| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: słodkości bez piekarnika

czwartek, 20 lipca 2017

Serniczki na zimno na serkach homogenizowanych z kwaśną żelką porzeczkową. Na upały - koniecznie :).

serniczki na zimno z czerwonymi porzeczkami_serniczki z żelką porzeczkową_serniczki z galaretką_sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Składniki - masa serowa (na 6 porcji):

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 g kwaśnej kremówki
  • ew. cukier do dosłodzenia
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka

Żelka porzeczkowa:

  • 300 g obranych czerwonych porzeczek
  • 3-4 łyżki cukru (najlepiej do smaku)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatki:

  • Biszkopty na dno salaterek
  • melisa i porzeczki do ozdoby

Wykonanie:

Spód. Na dnie salaterek rozłożyć biszkopty.

Sernik. Żelatynę rozpuścić w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na moim opakowaniu jest napisane - namoczyć w zimnym płynie, po 20 minutach podgrzać do rozpuszczenia. Nie dopuścić do zagotowania (żelatyna straci swoje właściwości).

Śmietanę ubić.

Letnią żelatynę wymieszać z serkiem homogenizowanym i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Przełożyć na biszkopty. Wstawić do lodówki, do stężenia.

Żelka. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody. Porzeczki wymieszać z cukrem, lekko zgnieść. Zagotować. Przetrzeć, by masa była gładka bez pestek. Zmierzyć powstały płyn, powinno być 250 ml (jeśli nie, dodać wodę), ew. doprawić. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę (najlepiej z żelatyną postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu), wymieszać. Zostawić do wystudzenia. Tężejącą masę położyć zastygniętych serniczkach.

Całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

serniczki na zimno z czerwonymi porzeczkami_serniczki z żelką porzeczkową_serniczki z galaretką_sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Inne serniki na lato:

sernik na zimno z czekoladą i czereśniami_sernik na zimno z twarogu_sernik na zimno z galaretką  sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny  kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy  sernik z brzoskwiniami i frużeliną truskawkową_sernik z owocami_sernik na kruchym spodzie_sernik z pianką  sernik z białą czekoladą i malinami_serniki_ciasta z owocami_ciasta z czekoladą

czwartek, 08 czerwca 2017

sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia

Sernik bez pieczenia, z orzeźwiającym musem cytrynowym i chrupiącymi bezami na wierzchu.

Spód:

  • biszkopty do wyłożenia tortownicy

Masa sernikowa:

  • 1 kg mielonego twarogu (preferuję Piątnicę)
  • 200 g masła
  • 1,5szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/3 szklanki mleka

Mus cytrynowy:

  • 400 ml zimnej śmietanki 36 %
  • 125 ml soku cytrynowego
  • 7-8 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/4 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny

Dodatki:

  • kilka bez do pokruszenia na wierzch

Wykonanie:

Spód. Wyłożyć biszkoptami spód tortownicy o średnicy 23-24 cm.

Sernik. Twaróg wymieszać z jajkiem i żółtkami. Masło z cukrem rozpuścić w dużym garnku z grubym dnem. Dodać masę serową. Całość gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Uwaga! Trzeba mieszać, by nie przypalić masy. Oprócz tego masa pryska, może poparzyć. Po ww. czasie dodać mąkę wymieszaną z mlekiem, skórkę i jeszcze chwilę gotować (by masa straciła surowy smak mąki). Przełożyć do foremki wyłożonej biszkoptami i wystudzić.

Mus cytrynowy. Żelatynę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na mojej torebce jest napisane - "żelatynę rozmieszać we wrzątku", dlatego rozmieszałam żelatynę w ok. 1/4 szklanki wrzątku. Połączyłam z sokiem cytrynowym.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ubijając dodać sok z żelatyną (lejąc powoli). Masę przełożyć na zimny sernik. Całość schłodzić.

Przed podaniem posypać pokruszonymi bezami.

Kroić gorącym nożem.  

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Na podstawie TEGO przepisu.

Inne serniki gotowane:

sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym  sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

środa, 05 kwietnia 2017

Lekko i świątecznie? Proszę bardzo - babka jogurtowa z galaretkami. Kolorowa, niskokaloryczna, wiosenna, uwielbiana przez dzieci. Jeśli macie maluchy, koniecznie :).

babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci

Składniki:

  • 700 ml gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)
  • 4 różne galaretki (u mnie agrestowa, malinowa, pomarańczowa i cytrynowa)
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • nasiona z połowy laski wanilii lub skórka otarta z połowy cytryny (w zależności od tego jaki smak babki chcecie osiągnąć)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3/4 szklanki gorącej wody

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić osobno w połowie przewidzianej na opakowaniu ilości wody (u mnie to 250 ml). Każdy kolor wylać oddzielnie na w miarę płaski talerz i zostawić do całkowitego zastygnięcia. Stężałe pokroić w kostkę.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (lub tak jak zaleca producent na opakowaniu). Lekko przestudzić.

Jogurt wymieszać z nasionami wanilii lub skórką cytrynową i cukrem, dodać żelatynę i wymieszać. Żelatynę najlepiej najpierw zahartować, tzn dodać trochę jogurtu do rozpuszczonej żelatyny, a potem do reszty jogurtu. Połączyć z galaretkami.

