| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: wykorzystanie białek

poniedziałek, 07 maja 2018

Ta krajanka to nasz hit. Migdałowo-kokosowy spód, galaretka malinowa i biała czekolada. Bardzo udane połączenie :). Przepis na ciasto urodzinowe, imieninowe, komunijne.

krajanka migdałowo-kokosowa z malinami i białą czekoladą_ciasto bakaliowe_ciasto kostka_ciastko bezglutenowe

Składniki spodu:

  • 6 białek (jedno białko 35 g)
  • 20 dag zmielonych migdałów
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli
  • 2 wafle

Składniki galaretki:

  • 250 ml musu malinowego (przetartych malin)
  • 1/2 łyżeczki startej skórki limonki
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatki:

  • 2 białe czekolady
  • 50 ml kremówki
  • posypka na wierzch (wiórki, zmielone migdały, inne)

Wykonanie:

Spód. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przyciąć do jej rozmiaru wafle i położyć na dno.

Migdały, wiórki, ekstrakt migdałowy, cukier puder i 3 białka wymieszać.

Pozostałe 3 białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać łyżka po łyżce cukier. Ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. 1/3 piany dodać do masy migdałowo-kokosowej i delikatnie wymieszać, następnie dodać ponownie 1/3 piany i delikatnie wymieszać, po raz trzeci dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć na wafel i piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 °C. Wystudzić.

Galaretka malinowa. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w 1/3 szklanki letniej wody rozmieszać żelatynę, po 20 minutach żelatynę podgrzać i rozmieszać - nie dopuścić do zagotowania!). Rozmieszać z masą malinową i skórką z limonki. Tężejącą galaretkę przelać na spód migdałowo-kokosowy. Wstawić do lodówki do stężenia.

Wykończenie. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Letnią wylać na galaretkę (masę trudno rozprowadzić na galaretce). Wierzch posypać wiórkami lub mielonymi migdałami.

*ciasto może być bezglutenowe, jeśli użyjemy bezglutenowych wafli

**w czasie Wielkanocy, wiosennie ozdobione, może być mazurkiem

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z owocami:

Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami   Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  tarta Tatin z morelami_tarta z owocami_tarta odwrócona_Kuchnia francuska

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Znany i lubiany tort w wersji deserowej. Słodki, pełen bakalii, z pysznym kajmakowym kremem. Koniecznie z filiżanką mocnej kawy :).

deser dacquoise_deser bakaliowy_deser bezowy_deser z kremem kajmakowym

Składniki:

  • 35 dag bakalii (migdały, daktyle, figi, morele, rodzynki)
  • 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 7 dag gorzkiej czekolady
  • 4 białka
  • 25 dag cukru 
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g mscarpone
  • 100 g kremówki
  • 200 g kajmaku

Dodatki:

  • kakao do oprószenia deseru

Wykonanie:

Przygotować bakalie - umyć, obrać migdały, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Połączyć pokrojone bakalie, czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać po łyżce cukier. Pianę delikatnie wymieszać z bakaliami. Przełożyć do foremki i piec 2-3 godziny w temperaturze 130 °C (do wysuszenia). Wystudzić, pokroić/połamać na kawałki. Przełożyć do pucharków (5-6 porcji).

Ubić krem. Połączyć mascarpone, kremówkę, kajmak, wymieszać i ubić. Dodać do mieszanki bakaliowo-bezowej, lekko wymieszać. Wierzch oprószyć kakao.

deser dacquoise_deser bakaliowy_deser bezowy_deser z kremem kajmakowym

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery:

Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  zdrowy deser_zdrowe śniadanie_kasza jaglana z owocami  deser biało-zielony_deser z bitą śmietaną_deser z kiwi 

środa, 03 stycznia 2018

Na dobry Nowy Rok jogurtowiec zwany styropianem, czyli sernik bez sera. Delikatne piankowe ciasto, lekko kwaśne, nie za słodkie, ładnie wygląda i dobrze smakuje. Dla gości, na urodziny, imieniny, inne rodzinne czy towarzyskie spotkanie.

styropian_sernik bez sera_sernik jogurtowy_sernik na kruchym spodzie

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka mąki owsianej 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka gumy guar (opcjonalnie, ale poprawia strukturę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można bezglutenowy)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Składniki masy:

  • 1200 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek
  • 2 opakowania proszku budyniowego (bezglutenowe, jeśli ciasto ma być bezglutenowe)
  • szczypta soli

Dodatki:

  • cukier puder

Wykonanie:

Ciasto.  Foremkę prostokątną posmarować masłem i wyłożyć papierem dopieczenia. Składniki suche (mąki, kakao, proszek, gumę, cukier, sól) wymieszać. Dodać żółtko, jajka, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę-dwie. Po tym czasie połowę ciasta włożyć do zamrażarki, a drugą część rozwałkować na wielkość foremki. Przełożyć do blaszki, posmarować rozbitym białkiem i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C. Wystudzić. W tym czasie przygotować masę.

