| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania błyskawiczne

wtorek, 13 czerwca 2017

Uwielbiam młodą kapustę. I surówkę, i gołąbki, i tort kapustkowy, a najbardziej kapustkę, czyli mój odchudzony bigos z młodej kapusty. Wspaniały i błyskawiczny obiad wczesnego lata :).

kapustka, czyli bigos z młodej kapusty_danie na lato_odchudzony bigos_szybki obiad

Składniki:

  • 1 młoda, mała kapusta
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (mała)
  • 1 laska chudej kiełbasy podwawelskiej
  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duży pęczek koperku
  • przyprawy: 2-3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 ziarna pieprzu, 1 listek laurowy
  • sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku

Wykonanie:
Do dużego garnka włożyć pierś kurczaka w całości, pokrojone w talarki marchewki i pietruszkę, przyprawy. Wlać odrobinę wody i gotować. W tym czasie poszatkować kapustę, włożyć do garnka, gdy zmięknie, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pierś podzielić na części.

Ugotowaną kapustę doprawić solą, cukrem i cytryną (całość jest słodko-słono-kwaśna).

Na koniec dodać posiekany koper.

Podawać z młodymi ziemniakami okraszonymi odrobiną masła i posypanymi koperkiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kapustka, czyli bigos z młodej kapusty_danie na lato_odchudzony bigos_szybki obiad

Inne obiady na lato:

 patelnia_dania z drobiu_gyros_przepisy na lato  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki

piątek, 09 czerwca 2017

Wiosenna sałatka ze szparagami, kaszą jaglaną. Poza sezonem szparagi zastępuję brokułami. Świetne drugie śniadanie lub wczesna kolacja.

Sałatka z kaszą jaglana i szparagami_sałatka z kaszą _drugie śniadanie

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • pęczek szparagów
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki szparagów
  • 1/3 kostki fety
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sos:

  • 1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu (może być zwykła oliwa)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umyłam, odłamałam zdrewniałe końcówki i gotowałam przez 2 minuty w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Po ugotowaniu ostudziłam i pokroiłam na części.

Fetę pokroiłam w kostkę.

Kapary osączyłam z zalewy.

Pomidory pokroiłam w plasterki.

Natkę posiekałam.

Przygotowałam sos - czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi składnikami.

Kaszę połączyłam z przygotowanymi składnikami. Polałam sosem i wymieszałam.

Sałatkę można schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Sałatka z kaszą jaglana i szparagami_sałatka z kaszą _drugie śniadanie

Inne sałatki na drugie śniadanie:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki  sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem_sałatka na post_sałatka na przyjęcie  sałatka ze szparagami_sałatka wiosenna_sałatka zamiast obiadu  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html  sałatka z czerwoną fasolą_danie błyskawiczne_danie z mięsem_danie karnawałowe  sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie 

wtorek, 23 maja 2017

Sałatka dla wszystkich, którzy nie przepadają za wymieszanymi sałatkami polanymi "toną" sosu. Wybierasz to co lubisz, polewasz taka ilością sosu, jaką lubisz :).

Dla Ani.

sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

Składniki sałatki:

  • 3 jajka
  • pęczek rzodkiewek
  • duża garść roszponki lub rukoli
  • 1 pomidor
  • 2 małe ziemniaki
  • 10-12 szparagów

Sos:

  • kubek gęstego jogurtu greckiego (200 g)
  • 1 ogórek
  • ząbek czosnku
  • do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz
  • koperek

Wykonanie:

Sałatka. Przygotuj duży talerz. Jajka ugotuj i podziel na części. Pomidory (można obrać) podziel na cząstki, rzodkiewki w ćwiartki. Ugotowane ziemniaki również pokrój na części. Szparagi ugotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Wszystkie składniki sałatki ułóż warstwami na talerzu.

Sos. Ogórek obierz, zetrzej, lekko posól i zostaw na kilka minut, by ogórek puścił wodę. Wodę odsącz i wymieszaj masę z jogurtem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koper.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

Na podstawie przepisu z "Kwestii smaku".

