, zimnej wody
  • do każdego słoika: kawałek obranego chrzanu, po 2-3 ząbki czosnku, liście wiśni lub czarnej porzeczki, lub winogron, dębu, baldach kopru

Wykonanie:

Ogórki umyć, osączyć, układać w przygotowanych słojach (nie nacinać ogórków). Do każdego słoika włożyć przyprawy. Zalać wodą z solą (sól dobrze wymieszać) tak, by ogórki całkowicie przykrywał roztwór. Brzegi słoików wytrzeć, przykryć gumką i pokrywką, zapiąć gumką lub w przypadku zwykłych słoików - zakręcić. Zostawić w temperaturze pokojowej na dobę, potem wynieść w chłodne (a nawet zimne) i ciemne miejsce.

Uwagi:

*liście zawierają taniny - garbniki roślinne, które hamują działanie enzymów rozkładających pektyny w ogórkach. Dzięki temu, ogórki są dłużej twarde

**czosnek i koper dają smak (czosnek działa także na mikroby)

***chrzan daje smak i twardość

****można do ogórków dodać gorczycę, która (tak jak sól) ma działanie konserwujące

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ogórki kiszone w słoikach_ogórki kwaszone_domowe przetwory

Inne przetwory warzywne:

ogórki w zalewie curry_ogórki kanapkowe_marynaty domowe_przetwory  sałatka z buraków i papryki na zimę_domowe przetwory_marynaty  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach

poniedziałek, 11 lipca 2016

Przetwory, przetwory, przetwory. Dziś sałatka z ogórków z kolendrą, papryką i selerem.

Ze starego zeszytu.

sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 4 duże papryki
  • 1 seler

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 2,5 szklanki octu 10 %
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 listek laurowy

Wykonanie:

Cebule i selera obrać, papryki pozbawić gniazd nasiennych.

Ogórki i cebule pokroić w plastry, papryki w paski, selera w słupki. Całość wymieszać, zalać 9 szklankami zimnej wody i 1 szklanką soli. Ponownie wymieszać i odstawić na 3 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.

Po ww. czasie sałatkę odcisnąć. Włożyć do przygotowanych słoików. Składniki zalewy zagotować i gorącą walać do słoików z sałatką. Pasteryzować 7-10 minut (licząc od chwili zagotowania).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach

Inne przetwory z octem:

wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5