Masa. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, dodawać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera i dodać powoli proszek budyniowy. Wyłączyć mikser i powoli, delikatnie mieszając szpatułką dodać jogurt. Masę przelać na podpieczony spód, na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Piec ok. godziny w 180 °C. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

styropian_sernik bez sera_sernik jogurtowy_sernik na kruchym spodzie

Inne serniki:

sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik z różą_sernik klasyczny_sernik pieczony_kuchnia polska_Wielkanoc  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa  sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy

piątek, 25 listopada 2016

Tort Adwokat jest już na blogu. To tort bez pieczenia, na biszkoptach kakaowych, z masą budyniową z ajerkoniakiem (przepis TU). A dziś inny tort. 2 blaty bezowe + ciemny biszkopt. Placki przełożyłam kremem z mascarpone, kremówki i ajerkoniaku. Tort jest duży, ciekawie wygląda i świetnie smakuje. Dla wielbicieli tortów bezowych i ciast z alkoholem, na imieniny, urodziny, Boże Narodzenie, Sylwestra.

Uwaga! To mój 15 tort bezowy :).

tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

Składniki blatów bezowych:

  • 3/4 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 68 g mąki pszennej
  • 36 g kakao
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 150-180 ml ajerkoniaku
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

Ponadto:

  • gwiazdki czekoladowe
  • kakao do oprószenia boków tortu

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).

Blat biszkoptowy z kakao. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę i kakao przesiać.Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę wymieszaną z kakao, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć.

Krem. Składniki schłodzone (12 godzin w lodówce). Kremówkę, mascaropne i cukier puder włożyć do miski i ubić na sztywny krem. Ubijając powoli wlewać ajerkoniak (ilość 150-180 w zależności od tego jak gęsty jest likier i jaką gęstość kremu chcemy osiągnąć). Uwaga! Krem nie jest bardzo gęsty, właśnie dlatego nie nawilżam biszkoptu.

Składanie. Na paterze położyć jeden blat bezowy, dalej połowę kremu, blat biszkoptowy, krem i blat bezowy. Wierzch ozdobić czekoladowymi gwiazdkami, boki lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne torty na Boże Narodzenie:

Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  torcik biały puch_ciasto bez pieczenia_błyskawiczne ciasto_torcik na zimno_torcik z czekoladą  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem

czwartek, 15 września 2016

Cudowne, czekoladowe ciastka z kawałkami czekolady. W środku miękkie, z wierzchu chrupiące, bez grama mąki. Przygotowanie trwa dosłownie chwilkę, wystarczy wymieszać składniki i upiec :).

błyskawiczne ciastka czekoladowe_ciastka bez glutenu_ciastka z czekoladą

Składniki:

  • 3 białka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady (miłośnikom wytrawnych wypieków polecam zamianę na gorzką)

Wykonanie:

Obie czekolady posiekać. Pozostałe składniki (białka, cukier, kakao, rum, sól) wymieszać razem z posiekaną czekoladą. Gotowe :).

Teraz tylko kłaść łyżką na blasze wyłożonej papierem, zachowując duże odstępy.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 8-12 minut. Zdejmować z blachy po całkowitym ostygnięciu.

Na podstawie przepisu z "Moich wypieków".

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

błyskawiczne ciastka czekoladowe_ciastka bez glutenu_ciastka z czekoladą

Inne ciasteczka z czekoladą:

Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  chrupiące wafelki_wafelki domowe_blok w wafelku_czekoladopodobne  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2013/06/Ciasteczka-stopy-Yeti.html  ciastka czekoladowe ze snickersami_ciastka czekoladowe_ciastka kruche  ciastka gryczane_ciastka kakaowe_ciastka bezglutenowe

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6