| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: mascarpone

piątek, 27 lipca 2018

Tort bezowy z kremem kajmakowym, to tort na wyjątkowe okazje. Wbrew pozorom nie jest przesłodki. Słodycz złamałam owocami - borówkami i malinami. Poza sezonem można spód przykryć kwaśnym dżemem. Dodatkowy element w torcie - chrupiące krówki.

tort bezowy z kremem kajmakowym_tort bezowy z kajmakiem_tort bezowy z mascarpone

Składniki:

Blaty:

  • 1 szklanka białek (z ok. 7 jajek)
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 500 g kajmaku (puszka, dobrze schłodzona - 2 łyżki odłozyć)
  • 30 dag krówek
  • szklanka drobnych owoców (u mnie borówki i maliny)
  • inne ozdoby

Wykonanie:

Blaty. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Przełożyć na dwa przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 3-4 godziny (lub dłużej, do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku. Suszenie najlepiej rozłożyć na dwa dni (jednego dnia 2 godziny, następnego dwie).

Krem. Mascaropne i kajmak chłodzić w lodówce przez 12 godzin. Z puszki kajmaku odłożyć 2 łyżki. Resztę wymieszać z mascarpone. Całość ubić na gęstą masę. Do przygotowanego kremu dodać pokruszone krówki. Kremem przełożyć blaty. Można dodać owoce lub spód posmarować kwaśnym dżemem. Całość schłodzić 2-3 godziny.

Przed położeniem na paterze pierwszego blatu, można położyć kleks kremu na środku naczynia. Dzięki takiemu zabiegowi tort nie będzie przesuwał się.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy z kremem kajmakowym_tort bezowy z kremem krówkowym_tort bezowy z kremem mascarpone

Inne torty bezowe:

pavlova szwarcwaldzka_tort bezowy z wisniami i czekoladą _tort bezowy z kremem i owocami  tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami_jadalne kwiaty_tort bezowy_krem czekoladowy  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  tort bezowo-czekoladowy z truskawkami_tort na lato_tort bezowy_tort bezglutenowy   torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato  tort bezowy lodowy z malinami_tort na lato_tort cytrynowy 

niedziela, 08 lipca 2018

Delikatny biszkopt przełożony puszystym kremem kajmakowym na bazie mascarpone. W kremie zaskakujący element - chrupiące krówki. Pyszny tort na urodziny, imieniny, rocznicę.

Inny tort kajmakowy znajdziesz TU.

tort kajmakowy_tort z kremem krówkowym_tort na biszkopcie_tort z kremem mascarpone

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 510 g kajmaku (puszka; u mnie Gostyń)
  • 30 dag krówek (odłożyć 4-5 do przybrania)

Ozdoby:

  • 3-4 kostki czekolady
  • odłożone krówki
  • odłożony kajmak
  • cieniutkie ciasteczka Oreo
  • miętowe patyczki
  • czekoladki Kinder Bueno
  • inne dowolne

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę (trzeba uważać, by nie rozpięła się foremka).

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie (najlepiej upiec dzień wcześniej). Przed wyjęciem okroić nożykiem. Przekroić na 2 lub 3 części.

Ciasto piekę w foremce o średnicy 24 cm.

Krem kajmakowy. Składniki powinny być chłodzone w lodówce przez 10-12 godzin. Masarpone i kajmak ubijam na jednolity krem. Można odłożyć 2 -3 łyżki kajmaku do ozdobienia tortu. Krówki siekam (4-5 odkładam). Masę dzielę na dwie części większą i mniejszą. Do większej dodaję krówki. Mniejszą pozostawiam bez dodatków.

Składanie tortu. Na paterze położyć jeden z blatów tortu (można biszkopt przeciąć na 2 lub 3 części, tu przecięłam na 2). Na blat wyłożyć krem z krówkami, przykryć drugim blatem. Kremem bez krówek posmarować wierzch i boki tortu. Wygładzić ozdobić. Ja ozdobiłam kajmakiem (lekko go podgrzałam, by był bardziej plastyczny), pokruszonymi krówkami i czekoladą. Wstawić do lodówki i schłodzić (najlepiej na kilka godzin). 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort kajmakowy_tort na biszkopcie_tort z kremem kajmakowym i krówkami_tort z kremem mascarpone

Inne torty na biszkopcie:

tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe  Tort baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci  tort rafffaello z truskawkami_tort na lato_tort kokosowy  tort bezowy z kremem mascaropne_tort z ajerkoniakiem_tort na Boże Narodzenie  tort pinia colada_tort ananasowo-kokosowy_tort biały_tort na komunię

