| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: wanilia

czwartek, 14 września 2017

Jak ugryźć aronię? Co z niej przygotować, by była zjadalna? To tak drogocenny owoc, bogaty w antyoksydanty, witaminy, minerały. Niestety, cierpki i twardy. Stawiam na przetwory - soki, owoce w soku własnym, dżemy, aroniówkę i nie do końca jestem usatysfakcjonowana smakiem (no, może za wyjątkiem aroniówki, ale tej ile można...). W mojej kolekcji przetworów pojawiła się, za sprawą sąsiadki, nowa "gwiazda" - aronia w rumie. Wprawdzie cierpka, ale korzenna, cytrusowa, słodka i rumowa. Słowem - cudownie aromatyczna. Taka aronia to wspaniały dodatek do budyniów, galaretek typu panna cotta, kremów, puddingów, musów na bazie kaszy, lodów, zimowej herbaty, a także prezent na mikołajki, gwiazdkę.

Już zrobiłam dwie porcje (oczywiście w dwóch różnych wersjach). Może pokuszę się na kolejną...

Na podstawie "Eksplozji smaku"  (pierwsza wersja, poniżej z moimi zmianami).

aronia w rumie_domowe przetwory_dodatek do herbaty

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 1,4 kg drobnego cukru (najlepiej trzcinowy) 
  • 200 ml rumu (u mnie Stroh, jest mocny i z ziołową nutą)
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 5 goździków
  • 1 laska wanilii lub duża łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Aronię, umyć, osuszyć, wysypać na głęboką blachę piekarnikową. Posypać równomiernie imbirem, cynamonem, rozgniecionymi goździkami, ziarenkami wanilii, można dodać też pozostałą cześć laski, ale na koniec trzeba wyjąć (nie mieszać!). Całość posypać cukrem (również nie mieszać!), obłożyć plasterkami cytryny i limonki.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku ok. 1 godziny (do rozpuszczenia cukru). Po ww. czasie wyjąć z piekarnika, wlać rum i wymieszać. Przekładać do przygotowanych słoików (bez cytryny i resztek laski wanilii), zakręcać, odwracać do góry dnem, przykryć kocem/ręcznikiem. 

Smacznego :)

Znajdź mnie na fb.

aronia w rumie_domowe przetwory_dodatek do herbaty

Inne przetwory na prezenty (i nie tylko):

aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  konfitura z wiśni z zielonym pieprzem_domowa konfitura_niespotykane przetwory  wiśnie kandyzowane_przetwory z wiśni_domowy wyrób  czekowiśnia_przetwory z wiśni_wiśnie z czekoladą  konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory  nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory

czwartek, 10 sierpnia 2017

Na dzień sernika - 30.07. upiekłam przepyszny sernik z kremem katalońskim na kruchym, bezglutenowym spodzie.

Krem kataloński to słodki deser podobny do kremu brulee. Jaka jest różnica? Brulee przygotowuje się ze śmietany, żółtek i cukru z dodatkiem wanilii, a w katalońskim śmietana zastąpiona jest tłustym mlekiem, dodatkiem zaś jest cynamon i skórki cytrusów. Obydwa desery podaje się zimne z gorącą, skarmelizowaną, cukrową pokrywą. Katalończycy przygotowują ten deser na Dzień Ojca, czyli 19. marca.

Przepis na krem kataloński pani Magdy Gessler.

sernik z kremem katalońskim_sernik pieczony_sernik na kruchym spodzie_sernik z chrupiącą polewą

Składniki:

Spód:

  • 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/3  szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 łyżeczki gumy guar
  • 1/3  łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • skórka otarta z 1/3 pomarańczy
  • 65 g miękkiego masła
  • 1jajko małe
  • 1 żółtko małe
  • 0,5 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • szczypta soli

Krem kataloński:

  • 1 l mleka 3,2 %
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z jednej pomarańczy (bez albedo)
  • skórka z jednej cytryny (bez albedo)
  • 6 żółtek
  • 60 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (50 g, gdy deser robimy samodzielny)
  • 6 łyżek cukru białego
  • 6 łyżek cukru trzcinowego

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, skórkę). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować, wyciąć koło o średnicy foremki (24 cm). Posmarować białkiem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C na złoty kolor. Wystudzić. 

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C.

Serki, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjąć, ostudzić, zdjąć formę metalową (można zostawić, ale w takim przypadku istnieje prawdopodobieństwo, że sernik będzie miał metaliczny posmak). 

Krem kataloński. Cytrusy umyć, sparzyć, osuszyć, obrać skórkę bez białej części (inaczej krem będzie gorzki). Wanilię przeciąć na pół i wyskrobać nasiona. Do garnka wlać mleko, dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, lakę cynamonu, wanilię (nasiona i laskę). Całość zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 25 minut. Po ww. czasie wyjąć skórki, cynamon i laskę wanilii.

