| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: czekolada

środa, 31 stycznia 2018

Proste, błyskawiczne i niesamowicie smaczne ciasto czekoladowe z kasztanami. Ciasto bezglutenowe, mięsiste, w stylu ciast brownie. Do niego czapa bitej śmietany i owoce.

Z "Moich wypieków" (zmodyfikowany).

ciasto czekoladowe z białą śmietanową czapą i owocami_ciasto czekoladowo-ksztanowe_ciasto na walentynki

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 415 g puree kasztanowego
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub łyżka cukru waniliowego)
  • 1 łyżka aromatycznego alkoholu (rum, brandy, whisky)
  • 6 jajek
  • 250 g czekolady deserowej
  • 50 g drobnego cukru
  • 25 g cukru trzcinowego

Dodatki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie, jeśli ciasta nie zjadamy na raz)
  • dowolne owoce (lub owoce w syropie, u mnie z aronią w rumie).

Wykonanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm - posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.

Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Ubijając dodać po jednym żółtka, alkohol, puree, ekstrakt waniliowy i przestudzoną czekoladę. 

Białka ubić z drobnym cukrem na lśniącą masę. Dodać partiami do masy czekoladowo-kasztanowej, delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 40-45 minut. Ciasto wyrośnie, po wyjęciu opadnie. Gdy wystygnie, we wgłębienie włożyć ubitą śmietanę z cukrem pudrem (i ew. zagęstnikiem). Wierzch udekorować owocami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta czekoladowe:

 torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  brownie z kaszy jaglanej z frużeliną wiśniową_ciasto czekoladowe_ciasto bezglutenowe_ciasto z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_sos wiśniowy  

środa, 24 stycznia 2018

Maleńkie deserki czekoladowe. Pyszne, puszyste i delikatne. Wspaniały deser walentynkowy.

Z "Moich wypieków" (zmieniony).

kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki

Składniki:

  • 280 g czekolady mlecznej
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 1 szklanka mleka (szklanka 250 ml)
  • 1 szklanka śmietany 36 %
  • 60 g cukru
  • 5 żółtek
  • ew. 1-2 łyżki whisky

Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki.

Mleko i śmietanę zagotować. Gdy gotuje się mleko, utrzeć żółtka z cukrem na kogel-mogel. Do utartych żółtek wlać powoli, mieszając gorącą mieszankę mleczno-śmietanową. Całość przelać ponownie do garnka i intensywnie mieszając zagęścić (masa nie jest tak gęsta jak budyń). Mieszaniną zalać czekoladę, odstawić na 2 minuty i po tym czasie zmiksować. Na koniec można dodać alkohol (dzięki temu deser nabiera truflowego smaku).

Przelać do niewielkich szklanych naczynek i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Można podawać z bitą śmietaną i owocami w syropie (u mnie z aronią w rumie).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kubeczki czekoladowe_deser czekoladowy_deser francuski_deser na walentynki

Inne desery walentynkowe:

winne gruszki_owoce z alkoholem_deser  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony  Walentynkowy torcik tiramisu_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  ciastko czekoladowa lawa_deser bez glutenu_deser na walentynki_ciastko z płynnym wnętrzem  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy

sobota, 09 grudnia 2017

Trufle dla dorosłych - ze śliwkami w rumie. A smak? Są aksamitne, czekoladowe i jak najbardziej świąteczne.

trufle krówkowo_czekoladowe ze śliwkami w rumie_domowe słodycze_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 15 dag masła
  • 25 dag cukru
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • garść śliwek suszonych
  • rum do moczenia śliwek (najlepiej mocny)
  • szczypta soli
  • kakao do otoczenia trufli

Wykonanie:

Śliwki włożyć do słoika i zalać alkoholem. Zakręcić i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie, osączyć i pokroić w maleńką kostkę.

