| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: konfitury

wtorek, 03 listopada 2015

Przepisów na konfiturę z czerwonej cebuli jest całe mnóstwo. Przeglądałam je, czytałam i jakoś tak czegoś mi w nich brakowało, bo czyż duszona cebula to już konfitura? Przecież to tyko usmażone warzywo, tyle że z dodatkiem cukru i octu. Aż tu nagle jest, na blogu "Smaczna Pyza", konfitura z cebuli inaczej. Najpierw karmelizowana, potem dopiero doprawiona i duszona. Na podstawie tego przepisu zrobiłam własną wersję konfitury. Przedstawiam wyśmienity, słodko-słono-kwaśny dodatek do pieczeni, serów, żytniego chleba.

konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 80 g cukru trzcinowego
  • łyżka masła
  • 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 150 ml octu balsamicznego (dobrej jakości)
  • 6-8 łyżek miodu (do smaku)
  • 1 łyżeczka soli
  • szklanka rodzynek
  • świeżo zmielony pieprz
  • ew. tymianek lub rozmaryn

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na suchej, grubej patelni rozpuścić cukier. Gdy się skarmelizuje, dodać masło i po chwili cebulę. Całość smażyć (cebula powinna zmięknąć), raczej powoli. Dodać wino, ocet, sól i miód do smaku. Odparować, wsypać umyte i osączone rodzynki, świeżo zmielony pieprz i ew. zioła.

Przełożyć do przygotowanych słoiczków (4 słoiki keczupowe), zakręcać. Można pasteryzować.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory

Inne dodatki do mięs i serów:

gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory

wtorek, 29 lipca 2014

Konfitura z charakterem. Słodka, kwaśna i pikantna zarazem. Zawsze zastanawiam się, czy jest lepsza od konfitury z truskawek z zielonym pieprzem? Truskawkowa jest słodka i pikantna, tu dołącza smak kwaśny. Trudna sprawa. Obie mają charakterek i są niespotykane.

Przepis z "Kulinarnego Atlasu Lata".

konfitura wiśniowa z zielonym pieprzem_słodkie przetwory_domowe przetwory_przetwory z charakterem

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 limonka lub cytryna
  • 1 łyżka zielonego pieprzu
  • 1 kg cukru żelującego 1:1

konfitura wiśniowa z zielonym pieprzem_słodkie przetwory_domowe przetwory_przetwory z charakterem

Wykonanie:

Ziarenka zielonego pieprzu lekko stłuc. Wiśnie wymieszać z pieprzem, startą skórką z cytryny lub limonki, sokiem z limonki (ew. z połowy cytryny) i cukrem żelującym. Całość przykryć i odstawić na 4 godziny.

Zagotować mieszając i gotować jeszcze przez 4 minuty.

Przełożyć do przygotowanych słoików (umyte wstawiam do piekarnika nagrzanego do 105 °C na 40 minut), zakręcać i stawiać do góry dnem. Po 5 minutach słoiki przekręcić i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

konfitura wiśniowa z zielonym pieprzem_słodkie przetwory_domowe przetwory_przetwory z charakterem

Inne przetwory z wiśni:

Wiśnie w rumie

wiśnie z rumem_wiśnie w alkoholu_domowe przetwory

Babcina konfitura z wiśni

babcina konfitura z wiśni_konfitura tradycyjna_słodkie przetwory_domowe przetwory

Sok wiśniowy

domowy sok wiśniowy, jeżynowy, porzeczkowy_domowe soki do picia_soki z parownika_soki z sokownika_słodkie przetwory

Wiśnie w cukrze (kandyzowane)

wiśnie kandyzowane_wiśnie w cukrze_domowe przetwory

Czekowiśnia

czekowiśnia, czyli konfitura wiśniowa z czekoladą_domowe przetwory_wiśniowa nutella_luksusowe przetwory

Wiśnie suszone

suszone wiśnie_domowe bakalie_przetwory

Wiśnie w occie

wiśnie w occie_marynowane owoce_przetwory w occie_domowe przetwory

Wiśnie z kokosem

dżem wiśniowy z kokosem_konfitura wiśniowa_słodkie przetwory_domowe przetwory

Wiśniówka na miodzie

wiśniówka na miodzie_domowe nalewki_domowy alkohol

Wiśniówka

wiśniówka_nalewka na wiśniach_domowa nalewka_domowy alkohol

akcja przetwory_konfitura wiśniowa z zielonym pieprzem

sobota, 27 lipca 2013

Konfitura morelowa - wykwintna i aromatyczna. Przygotowana w tradycyjny sposób przetworowa arystokracja.  Doskonała do knedli, przekładania ciast, do gofrów, naleśników, lodów, czy w końcu na zwykłą/niezwykłą kanapkę.

Na podstawie "Kulinarnego Atlasu Lata".

konfitura morelowa_konfitura tradycyjna_słodkie przetwory

Składniki:

  • 2 kg twardych, ale dojrzałych moreli
  • 1 kg cukru
  • 1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Morele przekroić, usunąć pestki. Do szerokiego, płaskiego garnka wsypać cukier, zalać go wodą i ugotować syrop. Do wrzącego płynu wrzucić owoce i gotować na bardzo wolnym ogniu 0,5 godziny. Podczas gotowania zbierać pianę i mieszać potrząsając garnkiem (nie łyżką). Zostawić do następnego dnia. Ponownie zagotować i odstawić. Trzeci raz powoli zagotować i przełożyć do przygotowanych słoików. Przetrzeć gwinty słoików i pokrywek spirytusem. Zakręcać i odstawiać.