W czasie, gdy gotuje się mleko, żółtka utrzeć z białym cukrem na jasną i puszystą masę. Do utartego kogla-mogla wlać powoli gorące mleko, cały czas ubijając trzepaczką (trzeba uważać, by żółtka nie zważyły się). Przelać całość ponownie do rondelka i ogrzewać, cały czas ubijając trzepaczką, do momentu aż krem zgęstnieje. Tak przygotowany krem przykryć folią spożywczą i zostawić do wystudzenia. Zimny przelać na sernik i wstawić do lodówki  na noc. Przed podaniem wyjąć, posypać cukrem trzcinowym i cukier opalić palnikiem. Od razu podawać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik z kremem katalońskim_sernik pieczony_sernik na kruchym spodzie_sernik z chrupiącą polewą

Inne moje serniki:

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką  sernik na zimno z czekoladą i czereśniami_sernik na zimno z twarogu_sernik na zimno z galaretką  sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny

wtorek, 25 lipca 2017

Puddnig jaglany z sosem wiśniowym - kremowy, delikatny, pyszny deser na lato.

Pudding jaglany z sosem wiśniowym_kasza jaglana na słodko__deser jaglany_zdrowy deser

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego)
  • 200 g + 3 łyżki kremówki
  • 1/3 laski wanilii
  • 200 g białej czekolady

Sos:

  • 250 g wydrylowanych wiśni
  • 2-3 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki nalewki wiśniowej

Wykonanie:

Pudding. Kaszę wsypać do garnka o grubym dnie i podprażyć mieszając (po chwili kasza zaczyna pachnieć). Zalać wrzątkiem i odcedzić (uwaga, kasza mocno bulgocze). Ponownie wsypać do garnka i dodać gorącą wodę i mleko. Wanilię rozkroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać je wraz z laską do kaszy . Gotować na wolnym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania posolić.

Gorącą kaszę zestawić z ognia, wyjąć laskę wanilii i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia składników.

Masę przełożyć do malaksera, dodać 2 łyżki śmietany i zmiksować na gładko. Lekko schłodzić.

Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą jaglaną, najlepiej dodając śmietanę partiami (2-3 części).

Przełożyć do salaterek i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Sos. W czasie, gdy chłodzi się krem. Przygotować sos. Do garnka włożyć wiśnie, cukier, nalewkę, masło, zagotować. Odparować płyn, ew. zagęścić mąką ziemniaczaną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery na lato:

Eton mess_szybki deser na lato_deser z truskawkami_deser z bezami_deser ze śmietaną_deser na zimno  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  lody brazylijskie_sorbet owocowy_deser na upalny dzień

  

niedziela, 31 lipca 2016

Słynny, włoski deser na upalne dni. Śmietankowa galaretka z wanilią i sosem wiśniowym.

panna cotta z sosem wiśniowym_deser włoski_deser kremowy_deser z wiśniami

Składniki:

  • 750 ml kremówki
  • 10-15 dag cukru (do smaku)
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sos:

  • 40 dag wydrylowanych wiśni
  • cukier do smaku
  • odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • ew. cynamon czy amaretto do smaku

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki śmietanki. Wanilię rozkroić i wyskrobać nożem nasionka. Pozostałą śmietanę wlać do garnka. Dodać cukier, nasionka wanilii i strąk. Zagotować i gotować jeszcze chwilę od momentu wrzenia. Zestawić z ognia, wyjąć strąk wanilii. Po chwili dodać namoczoną żelatynę, dobrze rozmieszać.

Przelać do naczyń do deserów (pucharki, słoiki, kielichy, itp). Odstawić do zastygnięcia. W tym czasie przygotować sos. Wiśnie zasypać cukrem i odstawić na godzinę, półtorej, by puściły sok. Zagotować. Mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do wiśni, zagotować. Najlepiej wlewać rozmieszaną mąkę powoli, sprawdzając gęstość sosu. Powinien być lekko płynny, nie tak gęsty jak kisiel. Wystudzić.

Sosem polać galaretkę. Ozdobić melisą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

panna cotta z sosem wiśniowym_deser włoski_deser kremowy_deser z wiśniami

Akcja w wiśniowym sadzie 2016_panna cotta z sosem wiśniowym

Inne zimne desery:

creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony  lody brazylijskie_sorbet owocowy_deser na upalny dzień   deser arbuzowo-melonowy_deser na zimno_sałatka owocowa_deser z lodami  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  

środa, 02 grudnia 2015

Delikatna, deserowa zupa mleczna z nutą wanilii. Wierzch zdobią białe pianki.

W niektórych regionach Polski to danie wigilijne.

zupa nic_zupa mleczna_zupa deserowa_zupa na słodko_zupa wigilijna

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 3 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wanilię rozkroić wzdłuż, włożyć do mleka i powoli gotować. 

Żółtka utrzeć z połową cukru.

Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać pozostały cukier i nie przerywając, ubijać na gałdką i lśniącą masę. Pianę wkładać łyżeczką na wrzące mleko i chwilę gotować z obu stron. Wyjąć łyżką cedzakową.

Wrzące mleko powoli wlać do żółtek (najpierw 2 łyżki, wymieszać, potem 4...), wstawić na ogień i mieszając ogrzewać do zagęszczenia (ostrożne, by nie zwarzyć zupy).

Podawać z piankami na ciepło lub zimno. Można dodać ryż ugotowany na sypko.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wigilijne zupy:

wigilijna zupa z suszonych śliwek_zupa z suszu_zupa owocowa_zupa regionalna  zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie  barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie i Wigilię

 
1 , 2 , 3 , 4