| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: czekolada

poniedziałek, 11 września 2017

Oj, dawno nie byłam tak zadowolona z sernika. Czekoladowy spód, kremowa masa serowa i wytrawna trufla czekoladowa z dodatkiem alkoholu. 

sernik z truflą czekoladową i baileys_sernik pieczony z czekoladą _sernik z truflą

Składniki:

Spód:

  • 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/3  szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/3 łyżeczki gumy guar
  • 1/3  łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (najlepiej muscovado)
  • 65 g miękkiego masła
  • 1jajko małe
  • 1 żółtko małe
  • 0,5 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • szczypta soli

Trufla:

  • 400 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 400 g kremówki 36 %
  • ew. 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 150 ml likieru baileys

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, kakao). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować, wyciąć koło o średnicy foremki (24 cm). Posmarować białkiem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C na złoty kolor. Wystudzić. 

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C. Przygotować formę - jeśli jest metalowa, wyłożyć folią aluminiową.

Serki, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. 

Trufla. Kremówkę podgrzać (prawie do zagotowania), dodać połamaną czekoladę, wymieszać do połączenia składników. Zostawić do wystudzenia. Zimną masę wstawić do lodówki na godzinę. Po ww. czasie dodać alkohol i cukier puder, wymieszać. Całość ubić (masa po ubiciu będzie puszysta i bardziej jasna). Wyłożyć na zimny sernik i wstawić do lodówki na noc.

Mas po stężeniu jest dość twarda i ładnie się kroi, ale najlepiej użyć gorącego noża, wtedy nie przylepia się do jego powierzchni.

Przed podaniem można oprószyć kakao lub ozdobić wiórkami czekolady.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Trufla z "Moich wypieków".

Inne serniki:

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką  sernik na zimno z czekoladą i czereśniami_sernik na zimno z twarogu_sernik na zimno z galaretką  sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny  

wtorek, 25 lipca 2017

Puddnig jaglany z sosem wiśniowym - kremowy, delikatny, pyszny deser na lato.

Pudding jaglany z sosem wiśniowym_kasza jaglana na słodko__deser jaglany_zdrowy deser

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego)
  • 200 g + 3 łyżki kremówki
  • 1/3 laski wanilii
  • 200 g białej czekolady

Sos:

  • 250 g wydrylowanych wiśni
  • 2-3 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki nalewki wiśniowej

Wykonanie:

Pudding. Kaszę wsypać do garnka o grubym dnie i podprażyć mieszając (po chwili kasza zaczyna pachnieć). Zalać wrzątkiem i odcedzić (uwaga, kasza mocno bulgocze). Ponownie wsypać do garnka i dodać gorącą wodę i mleko. Wanilię rozkroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać je wraz z laską do kaszy . Gotować na wolnym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania posolić.

Gorącą kaszę zestawić z ognia, wyjąć laskę wanilii i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia składników.

Masę przełożyć do malaksera, dodać 2 łyżki śmietany i zmiksować na gładko. Lekko schłodzić.

Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą jaglaną, najlepiej dodając śmietanę partiami (2-3 części).

Przełożyć do salaterek i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Sos. W czasie, gdy chłodzi się krem. Przygotować sos. Do garnka włożyć wiśnie, cukier, nalewkę, masło, zagotować. Odparować płyn, ew. zagęścić mąką ziemniaczaną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery na lato:

Eton mess_szybki deser na lato_deser z truskawkami_deser z bezami_deser ze śmietaną_deser na zimno  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  lody brazylijskie_sorbet owocowy_deser na upalny dzień

  

środa, 08 marca 2017

Przepis na te babeczki zaliczam do kategorii "jadą goście jadą", ponieważ przygotowanie i upieczenie tych malutkich ciasteczek zajmuje dosłownie 20-25 minut. Często korzystam z tej receptury, gdy nagle zapowiadają się goście, gdy mam nieodpartą ochotę na coś czekoladowego, gdy ogarnia mnie lenistwo, a rodzina domaga się ciasta. Takie przepisy warto mieć w zanadrzu :).

Z dodatku do "Twojego Stylu" "Ciasta i Ciasteczka".

ciasteczka czekoladowe z nadzieniem orzechowym_babeczki czekoladowe z nadzieniem orzechowym_suflety czekoladowe_błyskawiczne wypieki

Składniki (na 6 babeczek):

  • 150 g gorzkiej czekolady (takiej 70 %)
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru trzcinowego
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 30 mąki (u mnie ryżowa, ale może być pszenna)
  • 6 łyżeczek masła orzechowego
  • masło i cukier do posmarowania i posypania foremek

Wykonanie:

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Foremki do zapiekania posmarować masłem i posypać cukrem.

Masło rozpuścić na parze wraz z połamaną na małe kawałki czekoladą. Studzić przez 5 minut.

W tym czasie jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubijać na jasną i puszystą masę przez 5 minut.

Do ubitej masy jajecznej dodać czekoladę i chwilę miksować do połączenia składników.

Dalej dodać mąkę i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką.

Połowę masy przelać do przygotowanych foremek, włożyć do każdej po łyżeczce masła orzechowego i dalej resztę masy.

Piec ok. 14 minut.