Do rondla włożyć pokrojone na kawałki masło - roztopić. Dodać cukier i cukier waniliowy. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż powstanie gęsta, brązowa masa. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę. Gdy masa przestygnie, dodać pokrojone śliwki. Wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Trufle otaczać w kakao. Przechowywać w lodówce (można włożyć w papilotki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne trufle na Boże Narodzenie:

bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  migdałowe bajaderki_kartofelki_okruszynki_świąteczne słodkości  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  mieszanka trufli z kaszy jaglanej_słodkości na jeden kęs  trufle z kaszy manny z amarantusem_domowe trufle_domowe cukierki_drobne słodkości  trufle owsiane_owsianki_Boże Narodzenie

poniedziałek, 30 października 2017

Idealny tort bezowy dla gości. Ładnie wygląda, długo zachowuje świeżość, inaczej niż inne torty bezowe nie nasiąka kremem, dzięki temu nie rozpada się po kilku godzinach (jak inne torty bezowe z kremami na bazie bitej śmietany czy mascarpone), czyli można przygotować go wcześniej. I najważniejsze - jest smaczny :).

tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy

Składniki blatów bezowych (średnica 24 cm)*:

  • 2/3 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 400 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 125-150 ml likieru baileys
  • 1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku, raczej nie za dużo, blaty tortu są słodki)

Ponadto:

  • kakao do oprószenia tortu
  • 3-4 łyżki kwaśnego dżemu (najlepiej z czarnych porzeczek)

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm i 20 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi, łyżką układając na powierzchni esy-floresy. Suszyć w 100 °C (suszę dwa blaty naraz i nastawiam termoobieg) przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).

Trufla czekoladowa. Kremówkę podgrzać (prawie do zagotowania), dodać połamaną czekoladę, wymieszać do połączenia składników. Zostawić do wystudzenia. Zimną masę wstawić do lodówki na godzinę. Po ww. czasie dodać alkohol i cukier puder, wymieszać. Całość ubić (masa po ubiciu będzie puszysta i bardziej jasna). Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Masa po stężeniu jest dość twarda i ładnie się kroi, ale najlepiej użyć gorącego noża, wtedy nie przylepia się do jego powierzchni.

Składanie. Na paterze położyć blat bezowy**, posmarować dżemem, dalej 3/4 kremu i drugi blat bezowy. Wstawić do lodówki. Z pozostałej masy uformować kulki, otoczyć w kakao i położyć na wierzch tortu. Całość lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).

*tort można przygotować z gotowych blatów bezowych.

**przed położeniem blatu można położyć kleks kremu, dzięki temu tort będzie stabilny,  nie będzie przesuwał się na paterze

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy

Inne ciasta dla gości:

sernik kajmakowy_sernik kajmakowy na spodzie kakaowym,_sernik krówkowy_sernik kremowy_sernik pieczony  jabłecznik serowy_szarlotka_jabłecznik w kruchym cieście_jabłecznik z całymi jabłkami  sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą  babka ucierana mamy Heleny_ciasto piaskowe  marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem  torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  rolada biszkoptowa z pieczonymi jabłkami_rolada z owocami_ciasto z owocami  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem

poniedziałek, 11 września 2017

Oj, dawno nie byłam tak zadowolona z sernika. Czekoladowy spód, kremowa masa serowa i wytrawna trufla czekoladowa z dodatkiem alkoholu. 

sernik z truflą czekoladową i baileys_sernik pieczony z czekoladą _sernik z truflą

Składniki:

Spód:

  • 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/3  szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/3 łyżeczki gumy guar
  • 1/3  łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (najlepiej muscovado)
  • 65 g miękkiego masła
  • 1jajko małe
  • 1 żółtko małe
  • 0,5 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • szczypta soli

Trufla:

  • 400 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 400 g kremówki 36 %
  • ew. 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 150 ml likieru baileys

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, kakao). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować, wyciąć koło o średnicy foremki (24 cm). Posmarować białkiem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C na złoty kolor. Wystudzić. 

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C. Przygotować formę - jeśli jest metalowa, wyłożyć folią aluminiową.

Serki, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. 

Trufla. Kremówkę podgrzać (prawie do zagotowania), dodać połamaną czekoladę, wymieszać do połączenia składników. Zostawić do wystudzenia. Zimną masę wstawić do lodówki na godzinę. Po ww. czasie dodać alkohol i cukier puder, wymieszać. Całość ubić (masa po ubiciu będzie puszysta i bardziej jasna). Wyłożyć na zimny sernik i wstawić do lodówki na noc.

Mas po stężeniu jest dość twarda i ładnie się kroi, ale najlepiej użyć gorącego noża, wtedy nie przylepia się do jego powierzchni.

Przed podaniem można oprószyć kakao lub ozdobić wiórkami czekolady.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Trufla z "Moich wypieków".

Inne serniki:

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką  sernik na zimno z czekoladą i czereśniami_sernik na zimno z twarogu_sernik na zimno z galaretką  sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16