| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: słone przegryzki

sobota, 31 grudnia 2016

W tym roku, mając na uwadze doświadczenia lat ubiegłych, nie przesadzę z ilością dań. Zrobię jedno danie na ciepło, zupę do popijania (czystą), deskę serów i suchych wędlin z winogronami i orzechami, kilka przekąsek na zimno, 2-3 sałatki. I coś słodkiego - wafle, ciasto Hemingwaya lub tort (w tym roku może bezowy z kremem cytrynowym i żurawinami). Jak Wam się podoba takie menu?

Poniżej linki do dań (niestety, nie wszystko jest na blogu).

Kurczak z suszonymi pomidorami i czarnym ryżem

kurczak z suszonymi pomidorami_danie z drobiu_gulasz z drobiu_danie błyskawiczne

Barszcz czysty z pieczonymi pierogami

barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_barszcz tradycyjny_Boże Narodzenie i Wigilia

Pierogi pieczone  z pieczarkami

paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

Roladki z cukinii

roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał

Hummus do krakersów lub paluszków

Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie

Kulki serowe

kulki serowe_finger food_słone przekąski_dania na babski wieczór_dania karnawałowe

Sałatka z kaszy jaglanej

sałatka z kaszy jaglanej_przekąski_sałatka z suszonymi pomidorami

Rolada ze szpinaku nadziewana szynką i ruloniki z szynki z bitą śmietaną i chrzanem

rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta

Serowe krakersy z pastą awokado

domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado

6. Tort bezowy  (tu z granatami i pomarańczową bitą śmietaną, ale w tym roku będzie z kremem cytrynowym i żelką żurawinową)

tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy z granatami_tort bezowy na zimę_tort bezglutenowy

Ciasto Hemingwaya

CiastoHemingwaya_tarta limonkowa_placek limonkowy_ciasto bez pieczenia

Wafle

Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii

 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zestawienia blogowe:

ser w cieście francuskim z borówkami_camembert w cieście francuskim_przekąski i przystawki karnawałowe    sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu  gulasz po burgundzku_gulasz z wołowiny_kuchnia francuska

piątek, 16 grudnia 2016

Cudowne, aromatyczne śledzie z papryką i suszonymi pomidorami. Imbirowo rozgrzewające, delikatnie słodkawe za sprawą rodzynek, z lekką nutą ziołową i czosnkową, w pełni zimowe, ba świąteczne danie.

Z książki Agnieszki Maciąg "Smak życia. Kuchnia czterech pór roku" (w książce jest mnóstwo ciekawych przepisów i przepiękne zdjęcia potraw, takie na przekór trendom, a może to forpoczta nowego?).

śledzie z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką_śledzie wigilijne_przystawka_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 500 g matiasów
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 pieczone papryki*
  • cebula (obrana i posiekana)
  • 4 ząbki czosnku (obrane i posiekane)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1-2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 cm świeżo startego imbiru
  • pieprz, cukier trzcinowy do smaku
  • olej z pestek winogron do smażenia

Wykonanie:

Matiasy wymoczyć, by nie były zbyt słone. Pokroić na kawałki.

Z papryki zdjąć skórę, wyjąć nasiona i zmiksować.

Pomidory osączyć i zmiksować.

Cebulę i czosnek zrumienić na oleju z pestek winogron. Do cebuli dodać przyprawy (pieprz, imbir, zioła prowansalskie, listki, ziarenka ziela angielskiego), pomidory, paprykę. Razem całość poddusić. Wystudzić.

Śledzie przełożyć przygotowaną masą. Odstawić na co najmniej 24 godziny do lodówki.

