| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: szarlotki

środa, 08 listopada 2017

Szybkie ciasto? Proszę - szarlotka sypana. A wybór jabłeczników sypanych mamy w repertuarze ogromny (i wciąż się poszerza). Na pierwszym miejscu jest "zwykły" glutenowy (z mąka pszenną i kaszą manną), są też wersje bezglutenowe - jaglano-owsiany, kukurydziany, owsiano-orzechowy - przepisy na powyższe zamieszczam w tym wpisie. Oprócz tego mamy szarlotki: kakaowe, gryczano-ryżowe, owsiane (a te, może kiedyś...). Miom faworytem wśród bezglutenowych jest owsiano-orzechowa i kakaowa, a najbardziej nie smakuje mi kukurydziana.

jabłecznik sypany jaglano-owsiany_szarlotka sypana_ciasto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany jaglano-owsiany

Składniki na jabłecznik owsiano-orzechowego:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki orzechowej lub migdałowej (albo tarte orzechy)
  • 1 szklanka cukru (można trzcinowy)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 

Składniki na jabłecznik kukurydziany:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej (takiej na polentę)
  • 1 szklanka cukru może być trzcinowy
  • 1 łyżka cukru wanilii (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • ew. cynamon do jabłek

Składniki na jabłecznik jaglano-owsiany:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 130 g masła
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 
  • ew. cynamon do jabłek

jabłecznik sypany kukurydziany_szarlotka sypana_ciasto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany kukurydziany

Wykonanie:

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23-24 cm.

Wybieramy szarlotkę, którą chcemy upiec. Mieszamy składniki suche (mąka, kasza/płatki/orzechy,  cukier, cukier waniliowy). Składniki sypkie dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dzielimy na dwie części. Gdy są zbyt mokre, trzeba lekko odcisnąć.

Na dno przygotowanej tortownicy wsypujemy pierwszą część suchy składników. Wyrównujemy. Na to kładziemy w dalszej kolejności: jabłka, suche składniki, jabłka i ponownie suche składniki. Każdą warstwę wyrównujemy. Na wierzch ścieramy masło i również wyrównujemy.

Pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200-210 °C.

Upieczoną wyjąc i wystudzić (wystudzona nie rozpada się).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik sypany owsiano-orzechowy_szarlotka sypana_cisto z jabłkami_ciasto bezglutenowe

Jabłecznik sypany owsiano-orzechowy

Inne Jabłeczniki:

Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne  jabłecznik amerykański_tarta z jabłkami_jabłecznik na kruchym cieście  jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_ciasto bezglutenowe  prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto  jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane   

piątek, 29 września 2017

Prosta, jesienna zapiekanka z twarogiem, kaszą jaglana i jabłkami. Puszysta i delikatna, taka na podwieczorek, kolację lub słodkie drugie danie.

Na podstawie przepisu z "Moich wypieków".

zapiekanka serowo-jaglana z jabłkami_zpiekanka z kaszą jaglaną_zapiekanka serowa_słodki obiad

 Składniki:

  • 300 g zmielonego twarogu
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/3 szklanki suchej kaszy)
  • 100 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego (w wersji bezglutenowej, bezglutenowy)
  • szczypta soli
  • 2 jabłka

Wykonanie:

Ugotować kaszę jaglaną (TU - jak ugotować kaszę jaglaną). Foremkę do tarty o średnicy 25 cm posmarować masłem. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Twaróg, śmietanę, kaszę (zimną), cukier, żółtka - wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać delikatnie do masy serowej. Przełożyć do przygotowanej foremki, na wierzchu położyć cząstki jabłek. Piec w 190 °C ok. 30 minut.

Upieczoną zapiekankę oprószyć cukrem pudrem lub cynamonem.

Zapiekanka jest pyszna i na zimno, i na gorąco.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkie obiady:

placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności_racuchy_jesienna sałatka  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kopytka z kaszy jaganej z sosem śliwkowym_kopytka bezglutenowe z karmelizowanymi śliwkami_obiad na słodko_obiad bez mięsa 

sobota, 23 września 2017

Jabłka otulone kruchym ciastem - oto prosty, domowy, rewelacyjny jabłecznik. 

