| < Styczeń 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: karnawał

sobota, 24 listopada 2012

Fantastyczna przekąska andrzejkowa, karnawałowa, na babski wieczór. Kurczak w curry z orzechami, do tego słodkie winogrona i gorycz cykorii. Smaki wspaniale przenikają się i uzupełniają. Tak, użyję naszego ulubionego słowa - rewelacja, odkrycie sezonu!

Danie Oleńki.

faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór

Składniki:

  • gotowana pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 1 1/2 łyżki curry, lekko podgrzanego na patelni
  • 1 łyżka majonezu
  • gęsty jogurt, tyle by razem z majonezem stanowił 1/2 szklanki
  • 15 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • wypestkowane czerwone winogrona (jedno na łódkę)
  • 1-2 cykorie
  • odrobina posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

Pierś kurczaka pokroić w kostkę, Majonez połączyć z jogurtem, dodać curry, imbir, skórkę pomarańczową, wymieszać. Pierś, orzechy połączyć z sosem.

Cykorię podzielić na listki (odciąć głąb), każdy wypełnić farszem. Na każdą łódkę położyć dwie połówki winogrona, lekko posypać szczypiorkiem.

Uwaga:

*curry łatwo się przypala, staje się gorzkie i niedobre.

 Znajdź mnie na fb.

Inne przystawki:

gruszki z twarożkiem_deser z gruszkami_jesienne przepisy  grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  caprese na patyku_przekąski_finger food  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu

poniedziałek, 19 listopada 2012

Moja bratanica, zresztą tak jak jej mama, jest mistrzynią dekoracji wszelakich. Jej schab w galarecie jest dietetyczny, smaczny i fajny. Ugotowane w ten sposób mięso można traktować jako wędlinę na kanapki, ale w galarecie jest po prostu zabawny. Aha, dlaczego toruńskie - autorka pomysłu jest torunianką.

grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • 0,5 główki czosnku (u mnie mniej)
  • litr chudego rosołu
  • 6 łyżeczek żelatyny

Dekoracja:

  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 bułki
  • brokuły
  • por
  • kakao
  • 2 wykałaczki

grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny

Wykonanie:

Czosnek pokroić na plasterki. Sól wymieszać z wodą, dodać czosnek, włożyć mięso i odstawić w chłodne miejsce na trzy, cztery dni. Następnie włożyć schab do rękawa, spiąć brzegi, włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować ok. godziny (wszystko zależy od szerokości schabu). Ugotowany schab, schłodzić, pokroić w plastry, ułożyć na głębokim półmisku. Rosół zagotować, wsypać żelatynę, dobrze wymieszać, zostawić do ostygnięcia. Pietruszki postawić obok mięsa, włożyć w czubek wykałaczki. Z różyczek brokułów zrobić mech, z pora kępy trawy. Górę bułek lekko namoczyć, oprószyć przez sitko kakao i przymocować do pietruszek. Całość zalać tężejącą galaretką.

Znajdź mnie na fb.

Schab dołączam do akcji "Zdrowe Święta Bożego Narodzenia".

Inne przystawki:

  caprese na patyku_przekąski_finger food  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu   wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato

 

 

środa, 27 czerwca 2012

Profiterolki to danie kuchni francuskiej, u nas powiedzielibyśmy miniptysie. Moje ciasteczka są wielkości orzecha włoskiego, nadziewam je advocatem i polewam czekoladą. Wspaniale nadają się na przyjęcia pod chmurką i na te z daniami finger food. Zdecydowanie nie nadają się dla kierowców i dla dzieci.

profiterolki z advocatem_mini-ptysie_dania z alkoholem_finger food_kuchnia francuska

profiterolki z advocatem_mini-ptysie_dania z alkoholem_finger food_kuchnia francuska

Składniki ciasta (przepis tu):

  • 1 szklanka wody
  • 12,5 dag masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 5 - 6 jajek (w zależności od wielkości)

Wykonanie:

Zagotować masło z wodą i odrobiną soli. Zestawić ze źródła ciepła i wsypać mąkę energicznie mieszając. Dobrze rozetrzeć mąkę, tak by nie pozostały grudki. Ponownie postawić na ogień i gotować ok. 15 minut, do chwili aż ciasto nie będzie surowe, cały czas intensywnie mieszając. Zestawić, lekko przestudzić, dodać po jednym jajka, wybijać do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Kłaść małe porcje ciasta łyżeczką, bądź za pomocą rękawa cukierniczego, na blachę wyłożoną pergaminem, zachowując odstępy (ciasto mocno wyrasta). Piec w temperaturze 230 - 250° C ok. 15 minut. Nie otwierać piekarnika na początku pieczenia, ciasto może opaść.