Znajdź mnie na fb.

konfitura morelowa_konfitura tradycyjna_słodkie przetwory

Konfiturę dodaję do akcji  "Morelkowo Brzoskwiniowo".

Inne konfitury (nie tylko tradycyjne):

babcine konfitury z wiśni_słodkie przetwory_konfitury tradycyjne  konfitura z płatków róży_konfitura_słodkie przetwory_jadalne kwiaty  konfitura wiśniowa z kokosem_konfitury_przetwory  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory

poniedziałek, 15 lipca 2013

Tradycyjne konfitury robię z truskawek, moreli i wiśni. Zazwyczaj z jednej porcji, co dwa lata. Dlaczego? Są smaczne i wykwintne, ale niesamowicie słodkie, no i pracochłonne. Ale od czasu do czasu warto poświęcić czas i zrobić przetwory "babcine", tak ku pamięci :).

babcine konfitury z wiśni_słodkie przetwory_konfitury tradycyjne

Składniki:

  • 2 kg wiśni
  • 2 kg cukru
  • spirytus

Wykonanie:

Umyte i wydrylowane owoce wstawić na 30 minut do zamrażarki. Z cukru i soku, który wyciekł podczas drylowania, ugotować syrop. Zalać nim wiśnie, zagotować, odstawić na kilka godzin, od czasu do czasu poruszając naczyniem.

Następnego dnia ponownie zagotować i odstawić naczynie. Czynność powtarzać, aż do momentu, gdy łyżka konfitur wyłożona na zimny talerz zastyga (łączna ilość powtórzeń to 3 razy, maksymalnie 4).

Przełożyć konfitury do przygotowanych słoików. Gwinty słoików i zakrętek przetrzeć spirytusem. Zakręcać i odstawić.

*konfitur nie można mieszać łyżką

**należy zbierać pianę, która wytwarza się podczas gotowania

Znajdź mnie na fb.

babcine konfitury z wiśni_słodkie przetwory_konfitury tradycyjne

Konfiturę dodaję do akcji "W wiśniowym sadzie".

Inne przetwory z owoców lata:

 wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  dżem z czarnych porzeczek_dżem tradycyjny_słodkie przetwory  konfitura wiśniowa z kokosem_konfitury_przetwory  Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory

piątek, 28 czerwca 2013

Obiegowa opinia o tradycyjnych konfiturach jest taka, że są przesłodkie, trudne do wykonania i pracochłonne. A jak jest według mnie? Przesłodkie - tak, ale czy "nowoczesne" z cukrem żelującym nie są słodkie? Trudne do wykonania - nie, trzeba tylko przestrzegać zasad i już. Pracochłonne - i tak, i nie. Wprawdzie nie wymagają dużo pracy, ale absorbują przez kilka dni uwagę, ale z drugiej strony, czy powidła da się ugotować jednego dnia? - nie. Czy śliwek w occie i wiśni w ocie nie przygotowuję się przez kilka dni? Jednym słowem warto zrobić choć kilka słoiczków.

tradycyjna konfitura z truskawek_konfitury_przetwory z truskawek_słodkie przetwory

tradycyjna konfitura z truskawek_konfitury_przetwory z truskawek_słodkie przetwory

Składniki:

  • 1 kg cukru
  • 1 kg równych, średniej wielkości truskawek
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Wykonanie:

Cukier rozpuścić w wodzie i ugotować dość gęsty syrop. Do gorącego syropu wsypać truskawki i zagotować. Odstawić, zebrać szumowinę łyżką cedzakową, a gdy ostygną przykryć ściereczką. Następnego ponownie bardzo powoli zagotować, zebrać szumowinę i odstawić. W sumie powtarzać tę czynność przez trzy - cztery dni (w sumie, z pierwszym zagotowaniem, ma być 4 - 5 razy). Syrop powinien być gęsty, a owoce przeźroczyste. Ostatniego dnia gorącą konfiturę przelać do przygotowanych słoiczków (procedura TU). Przetrzeć wieczka i gwinty spirytusem. Mocno zakręcić.

Uwaga:

*konfitur nie wolno mieszać łyżką, jedynie poruszać całym garnkiem.

**brak precyzji w ilości dni, wynika z różnej średnicy garnków, wielkości truskawek i ich wodnistości.

***gotując konfiturę lepiej nie przekraczać podwójnej ilości przewidzianych składników.

****przed włożeniem do garnka można truskawki lekko zmrozić (godzina w zamrażarce) lub wkładać pojedynczo na chwilę do spirytusu.

Znajdź mnie na fb.

tradycyjna konfitura z truskawek_konfitury_przetwory z truskawek_słodkie przetwory

Konfiturę zapisuję do akcji "Truskawkowe przetwory".

Inne przetwory z truskawek:

truskawki z rozmarynem_dżem truskawkowy_dżem tradycyjny_przetwory  Konfitura truskawkowo-jagodowa_przetwory  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory  konfitura truskawkowa z pomarańczami_przetwory owocowe

 
1 , 2 , 3