| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: słodkości bez piekarnika

piątek, 17 marca 2017

Ciasto Malakoff to słynne ciasto bez pieczenia - biszkopty, krem budyniowy i dżem porzeczkowy (lub morelowy). Pierwszy raz zostało przygotowane dla francuskiego generała Pelissier, który podczas wojny krymskiej zdobył twierdzę Małakow. Wzorując się na tym słynnym deserze zrobiłam mój sernik. Podłużne biszkopty przełożyłam domowym dżemem porzeczkowym i sernikiem gotowanym (a raczej masą sernikową). Wierzch posypałam prażonymi migdałami i czerwonymi porzeczkami, ozdobiłam kleksami śmietany migdałowej. Dodatkowo boki mojego sernika to też biszkopty, ale ten element ciasta można pominąć i boki posypać prażonymi migdałami.

Moim zdaniem świetny, elegancki sernik. Trzecia propozycja wielkanocna :).

sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

Składniki masy serowej:

  • 1 kg mielonego twarogu (u mnie Piątnica)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 1/2 słoika dżemu z czerwonych porzeczek (najlepiej domowy)
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-2 krople ekstraktu migdałowego
  • garść prażonych płatków migdałowych (lub krokantu)
  • garść czerwonych porzeczek (teraz mrożone)

Wykonanie:

Sernik. Masło rozpuścić z cukrem. Twaróg wymieszać z jajkiem, żółtkami i szczyptą soli. Do twarogu dodać gorące masło, wymieszać, przelać z powrotem do garnka i gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Przez cały czas trzeba mieszać, by masa nie przypaliła się. Uwaga! Sernik podczas gotowania pryska, trzeba uważać. Po 10 minutach wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem i jeszcze chwilę gotować, by masa nie była surowa.

Składanie. Foremkę o średnicy 23-24 cm wyłożyć folią spożywczą  (dzięki temu sernik nie nabierze metalicznego smaku). Masę serową podzielić na 3 części. Boki i dno wyłożyć biszkoptami, posmarować 1/3 dżemu, na to wyłożyć 1/3 masy serowej, dalej biszkopty, dżem, masa i ponownie biszkopty, dżem, masa. Schłodzić 8-12 godzin.

Po schłodzeniu wierzch sernika przykryć uprażonymi na suchej patelni migdałami, ozdobić porzeczkami i ubitą z cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym śmietaną.  

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

Inne wielkanocne serniki:

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym

niedziela, 26 lutego 2017

Ze starego zeszytu, starodawny przepis na przesłodki blok, czyli coś co kiedyś zastępowało czekoladę. Z niewiadomych przyczyn smakuje i cieszy do dziś :).

 blok kakaowy_słodkości bez piekarnika_czekoladopodobni_ciasto bez pieczenia_ciasto z bakaliami

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 25 dag bakalii (u mnie rodzynki, morele, śliwki, żurawina, ale fajnie też dodać orzechy i migdały)
  • 15 dag herbatników ( u mnie bezglutenowe duńskie)
  • ew. do wyboru rum, likier pomarańczowy, kawowy (można pominąć, wtedy blok jest waniliowo-kakaowy)

Wykonanie:

Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, większe pokroić.

Herbatniki pokruszyć.

Przygotować keksówkę - posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Mleko, masło cukier waniliowy, kakao, rozpuścić, zagotować i pogotować 3-5 minut. Przestudzić, dodać bakalie, mleko w proszku - wymieszać. Wsypać herbatniki i ponownie wymieszać.

Masę przełożyć do foremki i zostawić do zastygnięcia (najlepiej do lodówki na 10-12 godzin).

Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkości z cyklu czekoladopodobni:

Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  biały blok_czekoladopodobni_bez piekarnika  rolada w waflu_ciasto z kremem_ciasto bez piekarnika_rolada   Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  chrupiące wafelki_wafelki domowe_blok w wafelku_czekoladopodobne   

wtorek, 24 stycznia 2017

Tiramisu najlepsze - klasyczne. Błyskawiczny deser, ciasto bez pieczenia, z alkoholem i kawą, na bazie serka mascarpone. Robię je zimą od lat. Dlaczego na blogu pojawia się dopiero teraz? Hmm...zazwyczaj znika nim zdążę się obejrzeć, oprócz tego wyzwaniem są zdjęcia. Ale jest, bo karnawał to najlepsza pora na takie desery :).

tiramisu_deser włoski_deser z mascarpone_deser z kawą_deser z alkoholem_ciasto bez pieczenia

Z "Atlasu Kulinarnego Świata".

Składniki:

  • 30 dag podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek drobnego cukru
  • 1,5 szklanki bardzo mocnej kawy
  • 50 ml likieru migdałowego amaretto (lub więcej, do smaku)
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:

Przygotować foremkę o wielkości A4 (wielkości kartki do drukarki). Zimną kawę przelać do miski i połączyć z alkoholem. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Do utartej masy dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na gęstą pianę. Białka dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Biszkopty moczyć w mieszance kawowej (dosłownie na sekundę; inaczej zamiast zwartego deseru, będzie paćka). Układać ciastka w rzędach jedno obok drugiego, aż przykryją dno. Puste miejsca (szparki) wypełni krem. Na biszkopty położyć połowę kremu i oprószyć przez sitko połową kakao. Dalej układać biszkopty moczone w kawie, pozostały krem. Deser wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin. Przed podaniem oprószyć pozostałym kakao.