środa, 27 czerwca 2018

Kremowy sernik na wytrawnym czekoladowym spodzie z warstwą orzeszków i kajmaku.

sernik kajmakowy z orzeszkami na spodzie brownie_sernik kremowy_sernik z kajmakiem

Składniki brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mielonych migdałów lub orzechów
  •  85 g mąki (w wersji bezglutenowej - ryżowej)
  • szczypta soli

Składniki masy serowej:

  • 750 g twarogu (wiaderkowa Piątnica)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 22 %
  • 210-250 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • puszka kajmaku (510 g; u mnie Gostyń)
  • puszka orzeszków ziemnych solonych
  • 4-5 krówek

Wykonanie:

Spód.  Formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową. Piekarnik włączyć i nastawić temperaturę 180 °C.

Masło rozpuścić, chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli. Ubijając, wlać powoli czekoladę. Wyłączyć mikser, dodać zmielone migdały i mąkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać do foremki i piec 23 minuty. Wyjąc z piekarnika i wystudzić.

Masa serowa. Twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier, mąkę i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników (tylko!).

Na upieczony spód położyć kajmak (odłożyć 2 łyżki), orzeszki (odłożyć 1-2 łyżki), na to masę serową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Upieczony wyjąć, wystudzić.

Wykończenie.Odłożony kajmak lekko podgrzać, posmarować nim wierzch sernika. Posypać odłożonymi orzechami i pokruszonymi krówkami. Wstawić do lodówki na 8-12 godzin.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne serniki:

sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym 

środa, 20 czerwca 2018

Gulasz na lato - z bobem, młodą marchewką i ziołami. Do niego kasza gryczana i surówka z młodej kapusty z koperkiem. Taki niedzielny obiad.

gulasz z indyka z bobem i marchewką_gulasz na lato_gulasz drobiowy_niedzielny obiad

Składniki:

  • 500 g udźca z indyka (bez skóry, błon, tłuszczu)
  • 400 g bobu
  • 3-4 młode marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • duża łyżka mascaropne (lub śmietanka)
  • 2 łyżki koperku lub natki + kilka listków tymianku lub cząbru
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej (może być ryżowa)
  • sól, pieprz, kurkuma

Wykonanie:

Ugotować bób (5-8 minut), odlać i zahartować zimną wodą (przerywamy proces gotowania). Wyłuskać.

Cebulę posiekać w drobną kostkę.

Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.

Cebulę podsmażyć, dodać marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć razem. Odstawić.

Mięso pokroić w kostkę, osolić, oprószyć pieprzem i mąką. Podsmażyć, dodać kurkumę, bulion. Dusić do miękkości. Dodać marchewkę z cebulą, chwilę gotować. Zdjąć z ognia, dodać mascaropne, koper i bób, delikatnie wymieszać. Doprawić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gulasz z indyka z bobem i marchewką_gulasz na lato_niedzielny obiad

Inne obiady na lato z mięsem:

potrawka z kurzcaka z agrestem_danie z drobiu_danie słono-słodko-kwaśne_mioęso na słodko_danie dla dzieci  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kurczak z morelami_mięso z owocami_danie bezglutenowe_danie słodko-słone  polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  Kurczak z brokułami zapleciony ciastem_mięso w cieście francuskim_ciasto wytrawne

niedziela, 03 czerwca 2018

Pyszne maleństwa na jeden kęs. Specjalny deser na specjalne okazje.

trufle z białej czekolady z różą_domowe trufle_domowe słodycze

Składniki:

  • 200 g białej czekolady*
  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżka likieru kokosowego**
  • tarta róża do nadziania trufli
  • wiórki kokosowe do obtoczenia 

Wykonanie:

Rozpuścić na parze czekoladę. Do przestudzonej dodać mascarpone i alkohol, wymieszać i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Masa powinna być na tyle gęsta, by można z niej ulepić kulki. Masę podzielić na porcje wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą porcję rozpłaszczyć, na środek położyć kulkę masy różanej, zlepiać i formować kulki. Kulki otoczyć wiórkami kokosowymi. Ułożyć na tacy i schłodzić. 

*dobrej jakości

**można pominąć

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne trufle:

 bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  migdałowe bajaderki_kartofelki_okruszynki_świąteczne słodkości  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  mieszanka trufli z kaszy jaglanej_słodkości na jeden kęs  trufle z kaszy manny z amarantusem_domowe trufle_domowe cukierki_drobne słodkości  trufle owsiane_owsianki_Boże Narodzenie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7