| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: karnawał

wtorek, 21 lutego 2017

Rewelacyjne pieczone pączki z dziurką w maślano-cukrowej posypce.

Alternatywa dla smażonych pączków na Tłusty Czwartek.

Z "Moich Wypieków".

pieczone donaty_pączki z dziurką_fit pączki_tłusty czwartek

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
  • 14 g drożdży
  • 2 łyżki roztopionego, letniego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 szklanek mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 1 łyżeczka soli

Posypka:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • laska wanilii lub 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać 1/3 szklanki letniego mleka i 3-4 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 20-25 minut.

Do mąki, dodać jajka, pozostałe mleko, cukier, sól, wyrośnięty rozczyn i letnie masło. Wszystko wymieszać i wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić ponownie i rozwałkować na grubość ok. 1,3 cm. Wykrawać szklanką kółka, drugą, mniejszą dziurki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 8-10 minut.

W czasie pieczenia rozpuścić masło na posypkę i wymieszać cukier z wanilią lub cynamonem.

Upieczone donaty, po 2-3 minutach od wyjęcia z piekarnika, maczać z dwóch stron w maśle i otaczać w cukrze.

Przepis na 24 sztuki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczone donaty_pączki z dziurką_fit pączki_tłusty czwartek

Inne pączki, racuchy, faworki na tłusty czwartek:

róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki  pieczone pączki nadziewane różą_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne pączki

czwartek, 09 lutego 2017

Chlapaki mazowieckie danie, forma pośrednia między pączkami a racuchami. Świetnie wpisują się w czas karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Taka łatwiejsza wersja pączków, ale w odróżnieniu od racuchów, tak jak pączki, smażona w głębokim tłuszczu. A skąd nazwa chlapaki? Przygotowane ciasto wrzuca się czyli chlapie łyżką na rozgrzany tłuszcz.

Na Mazowszu chlapaki to danie wigilijne. Dla nas dzieci były wybawieniem. Między śledziami w mleczku czy oleju, esencjonalną zupą grzybową a kapustą z fasolą, były jedynym jadalnym daniem (no, może jeszcze zupa owocowa, która czasami pojawiała się na wigilijnym stole).

Dziś chlapaki karnawałowo w wersji z sosem z marakui.

chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 25 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • ew. skórka otarta z cytryny lub cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia racuchów
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sos:

  • 2 marakuje
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Chlapaki. Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać kilka łyżek letniego mleka i  1-2 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić w cieple na 20-25 minut.

W tym czasie rozpuścić masło, jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym lub skórką.

Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe mleko i mąkę, jajka z cukrem, sól - wyrobić. Po chwili dodać letnie masło i całość ponownie wyrobić na gładkie i lśniące ciasto*. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w cieple na 1-1,5 godziny.

Gdy ciasto urośnie, rozgrzać tłuszcz i smażyć racuszki kładąc łyżką na rozgrzany tłuszcz**. W czasie pieczenia przewracać i ew. sprawdzać patyczkiem czy się upiekły. Chlapaki powinny luźno pływać w garnku.

Osączać na papierowych ręcznikach. Letnie oprószyć cukrem pudrem.

Sos. Marakuje przekroić, wybrać łyżeczką miąższ, dodać cukier, jogurt i wymieszać.

*ciasto jest rzadsze niż na bułki, raczej podobne do pączkowego

**ostrożnie z tym "chlapanie", tłuszcz jest gorący; chlapaki, to nie pączki, powinny być nieregularne

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pączki, faworki i racuchy na tłusty czwartek:

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe   róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu 

wtorek, 07 lutego 2017

Zamiast pierogów ruskich albo pieczarek faszerowanych mielonym mięsem, pieczarki faszerowane nadzieniem do pierogów ruskich.

Świetna przystawka karnawałowa, przekąska, kolacja. Rewelacyjnie sprawdzi się na imieninach, urodzinach i innych towarzyskich spotkaniach.

pieczarki faszerowane jak pierogi ruskie_wegetariańska przystawka_pieczarki z serem

Składniki:

  • 16 pieczarek średniej wielkości
  • 3 ugotowane i wystudzone ziemniaki
  • 300 g mielonego twarogu
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego + do posmarowania foremki
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera

Wykonanie:

Pieczarki umyć i wyjąć ogonki (można je później użyć do zupy czy sosu).

