| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: czekolada

poniedziałek, 30 października 2017

Idealny tort bezowy dla gości. Ładnie wygląda, długo zachowuje świeżość, inaczej niż inne torty bezowe nie nasiąka kremem, dzięki temu nie rozpada się po kilku godzinach (jak inne torty bezowe z kremami na bazie bitej śmietany czy mascarpone), czyli można przygotować go wcześniej. I najważniejsze - jest smaczny :).

tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy

Składniki blatów bezowych (średnica 24 cm)*:

  • 2/3 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 400 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 125-150 ml likieru baileys
  • 1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku, raczej nie za dużo, blaty tortu są słodki)

Ponadto:

  • kakao do oprószenia tortu
  • 3-4 łyżki kwaśnego dżemu (najlepiej z czarnych porzeczek)

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm i 20 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi, łyżką układając na powierzchni esy-floresy. Suszyć w 100 °C (suszę dwa blaty naraz i nastawiam termoobieg) przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).

Trufla czekoladowa. Kremówkę podgrzać (prawie do zagotowania), dodać połamaną czekoladę, wymieszać do połączenia składników. Zostawić do wystudzenia. Zimną masę wstawić do lodówki na godzinę. Po ww. czasie dodać alkohol i cukier puder, wymieszać. Całość ubić (masa po ubiciu będzie puszysta i bardziej jasna). Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Masa po stężeniu jest dość twarda i ładnie się kroi, ale najlepiej użyć gorącego noża, wtedy nie przylepia się do jego powierzchni.

Składanie. Na paterze położyć blat bezowy**, posmarować dżemem, dalej 3/4 kremu i drugi blat bezowy. Wstawić do lodówki. Z pozostałej masy uformować kulki, otoczyć w kakao i położyć na wierzch tortu. Całość lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).

*tort można przygotować z gotowych blatów bezowych.

**przed położeniem blatu można położyć kleks kremu, dzięki temu tort będzie stabilny,  nie będzie przesuwał się na paterze

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy

Inne ciasta dla gości:

sernik kajmakowy_sernik kajmakowy na spodzie kakaowym,_sernik krówkowy_sernik kremowy_sernik pieczony  jabłecznik serowy_szarlotka_jabłecznik w kruchym cieście_jabłecznik z całymi jabłkami  sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą  babka ucierana mamy Heleny_ciasto piaskowe  marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem  torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  rolada biszkoptowa z pieczonymi jabłkami_rolada z owocami_ciasto z owocami  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem

poniedziałek, 11 września 2017

Oj, dawno nie byłam tak zadowolona z sernika. Czekoladowy spód, kremowa masa serowa i wytrawna trufla czekoladowa z dodatkiem alkoholu. 

sernik z truflą czekoladową i baileys_sernik pieczony z czekoladą _sernik z truflą

Składniki:

Spód:

  • 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/3  szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/3 łyżeczki gumy guar
  • 1/3  łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (najlepiej muscovado)
  • 65 g miękkiego masła
  • 1jajko małe
  • 1 żółtko małe
  • 0,5 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • szczypta soli

Trufla:

  • 400 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 400 g kremówki 36 %
  • ew. 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 150 ml likieru baileys

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, kakao). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować, wyciąć koło o średnicy foremki (24 cm). Posmarować białkiem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C na złoty kolor. Wystudzić. 

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C. Przygotować formę - jeśli jest metalowa, wyłożyć folią aluminiową.

Serki, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. 

Trufla. Kremówkę podgrzać (prawie do zagotowania), dodać połamaną czekoladę, wymieszać do połączenia składników. Zostawić do wystudzenia. Zimną masę wstawić do lodówki na godzinę. Po ww. czasie dodać alkohol i cukier puder, wymieszać. Całość ubić (masa po ubiciu będzie puszysta i bardziej jasna). Wyłożyć na zimny sernik i wstawić do lodówki na noc.

Mas po stężeniu jest dość twarda i ładnie się kroi, ale najlepiej użyć gorącego noża, wtedy nie przylepia się do jego powierzchni.

Przed podaniem można oprószyć kakao lub ozdobić wiórkami czekolady.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Trufla z "Moich wypieków".

Inne serniki:

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką  sernik na zimno z czekoladą i czereśniami_sernik na zimno z twarogu_sernik na zimno z galaretką  sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny  

wtorek, 25 lipca 2017

Puddnig jaglany z sosem wiśniowym - kremowy, delikatny, pyszny deser na lato.

