| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: wykorzystanie białek

piątek, 27 lipca 2018

Tort bezowy z kremem kajmakowym, to tort na wyjątkowe okazje. Wbrew pozorom nie jest przesłodki. Słodycz złamałam owocami - borówkami i malinami. Poza sezonem można spód przykryć kwaśnym dżemem. Dodatkowy element w torcie - chrupiące krówki.

tort bezowy z kremem kajmakowym_tort bezowy z kajmakiem_tort bezowy z mascarpone

Składniki:

Blaty:

  • 1 szklanka białek (z ok. 7 jajek)
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 500 g kajmaku (puszka, dobrze schłodzona - 2 łyżki odłozyć)
  • 30 dag krówek
  • szklanka drobnych owoców (u mnie borówki i maliny)
  • inne ozdoby

Wykonanie:

Blaty. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Przełożyć na dwa przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 3-4 godziny (lub dłużej, do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku. Suszenie najlepiej rozłożyć na dwa dni (jednego dnia 2 godziny, następnego dwie).

Krem. Mascaropne i kajmak chłodzić w lodówce przez 12 godzin. Z puszki kajmaku odłożyć 2 łyżki. Resztę wymieszać z mascarpone. Całość ubić na gęstą masę. Do przygotowanego kremu dodać pokruszone krówki. Kremem przełożyć blaty. Można dodać owoce lub spód posmarować kwaśnym dżemem. Całość schłodzić 2-3 godziny.

Przed położeniem na paterze pierwszego blatu, można położyć kleks kremu na środku naczynia. Dzięki takiemu zabiegowi tort nie będzie przesuwał się.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy z kremem kajmakowym_tort bezowy z kremem krówkowym_tort bezowy z kremem mascarpone

Inne torty bezowe:

pavlova szwarcwaldzka_tort bezowy z wisniami i czekoladą _tort bezowy z kremem i owocami  tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami_jadalne kwiaty_tort bezowy_krem czekoladowy  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  tort bezowo-czekoladowy z truskawkami_tort na lato_tort bezowy_tort bezglutenowy   torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato  tort bezowy lodowy z malinami_tort na lato_tort cytrynowy 

poniedziałek, 07 maja 2018

Ta krajanka to nasz hit. Migdałowo-kokosowy spód, galaretka malinowa i biała czekolada. Bardzo udane połączenie :). Przepis na ciasto urodzinowe, imieninowe, komunijne.

krajanka migdałowo-kokosowa z malinami i białą czekoladą_ciasto bakaliowe_ciasto kostka_ciastko bezglutenowe

Składniki spodu:

  • 6 białek (jedno białko 35 g)
  • 20 dag zmielonych migdałów
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli
  • 2 wafle

Składniki galaretki:

  • 250 ml musu malinowego (przetartych malin)
  • 1/2 łyżeczki startej skórki limonki
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatki:

  • 2 białe czekolady
  • 50 ml kremówki
  • posypka na wierzch (wiórki, zmielone migdały, inne)

Wykonanie:

Spód. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przyciąć do jej rozmiaru wafle i położyć na dno.

Migdały, wiórki, ekstrakt migdałowy, cukier puder i 3 białka wymieszać.

Pozostałe 3 białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać łyżka po łyżce cukier. Ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. 1/3 piany dodać do masy migdałowo-kokosowej i delikatnie wymieszać, następnie dodać ponownie 1/3 piany i delikatnie wymieszać, po raz trzeci dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć na wafel i piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 °C. Wystudzić.

Galaretka malinowa. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w 1/3 szklanki letniej wody rozmieszać żelatynę, po 20 minutach żelatynę podgrzać i rozmieszać - nie dopuścić do zagotowania!). Rozmieszać z masą malinową i skórką z limonki. Tężejącą galaretkę przelać na spód migdałowo-kokosowy. Wstawić do lodówki do stężenia.

Wykończenie. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Letnią wylać na galaretkę (masę trudno rozprowadzić na galaretce). Wierzch posypać wiórkami lub mielonymi migdałami.

*ciasto może być bezglutenowe, jeśli użyjemy bezglutenowych wafli

**w czasie Wielkanocy, wiosennie ozdobione, może być mazurkiem

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z owocami:

Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami   Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  tarta Tatin z morelami_tarta z owocami_tarta odwrócona_Kuchnia francuska

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Znany i lubiany tort w wersji deserowej. Słodki, pełen bakalii, z pysznym kajmakowym kremem. Koniecznie z filiżanką mocnej kawy :).

deser dacquoise_deser bakaliowy_deser bezowy_deser z kremem kajmakowym

Składniki:

  • 35 dag bakalii (migdały, daktyle, figi, morele, rodzynki)
  • 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 7 dag gorzkiej czekolady
  • 4 białka
  • 25 dag cukru 
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g mscarpone
  • 100 g kremówki
  • 200 g kajmaku

Dodatki:

  • kakao do oprószenia deseru

Wykonanie:

Przygotować bakalie - umyć, obrać migdały, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Połączyć pokrojone bakalie, czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać po łyżce cukier. Pianę delikatnie wymieszać z bakaliami. Przełożyć do foremki i piec 2-3 godziny w temperaturze 130 °C (do wysuszenia). Wystudzić, pokroić/połamać na kawałki. Przełożyć do pucharków (5-6 porcji).

