| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: wanilia

niedziela, 31 lipca 2016

Słynny, włoski deser na upalne dni. Śmietankowa galaretka z wanilią i sosem wiśniowym.

panna cotta z sosem wiśniowym_deser włoski_deser kremowy_deser z wiśniami

Składniki:

  • 750 ml kremówki
  • 10-15 dag cukru (do smaku)
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sos:

  • 40 dag wydrylowanych wiśni
  • cukier do smaku
  • odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • ew. cynamon czy amaretto do smaku

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki śmietanki. Wanilię rozkroić i wyskrobać nożem nasionka. Pozostałą śmietanę wlać do garnka. Dodać cukier, nasionka wanilii i strąk. Zagotować i gotować jeszcze chwilę od momentu wrzenia. Zestawić z ognia, wyjąć strąk wanilii. Po chwili dodać namoczoną żelatynę, dobrze rozmieszać.

Przelać do naczyń do deserów (pucharki, słoiki, kielichy, itp). Odstawić do zastygnięcia. W tym czasie przygotować sos. Wiśnie zasypać cukrem i odstawić na godzinę, półtorej, by puściły sok. Zagotować. Mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do wiśni, zagotować. Najlepiej wlewać rozmieszaną mąkę powoli, sprawdzając gęstość sosu. Powinien być lekko płynny, nie tak gęsty jak kisiel. Wystudzić.

Sosem polać galaretkę. Ozdobić melisą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

panna cotta z sosem wiśniowym_deser włoski_deser kremowy_deser z wiśniami

Akcja w wiśniowym sadzie 2016_panna cotta z sosem wiśniowym

Inne zimne desery:

creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony  lody brazylijskie_sorbet owocowy_deser na upalny dzień   deser arbuzowo-melonowy_deser na zimno_sałatka owocowa_deser z lodami  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  

środa, 02 grudnia 2015

Delikatna, deserowa zupa mleczna z nutą wanilii. Wierzch zdobią białe pianki.

W niektórych regionach Polski to danie wigilijne.

zupa nic_zupa mleczna_zupa deserowa_zupa na słodko_zupa wigilijna

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 3 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wanilię rozkroić wzdłuż, włożyć do mleka i powoli gotować. 

Żółtka utrzeć z połową cukru.

Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać pozostały cukier i nie przerywając, ubijać na gałdką i lśniącą masę. Pianę wkładać łyżeczką na wrzące mleko i chwilę gotować z obu stron. Wyjąć łyżką cedzakową.

Wrzące mleko powoli wlać do żółtek (najpierw 2 łyżki, wymieszać, potem 4...), wstawić na ogień i mieszając ogrzewać do zagęszczenia (ostrożne, by nie zwarzyć zupy).

Podawać z piankami na ciepło lub zimno. Można dodać ryż ugotowany na sypko.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wigilijne zupy:

wigilijna zupa z suszonych śliwek_zupa z suszu_zupa owocowa_zupa regionalna  zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie  barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie i Wigilię

czwartek, 02 lipca 2015

Klasyczne kruche ciastka z wanilią. Wyraźnie maślane, kruche, ale nie rozkruszają się. Bliżej im do klasycznych petit beurrów, niż do kruchych ciastek M. Rouxa rozsypujących się wręcz w ustach.

Z "Moich Wypieków" (z drobnymi zmianami).

kruche ciastka z wanilią_drobne wypieki_kruche ciasteczka_ciasteczka na piknik_ciastka na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 400 g maki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Przesianą mąkę posiekać z masłem na proszek. Dodać cukier, sól, jajko, ekstrakt i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. 

Wałkować partiami i wykrawać dowolne ciasteczka.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 ºC na jasny kolor.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche ciastka z wanilią_drobne wypieki_kruche ciasteczka_ciasteczka na piknik_ciastka na Boże Narodzenie

kruche ciastka z wanilią_drobne wypieki_kruche ciasteczka_ciasteczka na piknik_ciastka na Boże Narodzenie

Inne kruche ciasteczka:

ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  ciastka cytrynowe Sansy Stark_ciastka kruche_ciastka dla moli książkowych_ciastka na Boże Narodzenie 

piątek, 06 lutego 2015

Faworki dla zapracowanych. Z ciasta francuskiego, błyskawiczne i proste, nie wymagają smażenia w głębokim tłuszczu, wystarczy pokroić ciasto i upiec w piekarniku.

Dodam jednak po cichu, że jeśli znajdziecie więcej czasu, to zdecydowanie pierwsze miejsce zajmują faworki Mamy, są bezkonkurencyjne :).

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • puder do oprószenia faworków (najlepiej wymieszany z ziarenkami wanilii)

Wykonanie:

Ciasto lekko rozwałkować (raczej nie podsypywać mąką). Pokroić radełkiem lub nożem na ok. 2-3 cm pasy o długości 10-15 cm. Każdą pas przeciąć na środku. Jeden z boków faworka przełożyć przez nacięcie.

Przygotowane chruściki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C na jasnozłoty kolor.

Lekko przestudzić i jeszcze ciepłe oprószyć pudrem wymieszanym z ziarenkami wanilii.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki

Inne karnawałowe słodkości:

faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  muffinki jak pączki_babeczki_błyskawiczne ciasta  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pączki pieczone z różą_pączki inaczej_delikatne pączki_kwiaty jadalne

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Korzenny jabłecznik z kaszy jaglanej - zdrowa, słodka alternatywa dla tradycyjnych ciast. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Może jedynie nie powinnam nazywać tej słodkości jabłecznikiem ani ciastem, a raczej zapiekanką?

Z "Trochę innej cukierni".

jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe ciasto_ciasto bezglutenowe_zapiekanka z kaszy

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej (surowa)
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki miodu
  • garść rodzynek
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć. Jabłka, rodzynki, cynamon, cukier waniliowy, miód, sól i kaszę (niegotowaną) - wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli forma jest ceramiczna, teflonowa lub silikonowa, to  nie jest konieczne).

Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec aż 90 minut. Jeśli ciasto będzie się nadmiernie rumienić, przykryć papierem do pieczenia.

Zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia. Kroić zimne (!), inaczej rozpadnie się.

*Ciasto ma na wierzchu świetne, chrupiące ziarenka.

**Mój miód był gryczany, dlatego ciasto było bardzo intensywne.

***Jabłecznik jedliśmy z jogurtem, bitą śmietaną, ale też z lodami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe ciasto_ciasto bezglutenowe_zapiekanka z kaszy

Inne zdrowe wypieki:

murzynki z kaszą jaglaną_babeczki czekoladowe_drobne wypieki_drugie śniadanie dla ucznia  keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami  ciastka owsiane z dynią_zdrowe przekąski_ciastka z bakaliami

 
1 , 2 , 3 , 4