| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: karnawał

piątek, 03 listopada 2017

Hit imprez jesienno-zimowych sałatka z pieczonej marchewki, z rukolą i wędzonym twarogiem. Aromatyczna i kolorowa. Pięknie wygląda na stole razem z sałatką z buraczków i babeczkami nadziewanymi smalcem wegańskim. Dowód na to, że nie zawsze musi być mięso :).

Na podstawie "Kwestii Smaku".

sałatka z pieczonej marchewki z wędzonym twarogiem_sałatka warzywna_sałatka pikantna_sałatka z rukolą

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • pęczek rukoli (u mnie kolorowa)
  • 120-150 g wędzonego twarogu
  • 1 łyżka dowolnych pestek lub nasion (dynia, słonecznik, siemię lniane)

Marynata:

  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • 2 łyżki miodu 

Wykonanie:

Składniki marynaty, prócz miodu, połączyć. Marchewkę obrać pokroić na części włożyć do miski i dobrze wymieszać z marynatą. Przełożyć na tacę piekarnikową wyłożoną pergaminem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 °C. 15 minut przed końcem pieczenia, marchewkę polać miodem.

W czasie, gdy marchewka piecze się, przygotować sałatę - umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na dużym, płaskim talerzu. Nasiona lub pestki uprażyć na suchej patelni (trzeba mieszać, by nie przypalić). Wystudzić.

Upieczoną i wystudzoną marchewkę położyć na rukoli, posypać rozkruszonym twarogiem i nasionami.

Świetna z bagietką i lekkim białym winem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne sałatki:

carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno  pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono  sałatka gruzińska_sałatka z pomidorami i ogorkami_sałatka z orzechami  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  sałatka z kaszy jaglanej_sałatka z kasza i warzywami_sałatka na drugie śniadanie  sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

środa, 18 października 2017

Sałatka z rukoli, malin i wątróbki to ostatnio, obok carpaccio z buraczków i sałatki z marchewki, moja ulubiona sałatka i faworyt jesiennego sezonu urodzinowo-imieninowego.

Jak jest? Pikantna i zaskakująca. 

sałatka z rukolą, wątróbką i malinami_sałatka pikantna_słatka na kolację

Składniki:

  • porcja rukoli
  • 30 dag wątróbki
  • garść malin (najlepiej czerwonych i białych, dają ładne zestawienie kolorystyczne)
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • przyprawy: sól i grubo zmielony pieprz
  • Sos: (1-2 łyżki pikantnej oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka lejącego miodu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól)

Wykonanie:

Wątróbkę przygotować (błony i inne dodatkowe elementy odciąć) i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażoną osolić (to ważne, solić po usmażeniu, inaczej będzie twarda) i posypać pieprzem. wystudzić.

Gdy wątróbka stygnie, przygotować pozostałe składniki. Rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć na dużym płaskim talerzu. Maliny umyć i osuszyć. Składniki sosu włożyć do słoika, zakręcić i dobrze wstrząsnąć, by uzyskać gładką emulsję. 

Wątróbkę (zimną) ułożyć na sałacie, posypać malinami i polać sosem.

Można posypać uprażonym siemieniem lnianym.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne sałatki:

carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno  pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono  sałatka z kaszy jaglanej_sałatka z kasza i warzywami_sałatka na drugie śniadanie  sałatka gruzińska_sałatka z pomidorami i ogorkami_sałatka z orzechami  carpaccio z prawdziwków_carpaccio z borowików_sałatka z surowych grzybów  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  

czwartek, 12 października 2017

Carpaccio z buraków to fantastyczna przegryzka/przekąska na imprezę, spotkanie, ale też danie kolacyjne. Smaczna, zaskakująca, wegetariańska sałatka.

carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno

Składniki:

  • 3 upieczone buraki*
  • 100 g fety**
  • 1 łyżka pikantnej oliwy (lub zwykła oliwa i 1/2 łyżeczki ostrej papryki)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka płynnego miodu (ew. syrop klonowy, syrop z agawy)
  • 1 łyżeczka otartej skórki z limonki
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki pestek dyni

Wykonanie:

Upieczone buraki obrać, pokroić w bardzo cieniutkie plasterki (najlepiej mandoliną, strugiem) i ułożyć na bardzo dużym talerzu. Środek posypać pokruszonym serem. Składniki sosu: oliwę, ocet, miód, skórka z limonki, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz wlać/wsypać do słoika, zakręcić i dobrze wstrząsnąć. Sosem polać sałatkę. Pestki uprażyć na suchej patelni (trzeba mieszać, by nie przypalić pestek), wystudzić i posypać sałatkę.