Ubić krem. Połączyć mascarpone, kremówkę, kajmak, wymieszać i ubić. Dodać do mieszanki bakaliowo-bezowej, lekko wymieszać. Wierzch oprószyć kakao.

deser dacquoise_deser bakaliowy_deser bezowy_deser z kremem kajmakowym

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery:

Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  zdrowy deser_zdrowe śniadanie_kasza jaglana z owocami  deser biało-zielony_deser z bitą śmietaną_deser z kiwi 

środa, 03 stycznia 2018

Na dobry Nowy Rok jogurtowiec zwany styropianem, czyli sernik bez sera. Delikatne piankowe ciasto, lekko kwaśne, nie za słodkie, ładnie wygląda i dobrze smakuje. Dla gości, na urodziny, imieniny, inne rodzinne czy towarzyskie spotkanie.

styropian_sernik bez sera_sernik jogurtowy_sernik na kruchym spodzie

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka mąki owsianej 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka gumy guar (opcjonalnie, ale poprawia strukturę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można bezglutenowy)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Składniki masy:

  • 1200 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek
  • 2 opakowania proszku budyniowego (bezglutenowe, jeśli ciasto ma być bezglutenowe)
  • szczypta soli

Dodatki:

  • cukier puder

Wykonanie:

Ciasto.  Foremkę prostokątną posmarować masłem i wyłożyć papierem dopieczenia. Składniki suche (mąki, kakao, proszek, gumę, cukier, sól) wymieszać. Dodać żółtko, jajka, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę-dwie. Po tym czasie połowę ciasta włożyć do zamrażarki, a drugą część rozwałkować na wielkość foremki. Przełożyć do blaszki, posmarować rozbitym białkiem i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C. Wystudzić. W tym czasie przygotować masę.

Masa. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, dodawać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera i dodać powoli proszek budyniowy. Wyłączyć mikser i powoli, delikatnie mieszając szpatułką dodać jogurt. Masę przelać na podpieczony spód, na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Piec ok. godziny w 180 °C. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

styropian_sernik bez sera_sernik jogurtowy_sernik na kruchym spodzie

Inne serniki:

sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik z różą_sernik klasyczny_sernik pieczony_kuchnia polska_Wielkanoc  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa  sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy

piątek, 25 listopada 2016

Tort Adwokat jest już na blogu. To tort bez pieczenia, na biszkoptach kakaowych, z masą budyniową z ajerkoniakiem (przepis TU). A dziś inny tort. 2 blaty bezowe + ciemny biszkopt. Placki przełożyłam kremem z mascarpone, kremówki i ajerkoniaku. Tort jest duży, ciekawie wygląda i świetnie smakuje. Dla wielbicieli tortów bezowych i ciast z alkoholem, na imieniny, urodziny, Boże Narodzenie, Sylwestra.

Uwaga! To mój 15 tort bezowy :).

tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

Składniki blatów bezowych:

  • 3/4 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 68 g mąki pszennej
  • 36 g kakao
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 150-180 ml ajerkoniaku
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

Ponadto:

  • gwiazdki czekoladowe
  • kakao do oprószenia boków tortu

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).

Blat biszkoptowy z kakao. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę i kakao przesiać.Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę wymieszaną z kakao, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć.

Krem. Składniki schłodzone (12 godzin w lodówce). Kremówkę, mascaropne i cukier puder włożyć do miski i ubić na sztywny krem. Ubijając powoli wlewać ajerkoniak (ilość 150-180 w zależności od tego jak gęsty jest likier i jaką gęstość kremu chcemy osiągnąć). Uwaga! Krem nie jest bardzo gęsty, właśnie dlatego nie nawilżam biszkoptu.

Składanie. Na paterze położyć jeden blat bezowy, dalej połowę kremu, blat biszkoptowy, krem i blat bezowy. Wierzch ozdobić czekoladowymi gwiazdkami, boki lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne torty na Boże Narodzenie:

Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  torcik biały puch_ciasto bez pieczenia_błyskawiczne ciasto_torcik na zimno_torcik z czekoladą  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6