Można jeść na ciepło i zimno.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne czekoladowe babeczki:

gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy  babeczki czekoladowo-kawowe_baeczki ponczowe_babeczki z alkoholem  murzynki z kaszą jaglaną_babeczki czekoladowe_drobne wypieki_drugie śniadanie dla ucznia  babeczki w paski_zabawy kulinarne_babeczki czekoladowe_kuchnia amerykańska  babeczki dla Michała_babeczki kakaowe_babeczki z michałkami_babeczki z kremem  muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food

poniedziałek, 13 lutego 2017

Błyskawiczny i łatwy deser na walentynki z książki "Dwóch Łakomych Włochów". Czekolada, kropla amaretto (raczej taka spora), to doskonały duet na romantyczne chwile.

pudding z czekolady i amaretto_deser na walentynki_deser czekoladowy_deser z alkoholem

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 15 g mąki pszennej (u mnie ziemniaczana)
  • 30 g drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 80 ml amaretto
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 30 g rozkruszonych ciasteczek migdałowych
  • ew. wiśnie w rumie

Wykonanie:

Wanilię rozciąć, wyjąć nasionka. 3/4 mleka zagotować z wanilią (ziarenkami i laską). W pozostałym mleku rozmieszać mąkę i cukier. Wyjąć wanilię, wlać rozmieszaną mąkę z cukrem i podgrzewać na małym ogniu nieustannie mieszając, by nie powstały grudki. Wmieszać likier i kontynuować ubijanie, do zgęstnienia masy (nie zagotować!). Zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i masło, wymieszać do połączenia składników (na gładki i aksamitny krem).

Przełożyć do pucharków, posypać ciasteczkami migdałowymi i ew, dodać wiśnie.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery na walentynki:

 deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  ciastko czekoladowa lawa_deser bez glutenu_deser na walentynki_ciastko z płynnym wnętrzem  fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem_lava cake_babeczk  gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony

czwartek, 29 grudnia 2016

Tak, tak, tak sernik Biały Rosjanin to nic innego jak moja impresja na temat znanego drinka White Russian (w formie ciasta). Jak wygląda mój sernik? Ciemny, czekoladowy, gliniasty spód, druga warstwa to sernik gotowany, a wierzch - mus z likierem kawowym. Taki serniczek od dawna "chodził mi po głowie" i jestem z niego bardzo zadowolona :).

Ciasto dla wielbicieli kawy, serników i "Big Lebowskiego".

sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym

Czekoladowy spód:

  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 170 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu (preferuję Piątnicę)
  • 200 g masła
  • 1,5szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli dodamy 3, sernik jest bardziej zwarty i łatwiej go pokroić, ale odradzam, szczególnie w tym zestawieniu - lekki mus + gliniaste ciasto)
  • 1/3 szklanki mleka
Mus czekoladowy:
  • 400 ml zimnej śmietanki 36 %
  • 125 ml likieru kawowego (kahlua)
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki spirytusu
  • 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/4 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
Dodatki:
  • odrobina mielonej kawy do oprószenia sernika
  • kilka ziarenek kawy

Wykonanie:

Spód. Piekarnik włączyć na 180 °C. Tortownicę o średnicy 27-28 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę połamaną na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Przestudzić.

Żółtka rozmieszać z kakao i połączyć z rozpuszczoną czekoladą.

Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i ciągle ubijając dodawać partiami cukier. Ubijać do momentu, aż masa będzie gładka (bez grudek cukru) i lśniąca.

Pianę delikatnie połączyć z masą czekoladową.

Przełożyć do foremki i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w foremce do ostudzenia.

Po upieczeniu ciasto się zapadnie.

Sernik. Twaróg wymieszać z jajkiem i żółtkami. Masło z cukrem rozpuścić w dużym garnku z grubym dnem. Dodać masę serową. Całość gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Uwaga! Trzeba mieszać, by nie przypalić masy. Oprócz tego masa pryska, może poparzyć. Po ww. czasie dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i jeszcze chwilę gotować (by masa straciła surowy smak mąki). Przełożyć do foremki ze spodem czekoladowym i wystudzić.

Mus kawowy. Żelatynę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na mojej torebce jest napisane - "żelatynę rozmieszać we wrzątku", dlatego rozmieszałam żelatynę w ok. 1/4 szklanki wrzątku. Połączyłam z likierem kawowym i spirytusem.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ubijając dodać likier z żelatyną (lejąc powoli). Masę przełożyć na zimny sernik. Całość schłodzić.

Przed podaniem oprószyć kawą. Boki posypać ziarenkami kawy.

Kroić gorącym nożem.

Uwagi:

*maziowaty spód czekoladowy można zastąpić biszkoptem kakaowym (PRZEPIS)

**do spodu można dodać, oprócz kakao, łyżeczkę kawy

*** do sernika często dodaję cukier waniliowy (ale domowy)

****przygotowując mus, można pominąć spirytus, ale likier jest bardzo delikatny i słodki, dodatek mocnego alkoholu lekko zaostrza smak. Zresztą drink White Russian, to: wódka, kahlua, mleko.  

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym

Inne moje serniki:

sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik z różą_sernik klasyczny_sernik pieczony_kuchnia polska_Wielkanoc

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15