Inne sałatki do dań z grilla:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki  sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne

środa, 08 marca 2017

Przepis na te babeczki zaliczam do kategorii "jadą goście jadą", ponieważ przygotowanie i upieczenie tych malutkich ciasteczek zajmuje dosłownie 20-25 minut. Często korzystam z tej receptury, gdy nagle zapowiadają się goście, gdy mam nieodpartą ochotę na coś czekoladowego, gdy ogarnia mnie lenistwo, a rodzina domaga się ciasta. Takie przepisy warto mieć w zanadrzu :).

Z dodatku do "Twojego Stylu" "Ciasta i Ciasteczka".

ciasteczka czekoladowe z nadzieniem orzechowym_babeczki czekoladowe z nadzieniem orzechowym_suflety czekoladowe_błyskawiczne wypieki

Składniki (na 6 babeczek):

  • 150 g gorzkiej czekolady (takiej 70 %)
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru trzcinowego
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 30 mąki (u mnie ryżowa, ale może być pszenna)
  • 6 łyżeczek masła orzechowego
  • masło i cukier do posmarowania i posypania foremek

Wykonanie:

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Foremki do zapiekania posmarować masłem i posypać cukrem.

Masło rozpuścić na parze wraz z połamaną na małe kawałki czekoladą. Studzić przez 5 minut.

W tym czasie jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubijać na jasną i puszystą masę przez 5 minut.

Do ubitej masy jajecznej dodać czekoladę i chwilę miksować do połączenia składników.

Dalej dodać mąkę i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką.

Połowę masy przelać do przygotowanych foremek, włożyć do każdej po łyżeczce masła orzechowego i dalej resztę masy.

Piec ok. 14 minut.

Można jeść na ciepło i zimno.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne czekoladowe babeczki:

gruszki w cieście czekoladowym_deser czekoladowy_babeczka czekoladowa z całą gruszką_deser bezglutenowy  babeczki czekoladowo-kawowe_baeczki ponczowe_babeczki z alkoholem  murzynki z kaszą jaglaną_babeczki czekoladowe_drobne wypieki_drugie śniadanie dla ucznia  babeczki w paski_zabawy kulinarne_babeczki czekoladowe_kuchnia amerykańska  babeczki dla Michała_babeczki kakaowe_babeczki z michałkami_babeczki z kremem  muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food

czwartek, 02 marca 2017

Z cyklu szybki obiad - strogonow z pstrąga. Aromatyczne, acz delikatne danie, rodzaj gulaszu rybnego. A przygotowanie trwa tyle, ile ugotowanie ziemniaków :).

Jeśli szukasz mięsnego strogonowa kliknij TU.

strogonow z pstrąga_szybki obiad_danie rybne_gulasz rybny

Składniki:

  • 1 kg filetów z pstrąga tęczowego
  • 1-2 dag masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
  • 1 cebula
  • 50 dag pieczarek
  • 1 szklanka gęstej śmietanki 22 %
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • natka do posypania

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, oddzielić ogonki od kapeluszy. Kapelusze pokroić w plasterki. Na ogonkach ugotować wywar. Cebulę pokroić w piórka. Rybę  oczyścić ze skóry i ew. ości, pokroić w paski (większe niż w tradycyjnym strogonowie). Oprószyć mąką i wrzucić na rozgrzane masło. Smażyć bardzo delikatnie przewracając. Na drugiej patelnię wrzucić cebulę, podsmażyć, dodać pieczarki, chwilę smażyć. Dodać wywar, odparować, dodać koncentrat pomidorowy, śmietankę, a na koniec delikatnie rybę. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dusić jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posypać natką.

Najlepsze z bagietką, buraczkami i białym winem lub wersja obiadowa z ziemniakami i surówką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne dania rybne na szybki obiad:

łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne  pieczony łosoś ze szparagami_łosoś z grilla_błyskawiczny obiad_danie na piątek  zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13