Pudding jaglany z sosem wiśniowym_kasza jaglana na słodko__deser jaglany_zdrowy deser

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego)
  • 200 g + 3 łyżki kremówki
  • 1/3 laski wanilii
  • 200 g białej czekolady

Sos:

  • 250 g wydrylowanych wiśni
  • 2-3 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki nalewki wiśniowej

Wykonanie:

Pudding. Kaszę wsypać do garnka o grubym dnie i podprażyć mieszając (po chwili kasza zaczyna pachnieć). Zalać wrzątkiem i odcedzić (uwaga, kasza mocno bulgocze). Ponownie wsypać do garnka i dodać gorącą wodę i mleko. Wanilię rozkroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać je wraz z laską do kaszy . Gotować na wolnym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania posolić.

Gorącą kaszę zestawić z ognia, wyjąć laskę wanilii i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia składników.

Masę przełożyć do malaksera, dodać 2 łyżki śmietany i zmiksować na gładko. Lekko schłodzić.

Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą jaglaną, najlepiej dodając śmietanę partiami (2-3 części).

Przełożyć do salaterek i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Sos. W czasie, gdy chłodzi się krem. Przygotować sos. Do garnka włożyć wiśnie, cukier, nalewkę, masło, zagotować. Odparować płyn, ew. zagęścić mąką ziemniaczaną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery na lato:

Eton mess_szybki deser na lato_deser z truskawkami_deser z bezami_deser ze śmietaną_deser na zimno  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  lody brazylijskie_sorbet owocowy_deser na upalny dzień

  

środa, 08 marca 2017

Przepis na te babeczki zaliczam do kategorii "jadą goście jadą", ponieważ przygotowanie i upieczenie tych malutkich ciasteczek zajmuje dosłownie 20-25 minut. Często korzystam z tej receptury, gdy nagle zapowiadają się goście, gdy mam nieodpartą ochotę na coś czekoladowego, gdy ogarnia mnie lenistwo, a rodzina domaga się ciasta. Takie przepisy warto mieć w zanadrzu :).

Z dodatku do "Twojego Stylu" "Ciasta i Ciasteczka".

ciasteczka czekoladowe z nadzieniem orzechowym_babeczki czekoladowe z nadzieniem orzechowym_suflety czekoladowe_błyskawiczne wypieki

Składniki (na 6 babeczek):

  • 150 g gorzkiej czekolady (takiej 70 %)
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru trzcinowego
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 30 mąki (u mnie ryżowa, ale może być pszenna)
  • 6 łyżeczek masła orzechowego
  • masło i cukier do posmarowania i posypania foremek

Wykonanie:

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Foremki do zapiekania posmarować masłem i posypać cukrem.

Masło rozpuścić na parze wraz z połamaną na małe kawałki czekoladą. Studzić przez 5 minut.

W tym czasie jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubijać na jasną i puszystą masę przez 5 minut.

Do ubitej masy jajecznej dodać czekoladę i chwilę miksować do połączenia składników.

Dalej dodać mąkę i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką.

Połowę masy przelać do przygotowanych foremek, włożyć do każdej po łyżeczce masła orzechowego i dalej resztę masy.

Piec ok. 14 minut.

Można jeść na ciepło i zimno.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne czekoladowe babeczki:

gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy  babeczki czekoladowo-kawowe_baeczki ponczowe_babeczki z alkoholem  murzynki z kaszą jaglaną_babeczki czekoladowe_drobne wypieki_drugie śniadanie dla ucznia  babeczki w paski_zabawy kulinarne_babeczki czekoladowe_kuchnia amerykańska  babeczki dla Michała_babeczki kakaowe_babeczki z michałkami_babeczki z kremem  muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food

poniedziałek, 13 lutego 2017

Błyskawiczny i łatwy deser na walentynki z książki "Dwóch Łakomych Włochów". Czekolada, kropla amaretto (raczej taka spora), to doskonały duet na romantyczne chwile.

pudding z czekolady i amaretto_deser na walentynki_deser czekoladowy_deser z alkoholem

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 15 g mąki pszennej (u mnie ziemniaczana)
  • 30 g drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 80 ml amaretto
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 30 g rozkruszonych ciasteczek migdałowych
  • ew. wiśnie w rumie

Wykonanie:

Wanilię rozciąć, wyjąć nasionka. 3/4 mleka zagotować z wanilią (ziarenkami i laską). W pozostałym mleku rozmieszać mąkę i cukier. Wyjąć wanilię, wlać rozmieszaną mąkę z cukrem i podgrzewać na małym ogniu nieustannie mieszając, by nie powstały grudki. Wmieszać likier i kontynuować ubijanie, do zgęstnienia masy (nie zagotować!). Zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i masło, wymieszać do połączenia składników (na gładki i aksamitny krem).

Przełożyć do pucharków, posypać ciasteczkami migdałowymi i ew, dodać wiśnie.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery na walentynki:

 deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  ciastko czekoladowa lawa_deser bez glutenu_deser na walentynki_ciastko z płynnym wnętrzem  fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem_lava cake_babeczk  gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15