*buraki owijam w folię aluminiową układam na blasze piekarnikowej i piekę w 200 °C ok.1,5 godziny, ale piekłam nawet 2 (miałam jakieś twarde okazy).

Piekąc buraki wstawiam od razu 3 kg (bo to i ekonomicznie, i ekologicznie). A buraki upieczone przeznaczam na jarzynkę lub zupę (choćby krem lub krem z mleczkiem kokosowym).

**próbowałam z innymi serami - twarogiem wędzonym, kozim, ale wersja z fetą najlepiej równoważy słodki smak buraków

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A to wersja bez pestek dyni, ale z tłuczonym pieprzem i cytryną zamiast octu balsamicznego.

carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno

Inne sałatki i przekąski na imprezy:

caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  sałatka śledziowa leśna polana_sałatka z rybą_sałatka warstwowa_zabawy kulinarne_Boże Narodzenie  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór  carpaccio z prawdziwków_carpaccio z borowików_sałatka z surowych grzybów  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał

wtorek, 21 lutego 2017

Rewelacyjne pieczone pączki z dziurką w maślano-cukrowej posypce.

Alternatywa dla smażonych pączków na Tłusty Czwartek.

Z "Moich Wypieków".

pieczone donaty_pączki z dziurką_fit pączki_tłusty czwartek

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
  • 14 g drożdży
  • 2 łyżki roztopionego, letniego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 szklanek mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 1 łyżeczka soli

Posypka:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • laska wanilii lub 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać 1/3 szklanki letniego mleka i 3-4 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 20-25 minut.

Do mąki, dodać jajka, pozostałe mleko, cukier, sól, wyrośnięty rozczyn i letnie masło. Wszystko wymieszać i wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić ponownie i rozwałkować na grubość ok. 1,3 cm. Wykrawać szklanką kółka, drugą, mniejszą dziurki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 8-10 minut.

W czasie pieczenia rozpuścić masło na posypkę i wymieszać cukier z wanilią lub cynamonem.

Upieczone donaty, po 2-3 minutach od wyjęcia z piekarnika, maczać z dwóch stron w maśle i otaczać w cukrze.

Przepis na 24 sztuki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczone donaty_pączki z dziurką_fit pączki_tłusty czwartek

Inne pączki, racuchy, faworki na tłusty czwartek:

róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki  pieczone pączki nadziewane różą_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne pączki

czwartek, 09 lutego 2017

Chlapaki mazowieckie danie, forma pośrednia między pączkami a racuchami. Świetnie wpisują się w czas karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Taka łatwiejsza wersja pączków, ale w odróżnieniu od racuchów, tak jak pączki, smażona w głębokim tłuszczu. A skąd nazwa chlapaki? Przygotowane ciasto wrzuca się czyli chlapie łyżką na rozgrzany tłuszcz.

Na Mazowszu chlapaki to danie wigilijne. Dla nas dzieci były wybawieniem. Między śledziami w mleczku czy oleju, esencjonalną zupą grzybową a kapustą z fasolą, były jedynym jadalnym daniem (no, może jeszcze zupa owocowa, która czasami pojawiała się na wigilijnym stole).

Dziś chlapaki karnawałowo w wersji z sosem z marakui.

chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 25 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • ew. skórka otarta z cytryny lub cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia racuchów
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sos:

  • 2 marakuje
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Chlapaki. Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać kilka łyżek letniego mleka i  1-2 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić w cieple na 20-25 minut.

W tym czasie rozpuścić masło, jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym lub skórką.

Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe mleko i mąkę, jajka z cukrem, sól - wyrobić. Po chwili dodać letnie masło i całość ponownie wyrobić na gładkie i lśniące ciasto*. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w cieple na 1-1,5 godziny.

Gdy ciasto urośnie, rozgrzać tłuszcz i smażyć racuszki kładąc łyżką na rozgrzany tłuszcz**. W czasie pieczenia przewracać i ew. sprawdzać patyczkiem czy się upiekły. Chlapaki powinny luźno pływać w garnku.

Osączać na papierowych ręcznikach. Letnie oprószyć cukrem pudrem.

Sos. Marakuje przekroić, wybrać łyżeczką miąższ, dodać cukier, jogurt i wymieszać.

*ciasto jest rzadsze niż na bułki, raczej podobne do pączkowego

**ostrożnie z tym "chlapanie", tłuszcz jest gorący; chlapaki, to nie pączki, powinny być nieregularne

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pączki, faworki i racuchy na tłusty czwartek:

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe   róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12