Z "Domowych wypieków"  (z drobnymi zmianami).

prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale można zwykłą pszenną)
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek czubatych cukru (3 do ciasta + 2 do jabłek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych) + 1 łyżka masła
  • ew. cynamon
  •  puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Z mąki, proszku do pieczenia, masła, jajka, cukru, cukru waniliowego, soli - zagnieść ciasto. Uformować kulę owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Wrzucić na patelnię, dodać masło i cukier i poddusić (odparować nadmiar wody). Wystudzić i ew. dodać cynamon.

Połowę ciasta rozłożyć równomiernie na spodzie foremki (ciasto można rozwałkować, zetrzeć lub po kawałku rozłożyć). Na to położyć wystudzone jabłka i pozostałe ciasto (rozwałkowane lub wyłożone w rozpłaszczonych kawałkach).

Wstawić do nagrzanego do 180-200 °C piekarnika i piec 50-60 minut. Zimne pokroić na kawałki i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

prosta szarlotka_jabłecznik na kruchym cieście_prosty jabłecznik_proste ciasto

Inne jabłeczniki:

jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik amerykański_tarta z jabłkami_jabłecznik na kruchym cieście  jabłecznik serowy_szarlotka_jabłecznik w kruchym cieście_jabłecznik z całymi jabłkami

wtorek, 14 października 2014

Jabłecznik amerykański  - apple pie, czy też american pie - kwintesencja amerykańskości. Co to jest? Jabłka, góra jabłek,  otulone kruchym, cieniutkim ciastem. Szarlotka prosta i szybka, a przy tym niesamowicie smaczna. 

Przepis z "Kulinarnego Atlasu Świata - Stany Zjednoczone".

jabłecznik amerykański_apple pie_american pie_szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1,2 kg obranych i pokrojonych w ósemki jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej lub mielonych migdałów

Wykonanie:

Jabłka skropić sokiem cytrynowym, wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać wodę i gotować pod przykryciem 5 minut. W czasie gotowania potrząsać co jakiś czas garnkiem. Ostudzić.

Mąkę i cukier połączyć z masłem pokrojonym na kawałki (rozetrzeć jak na kruszonkę). Dodać lodowatą wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą, odrobinę większą, rozwałkować i wylepić nią formę do tarty o średnicy 24 cm. Posypać spód bułką tartą. Położyć jabłka (z górką na środku). Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta. Zalepić boki, na środku zrobić dziurkę (odpowietrznik).

Piec 30-40 minut w 200-220 °C.

Ostudzony jabłecznik posypać cukrem pudrem (można pominąć).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik amerykański_apple pie_american pie_szarlotka na kruchym cieście

Inne jabłeczniki:

jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  jabłecznik szwajcarski_ciasto ucierane_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik mazurski_jabłecznik na kruchym cieście_jabłecznik z bezą_jabłecznik z kruszonką 

piątek, 10 października 2014

Jabłecznik na bazie ciasta ucieranego. Czym różni się od klasycznego jabłecznika? Otóż jabłka użyte do wypieku, są marynowane w rumie (calvadosie, brandy). Dzięki nim ciasto nabiera cudownego rumowego aromatu.

Z "Kulinarnego Atlasu Świata - Szwajcaria".

jabłecznik szwajcarski_szarlotka z rumem_ciasto z jabłkami_ciasto ucierane

Składniki:

  • 5-6 kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki rumu (ew. calvadosu, brandy)
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 200 g mąki
  • 110 g cukru
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kremówki
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier do posypania ciasta
  • płatki migdałowe do posypania ciasta

Wykonanie:

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić cytryną i rumem. Zostawić na 2-3 godziny.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Do utartego masła dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dalej dodać stopniowo mąkę z proszkiem i śmietanę.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy (średnica 24 cm).   Na cieście ułożyć jabłka (na dachówkę).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 45 minut (do suchego patyczka).

Wyjąć z piekarnika i ciepłe posypać cukrem i płatkami migdałowymi (płatki pominęłam).

Znajdź mnie na fb.

Inne ucierane jabłeczniki:

Kanadyjska szarlotka Froda_jabłeczniki_ciasta z owocami  placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  ciasto cynamonowe z jabłkami_ciasto korzenne_ciasto błyskawiczne

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5