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle na złoto.

Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mielony ser, przestudzoną cebulę. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Farszem nadziewać pieczarki (z górką), układać w posmarowanej masłem foremce do zapiekania. Wierzch posypać startym parmezanem.

Piec w 180-200 °C ok. 30-40 minut (do przyrumienienia).

Smaczne na zimno i ciepło.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczarki faszerowane jak pierogi ruskie_wegetariańska przystawka_pieczarki z serem

Inne karnawałowe przekąski:

miniarurowe galaretki z kurczaka_mięso w galarecie_dania z drobiu_dania na jeden kęs_danie na Wielkanoc  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe  kulki serowe_finger food_słone przekąski_dania na babski wieczór_dania karnawałowe

sobota, 04 lutego 2017

Błyskawiczne i łatwe ciasto karnawałowe? Proszę bardzo - budyniówki, czyli kremowe ciastka na cieście francuskim.

Ze "Skuteczni TV".

budyniówki_kremowe ciasto_ciasto na cieście francuskim_ciasto jak napoleonka

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu (zamiennie kakao)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (takie na 1/2 litra)
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 °C.

Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na blasze na papierze do pieczenia. Oprószyć kakao, cynamonem i cukrem, przekroić na pół, w poprzek arkusza ciasta, na dwa równe kawałki. Trzeba pamiętać, by płaty ciasta nie stykały się ze sobą (ciasta francuskie rośnie!). Piec ok. 10-15 minut (ciasto urośnie, będzie złociste). Wystudzić.

Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń (jest gęsty). Do gorącego dodać masło, wymieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić.

Wystudzone ciasto położyć na płaskiej powierzchni posypką do dołu. Na cieście położyć deskę i lekko zgnieść naciskając dłonią na deskę, tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. 

Foremkę o wymiarach ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto posypką do góry, dalej krem i przykryć drugim ciastem (posypka do dołu). Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, wstawić do lodówki min. na 30 minut.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z kremem:

 ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  napoleonki_ciasto z kremem_kruche ciasto z kremem budyniowym  pijak_ciasto z kremem budyniowym_ciasto na biszkopcie_ciasto z alkoholem  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  Rafaello na krakersach_ciasto bez pieczenia_ciasto kremowe_ciasto błyskawiczne  krakersowiec, czyli leniwa napoleonka_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem

wtorek, 24 stycznia 2017

Tiramisu najlepsze - klasyczne. Błyskawiczny deser, ciasto bez pieczenia, z alkoholem i kawą, na bazie serka mascarpone. Robię je zimą od lat. Dlaczego na blogu pojawia się dopiero teraz? Hmm...zazwyczaj znika nim zdążę się obejrzeć, oprócz tego wyzwaniem są zdjęcia. Ale jest, bo karnawał to najlepsza pora na takie desery :).

tiramisu_deser włoski_deser z mascarpone_deser z kawą_deser z alkoholem_ciasto bez pieczenia

Z "Atlasu Kulinarnego Świata".

Składniki:

  • 30 dag podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek drobnego cukru
  • 1,5 szklanki bardzo mocnej kawy
  • 50 ml likieru migdałowego amaretto (lub więcej, do smaku)
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:

Przygotować foremkę o wielkości A4 (wielkości kartki do drukarki). Zimną kawę przelać do miski i połączyć z alkoholem. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Do utartej masy dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na gęstą pianę. Białka dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Biszkopty moczyć w mieszance kawowej (dosłownie na sekundę; inaczej zamiast zwartego deseru, będzie paćka). Układać ciastka w rzędach jedno obok drugiego, aż przykryją dno. Puste miejsca (szparki) wypełni krem. Na biszkopty położyć połowę kremu i oprószyć przez sitko połową kakao. Dalej układać biszkopty moczone w kawie, pozostały krem. Deser wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin. Przed podaniem oprószyć pozostałym kakao.

*deser jest prosty i nie wymaga wielkiego nakładu pracy, kluczem jednak są składniki - muszą być najwyższej jakości.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne kremowe desery i ciasta bez pieczenia:

ciasteczka tiramisu_ciastka z kremem_markizy_ciastka z alkoholem_kuchnia włoska  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  3-bit_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z karmelem  krakersowiec, czyli leniwa napoleonka_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12