Składniki nadzienia:

  • 2 szklanki ajerkoniaku (przepis tu)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 5 dag czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką śmietanki

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić we wrzątku (1/3 - 1/4 szklanki), przestudzić, dodać do likieru jajecznego. Gęstniejącą masą napełniać za pomocą dekoratora lub strzykawki ciasteczka. Wierzch polać czekoladą.

Uwaga:

Nie przekrajać ciasteczek, napełniać robiąc delikatną dziurkę.

Znajdź mnie na fb.

Profiterolki dodaję do akcji: "Vive la France".

Inne drobne przegryzki:

muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  Tarteletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

niedziela, 05 lutego 2012

Dzisiejsze niedzielne, karnawałowe ciasto - karpatka. Ciasto pieczone w naszym domu od zawsze. Z kremem szybkim (budyń + masło) lub, tak jak to, z kremem budyniowym z żółtkami. Lepsze, ale wymagające więcej pracy.

po upieczeniu

karpatka

i po 15 minutach

karpatka

Krem

  • 6 żółtek
  • 15 dag pudru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka
  • 20 dag masła

Żółtka utrzeć z pudrem, dodać obie mąki i 1/2 szklanki mleka, wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Zestawić z ognia, wlać powoli żółtka. Ponownie postawić na ogniu, cały czas mieszając zagęścić. Przykryć folią (nie powstanie kożuch), ostudzić. Utrzeć masło, dodać do niego powoli budyń. Do kremu można dodać rum lub ziarenka wanilii, lub rodzynki, lub...

Ciasto

  • 1 szklanka wody
  • 12,5 dag masła
  • 1 szklanka mąki
  • 6 jaj, szczypta soli

Wodę zagotować z masłem, dodać mąkę, cały czas mieszając (!), gotować ok. 15 min (jak mówi moja mama, aż ciasta nie będzie czuć surowizną). Zestawić z ognia przestudzić, dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Wyrabiać (wybijać) ciasto tak długo, aż będzie aksamitne. Podzielić na dwie części. Przełożyć do dużej tortownicy. Piec w gorącym piekarniku 230°C - 40 -45 min każdą część (jeżeli będzie się za bardzo rumieniło, zmniejszyć temperaturę). Przez pierwsze 10 - 15 minut nie wolno otwierać piekarnika (ciasto opadnie). Upieczone jest jasno brązowe, wysuszone. Ostudzić i przełożyć kremem, posypać pudrem. Ciasto nadaje się do wypieku ptysi, eklerów, mini ptysi (nadziewamy je ajerkoniakiem i polewamy czekoladą). Można je traktować jako bazę do do wytrawnego tortu, np. z grzybami, lub pasztecików na zimno (ze zwykłą sałatką) lub ciepło (z grzybami).

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

Ciasto W-Z  Zuccotto di panettone  Tarteletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato

środa, 01 lutego 2012

Co roku moja mama piecze w karnawale pączki i faworki. Połowa rodziny uwielbia faworki, druga połowa pączki. Walka trwa. 

 

faworki

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 5 żółtek
  • 1/4 l śmietany (kwaśnej, wysokoprocentowej)
  • łyżka octu lub spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • puder z wanilią do posypania

 Wykonanie:

Zagnieść ciasto, wyrobić, wybijać wałkiem tak długo, aż powstaną pęcherzyki (1. tajemnica kruchości faworków), bardzo cienko rozwałkować ciasto (2. tajemnica kruchych faworków), kroić ciasto na paski, dalej na 10 - 15 cm części, w każdym pasku zrobić nacięcie, przełożyć koniec paska przez środkowe nacięcie. Piec w głębokim tłuszczu (dobrze rozgrzany smalec lub olej). Wałkować ciasto i formować faworki partiami (3. tajemnica kruchych faworków), w przeciwnym razie ciasto schnie i chruściki są twarde. Po usmażeniu osączyć, oprószyć pudrem z wanilią.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić?

Chrupaczki migdałowe  ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  Tarteletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato

1 ... 11 , 12 , 13