*deser jest prosty i nie wymaga wielkiego nakładu pracy, kluczem jednak są składniki - muszą być najwyższej jakości.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne kremowe desery i ciasta bez pieczenia:

ciasteczka tiramisu_ciastka z kremem_markizy_ciastka z alkoholem_kuchnia włoska  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  3-bit_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z karmelem  krakersowiec, czyli leniwa napoleonka_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem

sobota, 17 grudnia 2016

Bajaderki na Boże Narodzenie w świątecznej formie i smaku. Maleństwa na jeden kęs do kawy.

Tego typu słodkie drobiazgi zaliczam do dań z cyklu "świąteczny recykling"/"nie marnuję jedzenia". Dlaczego? Gdy zostaną po świętach drożdżówki, biszkopty, inne ciasta bez kremu, zamiast wyrzucać lub zjadać przesuszone, robię czekoladowe bajaderki, okruszynki, kartofelki. Oczywiście minibajaderki można przygotować ot tak, nie czekając aż przeschnie ciasto.

świąteczne bajaderki_drobne słodkości_okruszynki_kartofelki

Składniki:

  • 200 g suchego biszkoptu kakaowego (choćby taki jak TU) lub pokruszonych kakaowych ciastek
  • 150 g czekolady (u mnie mix gorzkiej i mlecznej)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżki powideł lub dowolnego dżemu (u mnie, tym razem, dżem czereśniowo-agrestowy), jeśli masa będzie za sucha, więcej
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki mocnego rumu

Dodatki:

  • 100 białej czekolady
  • suszona goja (lub kandyzowane czereśnie, lub inny czerwone owoce suszone/kandyzowane)*
  • papilotki

Wykonanie:

Kulki. Biszkopt pokruszyć, połączyć z kakao, przyprawą piernikową. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.  Połączyć biszkopt z czekoladą, dodać rum i powidła. Wymieszać i formować niewielkie kulki. Kulki wkładać do papilotek. Schłodzić.

Ozdabianie. Białą czekoladę rozpuścić, przestudzić. Bajaderki ozdobić kapeluszem z białej czekolady. Na wierzchu przymocować goję. Schłodzić.

*goję suszyłam sama; moja, w odróżnieniu od kupowanej, ma piękny, czerwony kolor

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

świąteczne bajaderki_drobne słodkości_okruszynki_kartofelki

Inne przepisy na pralinki, trufelki, bajaderki na Boże Narodzenie:

Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  migdałowe bajaderki_kartofelki_okruszynki_świąteczne słodkości 

czwartek, 01 grudnia 2016

Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na tort bezowy Adwokat z kremem mascarpone i ajerkoniakiem (TU). A dziś tort bezowy Prokurator, czyli odwrócona wersja tortu Adwokat. Tort składa się z placków bezowych, białego biszkoptu i kremu mascarpone z czekoladowym ajerkoniakiem. Świetnie wygląda i jest pyszny! Taki prawdziwie świąteczny tort, a przy tym, jeśli mamy przygotowane blaty, jego składanie to pestka :). Można też zrobić wersję błyskawiczną, bez pieczenia i użyć gotowego biszkoptu i blatów bezowych.

tort bezowy z kremem mascaropne_tort z ajerkoniakiem_tort na Boże Narodzenie

Składniki blatów bezowych:

  • 3/4 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 68 g mąki pszennej
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 150-180 ml ajerkoniaku z czekoladą lub kakao (przepis TU)
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

Ponadto:

  • dowolne ozdoby (u mnie suszona aronia)
  • kakao do oprószenia boków tortu

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).

Blat biszkoptowy. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąki przesiać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąki, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć.

Krem. Składniki schłodzone (12 godzin w lodówce). Kremówkę, mascaropne i cukier puder włożyć do miski i ubić na sztywny krem. Ubijając powoli wlewać likier czekoladowy (ilość 150-180 w zależności od tego jak gęsty jest likier i jaką gęstość kremu chcemy osiągnąć). Uwaga! Krem nie jest bardzo gęsty, właśnie dlatego nie nawilżam biszkoptu.

Składanie. Na paterze położyć jeden blat bezowy, dalej połowę kremu, blat biszkoptowy, krem i blat bezowy. Wierzch ozdobić i lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy z kremem mascaropne_tort z ajerkoniakiem_tort na Boże Narodzenie

Inne torty na Boże Narodzenie:

tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami_jadalne kwiaty_tort bezowy_krem czekoladowy  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  pavlova szwarcwaldzka_tort bezowy z wisniami i czekoladą _tort bezowy z kremem i owocami  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12