| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: migdały

niedziela, 19 czerwca 2016

Słynny austriacki torcik. Niby nic, bo to zwykłe wafle przełożone masą czekoladowo-migdałową. A jednak, to niezbity dowód na to, że w prostocie tkwi siła (i smak:)).

 Pischinger_torcik waflowy_torcik austriacki_torcik na andrutach

Składniki:

  • 6-7 wafli (u mnie bezglutenowe)
  • 25 dag miękkiego masła
  • 2-3 żółtka (można, ale pomijam)
  • 10-15 dag cukru pudru (lub do smaku)
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 18 dag mielonych migdałów
  • ew. kieliszek aromatycznego rumu (moim zdaniem warto!)

Wierzch:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 dag masła
  • kruszonka migdałowa

Wykonanie:

Czekoladę zetrzeć (ścieranie na tarce nie jest najlepszym zajęciem, miksuję czekoladę w malakserze).

Masło z cukrem pudrem utrzeć na puch (ew. w tym momencie dodać żółtka). Dodać do niego startą czekoladę i mielone migdały. Przygotowaną masą przekładać wafle. Tak przygotowany torcik obciążyć i zostawić na noc do zastygnięcia.

Czekoladę przeznaczoną na polewę połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i posmarować wierzch i boki torciku.

Ozdobić kruszonką migdałową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Pischinger_torcik waflowy_torcik austriacki_torcik na andrutach

Inne torciki bez pieczenia:

adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  torcik biały puch_ciasto bez pieczenia_błyskawiczne ciasto_torcik na zimno_torcik z czekoladą  ciasto Hemingwaya_ciasto bez pieczenia_tarta limonkowa_ciasto z kremem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami

środa, 20 kwietnia 2016

Czekam na rabarbar. W oczekiwaniu wykorzystuję zapasy. Tym sposobem na weekend zrobiłam sernik na zimno, z białą czekoladą, na spodzie bezowo-migdałowym, z domową galaretką malinową. Pyszny, letni (już), może jedynie nie tak puszysty jak TEN sernik na zimno? To sprawka czekolady. Swoją drogą białą czekoladę można zastąpić karmelową i nagle sernik zmienia się (nie tylko kolor -ecru, ale i smak - delikatna krówka?).

sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką

Spód:

  • 80 g bez
  • 80 g migdałów bez skórki
  • 150 g białej czekolady
  • 3 łyżki masła

Sernik:

  • 700 g zmielonego sera białego (u mnie Piątnica lub Delfico)
  • 300 g białej czekolady
  • 200 g kremówki 36 %
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • ew. cukier puder do smaku

Wierzch:

  • 500 g malin (można mrożonych)
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny (jeśli dodamy 2 łyżeczki, wierzch sernika będzie bardziej żelką, niż galaretką)

sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy* 23-24 cm posmarować tłuszczem (masło lub neutralny olej). Jeżeli tortownica jest blaszana, wyłożyć dodatkowo folią spożywczą, wtedy sernik nie "złapie" metalicznego smaku.

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Migdały uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Bezy pokruszyć. Wymieszać bezy, migdały, letnią czekoladę i powstałą masą wyłożyć dno (lekko ugnieść). Schłodzić w lodówce.

Czekoladę przeznaczoną na sernik rozpuścić i letnią wymieszać z serem. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyjąć ziarenka, dodać do masy i wymieszać.

Żelatynę rozpuścić w 1/4-1/3 szklanki wrzątku.

Śmietanę ubić.

Do masy serowej dodać letnią żelatynę, wymieszać. Dalej dodać partiami ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Ew. dosłodzić.

Maliny wsypać do garnka, dodać sok i cukier. Całość zagotować. Masę przetrzeć przez gęste sito. Zmierzyć objętość. Powinno być 500 ml płynu (ew. uzupełnić wodą). Dodać żelatynę rozpuszczoną w 50-60 ml wrzątku. Gdy ostygnie i zacznie tężeć, zalać sernik.

Całość wstawić do lodówki, by ciasto schłodziło się.

*jeśli chcesz, by sernik był wyższy wybierz tortownicę o średnicy 20 cm.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką

Inne serniki z owocami:

sernik z białą czekoladą i malinami_serniki_ciasta z owocami_ciasta z czekoladą  sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik na zimno jaglano-migdałowy_sernik jak pascha_sernik bez sera_sernik z galaretką_sernik z owocami

piątek, 02 października 2015

Cieniutkie placki bezowo-migdałowe przełożone kremem na bazie białej czekolady - oto mój kolejny dowód na to, że dieta bezglutenowa nie musi być nudna i dziwna.

Przepis Pawła Małeckiego z ulotki Lidla.

tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie

Składniki blatów:

  • 5 białek z dużych jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g mielonych migdałów
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 4 białe czekolady
  • 100 g masła
  • migdały do dekoracji

Wykonanie - krem:

Czekoladę połamać na drobne cząstki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Śmietanę zagotować, w gorącej rozpuścić masło i dodać czekoladę. Całość wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej na min. 4 godziny.