Całość przełożyć do formy babkowej z kominem, przedtem wypłukać foremkę lodowatą wodą. Wstawić do lodówki, by babka stężałą, najlepiej na kilka godzin. Przed wyjęciem wstawić dosłownie na sekundę babkę do miski z wrzątkiem (krótko, bo babka się rozpuści) i wyłożyć babkę na talerz lub paterę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci

babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne babki:

babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa  babka drożdżowa Ewy Wachowicz_babka wielkanocna_babka z rodzynakmi  babka gotowana budyniowa_babka na budyniach_babka bezglutenowa_babka wielkanocna  pomarańczowa babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc

czwartek, 30 marca 2017

Tak nam posmakowała babka gotowana budyniowa, że postanowiliśmy zrobić ją w wersji czekoladowej. Hm...no cóż, babka w wersji białej jest lepsza, delikatniejsza, wilgotniejsza, słodsza, ale dla wielbicieli czekolady, bardziej wytrawnych wypieków, ta może okazać się trafniejszym wyborem. Wszystko jest kwestią gustu.

Inne przepisy na wielkanocne babki gotowane:

babka gotowana

pomarańczowa babka gotowana

babka gotowana czekoladowa_babka gotowana budyniowa_babka ucierana_babka wielkanocna

Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

  • 8 budyniów czekoladowych takich po 45 g (łącznie 360 g proszku; budynie bez cukru; u mnie bezglutenowe, ale mogą być zwykłe)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru (220 g)
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu lub innego aromatycznego alkoholu
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1 czekolada
  • 2-3 łyżki kremówki
  • ozdoby wielkanocne (cukrowe lub czekoladowe jajka, posypka, inne)

Wykonanie:

Przygotować duży garnek z pokrywką, taki  w którym zmieści się babkowa foremka.

Foremkę do gotowania babek posmarować masłem i posypać kaszą kukurydzianą lub bułką tartą.

Proszek budyniowy, połączyć z proszkiem do pieczenia.

Masło z cukrem utrzeć na puch (masa powinna być puszysta, jasna i gładka). Dodawać stopniowo po jednym żółtku. Po każdym dodaniu dokładnie ucierając masę. Do utartej masy dodać stopniowo proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia. Potem rum.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać partiami do ciasta. Najlepiej w trzech częściach, delikatnie mieszając, by nie popsuć struktury piany.

Przełożyć do foremki babkowej. Formę zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywką i gotować 1,5 godziny. Po ww. czasie wyjąć z garnka, zostawić w formie na 20-30 minut bez otwierania, po tym wyjąć, wystudzić i polać polewą czekoladową. Ozdobić.

Polewa. Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić na parze (w jednym garnku gotujemy wodę, na nim stawiamy drugi garnek/miskę tak, by nie dotykał wody, czekoladę wrzucamy do mniejszego garnka/miski i mieszając rozpuszczamy czekoladę).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka gotowana czekoladowa_babka gotowana budyniowa_babka ucierana_babka wielkanocna

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne babki ucierane:

babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa  ciasto czekoladowe z buraczkami_ciasto ucierane  ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki  pomarańczowy piskowiec_babka piaskowa_babka bezglutenowa  babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku

wtorek, 21 marca 2017

Babka gotowana na budyniach jest niezwykle delikatna, taka trochę kołaczowa. Długo utrzymuje świeżość, ba powiedziałabym, że z dnia na dzień jest co raz lepsza. I jeszcze jedno, babka jest bezglutenowa (ale to taka drobna uwaga, bo bezglutenowość nie ujmuje ani smaku, ani konsystencji babce :)).

Moja czwarta propozycja wielkanocna.

Inne przepisy na wielkanocne babki gotowane:

babka gotowana

pomarańczowa babka gotowana

babka gotowana budyniowa_babka bezglutenowa_babka wielkanocna

Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

  • 9 budyniów śmietankowych lub waniliowych takich po 40 g (łącznie 360 g proszku; budynie bez cukru; u mnie bezglutenowe, ale mogą być zwykłe)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru (220 g)
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1 biała czekolada
  • ozdoby wielkanocne (cukrowe lub czekoladowe jajka, posypka, inne)

Wykonanie:

Przygotować duży garnek z pokrywką, taki  w którym zmieści się babkowa foremka.

Foremkę do gotowania babek posmarować masłem i posypać kaszą kukurydzianą lub bułką tartą.

Proszek budyniowy, połączyć z proszkiem do pieczenia.

Masło z cukrem utrzeć na puch (masa powinna być puszysta, jasna i gładka). Dodawać stopniowo po jednym żółtku. Po każdym dodaniu dokładnie ucierając masę. Do utartej masy dodać stopniowo proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać partiami do ciasta. Najlepiej w trzech częściach, delikatnie mieszając, by nie popsuć struktury piany.

Przełożyć do foremki babkowej. Formę zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywką i gotować 1,5 godziny. Po ww. czasie wyjąć z garnka, zostawić w formie na 20-30 minut bez otwierania, po tym wyjąć, wystudzić i polać polewą czekoladową. Ozdobić.

Polewa. Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić na parze (w jednym garnku gotujemy wodę, na nim stawiamy drugi garnek/miskę tak, by nie dotykał wody, czekoladę wrzucamy do mniejszego garnka/miski i mieszając rozpuszczamy czekoladę).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka gotowana budyniowa_babka bezglutenowa_babka wielkanocna

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne babki ucierane:

babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc  babka karnawałowa_babka piaskowa_babka z rodzynkami_babka na Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa  babka mateczki_babka maślana_babka pulchna_ciasta na Wielkanoc  babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku  pomarańczowy piskowiec_babka piaskowa_babka bezglutenowa

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13