*Jak upiec paprykę? Paprykę położyć na tacę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Gorącą włożyć do foliowego worka, zamknąć szczelnie, po 10-15 minutach wyjąc i obrać ze skóry. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

śledzie z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką_śledzie wigilijne_przystawka_przepisy na Boże Narodzenie

Inne wigilijne dania ze śledziami: 

śledzie w śmietanie_śledzie na popielec_śledzie wigilijne_przystawka z ryb  sałatka śledziowa z czerwoną fasolą_sałatka z rybą_sałatka na Boże Narodzenie_danie postne  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie  śledzie  korzenne_śledzie piernikowe_śledzie wigilijne  śledzie w pieprzu_przystawki_ryby_Boże Narodzenie 

piątek, 09 grudnia 2016

Niezwykle smaczny dodatek do kapusty wigilijnej, czy to tej z fasolą, czy tej z grzybami, ale także świetnie komponuje się z barszczem, czystą zupą grzybową, bulionem. Alternatywa dla pieczonych pierogów, krokietów naleśnikowych, pasztecików. Krokiety nadają się nie tylko do wigilijnej kapusty czy barszczu. Sprawdzą się na przyjęciach karnawałowych, babski wieczorach, wieczorach gier, innych.

krokiety orzechowe_dodatki do barszczu_przystawka_dania na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 150 g orzechów (zmielonych)
  • 1jajko
  • 1 łyżka bułki tartej lub kaszy kukurydzianej (wersja bezglutenowa)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Panierka:

  • 1 jajko
  • ok. 10 dag bułki tartej lub skruszonych płatków kukurydzianych (wersja bezglutenowa)
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Gorące ubić lub przepuścić przez praskę. Ostudzić.

Do zimnych dodać zmielone orzechy, 1 jako, bułkę lub kaszę, natkę, sól, pieprz. Dobrze wyrobić. formować podłużne krokiety o długości 6-8 cm. Panierować najpierw w rozbełtanym jajku, potem w bułce lub płatkach.

Smażyć na maśle klarowanym. Usmażone osączyć na ręczniku kuchennym. Podawać gorące.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

krokiety orzechowe_dodatki do barszczu_przystawka_dania na Boże Narodzenie

Inne dodatki do barszczu, zupy grzybowej:

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki

środa, 10 sierpnia 2016

Bardzo prosta i smaczna przekąska, przystawka, przegryzka lub zaskakujący dodatek do obiadu (tak było u mnie, jedliśmy frytki z sałatką gruzińską - ostatnio moją ulubioną).

frytki z cukinii_danie warzywne_danie wegetariańskie_danie bezglutenowe

Składniki:

  • 2 małe, młode cukinie (takie bez nasion)
  • odrobina mąki (u mnie ryżowa)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka lub śmietany (można pominąć)
  • 10 dag startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 4-5 łyżek tartej bułki (w wersji bezglutenowej - zmielone płatki kukurydziane)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Nastawić piekarnik na 200 °C.

Cukinię pokroić w słupki, osolić, oprószyć pieprzem. Jajka rozmącić z mlekiem. Ser wymieszać z bułką lub zmielonymi płatkami.

Cukinię oprószyć mąką, moczyć w miksturze jajecznej, potem panierować w mieszance serowej. Tak przygotowaną cukinię układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut na złoty kolor.

Warianty:

*do panierki można dodać ulubione zioła czy przyprawy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z cukinii:

Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii 

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Szparagi z szynką w cieście francuskim, to wspaniała przekąska, przegryzka, dodatek do barszczu, soku pomidorowego. Smaczne na ciepło i zimno. Zarówno na przyjęcie, niedzielny obiad, babskie spotkanie, jak i piknik.

Tak na koniec sezonu szparagowego :).

pakieciki ze szparagami i szynką_szparagi w cieście_przekąska_pasztecik

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 16 szparagów (u mnie zielone)
  • 8 niewielkich plasterków surowej szynki
  • żółtko rozmieszane z łyżką mleka lub śmietany (do posmarowania wierzchu)
  • posypka (do wyboru: czarnuszka, kminek, sezam, utłuczony pieprz, mak)

Wykonanie:

Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki, podgotować. Ostudzić i podzielić na 10 cm części.

Ciasto pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na kwadratach kłaść szynkę, po dwa szparagi (po przekątnej). Przeciwległe boki kwadratów złożyć do siebie i zlepić. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać dowolnymi nasionami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C 15-20 minut (na złoty kolor).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przegryzki:

paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe  babeczki ze szpinakiem_tarteletki ze szpinakiem_słone przekąski_eleganckie przystawki  Pierogi ruskie pieczone_pierogi drożdżowe_pierogi wegetariańskie  francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6