Wykonanie - blaty:

Blaszki piekarnikowe posmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami. Za pomocą obręczy do tortownicy odcisnąć/narysować 4 okręgi o średnicy 22 cm.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodać stopniowo cukier. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać (delikatnie mieszając) mielone migdały i ew. kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcja tylko dla wielbicieli intensywnego smaku migdałowego). Masę podzielić na cztery części i położyć na 4 narysowane na blaszkach kółka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 °C (opcja z termoobiegiem) ok. 12-15 minut. Od razu po upieczeniu wyrównać blaty tortu. Obręcz od tortownicy przyłożyć do każdego krążka ciasta, docisnąć, wyciąć nierówności. Dzięki temu zabiegowi wyrównujemy części tortu. Ciepłe blaty zdjąć z blachy (trzeba podciąć szerokim nożem). Ostudzić. 

Składanie:

Blaty migdałowe przekładać masą czekoladową. Posmarować wierzch i wstawić do lodówki do zastudzenia. Wyjąć z lodówki i nałożyć na tort warstwą i zrobić wzór. Wierzch i boki posypać migdałami. Chłodzić w lodówce.

Uwaga:

*Tort jest płaski. Jeśli preferujesz wyższe, przygotuj 5 blatów o średnicy 18 cm.

**Jeśli chcesz przełamać słodki smak tortu, posmaruj jeden z blatów kwaśnym dżemem (choćby z czarnej porzeczki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne bezglutenowe ciasta z czekoladą:

ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  brownie z kaszy jaglanej z frużeliną wiśniową_ciasto czekoladowe_ciasto bezglutenowe_ciasto z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_sos wiśniowy  torcik czekoladowo-migdałowy z wiśniami_torcik czekoladowy z kremem z kaszy jaglanej_torcik bezglutenowy  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki



sobota, 20 grudnia 2014

Okruszki ciastek, migdałów i czekolady zlepione masłem i powidłami - moje kartofelki, okruszynki, trufelki, bajaderki. Dodany alkohol zaostrza ich smak, a posypki zmieniają charakter.

Pyszne kuleczki na jeden kęs do świątecznej kawy. I choć to moja propozycja bożonarodzeniowa, mogą być wspaniałym deserem sylwestrowym (szczególnie wtedy, gdy zostanie po świętach drożdżówka czy biszkopt).

migdałowe bajaderki_domowe trufle_okruszynki_ziemniaczki_słodkości na jeden kęs_słodkości bez pieczenia

Składniki:

  • 25 dag pokruszonego ciasta (u mnie biszkopt jasny i z dodatkiem kakao) lub pokruszone herbatniki
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 6 dag startej czekolady (u mnie gorzka)
  • 2 pełne łyżki powideł
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki amaretto (lub mocnego rumu)
  • ew. 2 łyżki pudru (do smaku)
  • posypki (wiórki czekoladowe, cukier różany, cukier puder z wanilią, cukier cynamonowy, inne)

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Formować małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze). Otaczać w posypkach. Schłodzić (najlepiej zostawić na noc w lodówce).

Znajdź mnie na fb.

migdałowe bajaderki_domowe trufle_okruszynki_ziemniaczki_słodkości na jeden kęs_słodkości bez pieczenia

Inne trufelki, okruszynki, bajaderki:

kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  trufle owsiane_owsianki_Boże Narodzenie  mieszanka trufli z kaszy jaglanej_słodkości na jeden kęs

piątek, 29 sierpnia 2014

Słodkie brzoskwinie otulone kruchym ciastem, czyli delikatne ciasto w stylu tart linckich.

 Na podstawie tego przepisu.

brzoskwiniowa szarlotka_kruche ciasto z owocami_tarta lincka

Składniki (na małą foremkę 23x23 cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 2 małe żółtka
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 0,8 kg brzoskwiń
  • 15 dag cukru
  • 1,5 łyżki drobno pokruszonych biszkoptów
  • 1,5 łyżki zmielonych migdałów

Wykonanie:

Brzoskwinie włożyć do miski, zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut. Wyjąć z wody i obrać ze skóry. Pokroić na części, zasypać cukrem i dusić do uzyskania gęstej masy.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło zetrzeć na tarce i dodać do mąki. Dokładnie wymieszać.

Żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę roztrzepać. Dodać do mąki połączonej z masłem i wyrobić.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną cześć i położyć na dno formy. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na słomkowy kolor. Wystudzić.

Zimny spód posypać mieszanką biszkoptów i zmielonych migdałów, na nią położyć wystudzone brzoskwinie.

Drugą cześć ciasta rozwałkować i pokroić na paski. Paski ułożyć na brzoskwiniach, tak by tworzyły kratkę.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C ok. 25-30 minut.

Znajdź mnie na fb.

brzoskwiniowa szarlotka_kruche ciasto z owocami_tarta lincka

brzoskwiniowa szarlotka_kruche ciasto z owocami_tarta lincka

akcja_morelkowo brzoskiwniowo_szarlotka brzoskwiniowa

Inne słoneczne ciasta z owocami:

ciasto maślankowo-morelowe_ciasto olejowe_ciasto z owocami_dania błyskawiczne  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  Łatwa drożdżówka z owocami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto drożdżowe_łatwe ciasto  placek morelowo-marcepanowy_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami_przepisy na lato

 
1 , 2 , 3